ben de 2016'da mezun oldum, geri ödemem 2018'de başladı ben de anca bu sene evet ya ben paramı kazanıyorum diye hissetmeye başladım ki 3 seneyi geçti çalışıyorum. zaten ilk işler hep asgari ücret oluyor, deneyim yok diye iş bulmak çok zor oluyor. deneyim kazandıkça maaş artıyor, iş alternatifleri çoğalıyor derken anca birkaç sene sonra insan hissediyor çalıştığını falan. bence bunun süresi 5 sene olmalı 2 sene değil. 2 senede iş bulsa bile kazancı pek olmuyor insanın. aslında en doğrusu sigortası başladıktan sonra 2-3 sene falan olmalı ama onu bizim millet çok suistimal eder, kayıt dışı falan artar o yüzden olmaz.Onun da çaresi borcunu hatırlayıp her ay kenara bir gram altın koymak bence (ben öyle yaptım,zorlanmadan ödedim. Gerçi altınlarımi bozmaya kiyamadigim için esnek hesaptan para çektim biraz ama olsun)
Yani sonuçta altının değeri artıyor,paranin değeri düşüyor .
Üstelik toplu ödemede inanılmaz bir indirim oluyor. Benim mesela toplu ve faizli odeme arasında 4-5 binlik bir fark vardı,ödedim toplu kurtuldum.
Mesela 2019'da altın 300 liraydı ortalama. Her ay 1 Gr altın alsan 12 ayda hiç zorlanmadan kenarda 3600 TL'lik altın almış olacaksın ama bugün borcunu ödemek istesen (şimdi 500) 6bin lira olacak... Yani bu şekilde bile birikir para.
Tabii daha çok kazandıran yöntemler de var ama en risksizi ninelerden Kalan yöntem,yastikalti modeli :)
Bence borcu olanlar bunu bir düşünsün...
Bir de beğenmedim atanlar olmuş ama koskoca devlet, milyon dolarlık kar eden şirketlerin borçları bir kalemde siliyor, daha belini dogrultamamis, iyi para getiren bir işe girememis ogrenci neden hala işsiz haliye , ailesinin eline bakarken/ 'eee okuttuk hala evde' bakışlarıyla psikolojisi bozulmusken bir de ailesine borç odetsin ki? Bu mu mantıklı yani?
İyi bir işe girince zaten öder. Ama hemen iki sene sonra odetmeye başlamak bence insafsizlik.
Benim mesela belim daha son birkaç senede doğruldu:) çoğu arkadaşım da aynı şekilde. Bu yüzden durumun duzelene kadar geciktirip sonradan ödemek bence çok daha mantıklı
bir de benim en sinir olduğum şey burs çıkması gerekenlere kredi, kredi çıkması gerekenlere burs çıkması. bu hala böyledir. benden daha başarısız, evi arabası olan insanlara burs çıkmıştı. biz kiracıydık, annem babam ayrıydı, üstümüze mal mülk yoktu, benim puanım daha iyiydi ama bana burs değil kredi çıkmıştı nasıl bozulmuştum. ve ben bu krediyi mecburiyetten almıştım. çünkü benim ailem o zamanlar 100 liralık aylık yurt ücretini vermekte bile zorlanıyordu. burs alanların keyfi yerindeydi, bir de 3-4 tane alttan dersi kalırsa anca o zaman bursu kesiyordu. benim hiç alttan dersim kalmıyordu, kredi alıyordum. depremzede arkadaşıma burs çıkmadı ya daha ne olsun. burs alanlar konuşurlardı, kredi çıksaydı almazdım abi enayi miyim kredi alıcam vs derlerdi, kötü hissederdim.
hak edenlere lafım yok ama hak etmeyenlere neden burs çıkar, her şeyi geçtim devlet üniversitesinde okuyan tüm öğrencilere direkt burs vermek varken neden kredi gibi bir saçmalık var aklım basmıyor. sayı çok geliyorsa ortalama şartı koyarsın atıyorum ortalaması 2.80 üzeri olan her öğrenciye geri ödemesiz burs devletten diye. ha şu anda bir ailenin bir arabası varmış, evi varmış tabii ki zenginlik göstergesi değil ama hiç olmayanın daha fazla hak ettiğini düşünüyorum ben. sanki şansla dağıtır gibi dağıtıyorlardı.