• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kız Kardeşim

SapkamDoluCicekle

home is where the heart is
Kayıtlı Üye
23 Ağustos 2016
783
765
33
Merhabalar

İlkokul 3.sınıfa giden bir kız kardeşim var. Belki size saçma gelebilir ama inanin nasil yol izlemeyiz bilmiyorum. tecrübeli hanımefendilerden fikir almak istiyorum. Uzun olursa kusura bakmayın.

Kendisi son zamanlarda okula isteksiz gidiyor ve eve geldiğinde mutsuzdu.
Ne oldu diye soruyorduk, soylemiyordu. Fakat garip hareketler sergilemeye basladi. Okula hicbir sey goturmek istemiyor, beslenme cantasina yiyecek koyma diye uzatiyordu. Bahaneside 'tok'muş. karsimiza alip konustuk. Sınıfında hep konuştuğu birlikte oturduğu 3-4 kız arkadaşının devamli onun eşyalarını kullandığını söyledi. Arkadaslarininda esyasi yemegi olmasina ragmen ozellikle onunkini istedigini anlatti.Paylaşmalısın seni rahatsız eden nedir? Dedigimizde
Okula götürdüğü 5-6 renkli simli kalemin 'alıyım mı?' Diye sorup okul bitene kadar kullandıklarını, bitirdiklerini soyledi. reddedersede cimri diyorlarmis. Evden koydugumuz biskuvi kek vs gibi seylerinde hepsini bitirip kendisine kalmadigini soylediginde ne yapicagimizi sasirdik.
Cani ceker alir ama bittigini ona kalmadigini israrla belirtiyor. Yanlis anlasilmaktan korkuyorum, yanlis dusunuyorsam elestirebilirsiniz. asla paylasma demeyiz veya cocuklarin yedigi bir seyde gozumuz kalmaz fakat uzun zamandir boyle oldugunu soyledi. Evden hicbir seyini goturmek istemiyor. Helali hoş olsun tabiiki fakat ne dusunecegimi bilmiyorum. Bu arada o ogrencilerin durumuda iyi öyle biri yer biri bakar yok.
Rehberlikciyle konustuk, onlar çocuk ne diyelim dedi. Hocayla konusalim biz bi dedik hoca ne yapsin dedi...
Siz ne dusunuyorsunuz? Cocuklarin ailelerini toplantilarda vs goruyoruz sadece bir samimiyet yok... biraz sacma detaylar vermis olabilirim fakat daha iyi anlatmak icindi. hepinize tesekkurler :)

****gelişme

Bugün öğretmenle konuştum, kardeşimi övdü, herhangi bir sıkıntısının olmadigini soyledi...tamamda cocuk mutsuz hicbir seyini goturemiyor bu duruma çözüm nedir dediğimde: sınıfta ciddi bir durum olmadigini oyle olsa mudahele edecegini soyledi. Ama bu konuyla ilgili bir hikaye anlatarak onlara aşılayacagini soyledi. İnsallah fayda eder.

Az önceDüzenleK.İ.B.Favorilere Ekle
+ Çoklu AlıntıCevapla

Son düzenleme:
Aynı dertten müzdaribim :)
Benimki daha 5 yaşında paylaşım sevmiyor..
Eve bir çocuk gelince aklı çıkıyor.
Dışarı çıktığında çocuklu bir yere gidilecekse asla oyuncak almıyor birine vermek zorunda kalır diye..
Yemek yemeyi sevmemesine rağmen yiyecekde paylaşmıyor..
Çok konuşuyoruz ama nafile.
Paylaşmakla ilgili sıkıntısı var bence çünkü helede o yaşlarda paylaşmaktan çok hoşlanır çocuklar..
Yiyecek olarak beslenmesını biraz bol koyun derim..
Özel saydığı eşyalarını okula görtürmesin.
Ay çok zor.:)

