e bu adamlar evde ütü yapmıyorlar,yemek yapmıyorlar da,işleri güçleri yok mu zannediyorsunuz.gündüz,evi geçindirmek için,çalışıyorlar,para kazanıyorlar yani.ev işi yapmayı küçümsemiyorum ama dışarıda çalışıp,akşamda,babasına ,kayınpederine bakan insanlaın yükünü siz anlayabiliyor musunuz?
benim eşim,10 sene önce yedi ay,babasına baktı diyorum.gündüz,işteydi.akşam eve bile uğremadan,hastaneye ve babasının evine gider,babasının tüm ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra,babası uyumuşsa,kendisi de bir kaç saat uyuyup,sabah 7 de işine gelirdi.bunu,yapma nedeni de üvey annesine yardımcı olmak,yükünü hafifletmekti.
aynı şeyi babama da yaptı.gündüz çalıştı,gece benden çok ilgilendi.ben bir kez uyandıysam,o iki kez kalkıp baktı.
ısrarla yapmazlar,yok,hem yemek yapsınlar,hem ütü yapsınlar,hem baksınlar da göreyim diyorsunuz.ben de diyorum ki.tamamen vicdani birşey.ne gelinler var,gündüz işine gidip,gece hastanede refakatçi kalan,görümcesine,eşine destek olmak için,çırpınan.herkesi kendiniz gibi zannetmeyin.
Valla hasta bakmanın gönül işi olduğu kesin. Yoksa iş, güç, çoluk, çocuk fasa fiso. Kendi annemiz olsa "temizlik, çocuk, iş, güç var bakamam" ifadesini kullanmayız.
Bir yorumumda da yazdım, erkek arkadaşım kayınvalidesine bebekler gibi bakıyor. Kayınvalide 95 yaşında, hemde 1-2 ay değil 10 yıla yakındır bakıyor. Son 2 yıl durumu biraz ağırlaştı ve yine son 2 ayda leğen kemiğini kırmasından dolayı daha da zorluk yaşar oldular. Arkadaşım akşam 5 de çıkıp 2 saatte evine varıyor ve eşini dinlendirip kayınvalidesine bebekler gibi bakıyor. Kadının diğer kızı evine almıştı bir müddet bakmak için, arkadaşım "kayınvalidem onlarda yapamaz bize alışık" diyerek işten izin alıp kayınvalidesini evine getirdi. Tamam altını bezlemiyor ama eminimki fırsat verseler onu bile yapar.
Kıssadan hisse, gönülden yapılacaksa yapılsın zaten bu işler. Oflaya poflaya veya mecburiyetten yapılacaksa yapılmasın. Yapılmayacaksa da, çeşitli bahaneler üretilmesin.
Kaldı ki biz burada birbirimizi yerken konu sahibi hepimizin ağzına lafı tıkadı. Bu saatten sonra ancak bize, bakılmalı mı, bakılmamalı mı gibi saçma bir sorunun peşinden yorum yapmaktan başka bir şey kalmadı.
kişileri kendi hayat şartları içinde değerlendirmeden direk vicdansız etiketi yapıştırılmasına ben de karşıyım.Söylediğim şey açık değil mi? Hangi kısmını anlamadınız? Aynı durumdaki (ev işlerini yapan, çocuk bakan ve açık kalp ameliyatı sonrası kayınpederine evinde bakmak istemeyen çünkü bakamayacak yürütemeyecek olan, ama iyi bakılması için çözüm bulmaya çalışan) bir erkeğe "vicdansız, ne olurdu baksaydın" denilemeyeceği için kadına da denilemez.
Birey istiyorsa bakar, gücü yetiyorsa, vücudu sağlamsa yürütür vs. Herşeye gücü yeten istisna insanlar olabilir. Ama bunları yapamayacağı için istemeyene vicdansız denilemez.
Tabi aynı şekilde, vicdansız görümce otursunda annesine kendi baksın gibi ifadelerde yanlış.kişileri kendi hayat şartları içinde değerlendirmeden direk vicdansız etiketi yapıştırılmasına ben de karşıyım.
kendi hayatlarımızla kıyasla yorum yaparken hataya düşüyoruz.
bu konuda konu sahibine destek çıkmamın sebebi buydu.
hemen vicdansız insanlıktan nasibini almamış oluveriyor konu sahipleri.
