Kızlar bir sürü ilaç isimleri havada uçuşuyor, birbiriyle alakası olmayan pomadları kıyaslıyorsunuz. Sizleri aydınlatmak adına bikaç şey yazmak istiyorum. Ama bu yazdıklarıma istinaden karar verip ilaç kullanmayın. Mutlaka dermatoga gidin.
İmex'in etken maddesi tetrasiklindir. Yani geniş spektrumlu bir antibiyotik. Aktif sivilciler için iyi gelir. Ancak sivilce izlerine bir yararı olmaz. Kapatma özelliği var ama ben bu ilacı sevmiyorum. Yüzümü bembeyaz hayalet gibi yapıyor. İşe yaramaz demiyorum ama, içi dolu sivilcelere mutlaka iyileştirici etkisi vardır.
Eritretin etken maddesi ise tretinoin ve eritromisindir. Tretinoin cildi soyucu, yenileyici etksi vardır. Yaz aylarında kullanılması tehlikelidir. Yanıklara bile sebep olabilir. Kışın kullanılırken bile mutlaka güneş koruyucu ile kullanılmalıdır. Cilt hassassa iki günde bir kullanılması tavsiye edilir. Bu madde Tretin ve Acnelyse ilaçlarınında etken maddesidir aynı zamanda. Yani içindeki miktarları farklı ama aynı ilaçlardır. Ben Tretin kullanıyordum yaz geldiği için bıraktım. Acnelysenin içeriği Tretinin iki katıdır. Kendimi riske atmamak için Tretin kullandım ben. Bunu kullandığınızda cildinizde çok hafif soyulmalar meydana gelir. Ama cildi gerçekten pürüssüzleştiriyor. Yinede mucize beklememek gerekir. Geçmişteki sivilcelerden kalmış çukurları geçirmez. Eritretinde buna ek olarak eritromisin var. O da bildiğimiz geniş spektrumlu bir antibiyotik.
Geleli madecassole. Bu ilaç benim favorimdir. Bildiğim en iyi hücre yenileyici pomad. Yıllardır eksik etmediğim, bittiğinde mutlaka stok ettiğim bir ilaçtır kendileri. Etken maddesi Centella asiatica. Bu maddenin enteresanda bir hikayesi vardır. Tam hatırlamıyorum ama bir yerde aslanlar kavgadan sonra yaralarını bir ağaca sürterlermiş ve çok hızlı iyileşirmiş. Bilim adamları bu ağacı araştırmış ve bu maddeyi bulmuşlar. Yani bildiğiniz yara merhemi bu aslında. Ama yenileyici özelliği sayesinde yüze çok iyi geliyor. Bir arkadaş bu ilaçla Bepanteni birlikte kullandığını yazmış. Bunun hiçbir anlamı yok çünkü Bepantende Madecassolde hücre yenileyici ilaçlardır. Yalnız bu ilaçtanda mucize beklemeyin. Bunların hiçbiri yüzdeki sivilcelerden kalma çukurları tamamen geçiremez. Sadece görünümünde bir azalma olabilir.
Asıl en önemli tavsiyeme gelince. Kafanıza göre ilaç kullanmayın. Geri dönüşü olan hatalar yapabilirsiniz. Cildimiz bizim için değerli olmalı. Mutlaka bir dermatoga gidin. Bu ilaçlardan birini illa kullanacağım diyorsanızda önce dermatoloğa gidin, cildinize uygunmu sorun. Ben farmakoloji dersi aldım, zamanında ilaç firmasındada çalıştım, bu ilaçları çok araştırdım cildim problemli olduğu için. Ama yinede dermatologa giderim, önce danışırım. Çünkü bilmediğim mutlaka bir sürü şey var, yanlıış birşey yapıp cildime zarar verebilirim. Dermatolog senelerce bunun eğitimini almış. Gidip danışabileceğiniz bir sürü dermatolog varken neden riske atasınız kendinizi?