Korona derdi

Koronadan sonra OKB oldum galiba, masumlar apartmanındaki Safiye gibiyim psikolojim alt üst resmen. Dokunamıyorum sürekli el yıkıyorum Alışveriş yapamıyorum kolay kolay, yapsamda aldıklarımı çamaşır suyuyla silip yıkamadan eve almıyorum bu beni çok yordu bıktırdı artık.. Sorum su ki alışveriş yapmam gerekiyor onları silip yıkamaktan bıktım poşetten , paketli ürünlerdn vs virüs bulaşırmı silip yıkamadan yerleştirsem olur mu ?? kapıda alışveriş programını kullancam ilk kez, gelen ürünleri alıp direk yerleştirsem ne olur?? Astım hastası olduğum için bu kadar stres yapıyorum önerilirinizi bekliyorum...
Bir tane bayan iki ay evden çıkmamış. Virüs olmayım öyle dikkat etmiş. Ama eşinden bulaştırmış kendine bir gün. Demem o ki ne kadar etsek de başa gelecekse gelir. Tedbiri izi alacaz tabiiki. Taktir Allahtan. Ama bu tedbir aşırı derecede olmamalı. Yani aşırı olsa bile başa gelecekse gelir. Sadece maske ve sosyal mesafe bir de dışarıdan gelince el yıkansa yeterli zaten. Alışveriş merkezlerinde marketlerde falan dezenfektan oluyor. Ondan da sürersiniz yeterli bu kadar sanki

eger rahat edemiyorsaniz koyun bir yere, 3 gun orada beklesin sonra alin yerlestirin,
ne diye dezenfekte etmeye calisiyorsunuz ki, virus zaten paket uzerinde ne kadar yasayabilir, varsa bile.

Her kafadan bir ses çıkıyor alt katımızdaki akrabalarımız korona oldular market alıaverüşinden olabilir dediler iyice panik oldum

Marketten gelen ürünleri balkona bırakın havalansin.

Bozulacak ürünleri de su altında yıkayın ya da nemli bezle silin. Oldu bitti.

Çok abartmaya gerek yok

Mesela yıllardır kutu süt, kutu peynirler , yoğurt gibi ürünleri mutlaka su altında yıkayıp dolaba yerleştiriyorum. ( Deterjansiz )

Ve yine bu vakadan dolayı aynisini yapıyorum.

Bakliyatlar , paketlenirken mutlaka havalandırma bırakılarak baketleniyor.

Yikanmamali. Islak bezle silinip havalandirip kaldırmanız yeterli ki bu virüs olmadan da yapılması gereken bir şey.

Çünkü ürünlerin depolanma süreci ve markette durduğu zamanlarda temas çok oluyor.

Aldığınız üründen size bir şey bulaşması için birinin hapsurdugu / öksürüğü elle ona dokunması , ardından sizin dokunup elinizi ağzınıza vurmanizla olur.

Eve gelene kadar zaman geçiyor, havaalanında yine zaman geçiyor.

Evet bakıldığında orada bir virüs bulunabilir bu normal ancak bu hasta yapmak için yeterli değil.

Ürünleri yerleştirdikten sonrada ellerinizi yıkayınız , tamamdır.

Normal zamanlarda yapılması gerekenler böyledir.

Urunleri bende yıkıyorum disaridan gelince üstümü değiştirip el yıkıyorum ama kendimi korkutmuyorum olacağı varsa olacak

Camasir suyu mu döküyorsunuz ?? 🤔 yapmayin lütfen!! Bulasik deterjanina benzemez o midenizi ve yemek borunuzu tahris edebilir veya daha kotusu olabilir..

Sabun ve süngerle çiğ gıdaları citelemek ile bir kac damla çamaşır suyu damlatmak arasında hiç fark yok.

Bulaşık deterjanlarinin içinde de çamaşır suyu da var ve bir çok kimyasal da var.

Her kafadan bir ses çıkıyor alt katımızdaki akrabalarımız korona oldular market alıaverüşinden olabilir dediler iyice panik oldum

Geçen eşimin bir tanıdığı had safhada dikkat ediyordu. Herşey yıkanıyor dışarı çok nadir çıkılıyordu şimdi hastalar. Bu illet nasıl bir şey bilmiyoruz bir şekilde bulaşıyor. Biz üzerimize düşen temizliği yaöak durumundayız. Maskemizi takıp gerekli yerlerde eldiven kullanarak çözüm bulmak zorundayız. Beden sağlığımızı koruyacağız diye ruh sağlığımızı kaybetmenin anlamı yok. İkiside sağlık ikiside bizim yaşamımız.

Evet iletişim kurmak istemiyor insan.

Bir an önce eve gitmek istiyorum bende.

Tek olduğumda daha rahat oluyorum, yanımda çocuklar olunca huzursuz oluyorum.

