kuduz aşısı olmaya gerek var mı?

danteninyuregi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2025
66
9
3
dün sokak kedisi gördüm sevmek istedim yanıma geldi koluma sürtünürken birden omzumu ısırdı ama hafifçe oldu kanama ya da iz yok. aklımı kurcalıyor ama dünden beri sizce aşı olmama gerek var mı enfeksiyon vb durum için

Isırma sıkıntı vahşi bir kedi miydi? Neden ısırdı normalde tırmalarlar

Kuduz aşısı her hastanede yapılmıyor. Size yakın nerede yapıldığını öğrenip gitmeniz lazım. Kediyi gözlem altında tutma imkanınız olmadığı için toplamda 4 doz yapılır. Ayrıca bir de tetanoz aşısı yapılacaktır.

dün sokak kedisi gördüm sevmek istedim yanıma geldi koluma sürtünürken birden omzumu ısırdı ama hafifçe oldu kanama ya da iz yok. aklımı kurcalıyor ama dünden beri sizce aşı olmama gerek var mı enfeksiyon vb durum için
Kamu spotu

Kediler kuduz acisindan dusuk risklidir, ancak yinede kudur riski taşırlar.

Tanimadiginiz bir hayvan tarafindan isirilan/tirnaklanan bolgeyi derhal su ve sabunla yikamali, ardindan imkan dahilinde alkolle temizlemeli (kolonyada olur)

Eger kanama ya da derin cizik yok ise yani bir sekilde deride acilma olmadiysa cok korkulacak birsey yok.

Kopek isirmis olsaydi yuzde 100 gidin aşi olun derdim.

yok vahşi değildi ama sahipsizdi. büyük kediydi yavru değildi sürtünüyordu birden ısırdı direkt kalktım yanından. kanama olmadı ama bilmiyorum
Tırmalamada yapmanıza gerek yok derdim ama ben ısırma muhabbetinden korkuyorum.
İz yoksa kanamamışsa demek ki ısırmamış yani dişi öyle değmemiş?

Kuduzu bilmem de sokak hayvanları tarafından tırmalanma gibi durumlarda tetanos aşısı şart, bunu geçen gün bir veterinerden dinledim. Ayrıca benzer durumda kendim de aşı oldum.

Konudan biraz bağımsız olacak ama kuduz kediler/köpekler dış görünüş açısından kendini belli etmiyor mu? Sağlıklı gibi görünen ama yine de kuduz taşıyan bir köpek ya da köpek var mı

Konudan biraz bağımsız olacak ama kuduz kediler/köpekler dış görünüş açısından kendini belli etmiyor mu? Sağlıklı gibi görünen ama yine de kuduz taşıyan bir köpek ya da köpek var mı
Kedi ve köpekler kuduz virüsüne maruz kaldıklarında hemen belirti vermezler, kuduz virüsünün kuluçka süresi evcilin ısırılan yerine göre değişkenlik gösterdiğinden kuduz belirtilerinin ortaya çıkması bazen birkaç hafta bazen birkaç ayı bulabilir.

Kuluçka süresini geçmiş belirtiler ortaya çıkmışsa da sokak hayvanları için diyorum kuduz mu değil mi çok da anlayamazsınız zira belirtiler arasında saldırganlık veya tedirginlik, seslere aşırı duyarlılık, iştahsızlık, salyalanma veya direkt ağızda köpürme görülür, ki bu belirtilerin hepsi başka bir hastalık veya sorundan kaynaklı da olabilir, örneğin başka hayvanların ya da insan saldırısına uğrayan bir kedi ya da köpek de saldırganlık gösterebilir veya tam tersi ürkek tedirgin tavırlar sergileyebilir, travmalı bir evcil de seslere duyarlı olabilir, başka bir hastalık nedeniyle iştahı kapanabilir, ağız içi yaralar vb nedenle salyalanma olabilir, zehirlenme, epilepsi veya anksiyeteye bağlı köpürme de yaşanabilir.

Dolayısıyla, kedi, köpek, yavru ayırt etmeksizin sokak hayvanları tarafından ısırıldığınızda veya tırmalandığınızda ya da açık yaranız kedi köpek tarafından yalandığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidin.

Eşimin anneannesi yavru bir kedinin ısırması sonrası kuduzdan ölmüş, bu yüzden köpekte olur kedide olmaz demeyelim, ki Türkiye’deki sokak kedi ve köpeklerinin yüzde kaçı aşılı bilmiyoruz, bir istatistik bulamadım zira.

Bende bir yakınımın çocuğunu hastaneye götürmüştüm kanama çizik yoksa gerek yok dedi doktor çocuğun elinde minicik bir çizik ve toplu iğne ucu kadar bir yer kanamıştı tetanoz aşisi oldular geçmiş olsun

Back
X