Canım bence çocuğunu kapsamlı bir hastanete götür çünkü aynı şeyi bir tanıdığımızın komşusu yaşamıştı ama öyle olmadığı ortaya çıktı ne desem boş biliyorum ama hemen umutsuzluğa kapılma istanbula falan gelin gösterin ayrıca bu konu bildiğim kadarı ile tayin isteme gerekçesi çünkü köyümüzde subay bir çift vardı çocukları hasta idi başka yere aldırdılar tayinlerini hemen kabul edildi
oğlum şu an 27 aylık ...10 aylıkken babanneye bıraktım çalışan bi bayanım...1 ve 2 yaş aralığında televizyona fazlasıyla maruz kaldı yemeği yediriken özellikle hep reklamlar ile yedirmeye çlaıştık...Aynı zamanda evde tek cocuk olması nedeni ile bütün isteklerini biz yapmaya çalıştık mesal su istediğinde biz elimizle bardağını tutup içirmeye çalıştık tyemek ihtiyacını hep biz gördük ona fırsat vermedik.dışarıya çıkarken merdiven kullanmasını sağlamak yerine biz kucakta taşımayı tercih ettik gibi...Ancak merdiven inip çıkmakta bir problemimiz yok bardaktanda suyumuzu kendimiz içiyoruz.baba dede anne gibi sesleri çıkartıyoruz yanlız kalmaktan hiç hoşlanmıyoruz asla odada yanlız kalıp oturmaz...kendi istediği her şeyi yapıo..ancak bizim söylediğimiz komutları yerine getirmiyor..artı biz asla çocuğa bağırmadık bu yaşına kadar hiç bir hareketine itiraz etmedik ettiysekte ağladı kıyamadık hep her istediğini yaptık şu andada bütün isteklerini ağlayarak yaptırıyor..göz temasımız hiç yok değil...kreşe göndermye karar verdik 1 hafta kadar gitti..Sonrasında ne olduysa babanneden ayrılmak istemedi.Babanne bıraktı kreşe 45 dakika durmadan ağladı sonrasındada ağlamaya bağlı kusma...bir sonraki günde aynı şey...derken götürmemeye başladık babanneyide yanında istedi ancak kreş yöneticileride buna müsade etmediler...Halen daha kreşin yol güzergahı üzerinden geçerken kreşe gideceği endişesine kapılıyor olmalıki hı hıh hı gibi ağlama mızmızlanma sesleri çıkartıyor.dışarı çıkmak istediğinde babannein başörtüsü ve paltosunu getiriyor eline veriyor...dışarda dolaşırken market önünden geçersek mutlaka içeri girip çikolata cips almak istiyor..uyumak istemediğinde babanneyi alıp mutfağa götürüyor masaya oturtupkendide yanına oturuyor..yanlız bütün isteklerini elimizden tutup götürüyor işaret parmağını kullanmıyor..Ayrıca oğlum 24 aylıkken 2 ay gibi babannemiizn sağlık sorunlarında dolayı 2 ay gibi bir dönem 15 gün birinde 15 gün birinde göçebe hayatı diyebiliriz ayrı kaldı bizden..Bütün bunların etkisi olabilirmi? yorumlarınızı bekliyorum..
evet kızıma,prensesime,meleğime gözümün bebeğine otizm tanısı kondu
hala şoktayım.konduramıyorum.şu an ağlıyorum.az önce uyuttum prensesimi
dr tek tedavi özel eğitim dedi fakat bulunduğum ilde otizmi olan çocukla ilgili bi kurum yok
yuva yada kreş te yok.zaten daha çok küçük
allahım deli olucam.babasıda bende gğnlerdir aglıyoruz
seneye daha büyük bi ile tayin istiycez ama şimdi yapabileceğim tek şey kendim ilgilenicem
zaten çok ilgileniyorum ama exradan neler yapılır? bilen varsa cevap verin lütfen
bu arada tek kelime bile konuşamıyor,söyleneni anlamıyor
benim meleğimin büyüdüğünde ailesi mesleği arkadaşları olmıycak mı,
hep muhtaç mı olucak
ya biz göçüp gittiğimizde yavrum ne olucak
ben yavruumu öpmeye kıyamazken bununla nasıl başedicez
bbide kardaşi var oda perişan onada hiç bakamıyorum
yıkıldım perişanımyıkıldım
aranızda varmı otizmli çocuğu olan
ne durumdasınız
çocuğunuzla işkiniz nasıl
yazın lütfen
benim kafam karıştı şu anda, önce konu sahibi sanmıştım sizi ama oğlum demişsiniz. Sizin oğlunuza tanı konuldu mu? İsteklerini ağlayarak yaptırması vs. davranış problemleri ve halledilebilir. Bunların dışındaki problemler neler? Söylenenleri anlıyor mu
söylenennler derken elimde bişeyi arda al al arda deyince kafasını çevirip işine gelen bişeyse alıyor yada ver deyince elimi uzatıp ona doğru ver deyince veriyor.ayakabısını giydirirken ayağını uzatıyor mesala ama bu işlemleri kendisi yapmak için bir çaba göstermiyor.Veyahut kıyafetlerini değiştiriken elinde bvişey varsa bir kolunu sokuyor diğer kolunu sokma için elindeki eşyayı diğer eline alıp sokuyor..çekmeceden kaşıkları alıyor buna engel olmak için hayır olmaz herhangi bişeyle vuracak gibi yaptığımızda korkup geri çekiliyor yada buna tepkisi gülerekte olabiliyor birasdan tekrarlıyor o davranışını ....bizi anlamadığını düşünüyorum yada inatçılık yapıyo olabilrmi?