Evet beni korkutan ve istemediğim açık kalp ameliyatı olduktan sonra evime gelmesiydi. Ona ayrı bir oda hazırlamam gerekiyordu. Oldukça steril ona özel bir oda. O odada sadece o kalabilirdi yani. Ameliyat olunca doğal olarak tüm ailesi bana gelecek ve bende kalmak isteyecekti. Bu duruma bu kadar kişiyi ayrı ayrı yatırmaya evim müsait değil. Kendi evinde kendi odası yatağı varken ameliyat sonrası kendi düzeninde kalması tabiki onun için daha uygun ve sağlıklıydı.yani sadece ameliyat mıydı mesele, insanların evine doluşması, kızının sana bağımlılığı falan, şimdi ameliyat olmadan sende kalması sıkıntı değil mi onu anlamadım ben
başta neden kızı eşi annesi varken bende kalıyo benim kızım küçük evim şöyle böyle bana doluşacaklar demiştin
Bu soru sıktı gerçekten.kayınvalide değilde,anneniz olsaydı...?
Kv kızı ile gidiyor. Hastane zaten bize çok uzak. Kv ile bizim evde uzak. Eşim annesi ve kız kardeşi ile konuşuyordu. Bende bana söylenenleri biliyorum ne yapabilirim.bu kadın bu kadar hastaydı da,hiç mi beraber doktora gitmediniz,hadi siz gitmediniz,eşiniz de hiç mi annesinin doktoruyla konuşmadı?tek söylediğiniz,kayınvalide bize öyle söyledi.bu kadın,hastaneye tek başına gidip mi,doktoruyla görüşüyordu?
İnanın aile içinde de konuşuldu hatta pazar günü. Odasıda hazırlanıp temizlenmişti. Pazartesi akşamı sana geleceğim denildi daha önce böyle bir durum yoktu. Hep ameliyat olacağı kesin gibi konuşuldu. Kv de hiç duruma göre kızım belki ameliyat olmayabilirim demedi ki.Zaten mesele de bu. Size danışan yok ama her olay size patlıyor demek ki böyle. Bundan kendinize de pay çıkarın bence. Aile içinde dönen mevzulardan biraz haberiniz olsun. Ayrıca konuyu ondan bundan değil bizzat muhatabından takip edin. Yok ben duymadım da, şöyle demiş de, böyle konuşmuşlar da, haberim yoktu da... Kocaman kadınsınız. Arayın, sorun. O ailenin bir ferdisiniz. Böyle kulaktan kulağa oynamanın ne âlemi var?
Kötü manada söylemiyorum ama bence kayınvalideniz her an ameliyat olabilir. Belli mi olur? Yaptırın o klozeti bir an önce. Yarın birgün yine aynı mevzu dönmesin.
Sizd katılıyorum fakat ameliyat olup kv benim evime gelseydi emin olduğum şu ki görümcem ve eşim izin falan alamayacaktı. Eşim zaten izin alamıyoru ona eminim. Eve gelincede gece yarılarına kadar çalışıyor. Görümcem de hadi hadi alsın bir hafta izin e peki sonra ne olacak. Akşamlarıda gel git yapmaz. Bunlara eminim.e kızı da alamaz diyor,bunu okudunuz mu?üstelik,görümcem bakmam demedi ,diye de yazdı.el birliğiyle bakılacaktı kadına yani.60 yaşlarda ki eşine ve 80 li yaşlarda ki annesine bırakmak daha mı mantıklı göründü sizlere,bence de ben oğlu varken,oğlu ve kızı eşit bakmalı diyorum.
oğlu akşamları gelince babasına yardımcı olacak,tutacak kaldıracak.kızı mümkün mertebe izin alabiliyorsa,oğlu da almalı.neden,kızı tek başına fedakarlık yapmak zorunda?miras konusu söz konusu olunca ama ben erkek evladım,kıza söz düşmez diyenler de bu zihniyetteki insanlar.
