- 21 Aralık 2009
- 33.534
- 18.232
- 498
- Konu Sahibi Mihmandar_34
-
Şöyle diyeyim.siz konuyu çarpıtıyorsunuz. ben kız okumasın çalışmasın herşeyi erkek tarafı yapar demiyorum.
herkes kendine düşeni yapar. ama çeyizi iki tarafta yapmalı. ellerinde varsa aileleer yapmalı yoksa zaten bişey de diyemezsin. ama olduğu kadar yapılmalı..
mehir çok farklı birşey onu demek istedim.
bu arada biz herşeyi eşimle yaptık. sadece 3000 lira salon parası verdiler bize. ve en güzel dönemlerimiz borç ödemekle geçti. o yüzden gençlere yardım edilmeli olduğu kadar.
Hesabını sormuyorum ki. Ne haddime.Artı beni ilgilendirmez ki.olduğu kadar Allah'ın izniyle.. bunun hesabını size vermem saçma olmaz mı?? yani akıllı insan sorusu değil bu
herkes kendine düşeni yapar. ama çeyizi iki tarafta yapmalı. ellerinde varsa aileleer yapmalı yoksa zaten bişey de diyemezsin. ama olduğu kadar yapılmalı..
Şöyle diyeyim.
İlla açıklamak gerekiyor. Aileler çocuklarını okuttuktan sonra ve meslek sahibi olup bir yol kat etmesini sağladıktan sonra modern hayatta görevleri sona erer maddi olarak.
Ben mesela mühendislik okudum, rahmetli babam 4 çocuğunu tek maaşla okuttu ki şehir dışında falan okumak son derece masraflı şeyler. Asla babamdan para istemedim her zaman fazlasını gönderdi içimde bir şey kalmasın diye. Allah rahmet eylesin inşallah. Hiç birimizi bir şeye muhtaç etmedi.
Ben evlenirken tüm eşylarımı eşimle birlikte aldım ve taksitlerini evlendikten sonra kendimiz ödedik. Ailem bana ömür boyu yetecek kadar çeyizi okutarak verdi zaten. Bunu diyorum ben kız da erkek de okursa en büyük çeyiz. Zaten okumazlarsa illa evleneceklerse mecbur aileler yapacak Noel Baba getirecek değil ya. Ancak hazır eşya da eskir, hazır para da biter bir gün. Bunların yenisinin olması için düzenli para kaynağı lazım bu da ancak iyi hayat şartlarıyla olur. Anlatabilmişimdir umarım.
Baban gibi yapmamaları suç/ayıp/nankörlük vs değil ki.
Bence senin babanın yaptığı olmaması gereken bir şey.
Ben olsam derdim geline "bu böyle olmaz size iş bakalım kızlar." tabi böyle küt diye değil her şeyin bir tarzı var.
Siz market alış verişini bile yapıp eve koymayı uygun görmüşsünüz.
Yapamayanlar kötü kpeder olmaz ama.
Bence benim çenemden kaçtı
Siz bir kendinize gelip haddinizi bilin evvela. Ağzınızdan din düşmezken insanlara hakaret etmek de pek şık durmuş, cidden.
Çarşaf göndermek de bu toprakların adeti. Gidin Anadolu'da sorun, sonra da diyin ki böyle bir adet yok, alacağınız cevabı da gelin buraya yazın.
Ben islam dininde çeyiz yoktur demedim. O sizin anladığınız. Sizin yarım yamalak okumanız beni bağlamaz.
Evlenecek insanlar daha eve koltuk almayı beceremeyip her şeyi anadan babadan bekliyorsa evlenmesin bir zahmet. Gençlerin durumu yoktur, el birliğiyle aileler yardım eder.
Bu başka.
Ama kurban pazarlığına girişilir gibi 20 gram bilezik isterim, zincir takmazsanız vallahi evlenmem bunların adı şark kurnazlığıdır.
Altın gençlerin maddi sıkıntılarını azaltmak için takılır, emeklilik dönemine gelmiş insanları gırtlaklarına kadar kredi borcuna sokmak için değil.
Hesabını sormuyorum ki. Ne haddime.Artı beni ilgilendirmez ki.
İslam'da adetlerden bahsediyorsun sen kendin. Neyse ya anlayan anladı bence.