geçen gün okulda alinin ögretmenı ıle durum degerlendırmesı yapıyoruz.. birisi demişki cocugunun neyi var duymamısım, yanımdan biri OTİSTİK, ONUN ÇOCUGU DEDİ.. ne kolay söyledi otistik onun çocuguotistik degil benım çocugum OTİZMLİ dedin, cok sey farketti dedi,
servisten eve nasıl girdim, kedımı o servıste nası aglamadan durdurdum hiç bilmiyorum., eve girmemle bosalmam bir oldueşim ne oldu ne oldu diye soruyo.. benim çoçugama otistik diyolar dedim ...
eşimle sarılıp agladık.. oglumda aramıza geldi girdievin antresınde kenetlendik
ay gene başladım.. allahım kımseye vermesin
arda topu getir vesaire bişey söylediğimde getirmiyor..Burda acaba biz ona küçükken hiç böyle şeyler yapmasını istemedik istemedik derkenhiç yaptırmadık bunlar neden olabilirmi yapmamasına acaba?
hanımlar merhaba
kızınla ilgili gelişmeleri hemen bildireyim size
ayın 16 sında gittiğimizde kızımda zaten bayağı bi ilerleme vardı
daha çok göz teması kuruyodu
su istediğinde ffffffffffffffffffffffff diyodu hala öyle
daha çok hayali oyun oynamaya başladı
bütün herşeyi dr'a anlattım
dr kızımın otizm olmadığını gelişim geriliği olduğunu söyledi
1 ay sonra gelişim testi yapmak için tekrar gidicez bakalım ne diyecek
şu an durumu 2/3 ay öncesine çok iyi
hala konuşamıyor ama kendini çok güzel ifade edebiliyor
birlikte oyun oynamaya bayılıyor
ama istediği şey olmazsa kafasını duvara yada yerlere vuruyor:18:
haa birde en güzel gelişme şu artık bir çok şeyi anlıyor
gel,git,ver,al,baban geldi kızım diyorum hemen kapıya koşup kapıyı açıyor
2 ay önce arabayı gördüğünde tanımazdı,ama şimdi tanıyor ve babası geldiği için acaip heyecanlanıyo
çiş var mı kızım diyorum hemen tuvalete gidiyo orda biraz suyla oynayıp geliyo
hala bezleniyo yani
şu an aklıma gelenler bunlar
daha sonra yine gelişmeleri burda yazarım
ALLAH yardimciniz olsun,ama bence bu kadar caresiz hissetmeyin,esimin bi tanidiginin arkadasinin oglu 3 yasinda ve otizmli,ama bu cocukla o kadar siki calisiyorlar ki,haftada 3 kez kursa gidiyor,3 kez de eve ogretmen geliyor,daha konusamasa bile bu cocuk o kadar degisildi ki ben inanamadim,ben de cocugumu ayni kursa goturuyordum,cocuk onceleri herseyi yerler dokuyordu,oturmuyordu,kalem tutamiyordu,ama yilin sonlarinda artik degil harfleri bilmek,hangi harfden sonra hangiisnin gelecegini bile biliyordu,yani asssllaa umutsuzluga kapilmayin,bi silkelenin once,bi toparlaninm,var artik boyle bisey,bu bir gercek artik yapmaniz gereken bu gercegi kabullemek ve olabilecek en iy egitmek olarak cocugunuza yardim etmek,INANIRSANIZ BASARIRSINIZ,INANIRSANIZ........
