iciniz rahat etsin diye tabii goturun ama ben bunlarda bir sorun gormedim
ayrica kültür diye de birsey var
esim yillarca bati avrupads o civar yaslarla calisti, bir bucuk yildir da turkiyede ayni yaslarla calisiyor. coook sasirdi cocuklara
bambaska geldi ona ama tabii ki yetistirme bicimiyle alakali
mesela cok basit bir ornek vereyim, 3 yas cocugu icin duserken basini korumayi bilmiyor diye sasiriyor. normalde o yasta duserken kafani korumaliymissin. ama isin ozu onlar kosabilen cocuklar. koşuyorlar, aileleri "duserken boyle düş" diyor. bizde "düşersin cocugum, koşma cocugum" diyoruz. kac yasindayim bana bir kisi demedi "dusecek gibi olursan kafanı koru" diye. kosar düser vururdum kafami:) annem babam mesela asla bisiklette dengemi kaybedersem ya da tehlikede olursam kendimi nasil atacagimi gostermedi mesela. tam tersi hep gozlerinin önünde sürdüm. velev ki düştüm bisiklet garaja gitti demektir :) yani bazi seyler yetistirmeyle alakali. ayni sekilde yine o yas grubunun bicak catal kullanmayi bilmemesine, kasiga gelmeyen yemekleri eliyle itmesine de cok sasirmisti. onlarda o yas grubu siraya gjrer tabldotunu alir yemegini koyar cataliyla bicagiyla yer sonra da kirli yerine kaldirirmis. oysa benim kendi arkadasimin cocuklari o yasta hala annesi "ucak geliyor" diye yediriyor.
boyle seyleri kulturden bagimsiz dusunemeyiz. oradaki cocuklar da cocuk buradaki cocuklar da cocuk ama bizim kültürümüz bambaska bir yetistirme tarzina sahip. bence turk bir cocugu oradaki avrupali cocuklarla kiyaslayip onda ksuur bulmak çok saçma.
1) tehlikenin farkinda olmadan bazi hareketler yapiyormus ve yapma iste oraya dokunma sicak falan dediklerinde dinlemeyip dokunmaya calisiyormus.
bu mesela bence bizim kulturle/ yetistirme tarziyla alakli yine. en basiti tatil yerinde bile görüyoruz sarı bebeler nasil usluyken bizim cocuklar tehlikeli isler yaparlar:) boyledir yani. ayrica ben kac yasindayim biri yapma dese de soyle bir denemek isterim. esim klasik, bir yerde bir uyari varsa sorgulamaz bile onu dinler . misal dinlenme tesisinde tuvalete girmeyin uyarisi gorduyse biner ikinci bir tesise gider. ama ben gorevliye "burasi temizlendi mi ya girebilir miyim" derim, tabii ki girin derler hacetimi görüp cikarim yani
yine bir yerde kulturle alakali. devlet dairesinde ona "yok" derlerse "tamam" der gider. bana yok derlerse gerekirse israr ederim bir sekilde yapiliyorsa yaptirir ya da ne gerekiyorsa ogrenirim.
4) oglen yemegi yedikten sonra hemen gidip ellerini yikamak istiyormus ama normalde herkesin yemegini bitirmesi gerektigini ve daha sonrasinda ellerinin yikanacagini soylediklerinde asiri tepki verip kendini yere atip hatta kendine vuruyormus. (evde hic gozlemlemedim. Bir iki kendine vurmaya kalkti tepki vermeden bunu yapmamasini soyledim ve beni dinleyip durdu. Evde bu kadar asiri tepkileri cok cok az. )
evinizin kuralinda yemekten sonra el yikaniyorsa onu devam etmek istiyor olabilir. ya da dedikleri gibi yemege elini degdiriyorsa o hissi sevmiyordur gidip yikamak istiyordur.
ayrica is yine kulture geliyor bir avrupaliyla bir türkün ayni hijyen anlayisina sahip olmasi beklenemez:)
8) Siniftaki diger cocuklar atistirmalik istediklerinde gidip bakicilarina soyluyorlarmis ama kizim diger cocuklar istediginde gidip kendisi istiyormus onun disinda boyle bir istegi olmuyormus.
omrumde boyle salak bahane duymadim
9) diger cocuklarin velileri geldiginde, siniftaki cocuklar XX annen geldi bilmem ne derken, kizim asla boyle birsey demiyormus (sanki milletin bekcisiymis gibi)
salak bahaneye +1
Benim kafam cok karisiti, krese gore kizimin dil/sosyal ve duygusal gelisimleri 1 senede geriden geliyormus ve otizm belirtileri gosteriyormus. Bana gore boyle bir durum yok gibi. Bana gore sadece oglum kadar sosyal degil ve sosyal olma ihtiyaci duymayan bir cocuk cunku kardesi var yaninda hep.
ya bir sg diyecegim. cocuk kac dili birden ogreniyor evde baska okulda baska. bunlar nasil egitimciler ki bilingual cocuklarin dil gelisiminin geriden gelecegini bilmiyorlar.
kolaysa kendi cocuklarina ogretsinler ikinci bir dili oyle akici sekilde onlari yargılansınlar "ikinci dilinde yeterli degil" diye
gicik oldum valla
yine ihmal etmeyin, bir uzmana götürün ama boyle bos bos seyler icin de caninizi sikmayin