Mutfak Püf Noktaları Konserve yapıcam bi bakar mısınız?ACİL-kışlık domates

• Konu Sahibi Konu Sahibi ccerence
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
C

ccerence

Ziyaretçi
kızlar domates aldım kasayla, bi kısmını küp küp dograyıp buzluga poşetlerle bi kısmını da rendeleyip konserve yapmaya niyetliyim.daha dogru fikirleriniz varsa alayım.
bi siteden konserve tarifi buldum aklıma yattı. ekliyorum.
bu iyi mi sizce?bir de konserve aşamasını anlamadım tek tek anlatır mısın yani atlamadan saıfırdan yapıcam çünkü...biraz acil olursa sevinirim dün almış domatesleri bugün bitireyim inşallah...

Bunun için ihtiyacımız olan malzemeler ise; domates , biraz zeytinyağ ,rende , bulabileceğimiz en büyük boy çelik tencere , temiz kavanoz ve hiç kullanılmamış kavanoz kapakları

Domatesleri öncelikle yıkayıp sonra ortalarından ikiye bölüyorum ve tencere içine rendelemeye başlıyorum.Tüm domatesler bitince tencereyi orta haharetli ateşe oturtuyorum ve ağır ağır kaynamaya bırakıyorum.Ara sıra üzerindeki köpükleri alıp , domatesin kendi suyu tencere hizzasından yaklaşık 2 parmak eksilene kadar pişirmeye devam ediyorum.Daha sonra hiç vakit kaybetmeden bir kepçe yardımı ile kavanozlara doldurup (yine kavanozların ağzından iki parmak kadar eksik bir şekilde) her bir kavanozun üstüne 1/2 kahve fincanı kadar zeytinyağ döküp, kapaklarını sıkıca kapatıyorum ve kavanozları ters çevirip bir gece kadar mutfağın bir köşesinde bekletiyorum.Ertesi gün ise tüm kavanozları buzdolabına kaldırıyorum.Geçen yıl başta annem olmak üzere bir çok kişinin telkini ile kavanozları buzdolabına kaldırmadan evin en loş ve serin köşesinde sakladım.Hatta kış soğukları iyice bastırdığında evin hiç kullanmadığımız ve hiç güneş almayan balkonuna sıraladık.Ama zamanla açıp tüketmeye başlayınca baktım ki ne rengi,ne kokusu,ne tadı hiç daha öncekiler gibi değildiBu yüzden bir daha dışarıda tutmamaya karar verdim.Neticede gerçekten çok emek sarfedilerek yapılan bir iş bu. Duyuyorum,tattım da bazı tanıdıklarım rendelemek yerine robottan geçiriyor ama inanın çok farkediyor.Bu sebeple ne olursa olsun 1 gününüzü ayırın ve rendeleyin derim. (hazenin mutfagından alıntıdır)

kimseden çıt yok.

şöyle yaptım:

-domatesleri yeşil yerlerinden çatala batırıp ocakta biraz gezdirdim.böylelikle kabukları sn.sinde soyuldu.
-küp küp hepsini doğradım.
-küçük buzdolabı poşetlerime birer yemeklik birer yemeklik üleştirdim ve toplam 14yemeklik bu şekilde hazırladım.poşetlere koyarken mümkün oldugunca suyunu almadan koydum.
-2-3poşet menemen yapmak için daha fazla koyarak onları da buzluguma istifledim.
-kalan domatesleri az tuz-az yağ ve biraz şekerle karıştırım ocaga aldım ki gene suyunu baya aldım ayırdım ki gene sulandılar bulca...sonra ocaktayken el blendırıyla karıştırdım böylece püre oldu rendelenmiş gibi oldu.bunu soslara kullanacagım ya da küp domatesin yakışmadıgı yemeklere...şimdi kaynıyor evimde hiç kavanoz yok gidip kavanoz alıp sıcagıyla dolduracagım...
-ayırdıgım suyu da cam bi şişeye doldurup agzını kapattım.işte bu noktada emin olamadım acaba bozulur mu diye...sanırım pet bardaklara doldurup dondurup agızlarını poşetle kapatıp birer bardak şeklinde domates suları yapıcam gene buzlukta...fazla buz kalıbım olsaydı suyu onlarda da dondurabilirdim ama pet bardak da aynı görevi görecektir.

