Kızımın eski annem babam vardı takınsı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
benim favorim 'anne bazen senin babam olduğunu düşünüyorum' demesi alkışlar minik kızınaa ....:)

ben bunu söylemesini şuna bağladım ,evdeki ufak tefek tamir işlerini yaparım çoğu zaman ,o da waauuww anne ne kadar güçlüsün derdi hep dedim heralde ondan diyor ,ama değilmiş ,sorduğumda bana şöyle bir cevap vermişti çok net hatırlamıyorum ama şuna benzer bişeydi ,
'' bazen ikinizin yerini değiştiriyorum da hayat nasıl olurdu diye düşünüyorum ,sen mesela babam olsaydın babamda anne ,ama babam yemek yapamazdı ki ,beni giydiremezdi ,daha külotlu çorap giydirmeyi bilmiyo anne ,herşey birbirine karışırdı :16:sen yine yapardın babalık ,çalışırdın para kazanırdın, ama babam asla anne olamazdı ,hep ağlardı o zaman'' :16:

İnsanlar doğduklarından itibaren kendilerine sunulan beyin fonksiyonlarının belirli kısmını kullanabiliyorlar.
Bellek doğumdan itibaren sürekli kaydetme peşinde..
Yani düşünsenize bebeğiniz konuşmaya başladığında siz her kelimeyi tek tek öğretmek zorunda kalmıyorsunuz..
Bir çoğunu kendi ya sizden ya tv den ya başka insanlardan duyarak öğreniyor.
Bebeğiniz küçük olsa dahi yanında bu konuları içeren dizi, çizgi film, haber, türk filmi, hikaye, arkadaş sohbeti gibi olaylar yaşanmışsa beyin bunları muhtemelen kaydetmiştir.
O zaman henüz bu yetiye sahip olup anlamlandıramadığından zamanla ve anlam yükleme yetisi geliştikçe beyninde ki her şeyi somut bir olayla eşleştirmeye çalıştığından beyin mevcut olan fuzuli bilgiyi nasıl kullanacağını bilmeyip kendince ve hayal gücüyle bu bilgiyi kendine has bir hayata yormuş ve siz bu konuyla bir kaç defa ilgilendiğiniz için çocuğunuzda kendini buna gerçekmiş gibi inandırmış olabilir.
Zira 3 yaş çocuğun sürekli bir şeyleri anlama ve öğrenme yaşıdır.
Henüz muhakeme yeteneği yoktur.
Siz bir bardak su için sıcak dediğinizde çocuk ilk etapta suyun sıcak olduğuna derhal inanır ve çocuk su ile tames edene kadar sorgulamadan inanmaya devam eder, ancak bir şekilde temas gerçekleştiğinde o zaman suyun sıcak olmadığını anlar.
Bir yetişkin bir bardak suya baktığında bardağın buğulanmasından, üstünden duman çıkıp çıkmamasından o suyun sıcak mı soğuk mu olduğunu anlayabilir, ama en azından ilk etapta bunu sorgular.
Zira beyin artık inanmadan önce sorgulama ve bu sorgulama sonucunda ortaya çıkacak olan anlamlandırma fonksiyonlarını çalıştırır.
Küçük yaşlarda ise suyun buharına, buğusuna vs. bakmadan önce inanır sonra deneyimler.

Bu yüzdendir ki uyusa dahi kişiler duyduklarını bir şekilde kaydederler ve yanında konuşulan şey hakkında muhtemel olarak rüya bile görürler.
uyku hali de bebeklik haline benzer aslında.
Bilinç açıktır fakat vücut henüz bilincin verdiği fonksiyonları algılayabilir ve anlatabilir durumda değildir.
Bu yüzden uyuyan bebeğin yanında çok afedersiniz "ilişkiye girilmez, günahtır" gibi bir bilinç vardır toplumda.
Bebek ilişkiden ne anlar diyebilirsiniz üstelik uyku halinde ama bilimsel olarak da bu durumun çocukların psikolojisini ve büyüdükçe ortaya çıkan merakın düzeyini "buna maruz kalan çocukları normalin üstünde bir şekilde" etkilediğini ortaya koyulan bir gerçektir.
Ve bebeklere belirli bir yaşa kadar tv ve özellikle ses içeren yayınlar izletmemek buradan gelir.