çok sevindim adınıza sizinle aynı duyguları şu an ben paylaşıyorum bugün doktor randevum var inşallah güsel haberlerini alırım bende yavrumun..kızınız şu an kaç yaşında arabayı felan ne zaman tanımaya başladı..benim oğlumda ismine tepki vermiyor sizin dediğiniz gibi nesneleride arabayı getir gibi komutları anlamıyor.Şu an 27 aylık..
çok sevindim adınıza sizinle aynı duyguları şu an ben paylaşıyorum bugün doktor randevum var inşallah güsel haberlerini alırım bende yavrumun..kızınız şu an kaç yaşında arabayı felan ne zaman tanımaya başladı..benim oğlumda ismine tepki vermiyor sizin dediğiniz gibi nesneleride arabayı getir gibi komutları anlamıyor.Şu an 27 aylık..
hanımlar merhaba
kızınla ilgili gelişmeleri hemen bildireyim size
ayın 16 sında gittiğimizde kızımda zaten bayağı bi ilerleme vardı
daha çok göz teması kuruyodu
su istediğinde ffffffffffffffffffffffff diyodu hala öyle
daha çok hayali oyun oynamaya başladı
bütün herşeyi dr'a anlattım
dr kızımın otizm olmadığını gelişim geriliği olduğunu söyledi
1 ay sonra gelişim testi yapmak için tekrar gidicez bakalım ne diyecek
şu an durumu 2/3 ay öncesine çok iyi
hala konuşamıyor ama kendini çok güzel ifade edebiliyor
birlikte oyun oynamaya bayılıyor
ama istediği şey olmazsa kafasını duvara yada yerlere vuruyor:18:
haa birde en güzel gelişme şu artık bir çok şeyi anlıyor
gel,git,ver,al,baban geldi kızım diyorum hemen kapıya koşup kapıyı açıyor
2 ay önce arabayı gördüğünde tanımazdı,ama şimdi tanıyor ve babası geldiği için acaip heyecanlanıyo
çiş var mı kızım diyorum hemen tuvalete gidiyo orda biraz suyla oynayıp geliyo
hala bezleniyo yani
şu an aklıma gelenler bunlar
daha sonra yine gelişmeleri burda yazarım
ne güzel gelişmeler bunlar ,daha neler neler yapacak o annesi,onu böylesine seven bir annesi varken galiba dünyadaki en şanslı çocuklardan birisidir.
göz temasınız ne durumda bilmiyorum ama ,eğer zayıfsa yada yoksa öncelikle teması kuvvetlendirmeniz gerekiyor,konuşurken,yada ona oyuncak verirken göz hizasında tutunki temas sağlansın,çünkü iletişimin ilk adımı budur.ayrıca kendi dünyasına çekilmesine asla izin vermeyin ,sürekli konuşun anlatın konuşurken abartılı hareketler ve yalın kelimeler kullanın,eğerki sizi durmuyosa ,ilgilenmiyosa belliki dünyasına kapanmış,durum müsaitse hemen dışarı çıkarın yada dikkatini dağıtıcak sevdiği bişiler yapın..zamanla o dünyanın kapılarını kapıcaktır.bol bol konuşun herşeyi anatın bulaşık yıkarken cam silerken yada pazar alışverişinde herşeyi anlatın...ve emin olunku onlar kayıtlıyorlar ve hiç ummadığınız bir anda pat diye sölüyorlar:)..bul tak gibi basit oyuncaklarla başlayın,top oynayın araba sürün,başlarda istemesede ısrarca olmamak kaydıyla sık sık tekrarlayın..ha birde merak ettim sayılara ve yazılara merakı varmı.bizimki oyuncakların sadece varsa yazılarıyla ilgilenirdi,peluş oyuncak sevmedi hiç oğlum zaten otizmliler pek hazzetmezmiş peluşlardan:)özel eğitime başladığımızda bizim ilk olarak yaptığımız ve öğretmenimizin söyledikleri bunlardı...
benim oğluma da bu gün otizm teşhisi kondu. ama inanamıyorum. mutlaka tedavisi vardır ve yeterince ilgilenirsem düzelecektir. aynı durumda olup da bir süre sonra düzelen varsa lütfen bana yazsın.
