ogretmenligi kendim okumak istemedim cunku ders icerikleri ing dili ve edebiyati kadar genis degil. Biz ogretmemiz istenen dilin tarihini de kulturunu de ogreniyoruz. Ogrenciye aktarabilecegimiz daha fazla sey var yani ogretmenlik mezunuyla edebiyat mezunu ayni birikime sahip degil ama daha fazla calismasina ragmen fazlalik olarak gorulenler hep edebiyat ogrencileri
ama siz edebiyat okumayı tercih etmişsiniz
bu durumda öğretmenlik okuyanın "öğretmen olmak" için bu fakülteye girdim benim öğretmen olma imkanım elimden alınıyor deme hakkı varken siz edebiyatçı olmak için girdiniz
fakülteniz bittiğinde de Edebiyat Fakültesi mezunu olacaksınız
Fen Edebiyat Fakülteleri meslek edindirmek değil bilim üretmek için açılıyor (yani açılması gerekir)
Fen Edebiyat okur formasyon alırız şeklindeki inanış çok eski yıllara dayanıyor, bu ülkemizde böyle kabul edilegeldi ama gerçekçi değil
aynı bölümün hem Öğretmenliği hem bölümü varsa öğretmen olması beklenenler "öğretmenlik" mezunlarıdır
eğitimleri sıfır dahi olsa onlar o bölüme dair diplomalarını almışlardır
çok yakınımdaki bir kişi yıllar yıllar önce üniversite sınavına girerken tercihlerinde Fen Edebiyat Fakültesi X bölümünü yazmış o dönem sınıf öğretmenliği ve çeşitli öğretmenlikler gelirken
buradan mezun olunca da formasyon hakkımız var, zaten öğretmen olacağız, ben istediğim bölümü okuyayım diyerek
o okurken de formasyon hakkı kaldırıldı vs
mezun olalı 20 yılı geçti hala özelde çalışıyor arada bir hizmet içi kursa gitti vs de ek haklar verildi, küçük puan farkları ile atanamadı vs
özetle belki yorumumu şahsınıza yönelik yaptığım için katı gelebilir ama binlere öğretmenlik mezunu açıkta iken formasyon gibi bir çoğu da özel sektöre entegre edilmiş eğitimler ile öğretmen devşirilmesini hatalı buluyorum
bu demek değil ki ücretli öğretmenleri, hele de alan dışı ücretli öğretmenleri kabul ediyorum
evet önce ücretli öğretmenlik kaldırılır, öğretmenlik mezunlarından başlayarak atamalar yapılır, hala ihtiyaç bitmiyorsa da formasyon alan ya da alabilecek konumdaki Fen Edebiyat Fakültesi mezunları da alınır