Emirlere uymak ya da uymamak kişinin kendi bileceği iştir. Sohbetler çok mu masum? İlkokul sıralarında henüz eğitim amacı ile gelmiş bebelerin tek tek incelenerek aile alt yapısı izlenerek bu sohpet gruplarından görevlendirilen öğretmenler tarafından seçilmesi ile başlıyor süreç. Amaç din mi? Sözde evet, özde? çocukları alıp, sinemalara götürerek derneklerde ders veriyoruz yardımcı oluyoruz adı altında verdikleri kitaplar mı din? yoksa birilerinin kesesini doldurmak, nereden geldiği belli olmayan geçmişi karanlık amcalara asker olmak mı? Sanat kursu ile sohbetleri nasıl denk getirdiniz?
İnsan eşini alırken babasının evinden nasıl aldığını unutuyor! Sosyal ortamını, giyimini kuşamını. Evlenince ve fikirleri değişince de karşısındaki insana nasıl da emri vaki yapabiliyor. Bu mudur anlayış dini? Nerede hoşgörü? Sırf eş istiyor diye haşema mı giyecek ? bu normal mi? İçinden gelirse namazını da kılar, kapanır da ama kalkıp da yok imam hatipli alsaydım, yok ailesini aramasın diye telefon almalar.. bunlar hoş değil. Sohbete giden insanlar beni korkutmuyor, korkutamaz da. Eskiden insanlar kuran kursuna giderdi ki ben ilkokula başladığımda her sabah camiye giderdim. Kuran öğrenirdim, dini öğrenirdim ek olarak bana kimse şunu yap bunu yap demezdi, seçim bana bırakılırdı kimse anlamsız vaatlerde de bulunmazdı, cemaat için çalışma diye bir şey beklenmezdi... İnsanların en zayıf anlarında yakalayıp bunları değerlendirmezlerdi.
Ben en yakınımın canım ablamın cemaat kavramı içerisinde ne hale geldiğini, neler yaptığını, nasıl çalıştıklarını, okullardan çocukları seçerek neler yaptıklarını görüyorum, insanların ailelerinin nasıl değiştirildiğini, işlerinin nasıl etkilendiğini, kimlerle yeniden evlendirildiğini görüyorum ve 6 senenin sonunda yaşadığı pişmanlığı da... Gerçekleri bir gün görüyorlar ama o perde kalkarsa. Hala kapalı, hala namazında.. Ama hedef Allah rızası, x y z değil.
16 yaşında bir kızın evlendirilmesini mantıklı gören bir zihniyet, toplum, cemaat, sohbeti kabul etmiyorum! Etmeyeceğim... Sizin kızınız yok mu? 15-16 yaşında daha gençliğinin baharında evlendirir miydiniz? La havle...
Teşekkür ederim. İfade edemediklerimi ifade etmişsiniz işte tamda bu.