Kızımın eski annem babam vardı takınsı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Konuyu okuyunca aklima geldi bir zamanlar tvde bir cocugu gosteriyorlardi,
baris manco oldugunu iddia ediyordu sonra ne oldu bilmiyorum..
evi filan gostermisti sanirim bayagi bi sene oldu herhalde bu anlattigim hatirlayanlar olur belki :44:

bir doktora goturmenizde fayda var 3 yasindaki cocugun bu kadar senaryo yazacagini sanmam.. :26:

Konuyu okuyunca aklima geldi bir zamanlar tvde bir cocugu gosteriyorlardi,
baris manco oldugunu iddia ediyordu sonra ne oldu bilmiyorum..
evi filan gostermisti sanirim bayagi bi sene oldu herhalde bu anlattigim hatirlayanlar olur belki :44:

bir doktora goturmenizde fayda var 3 yasindaki cocugun bu kadar senaryo yazacagini sanmam.. :26:

bu konuyu okuyunca benimde ilk aklıma o geldi.çocuk babasınla barış mançonun ilk yaşadığı eve gitmişti kameralarla.ama ben hiç inanmadım inanmıyorumda.çocukların hayal gücü o kadar kuvvetliki duydukları, gördükleri şeyden hemen etkilenip gerçekmiş gibi kendilerinide inandırıyorlar.

bu konuyu okuyunca benimde ilk aklıma o geldi.çocuk babasınla barış mançonun ilk yaşadığı eve gitmişti kameralarla.ama ben hiç inanmadım inanmıyorumda.çocukların hayal gücü o kadar kuvvetliki duydukları, gördükleri şeyden hemen etkilenip gerçekmiş gibi kendilerinide inandırıyorlar.

evet canim aynen oyleydi.. o cocuk bilmiyorum banada inandirici gelmedi sanki ustu kapandi cunku,
ama bi arkadas link atmis ordaki hikayeler dogru ise bu konuya cok benzer hikayeler :25:

İşlem Öncesi Dönem (2-6 Yaş)

Kpss eğitim bilimleri işlem öncesi dönem ve bu döneme ait özellikleri sıralayalım.

Bellek kullanımı başlar.
Nesnelerin sürekliliği ve nesne kimliği kazanılır.
Refleksif davranışlardan amaçlı davranışlara geçilir.
İçe dönük tepkilerden dışa dönük tepkilere geçilir.
Taklit ve ertelenmiş taklit gerçekleştirilir.
Kendi bedenini dış dünyadan ayırabilir.
Döngüsel tepkiler ortaya konur.
İşlem öncesi dönem aynı zamanda düşünmenin başlangıcı olarak kabul edilir.
Ses bulaşması görülür.
İlk deneme yanılmalar ortaya çıkar.
Bu dönemle birlikte çocuklarda basit düzeyde simge ya da sembol kullanımı başlamaktadır. İşlem öncesi dönem sembolik işlemler dönemi ve sezgisel işlemler dönemi olarak ikiye ayrılmaktadır.

1) Sembolik İşlemler Dönemi (3-4 Yaş)

Sembollerin en basitten en karmaşığa doğru kullanımının ilk aşamasıdır. Dil gelişimi çok hızlı bir şekilde gözlemlenir. Bu dönemde çocuğun hayal gücü dil gelişimine bağlı olarak oldukça gelişmiştir.

Bu dönemdeki çocuklar karmaşık kavramları anlayamadıkları için duydukları kavramları kendilerine göre yorumlarlar. Şimdi bu dönemle ilgili kavramları inceleyelim.

Sihirli Düşünce

Az gelişmiş bilince karşın çok fazla gelişmiş hayal gücünün sonucunda ortaya çıkan düşünce şeklidir. Çocuklar kavramları ve çevrelerinde gelişen olayları bu düşünce biçimine bağlı olarak gerçek ötesi olarak düşünürler.

Arda ıspanak yediği zaman Temel Reis gibi güçleneceğini düşünmektedir.
Sembolik Oyun

Çocuğun gerçek bir nesne ya da kişi yerine başka bir şeyi bunların yerine kullanması yoluyla gerçekleştirdiği oyunlardır.

