• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğuma Hazırlık Kızım için İsim Anketi, Lütfen Yardım..

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....

Doğacak Kızım İçin İsim Önerileriniz?

• Elif Su

OY: 17 35,4%
  • Gupse

OY: 1 2,1%
  • Birce

OY: 16 33,3%
  • İkra

OY: 16 33,3%

• Ankete Katılan
    48
  • Anket Kapalı .

pikacu76

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Aralık 2011
26
9
86
Arkadaşlar Kızıma bu isimlerden birisini koymak istiyoruz.Ankete oy verirseniz veya farklı isim önerilerinde bulunursanız seviirim :nazar:

değişik isimler evet.ben İKRA diyorum...gelen ilk vahiy oku anlamıda güzel..

Kesinlikle Birce!
Elif ismini duymak beni artik bayiyor maalesef..
Gupse ismini begenmedim
Ikra ise sadece "oku" anlamina geliyor.

İkra peygamber efendimize inen ilk vahiy,ancak diyanet'e danıştığımda daha uygun bir isim koymamız gerektiğini söyledi.
Elif ismi arap alfabesinin ilk harfi.Aynı zamanda ince uzun anlmına geliyor.
Gupse Çerkez ismi Canımın içi anlamında
Birce ismi ise Biricik tek anlamında.
Görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar.:nazar:

Tşk ederim farklı görüşleriniz için.Burada İkra ismi ağır basıyor ama diyanete danışdığımda bana aşagıda ki yazıyı gönderdi.Sizlerede faydası olur diye paylaşmak istedim.

Soru Metniniz:
Hocam benim kızım olacak.Eşim ile ortak fikrimiz anlamının güzelliğinden dolayı "İKRA" ismini koymak.Ancak bu ismi koyarken bazı endişeler yaşıyorum.Çocuğa ismin ağır gelmesi diye bir inanış vardır Anadolu'da acaba böyle bir durumla karşılaşabilir miyim.Ayrıca çevremde de bu ismi koymamın çocuğun geleceğine olumsuz etki edebileceği,siyasi anlaşılabileceği söylenmektedir.Anne-Baba'nın bu en önemli görevinde bizlere yardım eder misiniz? Ayrıca önerilere açığım hocam.Saygılar

Cevap:
Anne-babanın yükümlülüklerinden biri de çocuğa güzel bir isim koymaktır. Bu hususta Hz.Peygamber (s.a.v.) Efendimiz : "Siz kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Bu cihetle çocuklarınıza güzel isim koyunuz"(Ebû Dâvud, "Edeb", 70) buyurmuşlardır.

Doğumun ilk gününde veya en geç yedinci güne kadar çocuğa bir isim verilir. (Buhâri, Akika, 1, Edeb, l08; Müslim, Fezâil, 62; Tirmizi, Edeb, 63).

İslâmiyet'te ad koyarken güzel isim seçme titizliğine, isim vermede Hz.Peygamber(s.a.v)in bizatihi kendisinin fiilî (Buhârî, Menâkıbu'l-Ensâr 45, Akîka 1; Müslim, Âdâb 26.) olarak gösterdiği titizliğin yanısıra, yukarııdaki (Ebû Dâvud, "Edeb", 70) sözlü uyarısı da etkin rol oynamıştır.

Hadîs-i şerif, ad vermenin aynı zamanda bir de uhrevî boyutunun bulunduğunu göstermektedir. Hiç kimse ne dünyada ne de âhirette, ne kendisinin ne de çocuğunun, kötü adla çağırılmasını istemez. Zira hadis, aynı zamanda babaların da güzel ad taşımalarını gerektirmekte, bu da herkesin, taşıdığı sorumluluğu yerine getirmesini zorunlu kılmaktadır.

Hz. Peygamber(s.a.v.), çeşitli bakımlardan lslâm anlayışına uygun olmayan isimlere sahip çocukların veya yetişkinlerin adlarını değiştirerek onlara uygun bulduğu yeni isimler vermiştir. (Buhari, "Edeb", 108)

İsmin insanlar üzerinde tesir ve telkin gücüne sahip olduğu bir gerçektir. Muhtemelen bu gerçeğin bir sonucu olarak Hz.Peygamber(s.a.v) isimler üzerinde ısrarla durmuş, sadece cahiliye devrinden kalma çirkin ve kötü manalı isimleri değil, hayvan, eşya ve mekânlarla ilgili çirkin isimleri de değiştirmiştir.

Konulacak isimlerin Arapça olması ve bu ismin Kur'an-ı Kerim'de geçmesi gerekmez. İsim koyarken dikkat edilecek husus, konulan ismin yadırganmayacak, anlamlı ve başkaları tarafından aşağılama vesilesi olmayacak bir isim olmasıdır. Bu bakımdan örnek şahsiyetlerin isimlerinin verilmesi isabetli olur.

'İkra' ismi, isim olarak verilmiş ise değiştirmeniz gerekmemektedir. Ancak verilmemiş ise daha güzel anlamlı bir ismin verilmesi uygun olur. Zira ayette geçen "İKRA" kelimesi İslam kültüründe insanlara isim olarak verilmemiştir.
İsim konulurken dikkat edilecek hususları şöyle özetleyebiliriz;

a) Konulan ismin toplumda yadırganmayacak anlamlı bir isim olmasına,

b) Çocuğun ileriki hayatında ismi nedeniyle alay konusu edilmemesine,

c) İsmin manasının kötü olmamasına,

d) Çocuğu komplekse düşürecek ve başka bir isim bulamadınız da bula bula bana bu ismi koydunuz diye sizlere serzenişte bulunabileceği bir isim olmamasına, dikkat edilmelidir.

İsimlerin anlamları hakkında geniş bilgi için Türk Dil Kurumu'nun Türk Dil Kurumu Ana Sayfası adresinde bulunan kişi adları sözlüğünden yararlanabilirsiniz.

Son düzenleme:
Zevkler tartışılmaz ama maalesef ben de hiçbirini beğenemedim.
Elif güzel isimdir ama yanındaki "su" yakışmamış.
Su güzel çağrışım yapıyorsa,onun yerine billur veya pınar gibi isimler düşünülebilir.

Eylül'de doğacakmış,Eylül olabilir.
Veya sonbahara ithafen Hazan olabilir ama ağır gelir mi bilemem.
Miray son dönemde çok beğendiğim bir isim.
Selen,anlam olarak hoş.

Arkadaşlar katılımınız için çok teşekkür ederim.Anket sonucunda 1.Elif su(17 oy) 2.İkra ve Birce(16 oy) 3.Gupse(1oy) oldu.Soyadımız ise Ceren olduğu için Birce CEREN isminin çok yakıştığını düşünüyoruz.Bunun yanına da eşim çerkez ismi koymak istiyor,Birce Ceren 'in yanına çerkez ismi ekleyeceğiz.Önerilere açığız.Sevgiyle kalın:nazar:

Son düzenleme:
Back
X