Ayşe, Murat bunlar gerçek hayatta, dizi ve filmlerde en çok kullanılan isimlerdir.
Bebeğiniz ister uyanık ister uyku halinde olsun bu "evlatlık" olayının bir yansımasına her hangi bir şekilde maruz kalmış olabilir.
Üstelik hayal gücü geniş ve hayal etmeyi seven biri olduğunu söylemişsiniz.

Bir örnek;

Ben henüz 11 yaşındayken kardeşimi kanserden kaybettim ve o zaman daha cenaze bizim evimizdeyken yan evde ki 2.5-3 yaşında ki kuzenimin (halamın oğlu) üstünü değiştiriyoruz ve çocuk annesine -" anne ben çok yakında öleceğim ama sakın üzülme tamam mı? dedi..
Ve bunu haftalarca tekrarladı.
Kardeşimi yeni kaybetmiş olduğumuzdan annesi bunu her duyduğunda korkuya kapıldı. Hatta ağlama krizlerine girdiği bile oldu.
Kuzen bu konuda o kadar ciddiydi ki :)
Hal bu ki ne ölümü ne de ölünün arkasından üzülme, ağlama vs. anlayacak yaşta değildi.
Üstelik bu konular çocuklar ortalıktayken özellikle konuşulmadı ama uyurken buna dikkat edilmedi tabi..
Ama evde bu konu hakim olduğu için onun bilinci de ölüm olayını böyle yordu.
Reankarnasyonun dinen yalanlanmadığı konusuna da "canlıların öldükten sonra tekrar hiç bir şekilde dünya hayata dönemeyeceğini, ölümden sonra yaşanacak olan hayatın mutlak ahiret hayatı olacağını, üstelik günahkar olan kulların cehennem ateşini gördüklerinde hz. ALLAH'tan bir daha dünyaya gelmeyi ve düzgünce yaşamayı isteyeceği ama bu karşı bu isteklerinin kati bir şekilde ret edildiğini" açıkça belirten ayetler, hadisler, tefsirler mevcuttur araştırınız.

Sevgili konu sahibi arkadaşım yapacak olduğun ilk şey bir pedagoktan yardım alıp çocuğunun küçükken bir şekilde duyup yanlış anlamlandırdığı bu olayın tesirinden kurtarmak. (kendini de)
Sorun büyük değil ama önce buna kendinizi ikna etmeniz lazım.
Farklı şeylere yönelmeden bu olayın basit bir algı hatası olduğunu bilmeniz ve çocuğunuzu da bu şekilde yönlendirmeniz lazım.

dip not: Kuzen hala sapasağlam yaşıyor. MaşaALLAh diyelim :)

Son düzenleme:
ben bunu söylemesini şuna bağladım ,evdeki ufak tefek tamir işlerini yaparım çoğu zaman ,o da waauuww anne ne kadar güçlüsün derdi hep dedim heralde ondan diyor ,ama değilmiş ,sorduğumda bana şöyle bir cevap vermişti çok net hatırlamıyorum ama şuna benzer bişeydi ,
'' bazen ikinizin yerini değiştiriyorum da hayat nasıl olurdu diye düşünüyorum ,sen mesela babam olsaydın babamda anne ,ama babam yemek yapamazdı ki ,beni giydiremezdi ,daha külotlu çorap giydirmeyi bilmiyo anne ,herşey birbirine karışırdı :16:sen yine yapardın babalık ,çalışırdın para kazanırdın, ama babam asla anne olamazdı ,hep ağlardı o zaman'' :16:

ufacık cocuk -baskalarının akıl bile erdiremedigi- ne buyuk cıkarımı yapmıs :)
nazar degmesin, zekası yazdıklarınızdan belli oluyor, gozlem yetenegi de cok yuksekmis,
diger yorumunuzu da okudum,
bu ornek bile gosteriyor ki hayal gucunun genis olması, algılarının acık olmasından kaynaklanıyor...