Kpss eğitim bilimleri sorularında -mış, -miş gibi yapmak varsa sembolik oyundur.
4 yaşındaki Murat süpürgeyi at gibi kullanarak oyun oynamaktadır.
Animizm (Canlandırmacılık)

Kısaca çocukların canlı ve cansı ayırımı yapamamasıdır. Buna bağlı olarak çocuklar cansız bir nesneyi canlıymış gibi, bazen de canlı bir varlığı cansızmış gibi değerlendirip buna göre davranabilirler.

Oyuncak bebeğini yere düşüren Fatma hemen bebeğini kaldırır ve ondan özür diler.
Benmerkezcilik (Benmerkezci Düşünme)

İşlem öncesi dönem ve soyut işlem döneminde görülür. Benmerkezci bir çocukta düşünme katıdır ve dış görünüşe göre karar verir. Olayları hiçbir zaman başkalarının bakış açısında ele almazlar. Yani perspektif alamazlar.

Benmerkezcilik, çocuğun sadece kendisinin gördüğü, duyduğu, bildiği şeyleri herkesin duyup bildiğini zannetmesidir. Çocuk bir şeyden hoşlanıyorsa herkesin bundan hoşlandığını, bir şeyden hoşlanmıyorsa kimsenin bundan hoşlanmadığını zanneder.

Televizyonda çizgi film izleyen Mehmet, amcasıyla telefonla konuşurken ”çizgi filmdeki kedi çok yaramaz değil mi?” diye sorar. Amcasının da çizgi filmi gördüğünü zanneder.
Muzlu sütü hiç sevmeyen Ahmet, arkadaşının muzlu sütü içtiğini görünce çok şaşırır.
Benmerkezcilik etkisinde olan bir çocuk, çevresindeki herkesin ve her şeyin sadece kendisi için var olduğunu zanneder. Ayrıca işlem öncesi dönem içinde yer alan bu çocuklar, her durumu sadece kendi bakış açılarından ele alır.

Babası ile annesi ayrılıp babası evi terk ettikten sonra gece altını ıslatan, okulda devamlı ağlayan Azra, uslu bir çocuk olmadığı için babasının evden ayrıldığını ve annesinin de onu terk etmesinden korktuğunu söyler.
Monolog

Özellikle çocuğun tek başına oynarken, yapacaklarını kendi kendine mırıldanması şeklinde tanımlanabilir. Çocuklar tek başlarına kaldıklarında kendi kendilerine monolog tarzı konuşmalar görülür.

Dışarıya çıkmaya hazırlanan Burak, ayakkabılarını bağlarken ”Top oynayacağım, sonra parka gideceğim, sonra dondurma alacağım, sonra bir daha parka gideceğim…” şeklinde kendi kendine konuşmaktadır.
Monolog yapan çocuklar bir araya gelip, hepsi aynı anda farklı şeylerden bahsederek konuşurlarsa toplu monolog olur.
Kişilerin Sürekliliği

Çocuğun, dış görünümündeki değişiklik ya da benzerlik ne olursa olsun, kişiyi diğerlerinden ayırt edebilmesidir.

Her gördüğüm bıyıklı babam değildir demesi.
Paralel Oyun

Çocuklar bir arada oynuyormuş gibi gözükseler de aslında hepsi kendi bireysel oyunlarını oynarlar. Herkes kendini takımın kaptanı ya da başkan kabul eder.

İşaretsel İşlev

Çocuğun şu anda var olmayan nesneleri ya da görmediği nesneleri kavramları kullanabilmesidir.

Görmediği elmanın resmini çizebilme gibi.
2) Sezgisel İşlemler Dönemi (5-6 Yaş)

Bu dönemle birlikte sezgiler ön plandadır. Çocuklar bazı basit problemleri çözerler ancak nasıl çözdün sorusuna açıklama yapamazlar. ”Oldu işte…” , ”Yaptım işte…” gibi ifadeleri mevcuttur.

