• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi Kızımın tuvalet sorunu..

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Gokyuzumm

İki meleğim♥
Kayıtlı Üye
9 Temmuz 2016
241
120
103
Merhaba Hanımlar,

Gerçekten kendime dert ettiğim bir konuyu paylaşmak istiyorum. Bir kızım var 3 yaşında. 1 yıldır bez kullanmıyoruz. Ama yaklaşık 10 gündür bebeğim büyük tuvaletini altına yapıyor.:KK64: Kabız da değil anlayamıyorum. Doktora götürdük. Pilav vb. şeyler yemesin dedi. Zaten böyle olduğundan beri pilav makarna gibi katı şeyler vermiyorum. Kabızsa acıdığı için korkusundan yapamıyordur diye. Ama yok yok. Yaptıktan sonra da ağlamaya başlıyor. Anne yaptım bir daha yapmıycam söz diyo. 10 gündür böyleyiz.. :cry: Bir akrabamızın bebeği 1 yaşında onu kaka yaparken görmüş bezine. Ona mı özendi anlayamıyorum. Böyle bir sorun yaşayan var mı?

Olabilir benim 5 yasindaki sipam 2,5 yasindakini kiskanip kaka yapmisti gece :) ya da baska cocuklarda gorunce ozenip yapiyo.. gecici bi sure

Olabilir benim 5 yasindaki sipam 2,5 yasindakini kiskanip kaka yapmisti gece :) ya da baska cocuklarda gorunce ozenip yapiyo.. gecici bi sure

Bende özendi diye düşündüm ama 10 gündür sürüyor. Günde 2 defa az az yapıyor. ama bu çok ayıp kızım. Sen artık büyüdün. Kakan geldiği zaman bana söyle ben götürürüm seni diyorum. Tamam diyo. Ama söylemiyor.

Bende özendi diye düşündüm ama 10 gündür sürüyor. Günde 2 defa az az yapıyor. ama bu çok ayıp kızım. Sen artık büyüdün. Kakan geldiği zaman bana söyle ben götürürüm seni diyorum. Tamam diyo. Ama söylemiyor.
Vardir bi sebebi daha kucuk ustune vok gitme bence.. psikolojik bi sebebi yoksa gecer

Asla korkutmak istemiyorum ama pisikolojik olabilir...
Benim tanidiğin oğlu 5 yaşında başladı ve hâlâ yapiyor. Şuanda 14 yaşında.
Okulda, evde... heryerde... ilk zamanlar utanıyordu ve ağlıyordu şimdi yapiyor ve o halde oturuyor.
Cocuk 6 yaşından beri terapiye gidiyor... sonuc 0.

Asla sizi korkutmak icin yazmiyorum ama sakin hafife almayin...

Maşallah erken kazanmış tuvalet egitimini kızınız.kardes var mı,çocuk krese gidiyor mu?

Kucuk çocuğu gördü de yapiyor diyelim .Bunun adi gerilemedir kendinden kucuklere ozenip ayni hareketleri taklit .Ama boyle bir seyin tekrar etmesi icin çocuğun surekli onu görüyor olmasi lazim ki o çocuğu bir kez oyle gördü. 10 gun boyunca bu davranisin surmesi bu ihtimali biraz ortadan kaldiriyor .Ikincisi altında korku vb psikolojik nedenler olabilir .Lutfen ihmal etmeden bir uzmana götürün çocuk dr u degil de cocuk psikiyatri gibi .Bir tanıdığımin oglu nedeni belli olmayan bir durumdan once kekeme oldu sonra kakasini altına yapmaya basladi .Erken müdahale ile çözdüler

Okulda, evde... heryerde... ilk zamanlar utanıyordu ve ağlıyordu şimdi yapiyor ve o halde oturuyor.

14 yaşında altına yapıp öylece oturuyormu:KK57: peki normal bi çocukmu hatta artik genç olmuş engelli falan değil demi

ödül koyun ortaya.altına degil tuvalete yapana küçük dilimli çikolata verin..
ikna oldukları yol konuşmak nasihat etmek degil zaten biliyorlar yanlış dogru kavramını ama işte çocuk aklısevdigi şeye ulaşmak için vazgeçiyorlar yaptıklarından

Söyle söyleyeyim cocugunuzun ilk tuvalet eğitimini kendisi hazır olmadan annenin baskı ve çatışmayla çocuğa zorla kazandırması ilerde herhangi bir zamanda referasyonun(gerileme/başa donme) olmasına yol açabilir. Freud' a göre çocuğunuz Fallik dönemde.Bu dönemde kendi içinde anal,oral,.....şeklinde 4 döneme ayrılıyor.Anal dönem(tuvalet eğitiminin kazanıldığı donem) cocuk için çok önemli.Annenin bu dönemde çocuğun tuvalet eğitimine yönelik basvurdugu davranış,yöntemler ilerde çocuğun kişiliğinde önemli yer kaplıyor.Cocuk kakayi vücudunun bir parçası olarak görüyor ve kakasını istemli bırakması anneye bir hediye( ben demiyorum Freud amca diyor).Vücudunun bu parçasını (kaka)tutmaya çalışıp vermek istemiyor olabiliyorda bu kabızlığa ve istemsiz altına kaçırmaya yol açıyor.