Konumuz İslam Dini mi? İlk mesajımda dinle ilgili tek cümlem var mı? Olaya din ekseninden bakan sizsiniz. Konu sahibi hanımenfendi isteklerini dinde öyle dediği için değil, yaşadığı yörede öyle olduğu için istiyor.hakaret etmedim ki sadece bilgisiz gördüm ve söyl öyle görüyorum. anadolu toprağı demedim ben hiç sadece dinimize göre çeyiz var dedim. siz tutup çarşafı soktunuz araya. ya amaç farklı ya okumamak bilmemek..
emekli ve durumu olmadığını da hayal gücünüzle mi ürettiniz??
ben de sorumlu tutmuyorum benim derdim eşya para vs de degil ypılan haksızlıklar söylenen yalanlar iftiralar yaşadıklarım ötürü hastalık sahibi oldum kimseye tamah etmedim eşim işe aç gitti ben de dantel yaptım sattım kimseye halimizi anlatmadık kimseden tek kuruş istemedik benim kırıldıgım üzüldüğüm eşimin ailesinin eşimi düşürdüğü durum yalanları vs . iş aradım ama saglıgım el vermedi işyerinde rahatsızlandım acile düştüm çalışamıyorum o yüzden bide çalışmayan kadın ı ötekileştirmek ezik görmek neden anlamıyorum sizin için demiyorum ne olur kusura bakmayın dayımın hanımı ben çocuklarıma bakacagım kimseye bırakamam dedi meslegini bıraktı tercih meselesi bizim yani eşimin agrına giden bize hiçbişey yapmayıp üstüne beddualar edip kaynıma herşeyi fazla fazla yapıp bizi hor görmeleriBakın sizin anlattığınız şeyi annem misliyle yaşamış. Babaannem anne ve babamı evden kovunca ahıra yerleşmişler. Babam ağlaya ağlaya ev bulmuş. Çok fakir büyüdüm ben üstelik doğuştan hasta kardeşimizle beraber 4 çocuktuk. Annem ilkokul mezunuydu, mesleği yoktu, sizinki gibi sahip çıkan bi babası da yoktu. Bulaşıkçılık yaptı, temizliğe gitti, yaşlı hasta baktı, çocuk baktı, fabrikalarda çalıştı. Babam vefat etti genç yaşında, hasta olan kardeşim de vefat etti, benim ağır hastalık durumlarım oldu vs vs asla yılmadı 50 yaşına geldi hala çalışıyor. Ben annemle gurur duydum hep. Demek istediğim başkalarına muhtaç yaşayana, birilerini suçlayana kadar herkes kendi hayatını kazanmalı. Tırnaklarıyla kazıyacak insan ve asla başkasını sorumlu tutmayacak.
Konumuz İslam Dini mi? İlk mesajımda dinle ilgili tek cümlem var mı? Olaya din ekseninden bakan sizsiniz. Konu sahibi hanımenfendi isteklerini dinde öyle dediği için değil, yaşadığı yörede öyle olduğu için istiyor.
Benim din konusundaki bilgim sizi alakadar etmez, siz de Alo Fetva hattı değilsiniz.
Hayır, hayal gücümden üretmedim. insanlar 10 binle gelmişler ve konu sahibi beğenmemiş. 10 bin az bir para mı?
Ortada annesini savunuyor diye nişanlısını döven, sonra da hiç erinmeden o kaynanadan altın, bilezik, beşibiryerde isteyen bir gelin var.
Madem dini o kadar biliyorsunuz, siz söyleyin, anneye karşı vazifeler nelerdir?
Şu konularda dini yorum yasakken neden ısrarla ama dinimizde.... diye başlayan mesajlar yazılıyor? Herkes en az sizler kadar biliyor dini vecibelerini.
Tekrar diyorum, konu sahibi dinen öyle olduğu için yaşadığı çevrenin adeti o olduğu için istiyor bu altınları. O yüzden çarşaf gayet cuk oturan bir örnektir.
Konuyu alakasız yerden tutup, insanlara bilgisiz diyen sizsiniz.
Dini islam olmayan aileler evlatlarına evlenirken yardım etmek zorunda değilmi yani
bu konunun islam dinimizle ne alakası var yahu
Dini islam olmayan aileler evlatlarına evlenirken yardım etmek zorunda değilmi yani
bu konunun islam dinimizle ne alakası var yahu
o da hristiyan ya da diğer mezhepli insanların konusu.
konu şurdan çıktı. mihire güvenilmez okusunlar okumalılar dendi. ben de mihir ayrı çeyiz ayrı dinimizde dedim konu bu yani..
insan olan herkes yardım etmeli bence. dur bulayım kim açmış o konuyu.
