Kışlık Kurutmalıklar(Patlıcan)

sey_ren

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2013
2.749
47
118
Adana
Patlıcan kurutmayı hepimiz biliriz aslında. Ama benim özellikle dolmalık patlıcan kuruturken uyguladığım yöntemi belki daha önce hiç duymadınız.

Ben patlıcanları normal oyduktan sonra su dolu bir kabın içine atıyorum. Bütün patlıcanlar bitince 10 dakika kadar bu suyun içinde bekletip sonra ipe diziyorum. Suya tuz atmıyoruz. Bu şekilde patlıcanlar kururken fazla büzüşmüyor ve içleri beyaz kalıyor. Patlıcanları devamlı güneş alan bir yere değilde günün bir kısmında güneş alan bir yere koyarsanız yanmadan kurutmuş olursunuz. Birde patlıcanları aralıklı dizmeye gayret edin ki, hava alsın, birbirlerine değip çürümesinler.
Cahide
Daha önce uzun kemer patlıcanıda yapmıştım fakat resimlememiştim.Ama işlem aynı kızlar

Eklentiler

• $2.webp
    $2.webp
    35,3 KB · Görüntüleme: 1.479
  • $3.webp
    $3.webp
    33,8 KB · Görüntüleme: 665
  • $4.webp
    $4.webp
    54,3 KB · Görüntüleme: 766
  • $5.webp
    $5.webp
    23 KB · Görüntüleme: 616
  • $6.webp
    $6.webp
    16,4 KB · Görüntüleme: 472
  • $7.webp
    $7.webp
    18,5 KB · Görüntüleme: 460
  • $8.webp
    $8.webp
    18,8 KB · Görüntüleme: 445
  • $9.webp
    $9.webp
    99,4 KB · Görüntüleme: 614
  • $10.webp
    $10.webp
    97,6 KB · Görüntüleme: 515
Son düzenleme:
Yazmayı unutmuşum kızlar,bu resimde gördüğünüz topak patlıcanların acı olmaması çekirdekli çıkmaması için dikkat etmeniz gereken husus patlıcanın renginin parlak ve koyu mor olmasına dikkat edin.Patlıcanın taze ve yeni toplanmış olup olmadığını anlamanız için yapmanız gereken şey patlıcanı elinize alıp yüzeyinde parmaklarınızı dolaştırmanız.
Eğer parmaklarınız yüzeye sürtünerek gidiyorsa ve sert ise tazedir.
Ve kışlık kuruluk yapmak için olabildiğinde büyük olanları seçmeniz çünkü kuruyunca orta boylar minicik kalıyor.
Bunun için en makbul kışlık bence kemer patlıcanı.Hem etli oluyor hemde ağzı doldurmak için daha geniş kalıyor.

canım benimkileri komşularım yaptı henüz görmedım daha kurumadılar heralde ama onlarda oyduktan sonra

kaynamış tuzlu suya bıraktılar çok bekletmeden aldılar..birde ipe dizmediler terasa serdik..bakalım nasıl olacak..

canım benimkileri komşularım yaptı henüz görmedım daha kurumadılar heralde ama onlarda oyduktan sonra kaynamış tuzlu suya bıraktılar çok bekletmeden aldılar..birde ipe dizmediler terasa serdik..bakalım nasıl olacak..

Hayırlı olsun kışlıkların,güzel olmuştur inşallah canım.Ben kaynamış tuzlu su yerine kaynamıuş zeytinyağlı suya atıyorum veya ağızları büzüşmersin içleri beyaz kalsın diye soğuk tuzsuz suya atıyorum.Tuzlu suya attığında pişiriken sert kalıp biraz sıkıntı çıkıyor ama seninki öyle olmamıştır inşallah.:16:
Benim bahçe geniş olunca dizdim ipe astım ağaçların altına:1:
Çok sık olmamış ve arada çevrilirse birşey olmaz kururlar hemen.

Hayırlı olsun kışlıkların,güzel olmuştur inşallah canım.Ben kaynamış tuzlu su yerine kaynamıuş zeytinyağlı suya atıyorum veya ağızları büzüşmersin içleri beyaz kalsın diye soğuk tuzsuz suya atıyorum.Tuzlu suya attığında pişiriken sert kalıp biraz sıkıntı çıkıyor ama seninki öyle olmamıştır inşallah.:16:
Benim bahçe geniş olunca dizdim ipe astım ağaçların altına:1:
Çok sık olmamış ve arada çevrilirse birşey olmaz kururlar hemen.

valla canım ben daha bilmiyorum bu işleri bekarken hiç aklıma dahi gelmediğinden :)

biliyorsun ailemden uzaktayım,

sağolsunlar yapalım dediler

ama geçen yağmur yağdı biz evde yoktuk toplamışlar eşimle biz gitti kesin hazır alırız dedik

ama sordum bişey olmadı dediler normalde kurtlanır diye biliyorum öyle bişey oldugunda ama bakalım artık elime gelince görecez :)

valla canım ben daha bilmiyorum bu işleri bekarken hiç aklıma dahi gelmediğinden :)

biliyorsun ailemden uzaktayım,

sağolsunlar yapalım dediler

ama geçen yağmur yağdı biz evde yoktuk toplamışlar eşimle biz gitti kesin hazır alırız dedik

ama sordum bişey olmadı dediler normalde kurtlanır diye biliyorum öyle bişey oldugunda ama bakalım artık elime gelince görecez :)

