Konyalı olanlar bu ne biçim adet ??

• Konu Sahibi Konu Sahibi sekr
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
millet yolu bulmuş anacım her bir şeyi karşı taraf yapsın ama altınlar bizim ( birde lazım olursa vermem :53:) bir kendileri akıllı galiba bunların bir de adet demişler bizde yedik üstüne su içelim

Böyle bir adet yok zaten...
O söylediklerini şahıslar için söylediğini varsayıyorum arkadaşım :34:

Elbette. Yöreleri oluşturan insanlar değil mi?
Buradaki konyalı arkadaşlardan özür diliyorum, ama konya ve konya gibi bir çok şehirde buna benzer saçma sapan olaylara şahit oldum.

ne demek şimdi bu??????

Satş sözleşmesi kısmına mı takıldın yoksa mutaassıp olduğunu iddia eden kısmına mı.?

Satış sözlemesi lafına hiç takılma.
Çünkü bu konuda ki olay alım satım işine dönmüş resmen.

Mutaassıp olduğunu idda eden kısmı ise takıldığın, yanlış bir kelime seçmiş olabilirim.
Açıklardım ama işin siyasi boyutuna girmiş olacağım, o da bu konuya uygun değil.

Kısacası sevmediğim bir zihniyete hakim bir şehirdir.

Son düzenleme:
millet yolu bulmuş anacım her bir şeyi karşı taraf yapsın ama altınlar bizim ( birde lazım olursa vermem :53:) bir kendileri akıllı galiba bunların bir de adet demişler bizde yedik üstüne su içelim

kiz tarafinin durumu yoksa karsi tarafin varsa bence mani yok yapmalarinda,
altinlarda kizin hakki zaten yani lazim olursa vermem derken,
gelip mesela is yeri acicaz diyipte altinlarini ver sonra geri koyariz yerine diyip,
geri gelmeyen altin cok vardir kizda bastan aliyor yani onlemini...

Elbette. Yöreleri oluşturan insanlar değil mi?
Buradaki konyalı arkadaşlardan özür diliyorum, ama konya ve konya gibi bir çok şehirde buna benzer saçma sapan olaylara şahit oldum.

Satş sözleşmesi kısmına mı takıldın yoksa mutaassıp olduğunu iddia eden kısmına mı.?

Satış sözlemesi lafına hiç takılma.
Çünkü bu konuda ki olay alım satım işine dönmüş resmen.

Mutaassıp olduğunu idda eden kısmı ise takıldığın, yanlış bir kelime seçmiş olabilirim.
Açıklardım ama işin siyasi boyutuna girmiş olacağım, o da bu konuya uygun değil.

Kısacası sevmediğim bir zihniyete hakim bir şehirdir.

tabi canım türkiyenin başka hiçbir yerinde yok di mi o zihniyet.
Bir şehri ve insanlarını burada böyle karalayamazsın.Haddini bilsen iyi olur.

kiz tarafinin durumu yoksa karsi tarafin varsa bence mani yok yapmalarinda,
altinlarda kizin hakki zaten yani lazim olursa vermem derken,
gelip mesela is yeri acicaz diyipte altinlarini ver sonra geri koyariz yerine diyip,
geri gelmeyen altin cok vardir kizda bastan aliyor yani onlemini...

Katılıyorum, onca şey varken altın meselesine neden bu kadar takıldı anlamadım. Kız ve ailesi açık gözlülük ediyor o ayrı,kabul edilir bir durum değil. Ama her durumda o altınlar kadının hakkıdır. İstediğini yapar.

Bir de tersi var. Mesela erkek tarafı gelse, dese ki "herşeyi biz yapıcaz, size el sürdürmeyeceğiz. Ama altınların bizim." Eee ne mana yani? O altınlar kadının, dahası çoğu kişi altınları mihir olarak sayıyor(milletin getirdiği hediye nasıl oluyor da damadın kıza vermesi gereken mihre sayılıyorsa artık?) Bu resmen katakulliye getirip kadının elinde bir şey bırakmama olayı.:19:

Arkadaşlar merhaba, yakın bir zamanda kuzenim evlenecek daha doğrusu bu gidişle evlenemeyecek:( benim kuzen konyadan bir kız sevmiş gittiler gördüler tanıştılar ancak kız tarafı demişki konyanın adetine göre düğün nişan kına evi dayama döşeme yani kısacası a dan z ye her şeyi erkek tarafı yapar hemde kız tarafı nasıl isterse öyle yapar demiş :50: bizim dayımlarda tribe girdi böyle adetmi olur diye hem her şeyi erkek tarafı yapacak hem de bizim istediğimiz tarzda olacak demişler, konyalı olan arkadaşlara sorarım böyle adetleriniz var mı?? bizim tarafta nişan kına kız yapar beyaz eşyayı kız alır gerisini oğlan tarafı yapar bize çok garip geldi birde kız altın istemiş bu altınlarda evlenince bende kalacak evin borcu olursa vermem demiş :53: benim ablam evlendi her şey ortak oldu takılan altınlarla düğün masraflarını karşıladılar. Gerçekten böyle adet var mı ya kaç tane konyalı arkadaşım var sordum soruşturdum farklı şeyler anlattılar ama böyle bir şeyden bahsetmediler

Bende konyaliyim ama ben nisan kiza aittir diye biliyordum ama annem anlatikii aslinda hersey erlek tarafina aitir ceyiz haricinde ve tek kina kiz tarafi yapar oda evde yaparlarmis eskiler. Ama nisan da erekk tarafa ait dedi. Bizde de öyle bi olay olmusduda

Bazı yöreler böyle.
Özellikle pek mutaasıp olduğunu iddia eden yöreler:ssz:

Pek zeki olduklarını sanıyorlar.