oğlum 20,5 aylık göz teması çok kısa ve işine geldiğinde beni duyup komutları yerine getiriyor. işine gelmezse hiç duymuyor. bir de kanat çırpma hareketi var. elinden bişey alınırsa ya da yapmak istediği şey engellenirse yere atıp kendini ağlıyor. 2 den 5 e kadar sayabiliyor ama anlamsız
otizmli denebilmesi için başka çok belirgin bir davranışı yok bence. 9 aylık anne, gel ve hadi demeye başladı. al, aç, attım, elma, otur, yemek, yiyelim, su, araba, pişirmek, şemsiye, yağıyo kelimelerini anlamlı ve yerinde kullanıyor. inek ne yapar diyince möö kuş ne yapar diyince ci ci diyor. kuş diyince parmağıyla yukarıyı gösteriyor. kitaptan ona şekilleri sorduğumda genelde cevap vermiyor ve kızıyor ama bazen de bildiği bir kaç taneyi gösterebiliyor. parmağıyla göstermeyi biliyor. peluş bir köpeği var onu seviyor ama bağımlı değil. tekerlek döndürme, dönen cisimlere bakma gibi huyları yok. legolrı sürekli üst üste diziyor. topla oynamayı biliyor eliyle ya da ayağıyla bana atıyor. ce e yapıyor saklanbaç oynuyor. bay bay yapıyor. arabalarla hiç oynamıyor. sadece büyük bir arabası var ona binip geziyor ya da üstüne çıkıyor. dişlerini fırçalıyor. bu akşam git babana nasıl fırçaladığını göster dedim koştu gösterdi çamaşır astık beraber o çorapları astı. ayrıca bu akşam çatalla makarna yerken hem çatalı hem makarnayı bana gösterdi. ben makarna yiyorum demek istedi. doktora yapabildiklerini de söyledim ancak bunları yapıyor olması otizmli olduğu gerçeğini değiştirmez asıl belirtileri var onda dedi. yaşayan bilen bir yol göstersin bana lütfen. oğlumdaki iletişim bozukluğu düzelecek bir şey mi tamamen normal bir çocuk olabilir mi?
üsküdarda yaşıyorum.bana tavsiye edebileceğiniz iyi bir uzman var mı. bir uzmana daha gitmek istiyorum.
Rabbim tüm meleklerin ve ailelerinin yardımcısı olsun.
evet kızıma,prensesime,meleğime gözümün bebeğine otizm tanısı kondu
hala şoktayım.konduramıyorum.şu an ağlıyorum.az önce uyuttum prensesimi
dr tek tedavi özel eğitim dedi fakat bulunduğum ilde otizmi olan çocukla ilgili bi kurum yok
yuva yada kreş te yok.zaten daha çok küçük
allahım deli olucam.babasıda bende gğnlerdir aglıyoruz
seneye daha büyük bi ile tayin istiycez ama şimdi yapabileceğim tek şey kendim ilgilenicem
zaten çok ilgileniyorum ama exradan neler yapılır? bilen varsa cevap verin lütfen
bu arada tek kelime bile konuşamıyor,söyleneni anlamıyor
benim meleğimin büyüdüğünde ailesi mesleği arkadaşları olmıycak mı,
hep muhtaç mı olucak
ya biz göçüp gittiğimizde yavrum ne olucak
ben yavruumu öpmeye kıyamazken bununla nasıl başedicez
bbide kardaşi var oda perişan onada hiç bakamıyorum
yıkıldım perişanımyıkıldım
aranızda varmı otizmli çocuğu olan
ne durumdasınız
çocuğunuzla işkiniz nasıl
yazın lütfen
geçmiş olsun canım;
"otizm bir hastalık değil,yetenektir"diye bi video var,o videoyu izle lütfen,gerçektende otizmli çocuklar hasta değildir,sadece özel eğitime muhtaç bireylerdir,gerektiği gibi ihtiyaçlarına uygun bir eğitim alırsa,hayatını diğer insanlar gibi rahatlıkla idame ettirebilir,tabii anne ve babası olarak eşine ve sana çok iş düşüyo,eğitime hemen başlamalısınız,ve en önemlisi sabır...sonsuz bi sabır gücünüz olmalı,Allah yardımcınız olsun,güzel meleğini bizim içinde öp kokla ve sizin desteğinizle onunda normal bir birey olabileceğini asla unutma.
bana sanki yanlış teşhis gibi geldi. başka dr. lara götürdünüz mü?
zaten 20 aylık çocukların yapabileceği şeyleri yapıyor kelimeleri biliyor. daha ne yapsın çocuk.
otizmi hangi davranışlarına bakarak söyledi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?