bu da bişey mi ? siz benim kızımın söylediklerini duysanız heralde geceleri uyuyamazdınız ..
mesela örnekler ;

bu gece uyurken tuğba geldi anne ,odamdan bişey aldı çıktı ,bağırdım ama duymadı :53: ( öyle biri yok )
senin bazen babam olduğunu düşünüyorum anne :1:
ben bebekken herşeyi hatırlıyorum ,manastıra gitmiştik birlikte hatırladın mı anne ..:26: (öyle bişey yok)
benim adım aslında mariaymış ,sen neden adımı değiştirdin ki benim :27:

oyuncakları ile oynarken kurduğu cümleler hele oldukça tuhaf ,
gel bakalım filona ( kendi uydurduğu isimler ) lena ile kaf dağına çıkacaksınız ,büyülü iksirden içip ikinizde ölümsüz olacaksınız ..

uykuda konuşmalar ,senin orda ne işin var ,hey gel diyorum sana ,beni burda mı bırakacaksın..

sabah kalktığında anlattığı rüyalar : anne karanlıktayım ,hiç ışık yok ,sadece bir saat var duvarda ve saat 3 ,bugün dikkat et 3 te bişey olacak ..

ve hatırlayamadığım bir sürü hayal ürünü ,ve kızım henüz 6 yaşında .inanılmaz bir dünyası var ,hayali hayvanları var ,ve pedagog çok zeki olduğunu ,onda hiçbir sorun sezmediğini ,bu gibi şeylerin çocuklarda sıklıkla yaşanabileceğini söyledi ..

izlediklerinden ,yaşadıklarından parçalar alıp kendi hayatına uyarlıyor ,bazen isviçre prensesi olduğunu bazen denizkızı , bazende küçük bir kedi olduğunu söyleyip dakikalarca hiç konuşmadan miyavlayarak yerde yaşayabiliyor ..:9::9:
ben onunla tekrar büyüyorum ,onunla öğreniyorum birçok şeyi tekrar ..bildikelrimi bile unutturuyor bana ..:9:

Tamamen benim kızımda böyle işte bebeklerine isimler koyar ama hepsi yabancı babasının prens kendinin prenses olduğuna ve kanatlı atlarıyla bulutlarda uçtuğunu falan rüyalarında görüyor bebekliğini hatırladığını idda ediyor bana bayan helbırt falan diyip duruyodu bi ara resim yapıyor ama yaparken hikaye şeklinde anlata anlata çiziyor sonra onları kesip iple birleştirir işte benim eserim falan diye övünür böyle şeyler he bide bi ara gece büyükler uyuduktan sonra çocukların hepsinin toplanıp evden çıkarmış gizlice prenses sarayına giderlermiş benim kız da orda onlara şarkı söyleyip konser verip gösteri yaparmış :)))))

Tamamen benim kızımda böyle işte bebeklerine isimler koyar ama hepsi yabancı babasının prens kendinin prenses olduğuna ve kanatlı atlarıyla bulutlarda uçtuğunu falan rüyalarında görüyor bebekliğini hatırladığını idda ediyor bana bayan helbırt falan diyip duruyodu bi ara resim yapıyor ama yaparken hikaye şeklinde anlata anlata çiziyor sonra onları kesip iple birleştirir işte benim eserim falan diye övünür böyle şeyler he bide bi ara gece büyükler uyuduktan sonra çocukların hepsinin toplanıp evden çıkarmış gizlice prenses sarayına giderlermiş benim kız da orda onlara şarkı söyleyip konser verip gösteri yaparmış :)))))

ahahahah zilliye bak sen :16: benim kız gibi desenize ,sanırsın kraliyet ailesinde şatolarda yaşıyor ,uçan atlar ,peri tozları ,gökkuşağı üzerinde yaşamak ,acayip acayip şeyler ,aynen hep yabancı isimler ,yeni bir oyuncağı olduğunda ben ayşe fatma koyarım o hemen bunun adı ,alora olsun yada işte lidyana olsun ,demekki garipsememek lazım ,bu zamanın çocukları böyle demekki :34:

yazdıklarınızı okudukca erkek arkadasımı arayıp hadi tamam artık her seye kabulum evlenelim diyesim geldi :))
kızınızla övünün bence :nazar:
o eski koy vs hikayesini de kulak dolgunlugu ile farklı parcaları birlestirip oyle bir sey uydurmustur, uzmeyin tatlı canınızı

