Kızkardeşim ne yapmalıyım

Liseliler için yaz okulları kurslar oluyor istanbul'daki üniversitelerde. Paralı mı parasız mı bilmiyorum. Eğer yanınıza gelirse belki gönderebilirsiniz. Yaşıtı düzgün kişiler olur hayatında, belki okulları görüp özenebilir.

Asla okula yanaşmiyor kaydettirsem bile kaçar derslere girmez iş ortami iyi gelir zaten patronla konusucam stajer gibi olucak fazla yüklenmiyecekler zaten maaş beklentim de yok. Iki uc ay boyle denemek istiyorum

İstanbul'da İBB nin ücretsiz psikolog hizmeti var. Bence kardeşimizi yanınıza alın. Ama yanınızdan ayırmayın. İstanbul'da birşey olursa bir de bu sefer sizi suçlarlar. Biraz deneyin en azından ortam degisikligi olur bir sure
Yanımdan ayırmayı kesinlikle düşünmüyorum

Psikologla beraber düzelmez mi biraz bende hep yaninda olurum gezdiririm

Toparlar.
Hayatta bir işe yaradığını hissederse düzelir. Ona böyle kardeş gibi değil de arkadaş gibi yaklaşın. Evde ev arkadaşı gibi davranın. İş hayatını görse, kendinden büyük insanlara özenerek belki "ben bir kendime geleyim" diyebilir.

O istanbul'a gelirse sosyal sorumluluk projelerine götürün onu, biraz böyle küçük çocuklarla hayvanlarla ilgilensin. İnsanlara hayvanlara yardımcı oldukça kendi için uğraşmaya başlar. Hayata karışır.

Yatılı olarak özel bir okulda ya da devlet okulunda liseye devam etme şansı yok mu? Devlet liselerinde birkaç tanesi işin yatılı yurtlar var istanbul'da.
Lise bir ikide yatılı okuyordu zaten içkiye falan lisede başladi ondan sonra daha kötüye gitti. Hirsizlik, yalan,okuldan kacma. Yalniz başına aşabiliceği bir durum degil gibi geliyor

Böyle bir evde olan komşumuz vardı. Kız benden 3-4 yaş küçüktü. Ben lisedeyken ona okuma yazma öğretmeye çalışıyordum. Çünkü okula gondermemislerdi ailesi ve okuma yazma bile bilmiyordu. Annesi şiddetten delirmisti aklı başında değildi. Abileri de babası da siddete egilimlilerdi.

Yıllar sonra duyduk abla ve o tanıdığım kız ikisi aynı adama kaçmış. Adam da evli ve kadın satıcısi gibi birşey. Sonradan küçük olan kucağında bebeği ile baba evine dönmüş. Bebek sahibi olduğunda da gencecik kızdı. 18-20 bile yoktu belki de. Ona çok üzülmüştüm.

Bence yanınıza alın. Evet sizin açınızdan risk ama orda da başına birşey gelip gelemeyeceği belli değil. Küçük şehirler de büyük şehirler kadar tehlikeli. Üstelik ortamın verdiği bıkkınlıkla daha rahat hata yapabilir.

Küçük kardesiniz ne düşünüyor. Başka kardesiniz var mi evde olan.
Kardesim gelmeyi cok istiyor hatta bunu kurtuluş olarak göruyor. 18 ve 14 yaşinda iki kardeşim daha var ama onlar bu tür davranışlar sergilemiyorlar. Gayet söz dinliyorlar,sigara alkol,hirsizlik yok. Gercekten cok akıllılar. Herkes farkli etkileniyor işte. Ben ve ablam da farkli etkilenmistik

Kardesim gelmeyi cok istiyor hatta bunu kurtuluş olarak göruyor. 18 ve 14 yaşinda iki kardeşim daha var ama onlar bu tür davranışlar sergilemiyorlar. Gayet söz dinliyorlar,sigara alkol,hirsizlik yok. Gercekten cok akıllılar. Herkes farkli etkileniyor işte. Ben ve ablam da farkli etkilenmistik
Onlara da şiddet uygulanıyor mu? Yoksa sadece maddi sıkıntı yaşayarak mi sıkıntı cekiyorlar.