oyle yapanlar var demek, herkes oyle yapmak zorunda demek degil ki. Kendi bakan vardir, bakici tutan vardir... Fedakarlik seviyesine gore kategorize etmek bize dusmez bence.evet huzur evi bakıyorum diyince,millet tuhaf karşılıyor.gelinimin ,oğlumun alınacağını düşünüyorlar.ben bakarım,yerimi hazırlarım.zamanı gelince,onlar,yatırmak istemezler,biz bakacağız derlerse,itiraz etmem ama.evde itilip,kakılacaksam,surat çekeceksem,1 saniye durmak istemem.
vicdanlı insanlar var diyorum,nedense bazıları anlamak istemiyor.yok hala,yemek yapmaktı,çocuk bakmaktı,türlü türlü bahaneler.tabi ki,hasta bir insanın yükünü tek başına yüklenmek zordur.ama inanın öyle yapanlar da var.
yıllarca,tek başına hasta eşine ve annesine bakan tanıdığım,bir teyze vardı.evet şartları çok zordu,evini temizleyemiyordu,yeterince besleyemiyordu,konudan,komşudan gelen yemeklerle,idare ediyordu.ama bir gün bile şikayet ettiğini duymadım.ne eşinden,ne de annesinden.önce eşi vefat etti.sonra anne kız başbaşa kaldılar.ennesinden sonra da kendisi fazla yaşamadı,zaten.fedakarlıksa,al sana fedakarlık.bazıları da,çocuğuyla ayrı yatmayı fedakarlık olarak görüyorlar.ironiye bak.
İnanın aile içinde de konuşuldu hatta pazar günü. Odasıda hazırlanıp temizlenmişti. Pazartesi akşamı sana geleceğim denildi daha önce böyle bir durum yoktu. Hep ameliyat olacağı kesin gibi konuşuldu. Kv de hiç duruma göre kızım belki ameliyat olmayabilirim demedi ki.
Hepsinin derdi üzerime atmak demedim bana bırakıp sorumluluğun çoğunu bana vermek gibi geliyor bana dedim ki doğruuuu. Evet görümcem ilgileniyor ama ameliyat sonrası bana gelirse eminim ilgilenmeyecek. Rahatlarına çok düşkünler.Ay ben diyecek birşey bulamıyorum artık. En iyisi konu sonuna kadar yorum yapmamak. Konu sahibi siz bir karar verin bence. Parça parça değiştirerek yorumlar yaptınız en başından titiz okudum size hak verdim ben. Görümcenizi hemşire olduğu halde umursamaz olduğunu kayınpederinizin de öyle olduğunu hepsinin derdinin sizin üzerinize atmak olduğunu yazdınız. Burada millet birbirine girdi. Sonra kv bende başka bir operasyon geçirecek yazmışsınız. Demek ki gelip kalabilir siz de bakabilirsiniz. Ayrıca görümcem çok iyi biri yazmışsınız bir de. Yorumlar baya havada kaldı. Ben hiç inandırıcı bulmadım her biri ayrı çelişki.
Hayır kalsa ne olur ki bu kadar dert edecek ne var anlamadım oglunun evi sizin anneniz olsaydı tepkiniz aynımı olacaktı ??? Hasta bir insana evinizde bakacaksınız sizin yerinizde olsam dert edeceğime 2 3 günün hesabını yapacagıma rahat etmesi için elimden geleni yapardım rabbimin rızası için hayır duası almak için..İki üç gün olmasına imkan yok işte. Çok ciddi bir ameliyat ve üç günde ayağa kalkamaz.
E kendi evide var. Kocası, annesi, kızı var.
Sorun klozetse medikal hasta tuvaletleri de var.
merak etmeyin bu durumda ilgilenen sonrasindada ilgilenir kendi cani kani kimse ustunuze atmazHepsinin derdi üzerime atmak demedim bana bırakıp sorumluluğun çoğunu bana vermek gibi geliyor bana dedim ki doğruuuu. Evet görümcem ilgileniyor ama ameliyat sonrası bana gelirse eminim ilgilenmeyecek. Rahatlarına çok düşkünler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?