Henüz mantıksal düşünme söz konusu değildir. Yarı mantıklı dönem de denilebilir.
Ahmet balkondan sarkmaması gerektiğini bilmektedir. Ancak düştüğünde ne olacağını tam olarak bilmemektedir.
İşlem öncesi dönem 2. kısmını oluşturan sezgisel işlemler döneminde ortaya çıkan kavramları inceleyelim.

Odaktan Uzaklaşamama (Odaklaşma – Merkeziyetçilik)

Nesnelerin ve olayların görünüşlerine odaklanan çocukları ifade etmektedir. Odaklaşma birden fazla özelliğe sahip bir şeyin tek bir özelliğinin gözetilebilmesidir. Bir etkinlik içinde sadece tek bir ana (genelde etkinliğin sonuna) odaklanırlar.

Muzlu süt içerken çizgi film izleyen Berat, çizgi filme odaklanırken sütü içine çekmemektedir. Reklam girdiğinde tekrar sütü çekmektedir ve tekrar süte odaklanmaktadır. Reklam bittiğinde süt içmeyi kesip tekrar çizgi filme odaklanır.
Odaktan uzaklaşamama sorunu yaşayan çocuklarda aşağıdaki etikler de gözükür:

Tersine Çevirme: Fatma, Ayşe’nin kardeşi kim? diye sorulduğunda Ahmet diye cevap verir. Ahmet’in kardeşi var mı diye sorulduğunda ise ”Hayır, yok.” Diye cevap verir. Dolayısıyla tersine çevirememe sorunu vardır.
Korunumu Kazanma: 5 dilime ayrılan karpuzu 3 dilime ayrılan karpuzdan daha fazla gören bir çocuk korunumu kazanamamış demektir.
kpss korunum kazanma

Sınıf Kapsama Özelliği: Alt sınıflardaki nesnelerin üst sınıflara dahil olmasının anlaşılabilmesidir. Bir bakıma parça – bütün ilişkisini kavrayabilmedir. İşlem öncesi dönem içinde yer alan çocuklar bu özelliği kazanamazlar. Yediği muzun bir meyve olduğunu kabul eden bir çocuğun şeftali, kiraz gibi yiyecekleri meyve olarak kabul edememesi sınıf kapsama özelliğinin kazanılmamasına işarettir.
Özelden Özele Akıl Yürütme

Özel bir durumdan başka bir özel duruma genelleme yapmadan akıl yürütmeye özelden özele akıl yürütme denir.

Bir şeyle başka bir şeyi eşleştirebilmek ve diğer durumları görememek, anlayamamaktır.
Her sabah kahvaltıda yumurta yiyen bir çocuk o günün sabahında sofrada yumurta görmeyince kahvaltı yapmadığını söylemiştir. Yumurtayı kahvaltıyla eşleştirmiş ancak diğer kahvaltı malzemelerini kahvaltı ürünü olarak görememiştir.
Evde yaşayan kedi köpek gibi hayvanların evcil hayvan olduğunu duyan Elif, daha önceden evde fare gördüğü için farenin de evcil hayvan olduğunu düşünür.
Tek Yönlü Sınıflama

Tek bir özelliğe dayanarak ayırmak, gruplamaktır.

Legoları sadece renklerine göre ayırabilen, ya da sadece şekillerine göre ayırabilen bir çocukta tek yönlü sınıflama mevcuttur. Çünkü bu çocuklar legoları şekillerine ve renklerine göre aynı anda ayıramaz.
Özdeşlik

Çocuk bir nesnenin doğası değişmeden görüntüsünün değişebileceğini anlıyorsa özdeşlik becerisi kazanmış demektir. İşlem öncesi dönem içinde gözlenmektedir.

Suyu bir kaptan başka bir kaba aktardığımızda, su aktarılan kabın şeklini alır ancak su halen aynı sudur. Eğer çocuk bunu biliyorsa özdeşlik kazanmış demektir.
Yapaycılık (Artifikalizm)

Çocuk doğa olaylarının başka bir güç tarafından yapıldığını düşünür.

Rüzgarın nasıl oluştuğu sorulan bir çocuk, ağaçların kollarını sallayarak bunu oluşturduğunu düşünür. Çünkü eliyle yüzüne hareket ettiğinde hafif bir rüzgar olur. Peki denizde? diye sorulduğunda karadan geldiğini ya da bu sefer dalgaların rüzgarı oluşturduğunu söylemesi yapaycılıktır.