Merhabalar
Ilk kez konu açıyorum yanlış bir şey yaparsam şimdiden kusura bakmayın. Öncelikle şiddetin, dövüşün, yoksulluğun, aldatmanın olduğu bir aile ortamı düşünün. Ben kaçtım kurtuldum okuduk, ablamla beraber şu an istanbulda çalışıyoruz, sadece tatillerde eve gidiyoruz. Ama kardeşlerim hala kaosun içinde. Özellikle 16 yaşındaki kızkardeşim okuluna gitmiyor, sürekli evden kaçıyor, sigara, alkol kullanıyor yalan söylüyor onu anlamaya calışıyorum bu ailede delirmemek elde değil cünkü.ama bu kızkardeşim çok fazla etkilendi. Ben kızkardeşimi kendimle beraber istanbula götürmek istiyorum. Ama hiçbir şekilde yalniz kalmaması lazım çunku kaçıyor, ölmek istiyorum diyor. Şimdi ben kardeşimi istanbula götürsem çalıştığım işyerinde bir iş ayarlasam (maaş almasa da olur grafikerin yanına koymayi düşünüyorum belki meslek öğrenir) haftasonlari da psikologa götürsem sizce bu doğru bir karar mı? Ne yapmam gerekiyor? Annem ve baba olucak adam pek ilgilenmiyor. Baba ve abi en ufak bir olayda öldürediye dövüyorlar. Doğrusu nedir
evden kaçmasının alkol sigaranın tek sebebi bulunduğu ortamdan kaynaklanıyor bence. biraz olsun o ortamdan uzaklaşmak sizin yanınızda olmak ona iyi gelecektir. tüm kötü alışkanlıklarını sizin doğru yönlendirmenizle bırakacaktır diye düşünüyorum.

yani herkesin olaylara bakış açısı ve etkilenme şekilleri farklıdır

Merhabalar
Ilk kez konu açıyorum yanlış bir şey yaparsam şimdiden kusura bakmayın. Öncelikle şiddetin, dövüşün, yoksulluğun, aldatmanın olduğu bir aile ortamı düşünün. Ben kaçtım kurtuldum okuduk, ablamla beraber şu an istanbulda çalışıyoruz, sadece tatillerde eve gidiyoruz. Ama kardeşlerim hala kaosun içinde. Özellikle 16 yaşındaki kızkardeşim okuluna gitmiyor, sürekli evden kaçıyor, sigara, alkol kullanıyor yalan söylüyor onu anlamaya calışıyorum bu ailede delirmemek elde değil cünkü.ama bu kızkardeşim çok fazla etkilendi. Ben kızkardeşimi kendimle beraber istanbula götürmek istiyorum. Ama hiçbir şekilde yalniz kalmaması lazım çunku kaçıyor, ölmek istiyorum diyor. Şimdi ben kardeşimi istanbula götürsem çalıştığım işyerinde bir iş ayarlasam (maaş almasa da olur grafikerin yanına koymayi düşünüyorum belki meslek öğrenir) haftasonlari da psikologa götürsem sizce bu doğru bir karar mı? Ne yapmam gerekiyor? Annem ve baba olucak adam pek ilgilenmiyor. Baba ve abi en ufak bir olayda öldürediye dövüyorlar. Doğrusu nedir
Düşünceniz çok güzel kardeşinizi kurtarmak istiyorsunuz ama önce onun istemesi gerekiyor. Sonuçta annesi değilsiniz tüm sorumluluğu almayın derim ona olan zaafınızı kullanmaya kalkabilir mutlaka sorumluluk verin. okumama gibi bir seçeneği olmamalı. Ayrıca hırsızlık yapma huyu varsa çalıştığınız yerde ise koymanız sizin için riskli olur sizi zor durumda bırakabilir. Duygusal yaklaşmak yerine kendisini karşınıza alın konuşun yapması gerekenleri, kendiside o hayattan kurtulmak istiyorsa kabul edecektir

Daha 16 yaşında terapilerle, düşe kalka düzelme şansı var. Ablana da hak verdim bir yerde. Eğer üstesinden gelemezseniz. Git gel yaparsa hepten kötü olur. Şunu bilerek yanınıza alın. Hemen düzelmez ama zamanla kendini toplar. Sabrederiz, aşarız diyorsanız alın yanınıza. Okulunu okuma, bir yandan meslek sahibi olma, evde kendine göre sorumluluklar alma şartı sunun. Bir anda değişim olmaz ama zamanla size ayak uydurur.

Kesinlikle yanınıza alın ama psikolojik desteği asla aksatmayın. Anne baba travması kolay geçecek birşey değil çünkü. Yanınızda mutlu olursa gitmek bile istemez bence. Kardeşiniz o evden o insanlardan kaçıyor.

Merhabalar
Katdesinizi ayni isyerine koymak sıkıntili olanilir.onun karisacagi bir olay sizide isinizden edebilir veya huzurunuzu kacirabilir is yerinde .bence yaniniza alin ama baska bir ise koyun.

Back
X