kızıma otizm tanısı kondu

Arkadasım son durmurmunz nedır.neler yapıosun

Ya aslında doktor da bana ölüceksin dedi hıc unutmuyorum bunun uzerıne 7 farklı doktora gıttım hepsıde farklı seler dedı bı ıkı doktora da gotursen

Otizmli 3 öğrencim vardı , kendi bölümüm olmamasına rağmen onlarla iletişim kurabildim . Otizm tanısı konulan yavrularımız uzun cümlelerden anlamaz , onlara kısa ve öz konuşmalı yap et getir götür ver al ilk önce emir konutlarıyla iletişim kurulur daha sonra yavaş yavaş ilerletilir . Belli bir nesneye odaklanmaları dişlerine vurmaları , kafasına vurması , döndürmesi vs vs bunlar engellenmelidir . Otizm demek zeka geriliği ya da özürü değildir bir çok alanda büyümüş olan insanlardan bazıları otizm tanısı konmuştur . onlar aslında bizden daha da mesleki alanda büyüyebilirler çünkü bir hobiye ya da mesleğe olan ilgileri akıl almaz derecede dikkatle incelerler bilirler hesaplamalar yapabilirler . 2 öğrencim jimnastikte spor alanında çok etkililerdi diğeri ise derecesi %90 olduğu için biraz zorlanıyorduk ama o da resimde iyiydi . Rabbim yardımcınız olsun , lütfen üzülmeyin siz yaşlansanız bile bebişimiz büyünce kendine bakabilecek güçte olacaktır . Sevgiyle kalın fedakar Anne : )

Benim bir tanıdığımın oğluna, 2,5 yaşındayken otizm tanısı konmuştu.
Doktoru İstanbul Çapa Tıp Fakültesindeydi ve çok da olumlu şeyler söylememişti.

Bir yılın sonunda, otizmin seviyesinin (belli seviyeleri varmış) çok büyük oranda düştüğünü söylemişlerdi.
Ve doktor bu arkadaşa hastalarından bir kaç tanesini yönlendirmişti. Neler yaptığını anlatması için.

Anlattıklarından aklımda kalan bir şey var..
Evdeyken, gözlerinin etrafını koyu renkli farla boyuyormuş ve göz teması sağlamaya bir süre sonra bu şekilde başlamış çocuk.
Büyük bir mukavva ya da kartonu göz şeklinde oyup oradan çocuğa sesleniyormuş gözlerine bakmasını sağlamak için.

Bunu büyük bir sabırla, hiç aksatmadan sürekli her gün yaptım diyordu. Belki yaptığı başka şeyler de vardı ama şimdi hatırladığım bunlar.

Şu anda iletişimimiz koptu ulaşamıyorum maalesef.

Bir de tek bir doktorla yetinmeyin. Bir kaç değişik uzman doktora götürün kızınızı.
Şifalar diliyorum...

Allah size de, eşinize de, kızınıza da kolaylık versin.
Allah'ü Teala acil şifalar versin. Amin.

Cok gecmıs olsun..Otızm hakkında cok bilgim yok ama yenılebılır bı hastalık oldugunu dusunuyorum..Kendınızı bu kadar uzmeyın lutfen..Otızmlı dahıler var cunku..Örnek verecek olursak,

• Son zamanlarda dünyada tüm ilgiyi üstüne çeken 12 yaşındaki çocuk dahiyi duymuşsunuzdur. Bu çocuk 12 yaşındaki Jacob, bir tür otizm çeşidi olan asperger sendromuyla doğmuş.. Ancak farklı oluşu onu tam bir deha yapmış. Matematik zekâsı, Einstein’dan bile yüksek. Kendini de izafiyet teorisinin eksikliğini kanıtlamaya adamış.?!

• Beethoven hayranı müzik dehası - 15 yaşında... 3 yaşında otizmli olduğu anlaşıldığından beri yoğun eğitim alıyor. 4 yaşında kelimelerin anlamını bilmeden okumayı öğrendi. Hatay Bedii Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümünde kaynaştırma öğrencisi olarak eğitimini sürdürüyor. En büyük özelliği, ''Absolute Pitch - Mutlak Kulak'' olarak adlandırılan ''duyduğunu notaya dökebilme'' müzik dehalığına sahip olması... Dünyada bu özelliği taşıyan 664 kişiden biri... Buğra, ''Rain Man Kim Peek'in ilk sırada bulunduğu ''Otizmli Savant Dahiler'' listesine, ''Türkiye'nin piyanist savantı'' olarak dokuzuncu sıradan girdi. ''Dünyanın en iyi müziksel kulaklarından biri'' olmasına rağmen, bugüne kadar otizmli olması nedeniyle müzik eğitimini konservatuvarlarda sürdürme imkânı bulamadı. Buğra, müzik eğitimini İngiliz Kraliyet Ailesi Müzik Okulları'nın müfredatı ile ve aldığı özel derslerle sürdürüyor.

