Kira Meselesi

elizanelizan

Guru
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2011
1.299
526
323
Merhaba hanımlar.
Benzer konular vardır illa ki bakmadım, sinirden bakamadım.

Geçtiğimiz sene temmuz ayında taşındık şuan oturduğumuz eve. Kiralarken zam meselesini konuşurken her sene tefe tüfe oranında zam yapılacak asla ne siz ne biz pazarlığa oturmayacagız bu konuda dedi ev sahibi . Kabul ettik.

(İstanbul'da oturuyoruz bu arada. Eşim memur 2600 lira kiramız.)

Bu sene zam zamanı yaklaşırken ev sahibinin hiç sesi çıkmadı. Biz de sormadık ne yapalım diye çünkü başta oran ne ise o kadar zam yapacagız diye konuşmuştuk. Eşim çıkan yasa gereği %25 zamlı yatırdı kirayı 3250 lira olarak.

Ev sahibinin yine sesi çıkmadı. Sorun yok diye düşündük Ve bugun eşimin aramış. Emlakçıklar aramış kendisini ve 8bin liraya kiraya verebileceklerini söylemiş. Bulunduğumuz sitede kiralar 8bine çıktı 1 yılda anlamsız bir şekilde. Civarda yapılan herhangi bir yenilik bir gelişme açılan bir şey vs de yok .

(Ev asla ederinde değil bu arada , küçük 2+1)

Emlakçı da adamı arayıp fişfiklemiş sağolsun.

Düzenleme yapalım demiş eşime ev sahibi. Eşim ama başta bu şekilde konuşmamıştık deyince piyasa artmış demiş ev sahibi. Aklından geçen en az 5 binmiş. Eşimde mümkün değil demiş öyle kapatmışlar telefonu.

Çok canım sıkıldı. 3 ay önce babamı kaybettim. 7 aylık hamileyim 2 . Çocuğuma. 1 yıldır anksiyete ile uğraşıyorum her şey üst üste geldi. Stres kaldıramaz durumdayım artık.

Haklarımız nedir ? Mahkemelik olup tatsızlık cıksın istemiyorum ama evden de cıkmak istemiyorum. Kızım 2. Sonofa yeni geçti okulundan memnunuz. Hem hamileyim dediğim gibi. Her yerde kiralar yüksek . Çok sinirim bozuk.
Nasıl bir yol izlemeliyiz yasal olarak hakkı var mı ev sahibinin piyasalar arttı ne yapalım demekle?

Su emlakçılar tüm ev sahiplerini fitleyip fitleyip 'hemen şuradaki sizden kötü evi olanı 7 bine kiraladık" diye diye sisirdiler zaten piyasayı. Benim bir tanıdığımin da kanına girdiler, kadın üç bin etmeyecek evini 8 bine verdi. İşin ilginci alıcı da çıktı.
Ne denir ki?
İnsanda vicdan olacak... Bu şekilde piyasayı şişiren tüm emlakçıların (ve bizi korumak yerine sorunlari görmezden gelen yetkililerin) evsiz barksiz kalmasını diliyorum

Öyle bir hakkı yok, haklarınızı bilmiyormuş veya pazarlığa açıkmış gibi görünmeyin sakın telefonda. Hatta telefonla görüşmeyin her şeyiniz yazılı olsun yazışın. Şikayet edeceğinizden bahsedin eğer üstelerse bu zam konusunda. Ama önümüzdeki sene için ihtar çekip sizi çıkartmaya çalışadabilir

Merhaba hanımlar.

Geçtiğimiz sene temmuz ayında taşındık şuan oturduğumuz eve. Kiralarken zam meselesini konuşurken her sene tefe tüfe oranında zam yapılacak asla ne siz ne biz pazarlığa oturmayacagız bu konuda dedi ev sahibi . Kabul ettik.

Bu sene zam zamanı yaklaşırken ev sahibinin hiç sesi çıkmadı. Biz de sormadık ne yapalım diye çünkü başta oran ne ise o kadar zam yapacagız diye konuşmuştuk. Eşim çıkan yasa gereği %25 zamlı yatırdı kirayı 3250 lira olarak.