hata yaptıgım bi yer var mıdır...

bende ilk defa konservesini yaptım.dolabım no frost değil yani konserve yapmaya mecburum.tarifteki gibi yaptım ama z.yağ dökmedim şişeleri kapattıktan sonra ters çevirip üstünü sardım 1 gün beklettim kapaklar tutunca kilere kaldırdım.sendeki tarifte bayan dışarda kalınca tadı değişmiş demiş bence kapaklar iyi tuttuysa niye tadı değişşin yalnız açınca dolaba koymak lazım.yoksa her konserveyi dolaba koysak konserve yapmanın anlamı nerede kalacak at buzluğa gitsin niye şişe fazlalığı yapalım.dolapta zaten hangisini alsın günlük yiyeceklerimi yoksa yapılan konservelerimi.yalnız ben bir tarifte bu uygulamayı yaptıktan sonra bulaşık makinasına konserveleri dizip en yüksek ısıda çalıştırıyorlarmış kapaklar tutsun diye ama bunu denemedim.yaptığım domotes konservelerini daha açmadım yani tadı konusunda birşey diyemeyeceğim benim ilk denemem.

buzlukta şeylerinde süresini fazla uzatmamak gerek...ben de buzluktaki herşeyi hergün birini pişirerek bitirmeye çalışıyorum.hem yeni kışlıkları koyucam hem de bi devirdaim etsin dimi :)
kalanların hepsini üst kata istifledim.
alt katada yeni bugünkü dometesleri koydum.bardaklardakiler donunca onlarada poşet giydirip kenara istiflicem.
Allah bereket versin inşallah.

yanlız ben domatesin kabuğunu soyduğum zaman enlemesine ortadan kesip çekirdeklerini çıkarrıtorum süzgeçte 2 saat süzdürüyorumsonra poşetlere birer yemeklik koyuyorumdodurucuya koyuyorum süzülen suyunuda domates çorbası yapıyorum not küçuk küçük doğruyorum tadı çok nefis oluyorşişelere deymezyapmaya şişelerebörek için petlıcan yapıyorum çok güzel oluyor

kızlar bende bu gün domatesleri ikiye böldüm düdüklüye attım fıslamaya başlar başlamaz altını kapadım havasını aldıktan sonra domateslerin kabuklarını kolayca soydum sonra onları robotta çektim şu anda tencerede kaynıyor arada bir köpüğümü alıyorum daaaaaaaaaaaaaa nezaman kapatcam altını bilemiyom bilen vaaaaaamııııı

kırmızı biberleri nasıl saklıyosunuz buzluk haricinde kavanozda yardımcı olursanız sevinirim
teşekkürler

ben 3yıldır yapıyorum
salçalık yada ankon domatesleri yıkayıp robottan geçiriyorum .(kabuklarını soymuyorum)
büyükçe bir tencerede 1kez alt üst olunca birazcık tuz atıyorum ve ocagın altı açıkken hızlıca kavonozlara başaltıyorum ve sıfır kapak takıp ters çeviriyorum.
1gece bekledikten sonra düz çevirip neresi boşsa kaldırıyorum.
bir kış boyunca tüketiyorum şimdilik kötü bir kaza gelmedi başıma
kavonozları açınca buzlolabında 1haftaya kadar tüketiyorum

bende köpügünü alıyordum
komşum kızdı köpüğünü alırsan rengi gider dedi bende artık köpügünü almadan yapıyorum
kolay gelsin:))

erik domateslerini robottan geçirip yağ ve tuz ile kaynatıp kavanozlara dolduruyoruz kaynak kaynak yapıyoruz bu işlemi.hepiniz bildiği gibi 1 gece ters duruyorlar ertesi gün kapaklar kontrol edilip kaldırıyoruz.Espresso'nun yaptığı gibi benimkide.Allah hepimizin sofralarına bereket versin..