• Howard’la konuşmak hiç de kolay değil. Yalnızca somut sorulara yanıt veriyor: İsviçre en son hangi yılda futbol dünya şampiyonasına katıldı? ‘1994’. Kısa bir süre sonra da: ‘Daha önceleri de 1962 ve 1966 yıllarında katılmıştı’ diye ekliyor. Howard gibi insanlar bilim dünyasını şaşırtır. Ne de olsa ilginç yetenekleri ortalamanın altındaki zekayla çelişmekte. İngilizce’de Savants olarak adlandırılan bu kişilere eskiden ‘idiots savants’ (budala bilginler) deniyordu. Bugün dünya genelinde yaklaşık olarak 50 Savant yaşıyor. İngiliz Christopher Taylor kendi kendine Fince, Lehçe ve diğer birçok dili öğrenmiş. Gözleri görmeyen Amerikalı Leslie Lemke ise hayatında hiçbir zaman piyano dersi almamasına rağmen radyoda dinlemiş olduğu Çaykovski’nin birinci piyano konçertosunu hatasız olarak çalabiliyor. İngiliz Joshua Whiethouse henüz dokuz yaşındayken sadece televizyonda görmüş olduğu New York’u mükemmel bir şekilde resmetmişti.

• DORUK GÜNGÖR – Her attığı basket – 15 yaşında. 1.87 cm boyunda. 2.5 yaşında otizm teşhisi aldı. 4 yaşında okuma, yazma ve konuşmayı aynı anda öğrendi. Bir yıldır basketbol oynuyor. Ülke başkentleri ve bayrakları, tanıştığı insanların doğum günleri ilgi alanları. Yaşadığı tüm olayları tarih sırasıyla hafızasında saklıyor. Sorulduğunda, zihninden 50-60 yıllık tarihlerin hangi güne geldiğini söyleyebiliyor.

• GAREN YAKUPYAN – Halk oyunları ve resme meraklı – 10 yaşında. 2 yaşına kadar normal gelişim gösterirken, yaşadığı kapanmayla ‘atipik otizm’ tanısı aldı. Şu anda Lütfi Banat İlköğretim Okulu’nda tam zamanlı kaynaştırma ile 3. sınıfa gidiyor. Garen, ayrıntıları detaylandırdığı resimler yapmayı seviyor. Masa tenisi ve halk oyunları oynuyor, yoğun bireysel eğitimi devam ediyor
  • NAZIM ÖZGÜN İPEK – Büyüyünce Nazım Grubu kuracak – .5 yaşında. 3.5 yaşında ‘atipik otizm’ teşhisi aldı. 4.5 yaşında konuşmaya başladı. Video-fotografik hafızası sayesinde gördüklerini unutmadan ezberleyebilen ve zaman içinde yüksek fonksiyonlu otizmden Asperger Sendromu’na kayan Nazım Özgün, Özel Bilgi İlköğretim Okulu’nda kaynaştırmalı olarak 2. sınıfta okuyor. 4 yaşından beri gördüğü müzik terapisiyle ritm duygusunu geliştiren Nazım Özgün, 5 aydır Cenk Ünnü’den davul-bateri dersleri alıyor. Çalarken bir yandan şarkı söylemeyi seviyor! Büyüyünce Nazım Grubu kurmayı, öğretmen-taksi şoförü-metro kondüktörü karışımı bir ‘işadamı’ olmayı hedefliyor.
  • EGE ÇETİN – Meis-Kaş arasında rekor kırdı – 14 yaşında. 2 yaşında kendi kendine yüzmeyi öğrendi. Su, onun için en büyük terapi. Geçen yaz Ege Denizi’nde 7 km’lik Meis-Kaş arasını 4.5 saatte annesiyle birlikte yüzerek rekor kırdı.
  • EGE DENİZ – Masa tenisinde başarılı – 14 yaşında. 2 yaşında otizm teşhisi kondu. Yıllarca özel eğitim alan Ege, kendisine farklı bir fırsat verildiğinde, zor günlerini geride bırakarak birçok alanda yeteneklerini ortaya koymayı başardı. Başarılı bir masa tenisi oyuncusu olan Ege, yanı sıra kayak, tenis ve dans çalışıyor.