:1:Bekarken de öğrenmek lazım canım ama okuyorsan annen sana kıyamıyorsa o ayrı mevzu.Hevesde önemli.Ama üzülme öğrenmenin yaşı yok.Hem kolay bunlar vakit buldukça yaparsın.:16:
Yağmuru çok yememişse birşey olmaz.Ama çok ıslanmışsa iyice kurutmak lazım yoksa kurtlanır yada çürür canım.İnşallah birşey olmaz.:16:

merhaba sey_ren
bende patlıcan kurutmasının dolmasını cok merak ediyorum ama hiç yemedim burda cevramdede yapan pek yok acıkcası:1:
ama merak ediyorum ve en azından birazcık alıp kendim ilk denememi yapmak istiyorum...
aklıma takılan bi kaç seyi sormal istiyorum..
patlıcanların içini cok derinmi oyacagız kenazları filan kabuguna yakın iyice oyulmayacak dimi çünkü kuruyunca dahada küçülüyo ya o yüzden sordum..
bu patlıcanlar dediğin gbi yarı güneş yarı göl olan yerde ne kadar sürede kuruyor???
veya kurudugunu nasıl anlayabiliiriz??
daha sonra kuruyup işlemler bittiginde nasıl muhafaza edeceğiz..
musait oldugunda bilgiledirirsen sevinirim:16:

merhaba sey_ren
bende patlıcan kurutmasının dolmasını cok merak ediyorum ama hiç yemedim burda cevramdede yapan pek yok acıkcası:1:
ama merak ediyorum ve en azından birazcık alıp kendim ilk denememi yapmak istiyorum...
aklıma takılan bi kaç seyi sormal istiyorum..
patlıcanların içini cok derinmi oyacagız kenazları filan kabuguna yakın iyice oyulmayacak dimi çünkü kuruyunca dahada küçülüyo ya o yüzden sordum..
bu patlıcanlar dediğin gbi yarı güneş yarı göl olan yerde ne kadar sürede kuruyor???
veya kurudugunu nasıl anlayabiliiriz??
daha sonra kuruyup işlemler bittiginde nasıl muhafaza edeceğiz..
musait oldugunda bilgiledirirsen sevinirim:16:

Merhaba canım,
Patlıcan kurutmasının dolmasını yemediysen denemeni tavsiye ederim.Birde içine eğer yiyorsan birazcık kuyruk yağı ve sumak ekşisi ekler dolmayı öyle yaparsan tadı daha güzel olur.

Yapması zor değil canım,

-Normal dolmalık patlıcandan daha irice alcaksın,kuruyunca büzüşüp minnacık olmasın diye.
-Dolmalık taze patlıcanı nasıl oyuyorsan öyle oyacaksın.Ama çokta incecik oyma.
-Tuzlu suda bekletirsen hem sert olur hemde içleri kararır.Normal suda tüm patlıcanları oyduktan sonra 10-15 dk kadar bekletip iplere dizebilirsin.
-Gölgede yaklaşık 10-12 günde kuruyor.
-Kuruduğunu dokunarak anlayabilirsin gevrek bir hal almış oluyor.Veya rüzgar eserse zaten şıkır şıkır ses çıkar :)
-Kuruttuktan sonra artık mevsim dönüyor iplerle beraber su değmeyecek bir yerde asılı saklayabilirsin veya bez bir torbaya koyup dolaptada saklayabilirsin.:16:

Son düzenleme:
Merhaba canım,
Patlıcan kurutmasının dolmasını yemediysen denemeni tavsiye ederim.Birde içine eğer yiyorsan birazcık kuyruk yağı ve sumak ekşisi ekler dolmayı öyle yaparsan tadı daha güzel olur.

Yapması zor değil canım,

-Normal dolmalık patlıcandan daha irice alcaksın,kuruyunca büzüşüp minnacık olmasın diye.
-Dolmalık taze patlıcanı nasıl oyuyorsan öyle oyacaksın.
-Tuzlu suda bekletirsen hem sert olur hemde içleri kararır.Normal suda tüm patlıcanları oyduktan sonra 10-15 dk kadar bekletip iplere dizebilirsin.
-Gölgede yaklaşık 10-12 günde kuruyor.
-Kuruduğunu dokunarak anlayabilirsin gevrek bir hal almış oluyor.Veya rüzgar eserse zaten şıkır şıkır ses çıkar :)
-Kuruttuktan sonra artık mevsim dönüyor iplerle beraber su değmeyecek bir yerde asılı saklayabilirsin veya bez bir torbaya koyup dolaptada saklayabilirsin.:16:
canım öncelikle teşekkür ederim..
kırmayıp cevapladın...
ama işin garibi yaş patlıcan dolmasını begenmedim
kurunun ayrı tadı var diyolar merak ediyorum o yüzden hemen 5-6 ptlıcan alıp yapmak istiyorum artık dediğin gibi yaparım eğer kısa zaman içinde yaparsam resminide koyarım buraya:34:

bu arada benim balkonum var biraz küçük sabahları güneş yok öğleden sonra başlıyor 12-1 gibi saat 6-7 gibide gölge oluyo orda olurmu seyrencim:34:

canım öncelikle teşekkür ederim..
kırmayıp cevapladın...
ama işin garibi yaş patlıcan dolmasını begenmedim
kurunun ayrı tadı var diyolar merak ediyorum o yüzden hemen 5-6 ptlıcan alıp yapmak istiyorum artık dediğin gibi yaparım eğer kısa zaman içinde yaparsam resminide koyarım buraya:34:

bu arada benim balkonum var biraz küçük sabahları güneş yok öğleden sonra başlıyor 12-1 gibi saat 6-7 gibide gölge oluyo orda olurmu seyrencim:34:

Ne demek canım benim bildiklerim olduktan sonra her türlü yardımcı olurum.Valla ben taze patlıcanları minik minik alıyorum onun dolması çok güzel oluyor,kurusuda gerçekten ayrı lezzet ama damak tadı tabi herşeyden önce gelir.
sen 10 tane al kurut bakalım şimdilik.Memnun kalırsan seneye daha çok yaparsın:1:
Yaparsan resimleri de bekliyorum unutma
Sabahları güneş yoksa o balkona asabilirsin öğleden sonrada kalsa sıkıntı olmaz.Hangi şehirdesin bilmiyorum ama Adana sıcağı gibi yakmıyor dur inşallah bulunduğun şehir.Eğer nemli hava yoksa sıkıntı değil 4-5 güne kurur patlıcanların.:16:

Ne demek canım benim bildiklerim olduktan sonra her türlü yardımcı olurum.Valla ben taze patlıcanları minik minik alıyorum onun dolması çok güzel oluyor,kurusuda gerçekten ayrı lezzet ama damak tadı tabi herşeyden önce gelir.
sen 10 tane al kurut bakalım şimdilik.Memnun kalırsan seneye daha çok yaparsın:1:
Yaparsan resimleri de bekliyorum unutma
Sabahları güneş yoksa o balkona asabilirsin öğleden sonrada kalsa sıkıntı olmaz.Hangi şehirdesin bilmiyorum ama Adana sıcağı gibi yakmıyor dur inşallah bulunduğun şehir.Eğer nemli hava yoksa sıkıntı değil 4-5 güne kurur patlıcanların.:16:
bursadayım canım adana değil:34:
tamam canım yapıcam inşallah o zamanda burda paylaşırım cok teşekkür ederim:16::16:

canım dediğim gibi bu hafta sonu patlıcan alıp dediğin gibi kuruttum ancak o senin kullandıgın patlıcanlardan yoktu bende kemer patlıcanıyla yaptım ikiye bölüp içlerini oydum ipe dizdim...
buyur bu da resimi inşallah kuruyunca ilk kez denicem ve başarılı olup olmadıgımı görücem teşekkür ederim:16:

$2013-08-30 07.23.51.webp

canım dediğim gibi bu hafta sonu patlıcan alıp dediğin gibi kuruttum ancak o senin kullandıgın patlıcanlardan yoktu bende kemer patlıcanıyla yaptım ikiye bölüp içlerini oydum ipe dizdim...
buyur bu da resimi inşallah kuruyunca ilk kez denicem ve başarılı olup olmadıgımı görücem teşekkür ederim:16:

Eki Görüntüle 791558

Ellerine sağlık canım mesajları geç görüyorum kusura bakmayın ne olur.:50:
Valla süper olmuş.İyiki kemer patlıcanı ile yaptın ben onları arkadaşlarıma nasıl yaptığımı göstermek maksatlı yapıyorum azar azar(.Bazen özellikle bundan isteyen olduğu için 5-6 ip yapıyorum.)Bende kemer ile yaptım zaten.Bu topak dediğimiz patlıcan kuruyunca kağıt gibi incecik olur ve lezzetli olmaz canım.Kışlık kurutmalık patlıcan en güzel kemer patlıcanı ile olur.Mmmhh bence harika kuruyunca çok daha güzel olacak.Ellerine sağlık:nazar:

Son düzenleme:
Ellerine sağlık canım mesajları geç görüyorum kusura bakmayın ne olur.:50:
Valla süper olmuş.İyiki kemer patlıcanı ile yaptın ben onları arkadaşlarıma nasıl yaptığımı göstermek maksatlı yapıyorum azar azar(.Bazen özellikle bundan isteyen olduğu için 5-6 ip yapıyorum.)Bende kemer ile yaptım zaten.Bu topak dediğimiz patlıcan kuruyunca kağıt gibi incecik olur ve lezzetli olmaz canım.Kışlık kurutmalık patlıcan en güzel kemer patlıcanı ile olur.Mmmhh bence harika kuruyunca çok daha güzel olacak.Ellerine sağlık:nazar:
beğenmene sevindim cnım yanlız uç tarafları kalın oymusum kalın olmuş biraz hala kurumadılar:17::1:

Back
X