Benim oğlanın hayal gücü sanırım sizinkinin yanında dar kalıyor
2 yaş 6 aylıkken ben düğün dernek evlendim kendiside küçük smokin giyerek o düğün 2 damat 1 gelin şeklinde oldu
fakat unuttu
evin her alanında o güne dair resim var telefonlarda var video var ama kendisi o düğündeyken benim karnımda olduğunu düşünüyor :10: üstelik bunu ilk söylediğindede düğünden 2-3 ay sonraydı
bugun hala böyle düşünüyor

Bence de pedagoga götürmenizde fayda var.
Evet küçükken hayali arkadaşlar falan olağan şeyler fakat kızınız sekteye uğramadan aynı şeyleri söyleyebiliyor sorunca.

Öğretmeninin dediğini de açıkçası havada ve yetersiz buldum.Evet kızının hayal dünyası geniştir okulda çizimlerinde bunu yansıtıyordur fakat hayal dünyasına ket vurmayın demesiyle kızınızın eskiden bir ailesi oldugunu söylemesi aynı çerçeveye girmiyor .Kaldı ki kızınıza hayallerini kısıtlayacak tepkiler verdiğinizi sanmıyorum.

Bence uzmana götürün içiniz rahat etsin. Başka arkadaşlarına anlatacak kadar ileri gitmiş bile.

Reen karnasyon değil ama, korkmazsanız üç harflileri görebilen çocuklar var.
Yani aslında doğru söylüyor onlardan bir çifti ailesi sanıyor.
Büyüdükçe geçiyor paniklemeyin ama, her ihtimale karşı pedagoga götürün bence.

Benim oğlanın hayal gücü sanırım sizinkinin yanında dar kalıyor
2 yaş 6 aylıkken ben düğün dernek evlendim kendiside küçük smokin giyerek o düğün 2 damat 1 gelin şeklinde oldu
fakat unuttu
evin her alanında o güne dair resim var telefonlarda var video var ama kendisi o düğündeyken benim karnımda olduğunu düşünüyor :10: üstelik bunu ilk söylediğindede düğünden 2-3 ay sonraydı
bugun hala böyle düşünüyor

hiçte öyle düşünmeyin ,benim kızım da aklı herşeye ermesine rağmen hala bizim gelin damat fotolarında kendisinin nerde olduğunu soruyor ,sen daha yoktun diyorum ,anlamıyor ,tamam yoktum da nerdeydim ,karnındamıydım diyor ,hayır diyorum ,bu sefer yine başlıyor sallamaya ,periler ülkesindemiydim ,gizli hazine odasındamıydım :9::9::9:

Zorlayınca aklıma geldi
ben küçükken hatırlıyorum, konuşurdum ve kimse beni anlamazdı
annemin söyledikleri karşısında başka bir dil konuştugumu hisssederdim
sonra bıraktım öyle konuşmayı
anneme sordugumu hatırlıyorum, uyduyma bişeyler söylerdin işte diyor
bak merak ettim şimdi, acaba yabancı bil dilde manalı şeyler mi söylüyordum
keşke kaydetselerdi ya...

Zorlayınca aklıma geldi
ben küçükken hatırlıyorum, konuşurdum ve kimse beni anlamazdı
annemin söyledikleri karşısında başka bir dil konuştugumu hisssederdim
sonra bıraktım öyle konuşmayı
anneme sordugumu hatırlıyorum, uyduyma bişeyler söylerdin işte diyor
bak merak ettim şimdi, acaba yabancı bil dilde manalı şeyler mi söylüyordum
keşke kaydetselerdi ya...