Neden onlardan biri olmasın _?

önceliklee merhaba geçmiş olsun. otizm belli seviyeleri var. arkadaşlarımın dediği gibi bizde bu hastalığı kuzenimde yaşadık halamın oğlunda hepimiz farkettik bebekken bize ne bakıyordu ne anlıyordu hatta belli bir noktaya takılı kalıyordu otizm teşhisi konuldu.. istanbulda böyle kurumlar çok ilgilili özel okula gitti okula başlayana kadar. sonucu söylim size çok sağlıklı hatta çok zeki diğer çoçuklardan hiçbir farkı yok zaten hıcbırzamanda otizm olduğu anlaşılmadı. ve normalden bir çoçukdan daha zeki. daha konuşkan o kadar şuan 3 sınıfa gidiyor:) arkadaşlarıyla arası çok iyi cevresiyle yani iyileşti umarım sizin evladınızda iyileşir mutlaka tedavıye kuçuk yasta baslatın çok etkili

oglum otizmli 3 ü bitirdi egitime götürüyorum haftada 4 gün.. cok zor kabullenmesı cok ıyı anlıyorum ınsanın dunyası basına yıkılıyor..

günlerce agladım nıye benım oglum, nıye ben dıye, nıyenın kımseye bifaydası yok
sımsıkı sarıldım oglumla hayata, aglamıyorum artık cok fazla. dünyanın üstünde ya nefes alıyo ya yeter cok sükür

egitimle yola devam ediyoruz. ögretmenlerın yaptıgını bende evde uyguluyorum.. tek kelimelik tekrarlar yapmaya basladı sımdı. anne süt, su baba, gıbı

takıntılar devam edıyo hala:2: elımden gelen ne varsa yapıyorum yavrum ıcın gerı kalanı allahın taktiri

allah bızlere sabır dayanma gücü evlatlarımıza da şifa versın

Komşumuzun oğluda otizm hayatımda gördüğüm en sevgi dolu çocuk.Devletin de maddi desteği ile ücretsiz rehabilitasyon kurslarına gidiyor ,yalnız iyi bir okul seçmek çok önemli onlar sürekli araştırmışlardı gitmediği seminer dinleti kalmamıştır babasının ama maşallah çok ilerleme var kendisinde şimdi konuşabiliyor.Allah yardımıcınız olsun peki şunu merak ettim anne karnında hamile iken tanı konulabliyor mu ?

anne karnında anlaşılması mümkün degil

canım benım bız senınle sanırım oglunun tanısı konulmadan once konusmustuk yanlısta hatılıyor olabılrım kusura bakma bır arkadasının farketmesıyle mı farktemıstınız oglunun adıda Alıydı galıba dımı

yanlıssa nolur kusuruma bakma

bır zamanlar bende oglumdan suphelınıyordum sukur kı yokmus ama senın ıcın ınan cok uzuldum ama asılamayack bır hastalık degıl egıtımle cok guzel yerlere gelınebılıyor

senın gıbıde bılınclı bır annesı var emınım kısa zamanda cok ıyı olacatırr

dualarım senınle ve oglunlaa

Son düzenleme:

evet canım ali oglumun adı teşhis konuldu hacettepeye götürüyorum 3 ayda bır kontrollerı ıcın ali yaklasık 8 aydır egitim alıyo, onun yanı sıra özel ders alıyo.. bende evde sakin oldugu zamanlar çalıştırıyorum,

pazartesi ankaraya gidiyoruz kontrollere

sagol canım duaların için.. oglunda bısey cıkmamasına cooook sevindim, allah korktugun yere ugratmasın..

ahh bu Alıler
benım oglumun adı da Alı
cok tatlı oluyorlar dimi

Rabbım uzun omur versın ogluna kolayca asın bu zorluklarıı
Cok zor bılırım ınsanın evladıyla sınanması
hamıleyken benım oglumada beyın ventrıkumalı teshısı konulmustu onun ıcın bızde testlere fılan gıdıyorduk

senın yazını okuyunca bende oglumdan suphelenmıstım zeka testlerıne goturdugumuz ıcın orda otızm ıcınde bakmıslardı ben soyleyınce

zorr ama ıstedıkten sonra yapılamayack sey yok ve bır anne evladının saglıklı olmasından baska bısey ıstemez senınde bu cabaların karsılıksız kalmayacaktır
o mınıcık melegınıde benım ıcın op