Ne diyelim, hoca ne yapsın diyen rehberlikçi... Bu insanlar nasıl okuyup da üniversite bitiriyor acaba..
Sınıfta siz yoksunuz, orada öğretmen var ve müdahale etme şansı daha yüksek. Kardeşiniz hayır diyemiyorsa öğretmeni veya çocukların ailelerine söyleyin bence. Ama gerektiğinde hayır demeyi de öğrenmeli... Çocuk bile olsalar zorbalık bu. Kıyamam ya yemeklerini alıyorlar çocuğun :( Üzüldüm birden

Kardesim cok cekingen yumusak yuzlu birisi, paylasmayi seviyor fakat esyalarini yemeklerini bitirdiklerini soyleyince sozun bittigi yerde kaliyor insan. Rehberlikcinin sinif ogretmeninin bu tarz seylere karismasi dogru degil, yemeyin kullanmayin mi diyecek gibi bir tepkiyle karsilasinca kendimizde gariplik hissettik...

Kardesim cok cekingen yumusak yuzlu birisi, paylasmayi seviyor fakat esyalarini yemeklerini bitirdiklerini soyleyince sozun bittigi yerde kaliyor insan. Rehberlikcinin sinif ogretmeninin bu tarz seylere karismasi dogru degil, yemeyin kullanmayin mi diyecek gibi bir tepkiyle karsilasinca kendimizde gariplik hissettik...
Arkadaşları cimri diyormuş ya.. Cimriliğin ne olduğunu anlatabilir öğretmenleri. Ya da paylaşımcılığın hangi sınıra kadar güzel bir şey olduğunu, kendi yiyecekleri varken başkalarının yiyeceklerini almamayı vs.

Gözle görmeden de emin olamaz insan. Belki de paylaşmayı hiç istemiyor. Bu paylaşma eğitimi çok hassas bir konu. Eğer gerçekten dediği gibiyse ve siz bir müdahalede bulunursanız o zamanda elinde avucunda olan her şeyi vermenin normal olduğunu düşünecek. Eğer değilse ayrı dert. Bir öğlen vakti ziyarete gidip gözlemleyemez misiniz?

Arkadaşları cimri diyormuş ya.. Cimriliğin ne olduğunu anlatabilir öğretmenleri. Ya da paylaşımcılığın hangi sınıra kadar güzel bir şey olduğunu, kendi yiyecekleri varken başkalarının yiyeceklerini almamayı vs.

Yok canim iyi bir ogretmen sınıf icindeki sorunlara cocuklari kirmadan nasil çözeceğini bilir. yas itibariyle drama yöntemleri cok ise yarar genele anlattigi bir dersim örneğini o grupta yaptırdı mi oh mis gelsin kazanimlar :)

"onlar çocuk ne diyelim"
e ne diye rehber öğretmen oldular o zaman?
işleri çocukların problemleriyle ilgilenmek değil mi?
tüm gün oturup "ama onlar çocuk" demek mi yani görevleri:işsiz:

Gözle görmeden de emin olamaz insan. Belki de paylaşmayı hiç istemiyor. Bu paylaşma eğitimi çok hassas bir konu. Eğer gerçekten dediği gibiyse ve siz bir müdahalede bulunursanız o zamanda elinde avucunda olan her şeyi vermenin normal olduğunu düşünecek. Eğer değilse ayrı dert. Bir öğlen vakti ziyarete gidip gözlemleyemez misiniz?

Emin olamazdim fakat eve geldiginde gercekten kalemlerinin silgilerinin ustunden tır gecmis gibi harap oldugunu eskidigini bittigini gorunce inandim.
Ben 45 kisilik bir devlet okulunda okudum ilkokulu. Sinifta sirf o insanin esyasini yemegini kullanmak tuketmek icin o kisinin ustune atlayan o kadar cok cocuk vardi ki... hassas bir konu. Yetiskin davranisi beklenmiyor da yapilan hissettirilen ZORBALİK..

