Komşu çocuğu

Hakkında bilgi almadan ve bize vermeden fikir sorması saçma değil benim nasıl bilgi toplayabileceği ile ilgili bişeyler söylemem saçma? Tamam.
Hangi dil konuştuğunu bilmediği birisi için bizden kitap önerisi istiyor, ben de diyorum ki önce git sor veya dinle anla ona göre biz de ne diyeceğimizi bulalım diyorum.
Buraya konu açan kişi faydalı olmak için açıyor puzzle gibi faydasız cevaplar alıyor ben de fayda yönünde düşünmeye zorluyorum kişiyi, yani size göre git çocuğu nüfusuna al diye baskı yapıyorum! Sanane milletin çocuğundan mı diyeceğiz peki sizin gibi? Konuyu açan gereksiz cevaplar alıp rahatlasın mı peki? Çocuğu bilmeden nasıl yardım edecek söylesene? Yardm niyeti yoksa neden konu açtı? Varsa burdan gelen sorularla yönlendirilip faydalı sonuca ulaşmak istiyordur
KudrAlobar KudrAlobar konu sahibine gereken açıklamaları yaptıı, konuya hakim başka kişiler de gelip yazdı. Bilmeyenler puzzle dedi ama uzmanı gelip niye olmayacağını yazdı. Siz milletin evinin içine kadar girilmesini tavsiye ediyorsunuz. Gidip seyredilmesi gereken sirk hayvanı mı bu çocuk , annesi ailesi yok mu? Ne münasebet komşu gelip gidip kontrol edecek oynayacak ilgilenecek? Aynen size ne milletin çocuğundan? Down sendromlu çocuğu olan arkadaşım, akrabam, tanıdığım gelip sorarsa yardım isterse seve seve ilgilenirim. Ama davet edilmediğim, fikrimin sorulmadığı, kimsenin merak etmediği durumda da kapılarına dayanmam. Kadının işi gücü meşgalesi evi yok mu komşunun çocuğuyla oynayacak?

İki rakamlı düşün ne demek? Sizin düşünme rakamınız kaç?

Merhaba arkadaşlar. Alt komşunun 18 yaşındaki ağır otizmli oğlu evi binayı yumrukları ile yıktığı için bir gün kriz anında iken aşağıya indik çocuk iyi mi bahanesiyle. Hem çocuğun durumunu gerçekten merak ettik hem de ayağıyla yere vurduğu için her defasında deprem oldu sanıp yerimizden fırlıyorduk, İstanbul'da oturuyoruz bir de. Neyse, genç çocuk bizi görünce çok mutlu oldu ve yanımıza geldi, bağırması ve duvar yumruklaması kesildi. Bize sürekli boğazını gösteriyordu boğazım acıyor diyerekten, nedenini sorduk, bağırmaktan boğazlarını parçalıyormuş. Evde hiçbir etkinlik yok gördüğümüz kadarı ile, anneye çocuğun bir hobisi, sevdiği bir şey var mı diye soruyoruz yok diyor, haftanın sadece 2 günü eğitime giden, geri kalan zamanda evde olan bir çocuk. Bir şeyle oyalanınca sesi kesiliyor, dışarı çıkınca kesiliyor vs vs. Neyse biz bu çocuğun oyalanması için bir hediye vermek istiyoruz. Bilgili arkadaşlardan fikir istiyorum. 18 yaş otizmli gençler için oyalayacak etkinlik önerebilir misiniz. Oyalanması hem kendisine zarar vermemesi için hayati hem bizim huzurumuz için. Burada özel eğitim hocası vs varsa etiketlerseniz sevinirim
Çocuğun özel eğitim öğretmeni varmış gittiği halihazırda. Ona sormak iyi olur.

Bilgilerim çok taze değil bu sebeple doğru bi öneri veremem diye düşündüm. Chatgptye sizden aldığım bilgilerle önerisi var mı diye sordum. Bu cevapları vardı. Doğru olmadığını düşünen eğitimciler umarım görür ve doğru olmadığını düşündükleri şeyleri eler. Ben direk kopyaladım küçük parçalı seçenekleri elemenizi öneririm.
Chatgpt genel olarak bazı duyusal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayamadığı için olabileceğinden daha agresif davranıyor olabileceğini, okuldaki gün sayısı azaldığı için daha çok boşa çıktığını, duygularını nasıl yöneteceğini bilmediği için aklının karıştığını, ailenin yaşlı olması sebebiyle bazı ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyor olabileceklerini ( mesela duygularını yönlendirmenin daha iyi bi yolunu aramak, duyuları hissetme ihtiyacını anlamakta zorlanmak gibi), bu ihtiyaçları karşılayacak seçenekleri tercih etmeyi önerdi.