Bende karantina sürecinde ne kadar rahat ettiğimizi hissettim. İnsansız hava sahası. Aslına bakarsanız arkadaşları falan çok özlüyorum ama ilk etapta kimse birbirine gel git sorumluluğu yüklemediği zamanlardı ohh

Aynı durum bende de var. Kelin merhemi olsa kendi başına sürermiş ama ben eskiye oranla biraz rahatladım, önceleri daha beterdim. Önceleri bu virüs hakkında çok az şey biliyorduk, mevcut bilgiler çelişkili ve kafa karıştırıcı idi, böyle korkuların oluşması normal ama artık vürüs biliniyor Nasıl bulaştığı konusunda uzmanlar arasında da kesin net bir fikir birliği var artık. Şimdi bu virüs nefes ve damlacık yolu ile bulaşıyor. Yani %99 insandan insana bulaşıyor, nesnelerden bulaşma riski yok denecek kadar az. ve bunun da genellikle kapı kolları vb çok kişi tarafından sürekli ellenen yüzeylerden olma olasılığı var. Alışverişte aldığınız ürünün birisi üzerine hapşırdıysa ya da eline hapşırıp o anda ürüne dokunduysa o zaman pakete virüs bulaşır ama bu vürüsün hayatta kalabilmesi için canlı bir organizmaya ihtiyacı var yani cansız yüzeylerde yok 4 gün 5 gün kalıyor deniyor ama kalıntısı kalıyor, virüsün yarılanma ömrü en fazla 1-2 saat. en ideal koşullarda 9 saat aktif kalabiliyormuş ki bu koşullar laboratuvar ortamında sağlanır ancak gerçek hayatta öyle ideal ortam yok. Virüs kalsa bile yarım saat içinde enfekte etme gücünü yitirmeye başlıyor, bir iki saat içinde de tamamen yitiriyormuş. Yani siz alışverişlerinizi 2 saat bekletseniz sonra gönül rahatlığı ile dokunup kaldırabilirsiniz. Peynir et gibi bekleyemeyecek ürünleri de temiz kaba aktarıp paketini atabilirsiniz veya bunun yerine ambalajı ile temiz bir buzdolabı poşetinin içine koyup sarıp kaldırabilirsiniz, kullanacağınız zaman aktarabilirsiniz. Ben öyle yapıyorum. Meyve ve sebzeyi de 2 saat veya içinize sineceği kadar bekletip normal bir şekilde yıkayabilirsiniz. Obsesiyon iyice yerleşmeden kırmak lazım. Ben virüs kalmadığını bilmeme rağmen bazen bazı ürünleri (örneğin meşrubat şişelerini vs) yıkamaktan alıkoyamıyorum kendimi. Ayrıca çamaşır suyu kullanmayın gida peketlerinde, sonuçta çok toksik bir madde. Ben önceleri çamaşır suyunu bir tek tuvalette ve yer silerken az bir şey suya karıştırmak için kullanıyordum, şimdi artık yine öyle yapıyorum. vürüsten arınmak için sabun ve kolonya yeter.
Bu arada kapıda alışveriş uygulamalarını kullanmak çok iyi bir fikir, gereksiz yere evden çıkmak zorunda kalmıyorsunuz ve çok pratik oluyor, ayağınıza geliyor, Hatta migros gibi büyük market zincirlerinin sanal uygulamalarında temassız teslim seçeceği bulunuyor. Pandemiden önce hiç kullanmıyordum bu uygulamaları ama şimdi kullanıyorum ve çok pratik.

Son düzenleme:
Marketten alınanlardan paketli olanlarını da, sebze ve meyveleri de kısacası hepsini sabunla suyla yıkıyorum. Marketten, fırından vb. yerlerden gelen poşetleri 1 hafta kadar balkonda bekletiyorum. Yıkanamayacak şeyleri, ıslak mendile kolonya sıkarak siliyorum. Dışardan gelen hiç bir ürünü buzdolabına yerleştirmiyorum. Bunun sıradan bir virüs değil salgın yapan ciddi anlamda üzerinde çalışılarak geliştirilmiş bir yapıda olduğundan bihaber değilim. Kronik rahatsızlıkları olan bir aile olduğumuz için extra önlem alarak korunmaya çalışıyoruz. Gerekeni maximum düzeyde yapıp tevekkül ediyorum.
Milyonlarca insana bulaşmış ve yeni açıklanan çalışmalarda bu virüsü alıp hastalanmış kişilerin bulgularının, hastalıktan sonra da devam ettiğinin haberini okuduktan sonra bizim rahat insanlarımıza hayretle bakıyorum.