Ev sahibinin yine sesi çıkmadı. Sorun yok diye düşündük Ve bugun eşimin aramış. Emlakçıklar aramış kendisini ve 8bin liraya kiraya verebileceklerini söylemiş. Bulunduğumuz sitede kiralar 8bine çıktı 1 yılda anlamsız bir şekilde. Civarda yapılan herhangi bir yenilik bir gelişme açılan bir şey vs de yok .

Düzenleme yapalım demiş eşime ev sahibi. Eşim ama başta bu şekilde konuşmamıştık deyince piyasa artmış demiş ev sahibi. Aklından geçen en az 5 binmiş. Eşimde mümkün değil demiş öyle kapatmışlar telefonu.

Çok canım sıkıldı. 3 ay önce babamı kaybettim. 7 aylık hamileyim 2 . Çocuğuma. 1 yıldır anksiyete ile uğraşıyorum her şey üst üste geldi. Stres kaldıramaz durumdayım artık.

Haklarımız nedir ? Mahkemelik olup tatsızlık cıksın istemiyorum ama evden de cıkmak istemiyorum. Kızım 2. Sonofa yeni geçti okulundan memnunuz. Hem hamileyim dediğim gibi. Her yerde kiralar yüksek . Çok sinirim bozuk.
Nasıl bir yol izlemeliyiz yasal olarak hakkı var mı ev sahibinin piyasalar arttı ne yapalım demekle?

5 yıldan fazla oturan kiracılar için kira güncellemesi yapılabilir. Onun haricinde dediğiniz gibi yapması gerekir.

söz uçar yazı kalır keşke konuştuklarınız imza altına alsaydınız

Annemin kiracısı yüzde sıfır artış yaptı. Ne tefe ne TÜFE gerçekten bizde çok zarardayız. Eve zarar verir korkusundan annem ne yapacağını da bilmiyor. Keşke resmî yerleri olsaydı da ne kiracı ev şahiniyle ne ev sahibi kiracı ile muhattap olsaydı. Her şey usulüne uygun yapılsaydı

Merhaba hanımlar.

Hiç bir şey yapamaz.
Siz gereken miktarı yapmış yollamışsınız zaten.

"Kira sözleşmesi olmayan ve dolayısı ile sözlü olarak yapılan kira anlaşmalarında da Borçlar Kanununda yer alan kira ilkeleri geçerli oluyor. Buna göre sözleşmesi olan kiracı kira bedelini ödemediği zaman nasıl tahliye ediliyorsa, sözleşmesi olmayan kiracı da o şekilde tahliye edilebiliyor." denilmiş.

Kira sözleşmesi yoksa da, aynı haklardan faydalanabiliyormuşsunuz.

Haklarımız nedir ? Mahkemelik olup tatsızlık cıksın istemiyorum ama evden de cıkmak istemiyorum.
Merhaba.Öncelikle saglıkla gelsin bebeğiniz.Babanıza Allah rahmet eylesin basınız sagolsun.
Ev sahibi sizi mahkemeye veremez..1 senelik kiraci oldugunuz icin ihtar cekemez ve kira artisini %25 dısında güncelleme adı altında yenileyemez.5 yılı doldurulmus kiracilarda hakları oluyor.Ya da evi satması lazım ki yeni ev sahibi cıkartabilsin.O da 6 ay beklemek zorunda.
Canınızı hic sıkmayin.

Sözleşmeniz var mı ?
Bu yıl bu şekilde oturursunuz ama seneye ihtar çekip çıkartabilir.

Yasal oran yüzde 25 ama ev sahipleri uygulamıyor malesef.
Bizde geçen yıl taşındık, bu eve.
Buay bir yıl doldu ve ev sahibi yüzde 50 zam yaptı. Kabul etmiyorsanız cıkın diyor .
Mecbur kabul ettik :KK43:

Son düzenleme:
Bir sene sonunda ev sahibinin kontratı devam ettirmeme hakkı var diye biliyorum iki senelik olsa birşey yapamaz diyecektim ama. Benim arkadaşımda 4 ay önce taşındı 4500 e İstanbul'da. Ev sahibi kiralar bir anda arttı diye 7 bin istemiş. En azından bir sene dolana kadar eski kirayı vermekte anlaştılar çünkü ciksalar 9-10 binden başlıyor 2+1 ler. Orta yolu bulmaya çalışın derim

