• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kirli Çıkılar )))

merhaba kirli çıkılar hoşuma giden bazı bilgiler buldum, sizlerle de paylaşmak istedim.:34:

1. En fazla kullandığınız ampulleri enerji tasarruflu CFL ampullerle değiştirin.

2. Bulaşık ve çamaşır makinenizi tam dolmadan çalıştırmayın.

3. Tıraş olurken, diş fırçalarken, duşta sabunlanırken suyu sürekli akıtmayın.

4. Boş zamanınızda yürüyüşe çıkmak isterseniz bunu açık havada, parklarda bahçelerde, deniz kıyısında yapın, AVM’ler gezinti için uygun yerler değildir.

5. Giysi satın alırken evdeki gardrobunuzdaki renklerle uyumlu alım yapmaya özen gösterin.

6. Makarna haşladığınız suyla ve uygun yemek artıkları ile çorba yapın.

7. Bayat ekmekleri atmayın, mutlaka değerlendirin. Hiçbir şey yapamıyorsanız ekmek kırıntılarını kuşlara verin.

8. Alışveriş ederken mutlaka fiyat mukayesesi yapın.

9. Yemeklerde daha bol sebze, daha az et kullanın.

10. Meyve sebzeyi mevsiminde alın, turfandayken ya da mevsimi dışında tüketmeyin.

11. Diş macununu reklamlarda gösterildiği kadar değil mercimek kadar kullanın. (Diş doktorum özellikle öyle tavsiye etti).

12. Diş fırçanızın ultra-galaktik özellikleri olması gerekmez. Ucuz, yumuşak fırçalarla dişetlerini dişlerin üstüne itmek ister gibi hareketlerle dişinizi fırçalayın ve mutlaka diş ipi kullanın. (Bu da Diş Doktorumun tavsiyesi).

13. Şampuanların üstünde yazan, “köpürtün, durulayın, tekrarlayın” talimatlarına uymayın. Güzelce bir kez saç şampuanı kullanmak yeterli olur.

14. Her gün öğle yemeğiiçin dışarı çıkmayın yani dışarıda yemeyin en az haftada iki kez evden yemek götürmeyi deneyin.

15. İşyerinde masanızın çekmecesinde uygun atıştırmalıklar bulundurun.

16. Bütçe yapın ve buna uyun.

17. Her harcamanızı kaydedin ve ay sonunda ya da 15 günde bir bunları inceleyerek alışveriş davranışlarınızı anlamaya çalışın.

18. Kağıt ürünleri, deterjanlar, şampuanlar gibi şeyler için maksimum ayda bir kez toplu alışveriş yapın. Et, meyve ve sebze için de haftada bir defadan daha fazla markete gitmeyin.

19. Markete giderken mutlaka listeniz olsun. Buzdolabının kapağına tutturacağınız bir kağıda eksilenleri yazarsanız, market listeniz hazırlanmış olur.

20. Yiyeceklerin son kullanma tarihlerine dikkat ederek, uygun zamanlarda tüketin. Tarihi geçtiği için hiçbir şeyi çöpe atmayın.

21. Sebze yıkamak için kullandığınız suyu bir kaba aktarıp, evdeki ya da balkondaki bitkilerinizi bununla sulayın.

22. Duşlarınızı kısa kesin. Uzun uzun suyun altında kalmaktan ben de hoşlanırım ama…

23. Telefonda gereksiz sohbetlerden kaçının. Aynı şehirde oturduğunuz dostlarınızla telefonda görüşmek yerine yüz yüze sohbet etmek için imkan yaratın.

24. Ufak tefek tamirat işlerini yapabilmek için beceri edinmeye çalışın. Düğme dikmek, etek bastırmak, ilik açmak, fermuar dikmek, matkap kullanmak, alçı çekmek, basit montaj işlerini yapmak gibi konularda becerilerinizi geliştirin.

25. Sabah kahvaltılarınızı evde yapmaya ya da evden götürmeye çalışın. Hem daha sağlıklı hem de daha ucuza kahvaltı etmiş olursunuz.

26. Marketlerdeki promosyonlara kanmayın. Paket içeriğini diğer promosyonsuz ürünlerle mukayese edin.

27. Deterjan teknolojisi o kadar gelişti ki, kullanacağınız ucuz (açıkta satılan menşei belli olmayanlar hariç) ürünler de aynı işi görecektir. Örneğin ben marketin kendi ürünü olan çok ucuz bir deterjan ve yine marketin kendi markasıyla sattığı bebe deterjanından aldım. Paspas, kilim, temizlik bezleri gibi şeyleri en ucuz deterjanla, tenime giydiğim eşyaları ise bebe deterjanıyla yıkıyorum. Kıymetli siyah ve renkli giysiler için aldığım sıvı deterjanlar da çok uzun süre dayanıyor.