Alıntı..

hiç unutmam 5 yaşında falanım ....

arabayla yolculuk yapıyoruz sabahın çok erken saatlerinde....yıldızlar hala gökte yani...

yıldızlara bakıyorum ..sonra birden ne olduysa....yıldızın biri gelip bacağıma konuyor camdan geçerek:27:

tabi ben bağrıyorum ' yıldız ayağıma düştü ,ayağıma düştü diye'

tabi kimsede ses yok ,ciddiye bile almıyolar beni :4:

ve bu sene fark ettim ki ....ben ne zaman elme kağat kalem geçse veya eski okul defterlerime baktığımda

hep yıldız çizerim..hep....

evet canim aynen oyleydi.. o cocuk bilmiyorum banada inandirici gelmedi sanki ustu kapandi cunku,
ama bi arkadas link atmis ordaki hikayeler dogru ise bu konuya cok benzer hikayeler :25:

barış mançonun ailesi bile dikkate alıp önemsemedi.çocukla babası haber,program gezdiler ama kimse inanmadı.gerçek olmadığı içinde üstü kapandı iyide oldu..ben kesinlikle inanmıyorum böyle şeylere..

Reenkarnasyon üzerine üniversitede uzun araştırmalar yapıp 10 sayfalık bir makale yazmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki
reenkarnasyon var ve dini kitapların hiçbirisi de reenkarnasyonu kesin bir dille yalanlamaz.

Dünyada Ian Stevenson Türkiye'de de Reşat Bayer bu konuya yıllarını vermiş isimlerdir.
Türkiye'nin özellikle doğu bölgelerinde çok sayıda reenkarnasyon vakası görülmüştür.
Aklıma gelen bir örneği anlatayım.
5 yaşında bir çocuk ailesinin arabasıyla köyden çıkıp başka bir köye giderken yolda arabanın içinden bir uçurum görüyor.Ortalığı yıkıyor durun durun diye.Uçurumun ucuna annesi ve babasıyla gidiyor."İşte burası benim eski köyüm" diyor.Ailesi tabi küçük çocuğu ciddiye almıyor falan ama sonra çocuk inatla o köye gitmek istiyor, hep eski ailesinden bahsediyor falan.
Sonra ailenin de canına tak ediyor, götürüyolar çocuğu köye çocuk eski evini buluyor koca köyde, eski hayatında dolmuş şöförüymüş dolmuş ezmiş onu ve öyle ölmüş.Eski karısını çocuklarını buluyor köyde.Eski karısını gördüğü an kadına ismiyle hitap ediyor, çocuklarım dediği kişilerin de ismini söylüyor.Evde sakladığı eşyaları buluyor ve tabi aile de afallamış durumda, kadının kocasını gerçekten de dolmuş ezmiş falan her şey doğru çıkıyor.
İnanmayanlar için bu makaleyi yollayabilirim böyle binlerce örnek var dünyada.
Mesela "nedensiz doğum izleri" denen bir şey var.Atıyorum belinden bıçaklanmış bi insan belinde bıçak iziyle doğuyor vs olaylar.

Bence pedagoga götürmeyin bahsettiği aileyi bulmaya çalışın
eskiden hangi köyde yaşadığını vs.

ya bende bu hikayenin neredeyse aynısını belgeselde izlemiştim. olay Afrika'da geçiyodu ve anlattıklarının birebir benzerleriydi.. oyüzden yukardada yazdığım gibi bi uzman yardımıyla olayın derinine inilmeli çocuktur diyip geçiştirilmemeli demiştim :)