bizde ablamla beraber saçma bir dil kullanırdık kuzenlerim anlamsın diye ,ama baya baya da anlaşırdık ,sonra el dili geliştirdik el harekteleri ile işitme engelliler gibi konuşur birde üstüne uydurma hareketlerle anlaşırdık bile ,:9:
şimdi benim kızımda bana çekmiş olacakki ,uydurma dillerde şarkı söylüyor birde neden anlamıyorum diye bana kızıyor ,üstüne birde söylediği uydurmasyon şarkıy tercüme ediyor türkçeye :9:

hiçte öyle düşünmeyin ,benim kızım da aklı herşeye ermesine rağmen hala bizim gelin damat fotolarında kendisinin nerde olduğunu soruyor ,sen daha yoktun diyorum ,anlamıyor ,tamam yoktum da nerdeydim ,karnındamıydım diyor ,hayır diyorum ,bu sefer yine başlıyor sallamaya ,periler ülkesindemiydim ,gizli hazine odasındamıydım :9::9::9:

sizinkiler yine iyiymis benim kizimda dedesiyle babaannesinin yaninda bizim dugun videosunu izledi ben nerdeyim beni niye goturmediniz dugununuze diye agladi babaanneside sen yoktun kuzum o zamanlar derdemez once opusseydiniz sonra babamla ayni evde ayni yatakda yatsaydiniz:17: ben olsaydim sonra siz evlenseydiniz bende dugunu gorurdum diye basti aglamayi hungur hungur agladi cadi:43::43:arkadasin konusuna gelince bende bir arkadasla kizimin toplantisina gitmisdim arkadas ogretmene slm verdi disarda bekledi sonra ogretmen dediki senin o arkadasin varya kucukken okuldaki butun ogretmenleri kandirmisti hergun aglarmis beni uvey annem dovuyor dun aksam annemin mezarina gittim agladim agladim annem benide al yanina uvey anneden kurtar dedim birsuru seneryolar ogretmenlerde kizin oz annesini uvey zannetmisler devletin resmi yerlerinede haber verip takip ederlermis kadincagizi cocuga birsey yapiyormu diye kiz oyle boyle seyler anlatmiski :26:neyse is ortaya cikmisda kadin kurtulmus yoksa devlet el koycakmis kiza isin enterasan yani simdi kiz biryerde isci olarak calisiyor ben oranin muduruyum esimde sahibi diyor ilk bilmiyordum inandim sonra arastirma yapinca yine birgun dediginde deeeee git allasen dedim orasi devlette ait az atda civcivler yesin dedim :27:dahada konusmuyor benle:33:bence kiziniza anlattirmayin boyle seyler zamanla unutur :34:

okudukça aklıma geliyor ,ablamın kızı birgün salonda millet cümbür cemaat otururken akrabalar ,kaynana ,kayınpeder ,eltiler filan çıkmış ortaya bi dakka susun ,bişey söyliycem size demiş ,herkes pür dikkat tabi ,demişki annemin karnında bebek var ,kardeşimi doğuracak annem hepiniz benden duyun istedim demiş ,hemde böyle birşey yokken ortada ,5 yaşında filandı o zaman ..:9:
yalan ,hayal ,uydurma ,garip hikayeler ,inanılması güç şeyler hep bu çocuklarda valla ..

benim kızıda duyuyorum bazen arkadaşları filan eve gelince ,benim kardeşim olacak adı meriç ege ,şimdi bulutların üstünde ,yakında gelir diyor ..:9:
kızın annesi bana sordu geçen kız hamilemisin diye ,yok yaa dedim bizim kızın uydurması ..

Son düzenleme:
çok ilginç ya.ben de küçükken koltuğa ters oturup (kafam popomuzu koyduğumuz yerde bacaklarım da yaslandığımız yerde) biriyle konuşurmuşum.geceleri avizenin etrafında beni döndürdüğünü söylermişim.
şimdi gerçekmiş gibi az buçuk hatırlıyorum konuştuğumu.silik silik. Pedagoga götürün bence.
Ileride benim kadar hayalperest olmasın :)

şu avize olayı bendede oldu desem inanırmısınız bende 5 yaşında falandım sürekli benimle konuşan bir kadın vardı ama çok hızlı konuşuyordu ve beynimi yönetiyordu sus diye bagıdığımı hatırlıyorum ve geceleri bende avizenin beni döndürdüğünü sölüyormuşum...
Kaç yıl pedegoga gittik doktor küçükken havale geçirmeme baglamıştı şu an gayet iyiyim şükürler olsun.