benim bir dayim var ogluyla yasiyorlar hijyen falan sıfir.
disardan meyveyi getirip soyle bir suya tutup yerler falan
diger seyleri hic yikamaz zaten
oyle ekmegin posetini degiseyim falanda yok
paketten korona olunacak olsa once o olurdu bence.
sadece disarda maske eve gelincede elini yikiyor
disarda dezenfektan falanda kullanmiyor
ona bulasmadiysa paketten posetten kimseye bulasmaz heralde ama insanin icine sinmiyor yinede
Belki oldukar belirtisiz atlatılar garantisi var mı?
Bence koronadan önce de sonra da dışardan alınanlar yıkanmalı zaten paranoyaklık derecesinde değil elbet ama sadece korona değil iyi yıkanmayan sebze meyveden geçem bi ton hastalık var

Belki oldukar belirtisiz atlatılar garantisi var mı?
Bence koronadan önce de sonra da dışardan alınanlar yıkanmalı zaten paranoyaklık derecesinde değil elbet ama sadece korona değil iyi yıkanmayan sebze meyveden geçem bi ton hastalık var
korona yokken de sebzeyi meyveyi her insan yıkayarak tüketir zaten.
çay paketini sabunlu suyla yikamaz ama
korona olupta sessiz sessiz atlatma ihtimalleri çok az bana göre ileri derecede saglik sorunlari var ikisinin de dayim belki bir ihtimal de kuzenim zor koah hastasi cunku normal grip oldugunda bile bazen oksijen destek aliyor.

Marketten alınanlardan paketli olanlarını da, sebze ve meyveleri de kısacası hepsini sabunla suyla yıkıyorum. Marketten, fırından vb. yerlerden gelen poşetleri 1 hafta kadar balkonda bekletiyorum. Yıkanamayacak şeyleri, ıslak mendile kolonya sıkarak siliyorum. Dışardan gelen hiç bir ürünü buzdolabına yerleştirmiyorum. Bunun sıradan bir virüs değil salgın yapan ciddi anlamda üzerinde çalışılarak geliştirilmiş bir yapıda olduğundan bihaber değilim. Kronik rahatsızlıkları olan bir aile olduğumuz için extra önlem alarak korunmaya çalışıyoruz. Gerekeni maximum düzeyde yapıp tevekkül ediyorum.
Milyonlarca insana bulaşmış ve yeni açıklanan çalışmalarda bu virüsü alıp hastalanmış kişilerin bulgularının, hastalıktan sonra da devam ettiğinin haberini okuduktan sonra bizim rahat insanlarımıza hayretle bakıyorum.

Sabunla yıkanan gıdalardan gelebilecek hastalık neyse virüsle gelende o kadardır.

Hatta virüsle gelen daha masum bana göre.

Sabunla yıkanan gıdalardan gelebilecek hastalık neyse virüsle gelende o kadardır.

Hatta virüsle gelen daha masum bana göre.
Yok, sertifikalı organik sabun kullanıyorum. Sağlığa bir sakıncası bulunmuyor doğal yağlar ile sabun haline getirilmiş. Hatta yıllar önce ilk tanıtımlar yapılırken organik deterjanları içiyorlardı prome edenler.
Yıkadıktan sonra sirkeli suya da bırakıyorum zaten.
Virüs hiç masum değil. İnsanın karışma ihtimali bulunan hiçbir şeyin masum olmadığı gibi...

Hiç bu kadar abartmıyorum ilk başta marketten alınan paketli ürünleri yıkıyordum şimdi onları yıkamayı bıraktım. Zaten yüzeyden bulaşıp hasta etme ihtimali yüz yüze maruz kalıp hasta olmaktan çok daha düşükmüş nerdeyse hazirandan beri paketleri yıkamıyorum kıyafetleri çıkarıp kenara atmıyorum. Eskisi gibi normal yaşıyorum. Sadece maske takıp çıkıyorum eve gelince maskeyi çıkarıp elimi dirseklerime kadar yıkıyorum. Bu şekilde ne ben ne de annemler şükür hastalığa yakalanmadık. Bence çok abartıp her şeyi yıkamayı takıntı haline getirmek virüsten çok daha zararlı

Markette görüyorum biri bir şey almadan önce bir sürü ürüne dokunuyor. O yüzden mutlaka paketli her şeyi deterjanla yıkıyorum

Koronadan sonra OKB oldum galiba, masumlar apartmanındaki Safiye gibiyim psikolojim alt üst resmen. Dokunamıyorum sürekli el yıkıyorum Alışveriş yapamıyorum kolay kolay, yapsamda aldıklarımı çamaşır suyuyla silip yıkamadan eve almıyorum bu beni çok yordu bıktırdı artık.. Sorum su ki alışveriş yapmam gerekiyor onları silip yıkamaktan bıktım poşetten , paketli ürünlerdn vs virüs bulaşırmı silip yıkamadan yerleştirsem olur mu ?? kapıda alışveriş programını kullancam ilk kez, gelen ürünleri alıp direk yerleştirsem ne olur?? Astım hastası olduğum için bu kadar stres yapıyorum önerilirinizi bekliyorum...

Size ilk nasıl bulaştı onu tespit edebildiniz mi?

Back
X