Adet değil bu, satış sözleşmesi.

birkaç kişinin yaptığı cahilliği tüm yöreye mal etmek,genelleme yapmak,
konyalı olarak bana garip geldi...
özellikle mutaasıplık gibi bir kılıf altında demeniz bu yöreyi tanımadığınızı gösteriyor,
her bölgenin,her şehrin farklı küçük kesimi olabilir bunların yaptıkları bilinir,duyulur... bu bütün şehre önyargıyla yaklaşmamızı sağlayamaz.

konuya gelirsek bu yaşanılanların adetle alakası yok,bende evliyim konyalı değil eşim,
babamın onu tanıdıktan sonraki dediği tek şey mutlu olun yeter...gerisi hallolur dediği eşim ve ben ortak yaptık
çoğu şeyi...
yakın zamanda erkek kardeşim evlendi kız tarafı gene üzerine düşeni yaptı ...
yani anlayacağın bazı şeyler görgü ve nezaketle alakalı...
konya büyük bir yer her kesimden insan var...göç de alıyor konyaya göç edipte konyalılık kisvesi altında
memleketin adını karalayan kesim mevcut.

Katılıyorum, onca şey varken altın meselesine neden bu kadar takıldı anlamadım. Kız ve ailesi açık gözlülük ediyor o ayrı,kabul edilir bir durum değil. Ama her durumda o altınlar kadının hakkıdır. İstediğini yapar.

Bir de tersi var. Mesela erkek tarafı gelse, dese ki "herşeyi biz yapıcaz, size el sürdürmeyeceğiz. Ama altınların bizim." Eee ne mana yani? O altınlar kadının, dahası çoğu kişi altınları mihir olarak sayıyor(milletin getirdiği hediye nasıl oluyor da damadın kıza vermesi gereken mihre sayılıyorsa artık?) Bu resmen katakulliye getirip kadının elinde bir şey bırakmama olayı.:19:

valla gözü acik olabilirler bilemiyorum ama altinlar kizin hakki vermiosa vermez yani bunu sorun haline getirmek sacma geri isteyeceklerse hic yapmasinlar daha iyi o zaman,
diger konulardada dedigim gibi maddi durumlari yoksa erkek tarafinin varsa yapsinlar yani kimin elinden geliyorsa..
mesela dugunde toplanan paralar dugun masraflarina gidiyor zaten aslinda erkek tarafinida pek etkilemiyor bence..

bencede medcezir öyle demek istemedi ben enazından anladım ne demek istediğini :34: bizim burdada afyonlu bi kızla evlendi komşumuz acayip çok istekleri vardı çok şaşırmıştık ama bütün afyonlular öyle diyemem medceziri yanlış anlıyosunuz bence :emir_bebek:

bencede medcezir öyle demek istemedi ben enazından anladım ne demek istediğini :34: bizim burdada afyonlu bi kızla evlendi komşumuz acayip çok istekleri vardı çok şaşırmıştık ama bütün afyonlular öyle diyemem medceziri yanlış anlıyosunuz bence :emir_bebek:

ama işte bütün hepsi öyle diyemem denilecekse eğer,işte bunlar da zaten hep böyle olur gibi bi söylem olamaz.Affedilir birşey değil.

valla gözü acik olabilirler bilemiyorum ama altinlar kizin hakki vermiosa vermez yani bunu sorun haline getirmek sacma geri isteyeceklerse hic yapmasinlar daha iyi o zaman,
diger konulardada dedigim gibi maddi durumlari yoksa erkek tarafinin varsa yapsinlar yani kimin elinden geliyorsa..
mesela dugunde toplanan paralar dugun masraflarina gidiyor zaten aslinda erkek tarafinida pek etkilemiyor bence..