28. Kola, gazoz gibi şeylerin tüketimini azaltın. Bunları her gün tüketmeyin, bol bol su için. Sağlığınız için de en yararlısı bu. Bir taşla iki kuş!

29. Fırını yaktığınızda birden fazla şey pişirmeye gayret edin. Isıyı boşa vermeyin.

30. Kombili bir evde oturuyorsanız, pencere ve kapılarınızın yalıtımına dikkat edin, gereksiz kaçakları önleyin. Kışın evde çorap, eşofman, kalın bir kazak giyerek ısıyı birkaç derece azaltabilirsiniz.

31. Merkezi ısıtılan bir apartmanda oturuyorsanız, komşularınızı yatlım konusunda dikkatli olmaya ikna edin. Hatta yalıtım malzemesini topluca alıp bölüşerek tasarruf edin. Komşuları evde biraz kalınca giyinmeye ikna edin. (Ben bunu yapamadığım için hem kışın evde şortla gezmek durumunda kalıyorum hem de eşek yüküyle doğalgaz parası veriyorum).

32. Komşularınız ya da yakın arkadaşlarınızla belli ürünleri toptan alıp bölüşmeyi düşünebilirsiniz. Özellikle kalabalık aileler un, kuru gıdalar, tuvalet kağıdı vs. gibi malzemeleri çok tükettikleri için buradan tasarruf edebilirler.

33. Bekarsanız, üşenmeyin birkaç basit yemeği pişirmeyi öğrenin.

34. Bir şey alırken birden fazla işe hizmet edecek olup olmadığını düşünün. Sarımsak ezeceği, muz askısı (maalesef budala günlerimden kalma bir tane bende var), yumurta beyazını sarısından ayırma zamazingosu tarzı şeylere para vermeyin.

35. Bir şeye ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde yaratıcı olup bunu evdeki malzemelerden (kalemlik yerine bir bardak ya da kupa, hazır hurç yerine eski çarşaflardan yapacağınız bir bohça, hazır banyo lifi yerine artık yünlerden öreceğiniz bir lif vs.) sağlamaya çalışın. Olmuyorsa, bunun gerçek bir ihtiyaç olup olmadığını düşünmek için kendinize zaman tanıyın.

36. Çeşit çeşit temizlik malzemesine para vermeyin. Sirke, karbonat çözümü size göre değilse bile bir çeşit yüzey temizleyici, elde bulaşık deterjanı ve çamaşır suyu evinizi temizlemek için yeterli olur. Benim evimde lavabolar, küvet ve pimapenler için amonyaklı bir yüzey temizleyici, yerleri ve halıları silmek için elde yıkamaya yönelik ucuz bir bulaşık deterjanı ve tuvalete dökmek için de marketin ucuz çamaşır suyu kullanılır. Ne yer silmek için, ne de cam silmek için ayrı bir tür fısfıs almıyorum.

37. Kışın özellikle teninize giymediğiniz eşyaları hemen çamaşıra atmak yerine havalandırın ve tekrar giyin. Eğer yeteri kadar temiz biriyseniz, giysileriniz de fazla kirlenmez.

38. Eskiyen havlularınızdan temizlik bezi yapabilir ya da bunları tutacak bezleri için dolgu malzemesi olarak kullanabilirsiniz.

39. Domatesin bol ve ucuz olduğu dönemlerde, domates sosu yapıp, kış için buzluğa atın.

40. Haftada bir kez basit ve ucuz bir yemek yapın (makarna ve salata mesela).

41. Ayakkabılarınızı mümkünse iki gün üst üste giymeyin ve çıkarınca tozunu silip, kalıba koyun. Böylece ömürlerini uzatmış olursunuz.

.Konut Giderleri

• Kışın kalorifer derecesini düşük tutarak yakıt giderlerini azaltın. Isı izolasyonunu önemseyin. Isı kaçıran pencere, kapı varsa, kışa girmeden tamir ettirin.

• Sıcak su kullanımında tasarruf edin.

• Kablo TV kullanmanız, en kampsamlı paketi almanız şart mı?

• Eskilerin alışkanlıklarını küçümsemeyin: Kullanmadığınız lambaları söndürün.

