Kütüphaneyle İlgili Sorunum

Cledyana

Nirvana
Pro Üye
18 Ekim 2014
7.977
37.014
748
Arkadaslar üniversitede yüksek lisans yapiyorum ayni zamanda da akademik personelim. Kutuphaneyi ödünç kitap almak icin pek aktif kullanmam. Genelde kitabi kendim temin edip kendi kutuphanemi olusturmaya calisiyorum. En son yillar once kitap almisim. Bugun aksam kutuphanede bir kitap icin katalog tarama yapmak icin hesabima girdigimde ne goreyim yillar once aldigim kitap hâlâ üzerimde görünüyor. Böyle bir sey olabilir mi yaa? Tabi kitap bende gorundugu icin borc birikmis de birikmis. O kadar da uzun zaman gecmis ki az buz para da değil. Bu durumda ne yapilir? Kitabi teslim alirken uzerimden dusulmedi mi ne oldu anlamadim? Kutuphaneyle gidip konusmadim daha yeni fark ettim. Evdeki kitaplarimi da talan ettim ama yok verdim eminim. Bir de bana ne mail geldi uyari icin ne bir sey. Personelim bide universite mailini aktif olarak kullaniyorum. Ne yapmali? O kullandiklari sistemden dolayi bir hata olmus olabilir mi? Sinirlerim bozuldu. Yok yere borclanmisim.

Sistemde hata var sanırım.
Her üniversitede prosedür aynıdır diye düşünüyorum. Mezun olduktan sonra ilişiği kesmek için belgeler veriliyor ya işte bizim belgelerde kütüphaneye imza attırılması gerekiyordu mesela. İmza attırmadan önce baktılar üzerimizde kitap var mı diye.
Yani sizde de böyle bir prosedür varsa nasıl karışıklık olmuş, nasıl fark etmemişler anlamadım. Mail filan da gelmemiş çok garip.

bir kere kütüphanede birinden teslim ettim dediği halde aynı kitabı istemişlerdi borç birikmeden getirin diye. Sisteme girilmemiş galiba. Ama mezun olurken zaten üzerinizde kitap olup olmadığına bakıyorlar siz yıllar önce demişsiniz orayı anlayamadım.

Sistemde hata var sanırım.
Her üniversitede prosedür aynıdır diye düşünüyorum. Mezun olduktan sonra ilişiği kesmek için belgeler veriliyor ya işte bizim belgelerde kütüphaneye imza attırılması gerekiyordu mesela. İmza attırmadan önce baktılar üzerimizde kitap var mı diye.
Yani sizde de böyle bir prosedür varsa nasıl karışıklık olmuş, nasıl fark etmemişler anlamadım. Mail filan da gelmemiş çok garip.
Mezun olmadim henuz canim o yuzden ilisik kesmedim yani daha. Ama mezun olunca ilisik keserken karsima cikacak bu o yuzden tedirgin oldum.

O bendede oldu canım hatta kitabı kütüphane görevlisinin gözünün önğnde buldum getirdim bu ne bendeyse o zaman bu kitap dedim sıkıştırdım

Bana sistem fiş bile vermişti ama tahmini verme zamanınızı hatırlıyorsanız o tarihlere doğru gğvenlik kamerası taraması isteyin sıkıştırın kütüphaneyi ben mezun olma aşamasındayım diplomayı alma zamanı uğraşacağım bu iş için

Dediğim gibi tahmini verme zamanınızı hatırlıyorsanız o zamana ait gğvenlik kayıtlarınızı isteyin ispatlayın

bir kere kütüphanede birinden teslim ettim dediği halde aynı kitabı istemişlerdi borç birikmeden getirin diye. Sisteme girilmemiş galiba. Ama mezun olurken zaten üzerinizde kitap olup olmadığına bakıyorlar siz yıllar önce demişsiniz orayı anlayamadım.
Mezun olmadim henuz. Ilisik kesmeye gitmedim yani. Sisteme girince fark ettim.

Mezun olmadim henuz canim o yuzden ilisik kesmedim yani daha. Ama mezun olunca ilisik keserken karsima cikacak bu o yuzden tedirgin oldum.
Lisans için ilişik kesmemiş miydiniz zamanında ben onu kastetmiştim.
Yüksek lisans yapmadığım için bilmiyorum açıkçası.

O bendede oldu canım hatta kitabı kütüphane görevlisinin gözünün önğnde buldum getirdim bu ne bendeyse o zaman bu kitap dedim sıkıştırdım

Bana sistem fiş bile vermişti ama tahmini verme zamanınızı hatırlıyorsanız o tarihlere doğru gğvenlik kamerası taraması isteyin sıkıştırın kütüphaneyi ben mezun olma aşamasındayım diplomayı alma zamanı uğraşacağım bu iş için

Dediğim gibi tahmini verme zamanınızı hatırlıyorsanız o zamana ait gğvenlik kayıtlarınızı isteyin ispatlayın
O kadar uzun zaman olduki canim hatirlamiyorum.

