Ben 20li yaslarimda travmatik bir yavruluk donemi gecirmis bir kopegi evlat edinmistim. Bana geldiginde 6 aylikti.
Kuyrugu dondurulerek kirilmisti, kulaginin birini kesmisler, banyoya kapatmislar ve asla yavru kopek mamasiyla degil akillarinca iyilik edip dana kemigiyle vs beslemisler yani hayvan hem ac kalmis hem yemek seciciligini ogrenmisti, tuvalet egitimi yoktu.
11 kiloluk kucuk bir irkti.
Banyo travmasi yuzunden (kendisini teslim alirken dusakabinin icinnde islak zeminde uyuyordu garibim) oldugu gune dek banyosunu banyoda degil balkonda yaptirdik. Ara ara denedik, usul usul goturduk, sevdigi mamalari, oyuncaklarıni banyoya tasidik ama yok asla girmedi banyoya.
Yemek bilmezdi, her gun bi baska petshopa gidip başka bir kuru mama markasindan/turunden denemelik alir denetirdim, asla agzina surmezdi, birgun usenmedim, kendim kofte benzeri kurumamalar yaptim evde, hindili balikli vs deneye deneye en sevdigi formülü bulduk, ac kalmasin diye agzinin kenarina mamayi yerlestirip isirtirdim, bogulmasin diye sakince yumusatir verirdim mamasini.
Kuyrugu icin gezmedigim vet kalmadi aci cekiyorsa diye tamamen kuyruk kesimi yapilmasi mi gerekiyor diye arastirdik, kuyruguyla mutlu olduguna karar verildi ve olene dek kirik kuyrukla yasadi, o kismini ozel traslatiyorduk topac gibi
Tuvalet egitimini sanki zaten kendiside ister gibiydi bir ay gibi kisa bir surede vermistik, oldukca akilli bi minnos cikmisti icinden eve ayaklarini silmeden sildirmeden asla girmezdi. Bazen bilerek silmeyi unutur gibi yapardim, paspasin ustune tuner sakince beklerdi kuzum.
Eve geldigi ilk 15 gun haric bir daha ne kakasini ne cisini kacirdi eve, sadece olmeden once gecirdigi hastalik sebebiyle cisini tutamaz hale gelmisti, o hasta haliyle bile balkona erismeye çalışırken kaçırıyordu cisini.
Kapi calsa havlardi ama apartmandan birisiyse gelen minik minik hirrlardi sadece, bilirdik boylece yabanci mi degil mi, tum apartman (ki çoğu yasliydi sese tahammulleri yoktu, birbirlerinin sesinden rahatsiz olurlardi) kopegim vefat ettigi gun benle birlikte hungur hungur aglamisti, simdi kim koruyacak bizi diye, sokakta gezerken apartmanin cocuklarindan biri yalniz yuruyor olsa hemen yanina gider onla yururdu cunku.
Travmali kopek zordur ama yuzde yuz sevginizle duzelir.
Su an teyzem ve kuzenimde iki travmali kopegi buyutuyorlar, biri fena halde toparlandi, diğeride en fazla 1 yil daha etkisini tasir sonra tamamen duzelir durumda. Bebeklerimle oynuyorlar mesela ikiside alt alta ust uste, ilk geldiklerinde isirma huylari ve derin korkulari vardi bunlarinda, simdi agzina elini soksan diliyle disari itip sonra yaliyorlar :)
Ben konu sahibinin kopeginin tek sorunun travma oldugunu dusunmuyorum, bi noktada kopegin kirma olduğunu söylemis acaba kirildigi kopek sorunlu bir cinsmiydi onu merak ettim. Bir de ek olarak saldirganlik beslenme sekliylede oldukca iliskili ne yediriyorsunuz kopeginize?
Cucuthecatt