Aynen ben de öyle yapıyorum her sene mis gibi de kullanıyorum mevsiminde gibi sanki...:lepi:

merhaba hanimlar,

biraz eski bir konu ama isime yarar umarim vereceginiz bilgiler.

az cok konserve yapimi konusunda fikrim var internette cok tarif var, burdada zamaninda paylasmis arkadas...ama benim sormak istedigim kimisi sifir kapak kullanmak gerek diyor kimisi ise meyve suyu siselerine bile koyuyor. yani kimisi yeni kullanmak gerekiyor diyor kapak icin kimisi ise kullanmiyor. eski kapakta kullansak olur mu acaba? bir kac kilo domates alip bu kis icin ilk defa konserve yapmak istiyorum, ama ilk defa yaptigim icin tecribeli hanimlarin fikirlerine ihtiyacim var. simdiden cevaplariniz icin tesekkurler

ben aynı kapagı kullanıyorum ama küf vede çok eski çizilmiş olmasın suyu kaynatıp içine kapagı atıyorum domatesi kavanoza doldurup kapak birkaç kere fokurdadımı maşa ile çıkartıp sıcak sıcak bir bez ile sıkıca kapatıp ters çeviriyorum aynı kapagı temizse 3 4sene üst üste kullanıyorum

yani hazir mesela elimizde olan kavanoz ve kapaklarinida kullanabiliriz bunun icin?? peki kavanozlari kaynatmak gerekiyor mu? kimisi kaynatiyormus kavanozlar bosken?? hatta kavanozlari doldurup kapagini kapattiktan sonra bile kaynatan var. 1001 tane yontem var, hangisini yapicam karar veremedim dogrusu. en basit bir sekilde nasil yaptigini anlatabilirmisin? :26:

ben kavanozu kaynatmıyorum sadece eski kapagı kaynatıyorum domatesi kaynar halde doldurup suda kaynayan kapaktan alıp iyice sıkıştırıyorum kalın bir sofra bezi açıyorum üstüne kavanozu hemen ters çeviriyorum üstünü sıkıca örtüyorum en az bir gün oldugu yerde iyice soguyor zaten hava alan belli olur ama senelerdir aynı yöntemi yaparım şimdiye kadar en fazla 2tane bozulmuştur

sagolasin canim bilgiler icin, bende bir kac tane taze kavanoz alip deneyecegim. yenii kavanoz bulamazsamda bir kac tane ici dolu alip icindekileri kisa zamanda tuketip yapmaya caliscam. ilk defa oldugu icin cok fazla alip yapmaya cesaret edemiyorum acikcasi

kimi birde diyor kavanoz islak olmayacak, yok kimisi diyor kavanozu tam doldurun, kimiside azicik bosluk birakin diyor :26: bir cok yontem var anladigim kadariyla..ama hani bunlar isin puf noktasi mi anlamadim.

tabiki herkesin bir görüşü var kavanozu doldururken bir parmak kadar boşluk bırakman daha iyi olur çünkü açarken içindeki çok fazla dolu olursa dökülür çalkalama payı diyelim mesela ben domatesi yaparken sırf domatesde yaparım ama eger evde kırmızı biberim varsa biberi dograyıp çok az suyla düdüklüde haşlayıp süzgüden geçirip pişirecek oldugum domatese eklerim renk olarak yemege daha iyi sonuç veriyor .

sagol canim, bakalim bu haftasonu olmazsa bir dahaki haftasonuna deneyecegim. eger olursa hani becerebilirsem tekrar yaparim seneye filan ama beceremezsem ilk ve son olur sanirim

bakalim bugun ilk domates konservelerimi yaptim deneme amacli, umarim tutar :18:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…