Lisans için ilişik kesmemiş miydiniz zamanında ben onu kastetmiştim.
Yüksek lisans yapmadığım için bilmiyorum açıkçası.
Yok lisansim baska yerden. Kitaplar yuksek lisansimin ders doneminde aldigim kitaplar. Su an tez donemimdeyim. Yakinda bitirecegim ama iste ilisik nasil kesecegim muamma.

kitap kodu yazıyorsa bir rafta bakın duruyor mu diye sonra kütüphaneciyle konuşursunuz varsa kitap rafta duruyor dersiniz
Bulabilir miyim ki dersiniz. Tek kitap da değil 3 tane. Yani anlamadim gorevli verdim diye girmedi mi sistemde mi bir sey oldu ne oldu. 3 kitap olunca borç daha da artmis gun gectikce.

Bizim kütüphanede borç 20 tl yi aşınca öğrenci girişi kitleniyor ve giremiyorsun hesabına. Sizinkinde böyle olmasa bile mutlaka bir uyarı gelirdi diye düşünüyorum bir görüşün bence üzerinize kalmasın

Bizim kütüphanede borç 20 tl yi aşınca öğrenci girişi kitleniyor ve giremiyorsun hesabına. Sizinkinde böyle olmasa bile mutlaka bir uyarı gelirdi diye düşünüyorum bir görüşün bence üzerinize kalmasın
Aaa hadi yaa oyle olan da mi varmis. Yok gayet girdim. Uyari da yok mailim ellerinde var. Dahili numaram bile var. Insan bir ulasir ya da ulasmaya calisir en azindan değil mi.

Yok lisansim baska yerden. Kitaplar yuksek lisansimin ders doneminde aldigim kitaplar. Su an tez donemimdeyim. Yakinda bitirecegim ama iste ilisik nasil kesecegim muamma.
Bir an nedense lisans zamanınızdan kalmaymış gibi anladım kusura bakmayın. Umarım bir sorun çıkmaz hata olduğunu fark ederler :)

Öncelikle kütüphane de çalışan biri olarak sorunuzu cevaplayım. Kütüphane kaydınız hangi statünüzde kayıtlı yüksek lisans mı akademik personel olarak mı kayıtlısınız. Öğrenci olarak kayıtlı iseniz mailler öğrenci mailinize gelir belki ondan mailleri göremiyorsunuz.
Üzerinizdeki kitaba gelince kütüphaneci ile görüşüp raftan bulunması konusunda yardım talep edebilirsiniz umarım kitap raftadır yoksa kitabın aynısını almak zorundasınız ve üzerinizde ki borcu ödemek zorundasınız. Zaten kitap üzerinizde olduğu müddetçe ilişiğinizi de kesemezsiniz.

Yüksek lisans kaç yıl sürüyor ki bu kadar borç birikmiş,bilmediğim için soruyorum

Öncelikle kütüphane de çalışan biri olarak sorunuzu cevaplayım. Kütüphane kaydınız hangi statünüzde kayıtlı yüksek lisans mı akademik personel olarak mı kayıtlısınız. Öğrenci olarak kayıtlı iseniz mailler öğrenci mailinize gelir belki ondan mailleri göremiyorsunuz.
Üzerinizdeki kitaba gelince kütüphaneci ile görüşüp raftan bulunması konusunda yardım talep edebilirsiniz umarım kitap raftadır yoksa kitabın aynısını almak zorundasınız ve üzerinizde ki borcu ödemek zorundasınız. Zaten kitap üzerinizde olduğu müddetçe ilişiğinizi de kesemezsiniz.
Kitaplari personel kartimla aliyordum hep. Mailler o zaman personel mailime geliyordu. Ama sonra hicbir sey gelmedi.
Yarin personelle bir konusacagim.
Kitaplari almak neyse de borcu nasil oderim bilmiyorum :( Gerci kitaplar da akademik kitap onlari piyasada bulamayabilirim de.

Bir kutuphane gorevlisi olarak Turkiye'de isler nasil isliyor bilmiyorum ama biz de mesela 5 euro borcun varsa ve o borc 2 aydan fazla sure kartta kalmissa kart kitleniyor yani kitap almak imkansiz. Ayrica belirli araliklarla mail yollanir borcunuz var diye hatirlatilir. Bazi durumlarda telefon acar durumu bildiririz. Kitap bulunamaz ise kitabin piyasa fiyati ile borcu birlikte odemek zorunda insanlar. Kitap yeni bir kitap degilse piyasa fiyatindan dusulur. Kitap geri getirilir ise sadece birikmis borc odenir. Bazen soyle de bir durum oluyor. Kitabin barkodu iyi okutulmamis oluyor. Biz de yanlis yapabiliyoruz. Kitap okutulmus deyip rafa kaldiriyoruz. Sonra boyle bir problemle gelince insanlar once rafta mi diye bakiyoruz. Bulununca ne borc oduyorlar ne de kitabin maliyetini. Tum borclar siliniyor. En kisa zamanda kutuphane ile iletisime gecseniz iyi olur. Belki kitap orda rafta duruyordur hemen yarin gidin.

Back
X