Yiyecek / İçecek Faturaları

• Pahalı yiyecek türlerinden (örneğin ithal kahve, hazır gıda, fast food vs.) uzak durun. Bu tür giderler, siz farkında olmadan bütçenizi eritir.

• İndirim kuponlarını, süpermarket kartlarını kullanın.

• Alışverişlerinizde ucuz süpermarketleri tercih edin, pahalı yerlerden alışveriş yapmanın bütçenizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın.

• Sebze ve meyve için semt pazarlarını tercih edin.

• Sebze ve meyveyi mevsiminde alın. Hem daha sağlıklı, hem de daha ucuz olacaktır.

• Aç olduğunuzda markete gitmeyin; ihtiyacınızdan fazla satın alırsınız.

• Aylık yiyecek / içecek bütçesi yapın ve sadık kalın.

• Dışarıda tükettiğiniz yiyecek, içecek giderini azaltın.

• Evde sandviç yaparak işyerine götürün.

Ulaşım Giderleri

• “Carpool” yapın. İş arkadaşınız veya komşunuzla aracınızı paylaşın. Hem ulaşım giderlerinden tasarruf eder, hem de arkadaşlıklarınızı güçlendirirsiniz. Ülkemizde bu alışkanlık olmasa da siz öncülük edin. Gelişmiş ülkelerde carpool yapan araçlara trafikte özel şerit tahsis ediliyor. Bunun için kamu otoritelerine mektup yazabilirsiniz.

• Toplu taşıma aracı kullanıyorsanız, aylık sabit ücretli kart alın.

Giyim Giderleri

• “Bakalım yeni neler gelmiş” diyerek alışverişe çıkmayın. İhtiyaçlarınızı önceden belirleyin ve sadece onları satın alın.

• Alışverişlerinizi indirim zamanlarına ayarlayın. İndirimli fiyatların, normal fiyatlardan gerçekten daha düşük olduğunu kontrol edin.

• Mevsimsel giyecekleri, mevsim dışı zamanlarda, ucuza alın.

Telefon Giderleri

• Arkadaşlarınız ve dostlarınızla telefon yerine e-mail ile haberleşin.

• Cep telefonunda dakikalarca sohbet etmeyin. Söyleyeceklerinizi önceden aklınızda toparlayın, bir defa ve kısa konuşun.

• Telefon görüşmelerinde ucuz saatleri tercih edin; ancak, ucuz diye uzun konuşmayın, faturanız kabaracaktır.

• Çocuğunuza aylık kontör bütçesi yapın ve bu bütçeyi aşmayın.

Fatura Ödemeleri

• Faturalarınızı ve kredi kartlarınızı zamanında ödeyin. 1-2 günlük gecikme için ödeyeceğiniz 10-15 YTL cezalar yıl sonunda önemli bir tutar oluşturacaktır.

• Faturalarınızı otomatik ödeme hesabına bağlayın ve ödeme gününde hesabınızda para bulundurun. Hem ödeme gününü kaçırmazsınız, hem de EFT ücreti ödemezsiniz.

Eğlence Giderleri

• Evde arkadaşlarınızla eğlenmeyi tercih edin.

• Aylık eğlence bütçesi yapın ve sadık kalın.

• Sinemaya giderken pahalı değil ucuz matineyi tercih edin.

• Piknik, spor, müze ziyareti gibi aktiviteler hem eğlenceli hem daha az maliyetlidir.

• Restoranda hesabı kontrol edin. Menüde fiyat yazmayan restoranlarda dikkatli olun ve ummadığınız bir hesapla karşılaşabileceğiniz ihtimalini unutmayın.Balıkçıda, menüde fiyatı yazmayan “günün balığı” için fiyat pazarlığı yapın.

• Pahalı, “in” yerlerde görünmek için bütçenizi heba etmeyin. Oralara gitmeden de saygıdeğersiniz.

Kredi Kartı

• Kredi kartı faizleri en yüksek faizlerdir. Kredi kartı kredisi kullanmayın.

• Kartla yaptığınız alışverişlerin bedelini, ekstrede belirtilen tarihte ve tutarın tamamını ödeyin. Minimum tutarı ödemeyi alışkanlık haline getirirseniz, borcunuz katlanacak, başınız derde girecektir.

• Eğer kredi kartı borcunuzun tamamını ödeyemiyorsanız, daha düşük faizli ve daha uzun vadeli bireysel kredi kullanıp, kredi kartı borcunuzu kapatın.