Eski konularını okudunuz mu? Damat annesini korudu diye adamı dövmüş. Öyle tokattan falan değil, baya bildiğiniz tekme tokatlı dövmekten bahsediyorum, adamın kaburgalarına tekme atmış. Dayanamıyorum "o" kadına diyor. Sonra da "o" kadından altın istiyor.dini elbette ki çok iyi bilmiyorum. ama bildiğim kısımları yarım bilmiyorum. bilmediğim kısımda da yorum yapmam. konu mihirden açıldı. o mihir yeter mi ki dendi. okumak gerek falan dendi. yani mihir ayrı çeyiz ayrı diye girdim din konusuna . kaynak ben değilim yani konuyu açan ben değilim.
bir de annesine hakaret eden adam banane ki ondan. ben konu sahibi ve kayınvalidesi arasındaki konuyu baz alıyorum. fetva değilim ama iyi nalo fetvayı öğrenmişsiniz çeyiz var mı yok mu diye sorun bari..
Altin istedi diye kiza demedigini birakmayanlar . Hakki olani istedi diye niye kiziyorsunuz dinimizde bile evlenirken Allah kadina boyle bir hak veriyor ister cok ister ister az ister bu ona kalmistir . Takilanlar edilenleri yine tek basina yiyecek degil yuvasi icin harcayacak. Durumu yoksa erkek tarafinin kiza guzellikle soyleyebilir. Benim sana istediklerini vermeye durumum yok kizim elimizden geldigi kadarini yapsak kabul edermisin demek cok mu zor . Burda kizilmasi gereken adamin ailesi. Ben de anneyim ve bir anne olarak annelerin her durumda hakli bulunmasini dogru bulmuyorum kimse anne olunca dokunulmazliga sahip olmuyor herseyde hakli olma hakki vermez anne olmaz babanin bedduasi tutar diyenler var benim esime babasi sabahtan aksama kadar beddua eder arkasindan eder yuzune eder haksiz hic bir beddua kabul olunmaz Allah kuluna zulum etmez annede olsa babada olsa haksizsa sucluysa herkes gibi muamele görür bu dinimizdede boyledir . Her durumda cocuklara yuklenmemeliyiz. Oglu bence tepki vermekte hakli o sinirle soyledigi sozu ne cok buyuttunuz . Burda kilavye artistligi yapanlarin evde anne babalarina olan tavrini gercekten görmek isterim. Dört dörtlük evlatlarmi bakalim.
Dinimizdeki mihir olayı tamamen farklı bir durum. Eğer kadın kendini o yaşa kadar şu devirde okul/işle garantiye almadıktan sonra mihire umut bağlayarak mı yaşayacak?
Kaldı ki multi milyoner olan adamın söz verdiği mihir için boşanırken durumu müsait olacak mı bakalım. Dünyanın 40 türlü hali var. Adam çulsuz kalıp üstüne evine haciz bile gelebilir. Bu durumda kadın mihir de mihir dese kaç yazar. Allah mihirden önce "OKU" demiş. Beşikten mezara kadar oku.
Oku ki el oğluna muhtaçlığın olmasın. Bir mihirle kendini teraziye koyma.
dinizmide diye başlayınca alerji mi yapıyor :)
mehir var ve evlenirken verilir, boşanırken değil ..
ama karşıdakinin gücü nisbetinde istenir.. en az miktarı kadını kendi başına 6 ay idare edecek miktarda olması imiş, tabi gücü yetiyorsa erkeğin.
bu kadının hakkını korumak içindir. herkesin ekonomik özgürlüğü yok sonuçta.
bunu ben konuyla alakası yok diye yazmamıştım, konu sahibi mehir den değil adetlerden bahsediyor çünkü..
konu zaten dağılmış, bir de benim katkım olsun
aynen dini de yanlış tanıtıyorlar
çeyiz de önemli. efendimizin durumu olmadığı için Hz. Hatice mahcup düşmesin diye geceden Efendimize kendine getirmesi için 40 katır yüklü eşya yollamış. bunu bir yerde okumuştum.
az ya da çok birşeyler yapmak zorundalar. durumu olmasa da oğlu yapmak zorunda. baştan tamam deyip sonradan çirkefleşmek çok ayıp.