sizinkiler yine iyiymis benim kizimda dedesiyle babaannesinin yaninda bizim dugun videosunu izledi ben nerdeyim beni niye goturmediniz dugununuze diye agladi babaanneside sen yoktun kuzum o zamanlar derdemez once opusseydiniz sonra babamla ayni evde ayni yatakda yatsaydiniz:17: ben olsaydim sonra siz evlenseydiniz bende dugunu gorurdum diye basti aglamayi hungur hungur agladi cadi:43::43:arkadasin konusuna gelince bende bir arkadasla kizimin toplantisina gitmisdim arkadas ogretmene slm verdi disarda bekledi sonra ogretmen dediki senin o arkadasin varya kucukken okuldaki butun ogretmenleri kandirmisti hergun aglarmis beni uvey annem dovuyor dun aksam annemin mezarina gittim agladim agladim annem benide al yanina uvey anneden kurtar dedim birsuru seneryolar ogretmenlerde kizin oz annesini uvey zannetmisler devletin resmi yerlerinede haber verip takip ederlermis kadincagizi cocuga birsey yapiyormu diye kiz oyle boyle seyler anlatmiski :26:neyse is ortaya cikmisda kadin kurtulmus yoksa devlet el koycakmis kiza isin enterasan yani simdi kiz biryerde isci olarak calisiyor ben oranin muduruyum esimde sahibi diyor ilk bilmiyordum inandim sonra arastirma yapinca yine birgun dediginde deeeee git allasen dedim orasi devlette ait az atda civcivler yesin dedim :27:dahada konusmuyor benle:33:bence kiziniza anlattirmayin boyle seyler zamanla unutur :34:

Bende ağlardım annemin düğününde ben neden yokum diye bal gibi de biliyordum gerçeği :)
Bende 4-5 yaşında varım yokum yeni evlenen bir akrabamız gelmişti bize demiştim siz ilk gece naptınız öpüştünüz mü diye :1:
Adam çayı ayağına dökmüş oyle deyince :1:

Bende ağlardım annemin düğününde ben neden yokum diye bal gibi de biliyordum gerçeği :)
Bende 4-5 yaşında varım yokum yeni evlenen bir akrabamız gelmişti bize demiştim siz ilk gece naptınız öpüştünüz mü diye :1:
Adam çayı ayağına dökmüş oyle deyince :1:

ahahha koptum vallahi ya :9:

bende daha 4 yaşındaydım dün gibi hatırlıyorum ama ,komşumuzun evinde fosforlu kalem kapağı görmüştüm ,rengi çok hoşuma gitti fosforlu yeşildi ,ne işe yaradığını bile bilmeden almıştım onu ,eve gittim gece gözüme uyku girmedi onu çaldığım için vicdan azabı duyyordum o yaşta ,ertesi gün anneme yalvardım nolur necmiye teyzelere gidelim diye ,annem ısrarımı anlamadı ama gittik ,o kalemin kapağını koltuğun altına attım..ve vicdanım yakamı bıraktı :9:

çok ilginç ya.ben de küçükken koltuğa ters oturup (kafam popomuzu koyduğumuz yerde bacaklarım da yaslandığımız yerde) biriyle konuşurmuşum.geceleri avizenin etrafında beni döndürdüğünü söylermişim.
şimdi gerçekmiş gibi az buçuk hatırlıyorum konuştuğumu.silik silik. Pedagoga götürün bence.
Ileride benim kadar hayalperest olmasın :)

tüylerim diken diken okudum, söyledikleriniz dogruymuş. şimdi makalenin tamamını okıycam

çeviri yapabilecegimiz bir yer varmı peki ingilizcem zayıf ve çok merak ediyorum yazılanları

aslında oglum 2.5 yasına kadar yanı bende tabıkı annemlerde yasadık ama bunları tamamen unutmus olması bana tuhaf gelıyor cunku kendısı o donemde babasının askerde olduğunu düşünüyor

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X