1. Duyusal / Sakinleştirici Materyaller:

Ağır battaniye (weighted blanket)

Stres topları, sıkılabilir oyuncaklar

Zıplama topu, trambolin

2. Fiziksel Enerji Atımına Yönelik Materyaller:

Boks torbası (kum torbası)

Direnç bantları

Oyuncak çekiç seti / çakma-vidalama oyuncakları

3. Görsel ve İşitsel Uyarım Veren Ürünler:

Lava lambası, ışıklı dönen projektör

Baloncuk lambası

Fidget spinner, mıknatıslı oyuncaklar, kinetik kum

4. İlgi Alanı Keşfi İçin Deneme Materyalleri:

Hayvanlar, doğa, müzik temalı kitapçıklar / kartlar

LEGO veya büyük yapı blokları

Basit elektronik ya da tamir oyuncakları

5. Teknoloji Destekli Materyaller:

Tablette denetimli özel eğitim uygulamaları (müzik, motor beceri, dikkat)

Müzik dinleme için kulaklık veya küç
ük hoparlör (doğa sesleri, klasik müzik)

Hakkında bilgi almadan ve bize vermeden fikir sorması saçma değil benim nasıl bilgi toplayabileceği ile ilgili bişeyler söylemem saçma? Tamam.
Hangi dil konuştuğunu bilmediği birisi için bizden kitap önerisi istiyor, ben de diyorum ki önce git sor veya dinle anla ona göre biz de ne diyeceğimizi bulalım diyorum.
Buraya konu açan kişi faydalı olmak için açıyor puzzle gibi faydasız cevaplar alıyor ben de fayda yönünde düşünmeye zorluyorum kişiyi, yani size göre git çocuğu nüfusuna al diye baskı yapıyorum! Sanane milletin çocuğundan mı diyeceğiz peki sizin gibi? Konuyu açan gereksiz cevaplar alıp rahatlasın mı peki? Çocuğu bilmeden nasıl yardım edecek söylesene? Yardm niyeti yoksa neden konu açtı? Varsa burdan gelen sorularla yönlendirilip faydalı sonuca ulaşmak istiyordur
Yalnız birini fayda yönünde düşünmeye zorlamak, aşağılayıcı bir tavırla çok bilmişlik yapmak değildir. Konu sahibi bu çocuğun komşusu; bakıcısı değil. Lisans okumuşsun iki basamaklı düşünebilirsin gibi laflarla faydalı olmaya çalıştığınızı pek sanmıyorum. Elinizde sopayla birikmiş agresyonunuzu atmaya gelmişsiniz buraya. İyi niyetle hiç zorunda olmadığı bir şey yapmak isteyen birini azarlama peşindesiniz. Gerekli bir şey yapayım derken oldukça gereksiz konuşmuşsunuz kusura bakmayın.

Konu sahibi çocuğa hediye almak istemeniz çok hoş ve düşünceli bir davranış. Kesinlikle hoşuna gidecek bir hediye alabilirsiniz ancak ben kpss süreciniz için de bir çözüm yolu düşünmeniz hatta bu konuya daha yüksek öncelik tanımanız gerektiğini düşünüyorum. Her gürültü olduğunda çocuğun yanına koşamayacaksınız çünkü. Yakınlarınızda varsa bir kütüphanede ders çalışmak ya da dışarıdan gelen sesleri engelleyen bir kulaklık almak faydalı olabilir. Karşı tarafı da kırmadığınız kendinizi de zor durumda bırakmadığınız bir çözüm istediğinizi düşünerek bu öneriyi yapabiliyorum.
Ki kendinden büyük üç abisi/ablası ve annesinin ilgisizliğinin size yansımaması gerektiğini düşünüyorum ama işte...

Son düzenleme:
Back
X