Kimse yanlış anlamasın, dikkat eden evcil bakan insanlar ve hayvanların yaşam hakkına saygısı olan ama korkan ya da duyduğu veya gördüğü saldırı haberleriyle önyargı oluşan insanlar için demiyorum fakat bizde evde veya bahçede evcil bakma kültürü maalesef tam gelişemedi, köpek denince büyük ırk küçük ırk fark etmeden korkan veya önyargılı olan insanlar var, evcillerini hakkıyla barındıramayanlar da mevcut.
Misal eve köpek alıyorlar ama o hayvan her daim balkonda ya da terasta, evin içine sokmuyorlar hayvan evin bireyi gibi olamıyor, kışın yağmur çamur balkonda terasta, yazın 40 derece sıcak altında yine balkonda terasta, haliyle ilgi için sürekli havlıyor, artık her yer bina gece gündüz havlama sesi binalara çarpıp yankı yapıyor, günlük gezintiye çıkartılarak enerjisini atamayan köpekler de var.
Ayrımcılık değil kesinlikle zira ben Alman kurdu da baktım Kangal da baktım, çeşit çeşit sokak köpekleri ve küçük ırk köpeklere de baktım ama bence bir evcil sahiplenirken ona ne kadar yetebileceğinize ne kadar ilgilenebileceğinize ve yaşayacağınız ortama göre seçim yapmanız gerekiyor, ne zaman ki biz bir evcil nasıl bakılmalıdır tam olarak öğreniriz, ne zaman hayvanların da bir yaşam hakkı olduğu toplumun genelinde kabul görür o zaman dileyen herkes istediği bir evcilin bakımını üstlenir.
Maalesef bazı evcil sahipleri de sırf gövde gösterisi için köpek sahipleniyor, adı saldırgan ırka çıkan köpekleri alıp kedi parçalatıyor, çocuklara saldırtıyor, oysa o hayvanlar bilinçli insanların elinde hiç de saldırgan olmuyorlar, kaç tanesini sevdim oyunlar oynadım, köpeği sevgiyle eğitirseniz sevgi gösterir, saldırganlıkla eğitirseniz saldırganlık gösterir tabii köpeğe yaklaşanlar da aynı şekilde.
Ayrıca katılıyorum birinin sorumluluğunda olan evcillerle çocukları büyüklerin kontrolünde tanıştırmak, sevdirmek hem önyargıları yıkar hem de çocuklara hayvan sevgisi aşılanır.