• Önce faiz oranı daha yüksek olan borcu kapatın, bu arada diğerlerinin minimum tutarını ödemeye devam edin.

Diğer Giderler

• Yaş günü, yıldönümü vb. nedenlerle aile üyelerine ve dostlarınıza alacağınız hediyeler için yıllık bütçe yapın, bu bütçeyi aşmayın.

• Tatil harcamalarını kısın. Bu yıl bir alt kategorideki otele gidin ve daha kısa kalın. Tatili tamamen iptal etmeyin; bu sıkılmanıza ve tasarruf disiplinini bozmanıza neden olabilir.

• Doktorunuzdan, içeriği aynı ilaçlar arasından ucuz olanını yazmasını talep edin. “Marka” ilaçlar daha pahalıdır. Doktorunuza jenerik ilaçların da aynı tedaviyi sağlayıp sağlayamayacağını sormayı ihmal etmeyin.

• Deterjan vb. temizlik malzemeleri pahalıdır. Pahalı ürünler yerine bütçenize daha uygun alt kategorideki ürünleri tercih edebilirsiniz. Daha ekonomik bir bütçeyle de aynı temizliği elde edebilirsiniz

.

Son dönemde para biriktirmek ile ilgili gelen birkaç e-mailde birçok ortak soru var. Hepsine birden burada yanıt vermeye çalışacağım. Umarım diğer okuyucular da katkıda bulunurlar.

1. “Para nereye gidiyor anlamıyoruz. Gelirimiz biriktirebilecek mertebede olmasına rağmen ayın sonunda hiçbirşey kalmıyor. Ne yapmak lazım?”

Paranın nereye gittiğini bilmemekten yakınan okurlara tavsiyem şu: Bir ay boyunca hiç üşenmeden kuruş kuruş nereye para harcarsanız bir deftere kaydedin. Böylece farkında olmadan yaptığınız harcamaları görebilirsiniz. Gereksiz kılık kıyafet mi aldınız? Starbucks ya da benzeri bir yerde bir bardak kahveye bir sürü para mı verdiniz? Market alışverişine listesiz çıkıp, bir sürü gereksiz ve sağlıksız hazır yiyecek mi aldınız? 1 aylık hatta 15 günlük dökümünüze bakmak size alışveriş alışkanlıklarınız konusunda fikir verecektir.

2. “Birikim yapmak için kredi kartından otomatik olarak birikim için para kestirmek iyi bir fikir mi?”

Öncelikle kredi kartı ile ilişkiniz çok önemli. Ben 1990 yılından beri kart kullanıyorum ve her zaman kart borcumun tamamını öderim çünkü biliyorum ki, ödünç alınabilecek en pahalı para önce tefeci, sonra kredi kartlarından gelir. Diyelim ki BES (Bireysel Emeklilik Sigortası) yaptırdınız ya da bankanızın sunduğu birikim hesaplarından yararlanmaya karar verdiniz. Bunu kredi kartına otomatik ödeme olarak bağlatmadan evvel her ay muntazam olarak kart borcunuzun tamamını ödeyebileceğinizden emin olun.

3.”Her ay ne kadar para biriktirmeliyim? Biriktirmeye minimum ve maksimum ne kadar para ayırmalıyım?”

Bu soru doğrudan gelirinizle ilgili. Düşük bir gelirle bile eğer ayda %5 tasarruf etmeye niyetlenirseniz, bunu fark etmezsiniz bile. Benim önerim yaş gruplarına göre değişken. Mesela 20′li yaşlarında aylık gelirin %10-15 kadarı, 30′lu yaşlarda %15-20 kadarı ve ilerleyen yaşlarda daha fazlasını biriktirmeye çabalamak gerek. Ancak genç yaştan itibaren düzenli para biriktirebildiyseniz, ileriki yaşlarda çok yüksek oranlar biriktirmek zorunda kalmazsınız.

Bileşik faiz hesabında en önemli unsur süredir. Bir örnekle açıklayalım: Ayşe 25 yaşından itibaren her ay 1500 TL olan ücretinin %10′unu tasarruf ederse, 60 yaşına geldiğinde ortalama %10 faiz ile vergi ve kesintiler hariç 579,000 TL civarında tasarrufa sahip olur. Ayşe tasarruf işini 35 yaşına kadar ertelerse ve ücretinin %20′sini tasarruf ederse, 60 yaşına geldiğinde yine vergi ve kesintiler hariç 405,000 TL tasarrufa sahip olur. (Bazı okurlar Ayşe’nin 35 yaşında daha çok para kazanabileceğini söyleyecektir ama, o yaşta Ayşe’nin harcamaları da daha fazla olabilir. Dolayısı ile bu değişkeni hesaba almadım. Ceteris Paribus yani:)

4. “Ayın sonunda tasarruf edecek para kalmıyor. Ne yapmalı?”