Ogretmen olarak soyluyorum ilk isiniz sinif ogretmeniyle konusmak olnali. Hemen yarin. Burada anlattiginiz gibi aciklayici konusun. Bu durumun kardesinizi olumsuz etkiledigini belirtin. Sorunun yiyecek vs olmadigini bu tarz iletisimlerde kardesinizin nasil davranmasi gerektigini ogrenmesini istediginizi soyleyin.

Sizde kardesinize hayir demeyi ogretin. Bunu evde oyunlada yapabilirsiniz. Ondan yapmamasi gereken davr isteyin ve size de hayir diyebilsin.

Biz cocuklara gerektiginde hayir demeyide ogretiyoruz Hayat Bilgisi konusudur bu. Rehberlik ogretmen hakkinda yorum bile yapmak istemiyorum.

Ogretmen olarak soyluyorum ilk isiniz sinif ogretmeniyle konusmak olnali. Hemen yarin. Burada anlattiginiz gibi aciklayici konusun. Bu durumun kardesinizi olumsuz etkiledigini belirtin. Sorunun yiyecek vs olmadigini bu tarz iletisimlerde kardesinizin nasil davranmasi gerektigini ogrenmesini istediginizi soyleyin.

Sizde kardesinize hayir demeyi ogretin. Bunu evde oyunlada yapabilirsiniz. Ondan yapmamasi gereken davr isteyin ve size de hayir diyebilsin.

Biz cocuklara gerektiginde hayir demeyide ogretiyoruz Hayat Bilgisi konusudur bu. Rehberlik ogretmen hakkinda yorum bile yapmak istemiyorum.

Onu rahatsiz eden insanlara karsi hayir diyor baska olaylarda olmustu fakat samimi kiz arkadaslari oldugu icin onu disladikladini, cimri vs dediklerini gormezden geldiklerini soyledi..
Hocanin konusmasiyla insallah degisir ama huylari boyleyse bilmiyorum
:KK43:

Merhabalar

İlkokul 3.sınıfa giden bir kız kardeşim var. Belki size saçma gelebilir ama inanin nasil yol izlemeyiz bilmiyorum. tecrübeli hanımefendilerden fikir almak istiyorum. Uzun olursa kusura bakmayın.

Kendisi son zamanlarda okula isteksiz gidiyor ve eve geldiğinde mutsuzdu.
Ne oldu diye soruyorduk, soylemiyordu. Fakat garip hareketler sergilemeye basladi. Okula hicbir sey goturmek istemiyor, beslenme cantasina yiyecek koyma diye uzatiyordu. Bahaneside 'tok'muş. karsimiza alip konustuk. Sınıfında hep konuştuğu birlikte oturduğu 3-4 kız arkadaşının devamli onun eşyalarını kullandığını söyledi. Arkadaslarininda esyasi yemegi olmasina ragmen ozellikle onunkini istedigini anlatti.Paylaşmalısın seni rahatsız eden nedir? Dedigimizde
Okula götürdüğü 5-6 renkli simli kalemin 'alıyım mı?' Diye sorup okul bitene kadar kullandıklarını, bitirdiklerini soyledi. reddedersede cimri diyorlarmis. Evden koydugumuz biskuvi kek vs gibi seylerinde hepsini bitirip kendisine kalmadigini soylediginde ne yapicagimizi sasirdik.
Cani ceker alir ama bittigini ona kalmadigini israrla belirtiyor. Yanlis anlasilmaktan korkuyorum, yanlis dusunuyorsam elestirebilirsiniz. asla paylasma demeyiz veya cocuklarin yedigi bir seyde gozumuz kalmaz fakat uzun zamandir boyle oldugunu soyledi. Evden hicbir seyini goturmek istemiyor. Helali hoş olsun tabiiki fakat ne dusunecegimi bilmiyorum. Bu arada o ogrencilerin durumuda iyi öyle biri yer biri bakar yok.
Rehberlikciyle konustuk, onlar çocuk ne diyelim dedi. Hocayla konusalim biz bi dedik hoca ne yapsin dedi...
Siz ne dusunuyorsunuz? Cocuklarin ailelerini toplantilarda vs goruyoruz sadece bir samimiyet yok... biraz sacma detaylar vermis olabilirim fakat daha iyi anlatmak icindi. hepinize tesekkurler :)
Öğretmeniyle konuşacaksınız bu durumu tabii ki. Öğretmen sınıfta öğrencilerle konuşup kimse kimsenin eşyasını çok mecbur kalmadıkça kullanmayacak önce benden izin alınacak gibi kesin kurallar koymalı.herkesin beslenmesi özeldir bir bisküvi ikram edilir Ama hepsi de yenmez ki. öğretmen çözmeli kesinlikle sınıfın düzeni öğretmene aid.