Neredeyse aynı durumu yaşıyoruz.
Ev sahibiyle sözleşme varsa da bu iş uzar kendim ugrastigim için biliyorum.
Stres olmasın diye orta yolu bulmaya çalışmak da kira zammı olarak geri dönüyor.
Şuan yasal olarak haklısınız.
Ev sahibi madem çıkartmak istiyor ihtar çekmesi lazım ama 1 yıllık kiracıya haklı sebep olmadan yaparsa da sonuç alamaz.
Ya zammı kabul edeceksiniz yada uğraşacaksiniz.
Biz zammı kabul etme durumunda kaldık 😒

yasal oranda arttırın ve bankadan yatırın, aksatmayın

ne yapabilir?
evi satabilir - o zaman yeni gelen çık diyebilir
ya da "ben oturcam oğlum kızım oturcak, çık" diyebilir,
başka evi yoksa bu durumda çıkartabilir
ama sizi çıkarıp başkasına kiraya verirse siz tazminat kazanırsınız...

haklarımızı biliyoruz, yasak artışlı kiramızı ödedik, daha fazlasına gücümüz yok diyin ama sakin olun.

Sözleşmeniz var mı ?
Bu yıl bu şekilde oturursunuz ama seneye ihtar çekip çıkartabilir.

Yasal oran yüzde 25 ama ev sahipleri uygulamıyor malesef.
Bizde geçen yık taşındık, bu eve.
Buay bir yıl doldu ve ev sahibi yüzde 50 zam yaptı. Kabul etmiyorsanız cıkın diyor .
Mecbur kabul ettik :KK43:
Bize de yüzde 50 yaptı.
Kestik sesimizi oturduk aşagı.

Yasal haklarinizda arkadaslar daha iyi yardimci olur. Ama maalesef emlakcilarin bir cogu ev sahiplerini böyle fisekliyor..kayinpederimin kücük bir dairesi var. Fiyat sordu. Kücük eve 5000 Lira alabilirsin dedi emlakci. Kayinpederim reddetti ve daha düsük fiyata kiraya verdi. Gecim herkes icin zor ama bazilari daha da zorlastiriyor

Çok teşekkür ederim mesajlarınız için.
Sözleşmemiz var . Eşim de aksi gibi mesajlaşma düşmanı resmen. İlla herkesle telefonda konuşacak. 😬

İhtar çekip ne diye çıkarabilir ki ? Satacağım çık diye mi ? Ay ne kadar saf kaldık bu konularda ya. Kalbimiz aklımız hinliğe çalışmıyor ki.

Yasal haklarinizda arkadaslar daha iyi yardimci olur. Ama maalesef emlakcilarin bir cogu ev sahiplerini böyle fisekliyor..kayinpederimin kücük bir dairesi var. Fiyat sordu. Kücük eve 5000 Lira alabilirsin dedi emlakci. Kayinpederim reddetti ve daha düsük fiyata kiraya verdi. Gecim herkes icin zor ama bazilari daha da zorlastiriyor
Benim ananemler de istanbulda 3 odalı deniz gören evlerini 2500e kiraya verdiler daha yeni (30+ yaşında bir ev) civardaki evler yine denen rakamlarda.
Bence en doğrusunu yaptılar. ben inaniyorum ki hakkın olmayan bir şeyi aldıysan o bir şekilde senden cikiyor. Hastalik olur, kaza olur, hırsızlık olur... Ortaokulda babamın cebinden fazla para alınca o gün paramı kaybetmiştim mesela😅 ne zaman az çakallık yapsam hep gani gani zarara uğramışimdir. O yüzden çok korkarım, paralı tuvalette görevli göremesem bile bozuk paramı bırakırım,nolur nolmaz diye.

Ev sahibinin sucu yok her şey çok arttı haliyle adam evinde kirasını arttıracak...paramizin hicbir değeri kalmadi. Kuş kadar maaşlarla insanlar geçinmeye çalışıyor,bende evimde ederinden düşük fiyata oturtmak istemem. Piyasası neyse o fiyata veririm fakat eski kiraciya 1 tik daha uygun olabilir.

Back
X