Altin istedi diye kiza demedigini birakmayanlar . Hakki olani istedi diye niye kiziyorsunuz dinimizde bile evlenirken Allah kadina boyle bir hak veriyor ister cok ister ister az ister bu ona kalmistir . Takilanlar edilenleri yine tek basina yiyecek degil yuvasi icin harcayacak. Durumu yoksa erkek tarafinin kiza guzellikle soyleyebilir. Benim sana istediklerini vermeye durumum yok kizim elimizden geldigi kadarini yapsak kabul edermisin demek cok mu zor . Burda kizilmasi gereken adamin ailesi. Ben de anneyim ve bir anne olarak annelerin her durumda hakli bulunmasini dogru bulmuyorum kimse anne olunca dokunulmazliga sahip olmuyor herseyde hakli olma hakki vermez anne olmaz babanin bedduasi tutar diyenler var benim esime babasi sabahtan aksama kadar beddua eder arkasindan eder yuzune eder haksiz hic bir beddua kabul olunmaz Allah kuluna zulum etmez annede olsa babada olsa haksizsa sucluysa herkes gibi muamele görür bu dinimizdede boyledir . Her durumda cocuklara yuklenmemeliyiz. Oglu bence tepki vermekte hakli o sinirle soyledigi sozu ne cok buyuttunuz . Burda kilavye artistligi yapanlarin evde anne babalarina olan tavrini gercekten görmek isterim. Dört dörtlük evlatlarmi bakalim.
Dinimizdeki mihir olayı tamamen farklı bir durum. Eğer kadın kendini o yaşa kadar şu devirde okul/işle garantiye almadıktan sonra mihire umut bağlayarak mı yaşayacak?
Kaldı ki multi milyoner olan adamın söz verdiği mihir için boşanırken durumu müsait olacak mı bakalım. Dünyanın 40 türlü hali var. Adam çulsuz kalıp üstüne evine haciz bile gelebilir. Bu durumda kadın mihir de mihir dese kaç yazar. Allah mihirden önce "OKU" demiş. Beşikten mezara kadar oku.
Oku ki el oğluna muhtaçlığın olmasın. Bir mihirle kendini teraziye koyma.
dinizmide diye başlayınca alerji mi yapıyor :)
mehir var ve evlenirken verilir, boşanırken değil ..
ama karşıdakinin gücü nisbetinde istenir.. en az miktarı kadını kendi başına 6 ay idare edecek miktarda olması imiş, tabi gücü yetiyorsa erkeğin.
bu kadının hakkını korumak içindir. herkesin ekonomik özgürlüğü yok sonuçta.
bunu ben konuyla alakası yok diye yazmamıştım, konu sahibi mehir den değil adetlerden bahsediyor çünkü..
konu zaten dağılmış, bir de benim katkım olsun
aynen dini de yanlış tanıtıyorlar
çeyiz de önemli. efendimizin durumu olmadığı için Hz. Hatice mahcup düşmesin diye geceden Efendimize kendine getirmesi için 40 katır yüklü eşya yollamış. bunu bir yerde okumuştum.
az ya da çok birşeyler yapmak zorundalar. durumu olmasa da oğlu yapmak zorunda. baştan tamam deyip sonradan çirkefleşmek çok ayıp.
Yardım etmek başka şeydir, damadın ailesini söğüşlemek bambaşka şeydir. Konuyu dağıtmanın manası yok, ortada altında gram pazarlığı yapan, beşibiryerde için olay çıkaran 10 binlik bütçeyi az bulan bir gelin hanım var.
Yuva kurana yardım adetse, çarşaf göndermek de adet, kaynananın evini temizlemek de adet. Sadece akçeli adetleri hoşgörüp diğerlerini saymamak olmaz.
Damadın ailesi yardımdan kaçınmamış ki, burgu bilezik yapacaklarmış beğenmemiş, altının gramını beğenmemiş, 10 bini beğenmemiş.
O yardım değil, bunun adı başka.
yorumunuza dinimiz ile başlamayıp sadece ''insan olan herkes yardım etmeli'' deseydiniz bu kadar bi tepkiyle karşılaşmayacaktınız...
lütfen benim için zahmet edip kim açmış o konuyu arayıp bulmayın rica ederim.
Ya 'mihir' den ilk ben bahsetmişimdir belki amao da hristiyan ya da diğer mezhepli insanların konusu.
konu şurdan çıktı. mihire güvenilmez okusunlar okumalılar dendi. ben de mihir ayrı çeyiz ayrı dinimizde dedim konu bu yani..
insan olan herkes yardım etmeli bence. dur bulayım kim açmış o konuyu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?