Gelelim çözüme ; Siz aşırı titiz, aşırı katı kuralcı ,çocuğun altına kaçırması nedeniyle onu suçlayan (ayıp,bebek mi oldun ,günah,seni sevmem)tutum içinde olmayın.Meskul edin.Disari çıkmak,onu mutlu esicek bir aktivite/kursa başlatmak ,bir kresle oyun saati için anlaşmak vb.

Öz bakım becerilerinin kazanılmasında ben maddesel ödülü sevmiyorum ama siz kullanabilirsiniz de .Bir kartona haftanın günlerini gösteren bölümleri cizip çocuk tuvaleti kullandığında panonun o gününe birlikte gulen yüz çıkartması yapistiriyorsunuz.Belli sayıda gulen yüz ,onun için anlamı olan / ulaşmak isteyeceği bir hediye donusuyor.Burda dikkat edilmesini hangi davranışın odullendirileceginin ,ne kadar süre bu davranışı yaparsa ödüle alacağının ve ödülün net en başında çocuğa anlatılması.

Kesinlikle etraftan duyduğunuz tavsiyelere göre hareket etmeyin.

Çocukla ya da durumla ilgili en ufak fark, uygulamanız gereken yöntemi değiştiriyor.

Benim oğlumun daha farklı bi durumu var, kaka tutuyor. Psikolog ve anaokulundaki öğretmenler tablo yapıp çıkartma yapıştırma yöntemini doğru bulmadı mesela. Çocuğu daha çok strese sokabilir dedi.

Biz konuşarak ikna etmeye çalışırken, psikolog bu konu üzerine konuşmamamızı söyledi.

Haftada bir on günde bir kaka yaptığı için, yapıp rahatladığında biz gerçekten çok seviniyorduk. Psikolog sevinç dahi olsa kaka yaptığında herhangi bir tepki vermeyin dedi. Çünkü kaka yapmadığında üzüldüğümüzü/kaka yaptığında sevindiğimizi gördüğünde, bunu kullanabileceğini söyledi. Mesela bize kızdığında kakasını daha da tutmak gibi...

Henüz yeni bir durum sanırım. Böyle yaptığı zaman bir kez sorun neden tuvalete değil de altına yaptığını... Ağladığında da bir sorun olmadığını, temizleyebileceğinizi, ama tuvalete yaparsa daha rahat yapacağını söyleyin.

Sonra da bir süre üstüne gitmeyin. Birkaç hafta içinde değişiklik olmazsa bi psikoloğa/pedagoga danışırsınız.

Çok üzüldüm. Çocuk ve ailesi için. Gerçekten kötü bir durum. Ergenlik çağına girmiş bir çocuk. Yaptıktan sonra kendini kötü hissedetmiyor mu? Arkadaş ortamında okulda ne yapıyr? Doktor ne diyor bu duruma? Hastalık mı psikolojik mi

Kesinlikle etraftan duyduğunuz tavsiyelere göre hareket etmeyin.

Çocukla ya da durumla ilgili en ufak fark, uygulamanız gereken yöntemi değiştiriyor.

Benim oğlumun daha farklı bi durumu var, kaka tutuyor. Psikolog ve anaokulundaki öğretmenler tablo yapıp çıkartma yapıştırma yöntemini doğru bulmadı mesela. Çocuğu daha çok strese sokabilir dedi.

Biz konuşarak ikna etmeye çalışırken, psikolog bu konu üzerine konuşmamamızı söyledi.

Haftada bir on günde bir kaka yaptığı için, yapıp rahatladığında biz gerçekten çok seviniyorduk. Psikolog sevinç dahi olsa kaka yaptığında herhangi bir tepki vermeyin dedi. Çünkü kaka yapmadığında üzüldüğümüzü/kaka yaptığında sevindiğimizi gördüğünde, bunu kullanabileceğini söyledi. Mesela bize kızdığında kakasını daha da tutmak gibi...

Henüz yeni bir durum sanırım. Böyle yaptığı zaman bir kez sorun neden tuvalete değil de altına yaptığını... Ağladığında da bir sorun olmadığını, temizleyebileceğinizi, ama tuvalete yaparsa daha rahat yapacağını söyleyin.

Sonra da bir süre üstüne gitmeyin. Birkaç hafta içinde değişiklik olmazsa bi psikoloğa/pedagoga danışırsınız.
Acıyor diyor o yüzden altıma yaptım diyo. Pişik de değil poposu. Krem sürüyorum yine de ama anlayamadım. Kaka yaptığı zaman tamam kızım üzülme temizleriz bişey yok diyorum. Birdaha geldiğinde bana söyle olur mu. Büyüdün sen artık diyorum tamam diyor. Size de çok geçmiş olsun. Umarım yakın zmanada düzene girer. Tuvalet gerçekten çok önemli. Benim kzıımında 3 gün yapamadığı oluyordu. Ondan çok biz üzülüyorduk ıkınmasına. Yaptığında çok mutlu oluyodu. Cevabınız için teşekkürler

Son düzenleme:
Back
X