Mutfak Püf Noktaları Kutu sütle peynir veya yoğurt?

nehir_simge

Guru
Kayıtlı Üye
2 Şubat 2012
164
2
318
İstanbul
Ben de evde peynir yada yoğurt gibi süt ürünleri yapmak istiyorum lakin kutu sütle yapılabilir mi bilmiyorum yada doğal sütü nerden temin edebilirim sizler nasıl yapıyorsunuz doğal sütü nerden buluyorsunuz şehrin merkezinde yaşıyorum ve maalesef etrafımda çiftlik vs yok :/

kutu sütle olmaz diye biliyorum bende aynı dertten muzdaribim günlük şişe sütler var onunla mayaladım güzel oldu dene derim ama maya yoğurdunu ev yoğurdu bulsan daha iyi olur diye düşünüyorum

Ben de evde peynir yada yoğurt gibi süt ürünleri yapmak istiyorum lakin kutu sütle yapılabilir mi bilmiyorum yada doğal sütü nerden temin edebilirim sizler nasıl yapıyorsunuz doğal sütü nerden buluyorsunuz şehrin merkezinde yaşıyorum ve maalesef etrafımda çiftlik vs yok :/

Canım kutu sütleri maalesef sağlıksız :50::50::50: Araştırmacılarımız kesinlikle kullanmayın diyor:40::40::40:

Arkadaşlar gıda mühendisiyim, bildiğim kadarıyla yardımcı olıyım size.
kutu süt diye tabir ettiğiniz uzun ömürlü uht sütler, yüksek ısıda işlem gördükleri için içerisindeki yararlı-zararlı bütün mikroorganizmalar ölür. bu nedenle süt ya da yoğurt yaparken kullanamazsınız. mayanız tutmaz, salyalı garip bir şey olur. Piyasada günlük süt olarak bilinen pastörize sütler ise sadece zararlı organizmaları öldürecek bir ısıl işleme tabi tutulurlar. Bu nedenle günlük pastörize sütleri peynir yoğurt yapımında kullanabilirsiniz. Zaten fabrikalarda da, peynir yoğurt ya da ayran yapılacak olan süt önce pastörize edilir.

Gelelim açık süte, bizler pek önermiyoruz. Aslında şöyle, sütün geldiği bölgeyi ve hayvanı biliyorsanız, hayvanda hastalık olmadığından ve sütün hijyenik şartlarda sağıldığından ve sağılır sağılmaz soğutularak muhafaza edildiğinden eminseniz tabi ki kullanabilirsiniz. Güvenilir bir sütçünüz olması ya da yakınlarınızda üretimini bildiğiniz bir mandra bulunması durumunda, işlenmemiş süt alabilisiniz. Bu durumda da evde stü pişirirken dikkat edin, sakın dakikalarca kaynatmayın. Pastörize işlemi, fabrikalarda, sütün 72 dereceye hızla ısıtılarak 15 saniye bu sıvcaklıkta tutulması ve yine hızla soğutulması ile yapılır. Evdeki sütü de ocakta ısıtırken benzer değerleri kullanabilirsiniz. Eğer sütünüzü çok kaynatırsanız yine faydalı mikroorganizmaları ve enzimleri öldürürsünüz.

Sağlıklı günler diliyorum

ilkokulda süt dağıtıyorlardı bize ben de içmediğim için eve getiriyordum onlardan yapıyordu babannem yoğurt

Kutu sütle peynir yapmıştım ben oldu ama yoğurdumu sütçüden aldığım sutle mayalıyorum çevrende okul varsa genelde okul etrafına haftanın bellı gunlerı sutçu geliyor bi sor soruştur bence

Back
X