Konuyu sabah okumuştum aklımdan çıkmadı bir türlü,çocuğunuz ilk 3.5yaşında böyle şeyler söylemiş o yaşta ölmek tekrar doğmak falan ne demek nasıl bilebilir ki? Benim 3yaşında oğlum var mesele ölmeyi düşmek zannediyor
Diz biran önce çocuğunuzu doktora götürün bu hayal gücünden biraz fazla gibi duruyor.....
Aklıma bir sürü şey geliyor küçülken başka bir çocuk korkutmak için falan ona böyle şeyler söylemiş olabilirmi? Yaaa ne bileyim hayalden çok korku gibi geldi bana :/

böyle çocuk bende tanıyorum.daha doğrusu o şimdi büyüdü şuan okula gidiyor ama küçükken yani sizin kızınız yaşlarındayken hayal arkadaşıyla fazla konuşurdu.ister evde olsun ister farklı mekanlarda.2 taneydiler ve isimleri bile vardı hayalet arkadaşlarının.bir bakıyorduk kız ağlıyor.meğerse hayal arkadaşı birşey söylemiş falan filan ama dediğim gibi şimdi okula başlamış ve bu durum geçti.herhalde kızınızda da geçecektir ama çok endişeleniyorsanız mutlaka doktoro gösterin.

Ne yaptiniz Allah askina yahu. Tekrar dunyaya gelmeyle falan ne ilgisi var.
Fazla gaza gelmis millet

Bazi cocuklarin hayal gucu daha gelismis oluyor. Kesinlikle kiziniza seri sorular sorup yalan soyluyorsun vs gibi suclamalarda bulunmayin, onu cok fazla detay vermesi icin zorlamayin. Hele hele su yeniden dogdu olayini sakin acmayin, korkutmayin cocug.

Benim de hayali arkadasim vardi kucukken, hatta 5 yasinda okuma yazma ogrenip bana o ogretti demisim. Annem sok gecirmis gunlerce korkmus ecinnileri mi goruyorum diye :1:

Amerikada egitim uzerine yukseklisans yaptim, bilen birisi olarak soyluyorum:

Kiziniz normal sadece hayal gucu genis. Yaraticiligini destekleyin mutlaka.
(piyasada cokca kitap var ev aktiviteleri yapabilirsiniz beraber)

Son düzenleme:
Yazılanlardan çok etkilendim . Korkuyorum ama konuyu takip etmekten alıkoyamıyorum kendimi :18:
Çocuğunuz ne kadar sıklıkla tv izler ? Tvde gördüğü birşeyi rüyasında da görüp gerçek sanmış olabilir mi ? Buna en doğrı cevabı pedagog verebilir sanırım. Köy ismine gelince 34 bin küsür köy var verdiği ismin bu köyler arasında olması muhtemel olmaz mı ?
Bu durum dışında çocuğunuzda farklıolduğunu düşündüğünüz başka bir olay yaşadınız mı
Bide bu durumla hayali arkadaş olayı çok farklı gibi geliyor bana . Hayali arkadaşta süreklilik güncellik var bunda ise geçmiş olmuş bitmiş bişey Allah yardımcınız olsun en kısa zamanda bir açıklık gelir umarım konunuza

benim yeğeniminde hayali arkadaşı vardı 3 yaşlarında başlayıp 6 yaşına kadar devam etti doktor normal hatta hayalgücünün geniş olması iyi birşey demişti...adı da ÇİLEKKIZ dı :1::1::1: her yemekte masaya çilekkız içinde tabak koyuyorduk prensesimin isteği üzerine:1::1::1:

şimdi ilkokul a başladı hiç bahsetmiyor çilekkızdan:nazar::nazar::nazar:

Benim de vardı konuştuğum birileri. Siz yinede pedagoga götürün içiniz rahat etsin en azından.

Bu çocuk hayali arkadaştan bahsetmiyor ki ...bazı şeyleri yaşadığını zannediyor şuam konuştuğu arkadaşı zannettiği hayali kimse yok öncedende yokmuş bu çocuk ölüp tekrar doğduğunu zannediyor(Muş) bence doktora götürün 3.5yaşında çocuk ölüp dirilmeyi bilmez

Bu çocuk hayali arkadaştan bahsetmiyor ki ...bazı şeyleri yaşadığını zannediyor şuam konuştuğu arkadaşı zannettiği hayali kimse yok öncedende yokmuş bu çocuk ölüp tekrar doğduğunu zannediyor(Muş) bence doktora götürün 3.5yaşında çocuk ölüp dirilmeyi bilmez

bencede konu hayali arkadas degilki..
yada cizgi filmlerde etkilenilecek bir durumda degil bence,
bizim zamanimizda sirinler vardi sonunda iyi bir cocuk olursaniz belki sirinleri bile gorebilirsiniz diyor ya,
hep bi yerlerden cikacaklar diye dusunurdum mesela ama bu durum cok farkli,
bence uzmandan yardim alinmali hayal gucu boyle birsey degil bence..