Geçenlerde de bir konu açılmıştı, kızın babasının durumu yoktu, bazı şeyleri eksik kaldı, damadına damatlık alamadı. Erkek tarafının durumu iyiydi, hatta çocuk polis olduğu halde elini cebine atmamış her şeyi ailesi yapmış.Nişanlısı da kızı "sen gelinlik istemeyi biliyorsun ama" diye eleştirmiş, kızın gururu incinmişti. İşim olsaydı böyle olmazdı diye hayıflanıyordu. Millet de hurra, "Ama olur mu, erkek tarafı yapıyorsa sen de yapacaksın, gerekirse baban boçlanacak harçlanacak vs vs"

Bir de şimdi bu moda, enayilik paranoyası. "Biz daha çok yapıyoruz neden, biz enayi miyiz?" Yani her iki taraf da eşit ekonomik statüye sahip olmayabilir. Bir taraf yettiremeyince öbür taraf 3 kuruş fazla koysa hemen göze batıyor. Öbür taraf da eşit miktarda katılmalı diye şart koşuluyor. Bu zamanda borçlanmak cidden kolay bir şey değil, kaldı ki bu evlilik çocuklarının mutluluğu demek. İş kurmuyorsun neticede, ille de %50 olacak diye şart koşmak bence de saçma.:19:

Ortak bir hayatı paylaşmak söz konusu sen herşeyi yap altınları da vermem ne demek ki? Tamam hakkıdır, değildir demedim
Nasıl zor durumda kalınsa hala altınlarım diyebilen bir insan gerçekten masumane evlilik kurmaya çalışır onu anlamadım ben
Altınları oraya buraya versin demiyorum elbette ama noktasına, vürgülüne her şeyi adama yükleyip altınlarda benim demek bana fazla açgözlülük geldi kimse kusura bakmasın.
Kendileri ne katacakmış ama? Armut piş ağzıma düş. masraftan korkan evlenmeyecekte adet madet hikaye..

Baslik bile yanlis acilmis. Antep mutfagi filan demediginiz surece , boyle basliklarla gelmek dogru degil. Insanlar anlam ve bolge karmasasina dusuyor.

Son düzenleme:
ama işte bütün hepsi öyle diyemem denilecekse eğer,işte bunlar da zaten hep böyle olur gibi bi söylem olamaz.Affedilir birşey değil.

bence alınganlık yapıyosun ben rizeliyim ve bizimde bi dünya hemşerimiz var saçma adeti olan yani heryerde var neden takıyosunuz bukadar anlamadım boşuna tartışıyosunuz :50: şimdi bana rizelilerdede şöyle şöyle adetler varmış dese alınmam çünkü vardır ama bu benim öyle olduğum anlamına gelmez :34:

lakeoftears biraz abartmadın mı ? bu topiğe kendim yazdım mesela memleketimdeki bir ilçenin adetini şimdi bu ilçedekiler kendilerini dışarıya böyle tanıtmışlar biri de gelip bana dese ki sizin memleketin tümü demek böyle diye diyene değil dedirtene kızardım şahsen öyle de yapıyorum. bence gereksiz bir tartışma bu

bence alınganlık yapıyosun ben rizeliyim ve bizimde bi dünya hemşerimiz var saçma adeti olan yani heryerde var neden takıyosunuz bukadar anlamadım boşuna tartışıyosunuz :50: şimdi bana rizelilerdede şöyle şöyle adetler varmış dese alınmam çünkü vardır ama bu benim öyle olduğum anlamına gelmez :34:

peki biri gelip de rizeliler sevmediğim zihniyetteler ,şöyleler böyleler,kendilerini zeki falan zannederler gibi şeyler söylese dur bi dakika ya demez misin.Bu başlık aynen bu şekilde açılsa şehir adı verilerek ve içinde bu tip yorumlar yapılsaydı başka bir şehir için ,eminim çok farklı olurdu.Aslında size gerçeğini söyleyeyim konyalılar çok ağırbaşlı olur belki de ben hariç:27: diğer konyalı arkadaşlar sadece rahatsızlıklarını dile getirmişler kimsenin seviyesine düşmemişler.Ama ben işte tahammül edemiyorum böyle şeylere.ben onların memleketine aynı şeyi söylesem adım kadar eminim ki burayı yıkacak insanların kalkıp da bazı yörelere ağzına gelen herşeyi sayma hakkını kendinde gördüğünü biliyorum.10 yıldan fazladır İstanbulda yaşıyorum ama hiçbir zaman için memleketimden uzak hissetmedim kendimi.

lakeoftears biraz abartmadın mı ? bu topiğe kendim yazdım mesela memleketimdeki bir ilçenin adetini şimdi bu ilçedekiler kendilerini dışarıya böyle tanıtmışlar biri de gelip bana dese ki sizin memleketin tümü demek böyle diye diyene değil dedirtene kızardım şahsen öyle de yapıyorum. bence gereksiz bir tartışma bu

ama sen ilçenin de ilin de adını yazmadın.
Bıktım ben çünkü artık konyalıyım denilince insanların kafalarındaki önyargılara göre bana davranışlarının değişivermesinden,hiç olmadığım gibi bir insan zannedilmekten. bu konuda çok hassasım ve zaten başka bir şehir hakkında böyle şeyler yazılıp çizilse onlar da en az benim verdiğim tepkiyi verir.Abartma falan yok.

bizim bi tanıdığa da
"bizde adettir,her kandil kıza ve kızın ailesine bohça getirilir" denmişti,hem de üç ayların başlangıcında :33::33:
Millet nereden sağarım gözüyle bakıyo damatları,yazık...

Back
X