O rehberlikci bence ya meslege yeni baslamistir tecrubesizdir ya da artik emekliligi yaklasmis, isteksizdir. Bu konu akran zorbaligina girer ve bence hic hos birsey degil. Sinif ogretmeninin mutlaka haberinin olmasi lazim, ogretmen ne yapsin diye birsey mi var.

Öğretmeniyle konuşacaksınız bu durumu tabii ki. Öğretmen sınıfta öğrencilerle konuşup kimse kimsenin eşyasını çok mecbur kalmadıkça kullanmayacak önce benden izin alınacak gibi kesin kurallar koymalı.herkesin beslenmesi özeldir bir bisküvi ikram edilir Ama hepsi de yenmez ki. öğretmen çözmeli kesinlikle sınıfın düzeni öğretmene aid.
O rehberlikci bence ya meslege yeni baslamistir tecrubesizdir ya da artik emekliligi yaklasmis, isteksizdir. Bu konu akran zorbaligina girer ve bence hic hos birsey degil. Sinif ogretmeninin mutlaka haberinin olmasi lazim, ogretmen ne yapsin diye birsey mi var.

Kendi zamanimda boyle olaylar en yakin arkadasima oluyordu annesi hocayla defalarca konusmustu hoca bi kere gelişigüzel konuşma yapti ama fayda etmemisti kimseye.. birazda karakterinde olan bir sey mi cocuklarin inanin bilmiyorumki..

Sınıf öğretmeniyle mutlaka konuşun.
Bu arada kardeşinize diğer arkadaşlarının ne getirdiğini sorun. Atıyorum diğerleri pötibör götürüyorsa siz de pötibör verin. Farklı ve çekici gelecek yiyecekler olmasın. Biraz da nasıl sahip çıkacağını öğretin. Evet paylaşımcı olmak güzel ama hakkını korumak da önemli.

Onu rahatsiz eden insanlara karsi hayir diyor baska olaylarda olmustu fakat samimi kiz arkadaslari oldugu icin onu disladikladini, cimri vs dediklerini gormezden geldiklerini soyledi..
Hocanin konusmasiyla insallah degisir ama huylari boyleyse bilmiyorum
:KK43:
Kardesin gruptan dislanmak istemiyor. Benim bir ogr de olmustu bu. Caliskan kizlar arasina almislar ama onlar ne derse onu yapiyor. Baktim terslik var konustum kizla ogretmnim zaten kisa boyluyum gruba zar zor girdim cikmak istemiyorum ne derlerse yapiyorum.

Tabi sonrasinda sinifta grup falan kalmadi. Oyle bir kaynastilar ki kendileride fark etmedi.
Ogretmenin halledebilecegi bir mesele. Ancak kardesinizin hayir deme konusunda sikintisi var bunu kabul ederseniz sorunu cozersiniz. Onu rahatsiz edenlere hayir diyor demissiniz ama bu kizlarda onu rahatsiz ediyor.

Lutfen sayin veli cozum icin once sorunu kabullenin.

Back
X