Rabbım dua bekleyen herkesın evladına yardım etsın ınsallah

geçen gün okulda alinin ögretmenı ıle durum degerlendırmesı yapıyoruz.. birisi demişki cocugunun neyi var duymamısım, yanımdan biri OTİSTİK, ONUN ÇOCUGU DEDİ.. ne kolay söyledi otistik onun çocugu otistik degil benım çocugum OTİZMLİ dedin, cok sey farketti dedi,

servisten eve nasıl girdim, kedımı o servıste nası aglamadan durdurdum hiç bilmiyorum., eve girmemle bosalmam bir oldu eşim ne oldu ne oldu diye soruyo.. benim çoçugama otistik diyolar dedim ...

eşimle sarılıp agladık.. oglumda aramıza geldi girdi evin antresınde kenetlendik

ay gene başladım.. allahım kımseye vermesin

canım benım hıc uzulme aglama RRabbım sevdıgı kuluna dert verırmıs

dua et kı caresı bılınır tedavısı var ımkanınız var sevgınız var

o sze Allahımın emanetı

kendını bılmeyen ısı gucu dedıkodu olmus bır avuc ınsanın ne soyledıgını nıye takıyorsun kı
o zavallılar kendılerıne baksın onların tedavısde yok

sen dık durkı oglunla ıyı ılgılen en buyuk zorluk kabullenmek onuda yapmıssın gerısı elbet gelecek
ben duanın gucune cok ınanırım hep dualarımda olacaksınzı ınan

sana bı tanınıgımızı anlatayım kızkardesının cocugunu alıyor bakmak ıcın kardesı vefat etmıs bu bayanın bıze geldıler yenı evlıydım cocuk nasıl tatlı 4 yaslarında var o zaman ama sureklı tv bakıyor bende hıc anlamıyorum bılıncsızlık var tabı
sonra mutfaga gectık ben sormadan kendı anlatmaya basladı kadın cocuga otızm tanısı konulmus ve tedavısı baslamıs baya knustu ama hıkayesı bıraz ılgınc hıc oraya gırmeyeyım

sonra aradan 4 yıl gectı ben bu kadının cocgunu ve kadını dugunde gordum aynı masaya oturduk cocuk benden konusarak tabagımdakı pastayı ıstedı ve tesekkur ettı en onemlısı oradakı cocuklarla kosuyordu
dedım duzelmıs evet cok ılerleme kaydettı daha da ıyı olacak konusuyor oynuyor ders yapabılıyor
dıger cocuklardan hıcbır farkı yok o cocuk adına o kadar cok sevındım kı
annesı olmadıgı halde verdıgı sevgı ve egıtımle o kadın ve cocuk basardıysa sız haylı haylı basarırsınız

İnsanın evladıyla sınanması çok zor gerçekten.
Ama bu tarz insanları dinleyip, morelinizi bozmayın lütfen.
Böyle konuşabilen insanların insanlığından şüphe etmek lazım.
Önemli olan oğlunuz ve gelişimi, bundan başka birşey düşünmeyin.
Benim oğlumda henüz 1.5 yaşını doldurmadı ama bazı sıkıntıları var,
genetik olduğu düşünülüyor, henüz net bir teşhis yok, şuan sadece gelişim geriliği var,
ileri de bizi neler bekliyor bilemiyorum, mesela şuan yürümüyor, çevreden neden yürümüyor diye
konuşmalar oluyor ama ben önemsemiyorum, kimse umrumda değil, oğlumdan daha önemli değil,
onda ki en ufak gelişmeyi gördüğümde şükür edip mutlu oluyorum, daha iyi olacağını düşünüyorum
ve şükür daha da iyiye gidiyor.
Rabbim yardımcın olsun,Aliciğe güç versin, gelişimine yardımcı olsun inş,
Dualarım sizinle.

yazını okuyunca bende ağlamaya başladım
böyle kendini bilmez duyarsız insanlar çok canım kendini üzme
biz anneyiz güçlü olmak zorundayız evladın senin ağladığını görmesin aksine senin gücünü hissetsin
Allah evladına tez zamanda şifa versin canım

rabbim sizinde evladınızı size bagıslasın, korktugunuz yere ugratmasın..allah razı olsun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…