Bütçe yapmalı ve ne kadar parayı tasarruf edeceğinize karar vermelisiniz. Sonra da bu tutarı maaşınızı alır almaz ayırmalı ve ilgili hesaba yönlendirmelisiniz. Böylece kalan para ile geçinmeniz gerekeceği için birkaç ay içinde ayırdığınız miktarı hatırlamazsınız bile. Birçok kişi yüksek bir miktarı ayırma niyetiyle işe başlar ve iki ayda gerçekçi olmayan miktar yüzünden pes edip, para biriktirmekten hepten vazgeçer. Gelin gerçekçi olun ve önce gelirinizin %5 kadarını tasarrufa ayırın. Kendinizi rahat hissettiğinizde ve harcamalarınızı kontrol edebildiğinize kanaat getirince %7-8 seviyesine çıkın bir de bunu test edin. Bu şekilde yavaş yavaş doğru oranı bulursunuz.

5. “Giyim için düzenli para ayırmalı mı yoksa harcamayı gerektiğinde yapıp, birkaç ay sıkışmayı göze mi almalı?

Ben her ay yaptğım bütçeme belli bir miktar koyarım. Mesela ayda 50 TL diyelim. Bunu her ay harcamam gerekmiyor. Bu parayı biriktirip aydan aya aktarırım ve gerektiğinde harcarım. Bir başka yol ise bir çeşit acil durum fonu oluşturmaktır. Bu kişiden kişiye değişen bir meblağ tabii. Hesap edilemeyen harcamalar için biraz para bulundurmak gerek. Bu parayı likit fon ya da kolayca nakte çevrilebilen bir enstrümanda tutmak gerekir.

kızlar altında bi düşmemi sözkonusu?

cuma gününe kadar altın tl olarak düşüyordu bizim piyasalar kapandı gramı 1 tl civarında arttı.

altının onsu da 1640 lardan 1660 seviyelerine doğru yükselmeye başladı
bakalım önümüzdeki hafta neler olacak :34:

cuma gününe kadar altın tl olarak düşüyordu bizim piyasalar kapandı gramı 1 tl civarında arttı.

altının onsu da 1640 lardan 1660 seviyelerine doğru yükselmeye başladı
bakalım önümüzdeki hafta neler olacak :34:

teşekkürler canım

22. Duşlarınızı kısa kesin. Uzun uzun suyun altında kalmaktan ben de hoşlanırım ama…

tam benlik olmuş varya bayılıyorum sıcak suyun altında kalmaya.. ama ne yaptım baktım hem su doğalgaz zarar ziyan hem de sağlığım elden gidiyor. ben kuru ciltli biriyim ve nerdeyse haşlama suyla banyo yapıyorum saatlerce altında. ne yapsam ılık suyla banyo yapmayı beceremedim. ben de kovaya döndüm harika oldu. hem daha dinç çıkıyorum banyodan hem de tasarruf etmiş oluyorum.

canım benim ya gerçekten çok can sıkıcı bir durum :31::31:

ben 12 senelik öğretmenlik hayatımda hep 18- 20 saat arası derse girdim o yüzden çoğunlukla haftanın 3.5 günü okul 3.5 günü tatil yaptım.:34:
bu sene 1 ay müzik öğretmeni arkadaşın ayağı kırıldı derslerini bana verdiler 26 saat ders baya fazla gelmişti:1::1:
ama artık çocuklarım büyüyor. galiba bu sene 4+4+4 yasası geçer ve 5 yaşındakiler 1. sınıf olursa ufaklık 1. sınıfa gidecek olmazsa anasınıfına .
bu arada branş öğretmeni olduğum için 5. sınıfların sosyal dersleri nedeniyle ders saati sayımda da değişiklik olacak bizim ilçede sosyal bilgiler branşı öğretmenleri olarak tıpkı
kelaynak kuşları gibi sayımız oldukça az :9::9::9::9: bu durumda artık dilekçe verip ders almaz mıyım yoksa çocuklar da nasılsa okulda deyip derslere girip şu ana kadar almadığım ekders miktarını mı alırım bilemiyorum zaman bakalım ne gösterecek:34:
ama herşeyin başı sağlık öncelikle sağlık ve huzur olsun gerisi kolay:16:

ne kadar sıkıcı bir durum anlatamam. kafayı yiyorum yaaa :4: iyiki burayı farkettim. vakit geçiriyorum burdaki kirli çıkı serüvenlerinizi okudukça :9: tabi bide gaza geliyorummm.:6: evet okula başlama yaşı düşecek. senin için iyi olacak bak :29: Allah hepimizin gönlüne göre versin inşş :7:

kızlar merhaba bayağadır uğrayamıyorum ..
az çok bişiler attım kumbarama ..
bugunde bir avuç 1 liklerden oluşan bozuk paralar attım ..
artık paralar sığmıyor kumbaraya ..
ay sonu bildirim yapıp tamlatıcam öyle karar verdim ...
inşallah dokunmadan birşey yapabilirim..
bu arada eşimde bende güne girdik parasına ..
eşim ayda 80 tl ye girmiş .. 2 kişi birleşip çeyrek alıcaklarmış ayda 5 çeyrek yapıyormuş ..
bende 50 ye girdim şuan 6 kişi olduk bakalım ..
en azından damlaya damlaya göl olur .

günaydın sevgili kirli çıkı uykucularrrrrrrrrrrrrrrrr, herkese mutlu huzurlu güzel bir pazar günü dileğiyle....:16:

ne kadar sıkıcı bir durum anlatamam. kafayı yiyorum yaaa :4: iyiki burayı farkettim. vakit geçiriyorum burdaki kirli çıkı serüvenlerinizi okudukça :9: tabi bide gaza geliyorummm.:6: evet okula başlama yaşı düşecek. senin için iyi olacak bak :29: Allah hepimizin gönlüne göre versin inşş :7:

hayırlısı neyse o olsun bitanem.:38::38::38:

kızlar merhaba bayağadır uğrayamıyorum ..
az çok bişiler attım kumbarama ..
bugunde bir avuç 1 liklerden oluşan bozuk paralar attım ..
artık paralar sığmıyor kumbaraya ..
ay sonu bildirim yapıp tamlatıcam öyle karar verdim ...
inşallah dokunmadan birşey yapabilirim..
bu arada eşimde bende güne girdik parasına ..
eşim ayda 80 tl ye girmiş .. 2 kişi birleşip çeyrek alıcaklarmış ayda 5 çeyrek yapıyormuş ..
bende 50 ye girdim şuan 6 kişi olduk bakalım ..
en azından damlaya damlaya göl olur .

Çok güzel canım Allah bereket versin.:38: günler zorunlu tasarruf edinme metotlarından biri oluyor:34:

Evet kızlar bende geldim bende eşimden gizli 5 çeyrek 20 dolar 5 euro biriktirdim ...hadi hayırlısı...durmak yok yola devam...:1:

süpersinnnnnnnnnnnnnnnnnn:46::46::46:Allah bereket versin
bu arada bebeğine hayırlısıyla kavuşman dileğiyle canım:38::nazar::nazar:

sevgili farmasi,paylaştıkların cok güzel gercekten..eşime durumu açınca cok sevnidi zira o da sever tasarruf yapmayı,ve telefonuma "harcamalar" diye bir prıgram yükledi.artık her aksam yatmadan önce o gün ne harcadıysam,dilenciye verdiğim sadaka da dahil:) yazıyorum..bakalım ne olacak...ve alışverişe gittiğimde de gercekten gerekli olan n eise onu almaya basladım...abur cuubur alımını kesince fatura neredeyse yarılandı doğrusu...hem tasarruf ediyorum bölelikle hem de kilo lontrolu sağlanıyor doğrusu:1:cok ama cok tesekkür ederim hersey için,inş birikimler coğalır bu forum sayesinde...selametle

sevgili farmasi,paylaştıkların cok güzel gercekten..eşime durumu açınca cok sevnidi zira o da sever tasarruf yapmayı,ve telefonuma "harcamalar" diye bir prıgram yükledi.artık her aksam yatmadan önce o gün ne harcadıysam,dilenciye verdiğim sadaka da dahil:) yazıyorum..bakalım ne olacak...ve alışverişe gittiğimde de gercekten gerekli olan n eise onu almaya basladım...abur cuubur alımını kesince fatura neredeyse yarılandı doğrusu...hem tasarruf ediyorum bölelikle hem de kilo lontrolu sağlanıyor doğrusu:1:cok ama cok tesekkür ederim hersey için,inş birikimler coğalır bu forum sayesinde...selametle

programın adını yazabilirmisin acaba

Back
X