Son düzenleme:
Genelde herkes hayali arkadaşları örnek vermiş ama bu apayrı bir olay. Ona bakarasanız bu öğlen biz de masada 3 kişi yemek yedik, ben, 5 yaşında ki oğlum ve oğlumun benim göremediğim bir arkadaşı :) hayali arkadaş bütün psikologlarında kabul ettiği , bu yaş gurubu çocuklar için doğal ve normal bir durum. Ama arkadaşın kızının ki farklı birşey. reankarnasyon çok ilgimi Çektiği için bir zamanlar çok aratırmıştım, sonra dinen reankarnasyona inanmamam gerektiğine kanaat getirip , kurcalamayı bıraktım. Çünkü okudukça inanmaya başlamıştım. Sizin konu başlığınızı görünce de ilk aklıma gelen bu oldu. Benim çocuğumun başına gelseydi, doğruluğunu yada hayaliliğini kanıtlayana kadar araştırırdım, pedegog yardımını da ona doğru şekilde yaklaşabilmek ve doğru cevaplar alabilmek için kullanırdım

bizim uzak bir tanıdığımızın başına gelmişti bu. kızları daha çok küçük yaşta olduğunu söylemesine rağmen, önceden başka bir hayatı olduğunu 3 çocuğu olduğunu anlatıp duruyordu. hatta bir kardeş mevzusu vardı. annesi arkadaşlarıyla bunu konuşuyormuş. çocuk demiş ki ben doğurdum 3 tane kanlı canlı kucağıma verdiler :53: onlar pedagoga götürdüler uzun süre. şimdi çocuk ilkokulda ve artık böyle şeylerden bahsetmiyormuş, tamamen unutmuş. doktor şart yani anlayacağınız.

Valla gece gece hafiften ürktüm :)) bu dahada kötü geldi çocuk şimdi ilkokuldaymış bunları söylerken çok küçükmüş demek tövbe tövbe.......

Konudan ürkenler korkanlar olmuş zombilerden falan bahsetmedim yahu :)) herkesin cevaplarını tek tek okudum çoğunluk olarak hayalgücüne bağlamış ve üstüne çok gitmemem gerektiğini ama pedegoga danışmamda fayada olacağını söylemişssiniz ilk olarak bu güne kadar neden götürmedim onu söyleyeyim dediğim gibi sormadan anlatmıyor artık sık geçen bi konu değil aramızda başka bi arkadaş sormuş ilginç başka davranışları varmı diye buna kesinlikle hayır diyebilirim ama etrafımdan gelen hatta kızımı ilk tanıyanların bile yaptığı yorum çok akıllı ve hayalgücü çok yüksek bir kızınız var oluyor yani biraz oyun oynarken bile yaratıcı olmayı seviyor küçüklüğünden beri ( 2-3) yaş civarında bile eline makas verip tabi benim kontrolüm altında her türlü ev aktivitelerini beraber yapar bişeyler yaratmaya çalışır bunları evimizde sergi gibi yapardık yani vb şeyler amma velakin pedogoga götürmekte hiçbir sıkıntı görmüyorum yorumlarınızı dikkate alıp en kısa zamanda bi doktorlar görüştüreceğim kızımı benim düşüncemde ben her bu konuyu açtıkça oda unutmayacak ve aklı ermeye başladıkça üstüne bişeyler ekleyecek gibi geliyor. Ilginiz ve yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim..

Niye korkuyorum bilmiyorum ama bu konuyu okudukça tüylerim diken diken oldu. Hayır bırakamıyorum da, bütün gün girdim girdim yorumları okudum. hala da tüylerim diken diken. Şu engin sungur'un olayı çok gerçekçi geldi galiba, düşünmeden edemiyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X