lanet olası sunumlar ve özgüven sorunu

ahso

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2013
362
65
68
Kocaeli
merhabalar arkadaşlar
benim sorunum yapmakla yükümlü olduğum sunumlar..
ben ingilizce öğretmenliği okuyorum .
ve bölümüm itibariyle nerdeyse her dersin hocası sunum yapmamızı istiyor.
ve sınıfım tam 70 kişi.!!..
bu durum benim için o kadar zor ki anlatamam size.o kadar kişinin önüne çıkıp bi konu hakkında 10-15 dk konuşmak off.
resmen ölüm gibi geliyo uykularım kaçıyo şimdiden kabus oldu.
hadi türkçe yapsam o kadar takmıcam ama ing. olunca ya grammer hatası yaparsam ya bazı kelimeleri yanlış telaffuz edersem diye kendimi yiyorum.

bu kadarla kalsa iyi sunumu bi şekilde yaptın diyelim. arkadaşlar yorum yapar,hocalar yorum yapar off off
napıcam bilmiyorum sunumları yapmadan da dersleri geçmem imkansız
sırf bu dert yüzünden bin bir emekle girdiğim bölümümden soğudum ya.

Okulda ilk sunumum çok sevdiğim bir hocamındı. O bana zor bir konu vermişti. Aynı zamanda da proje olarak hazırlayıp vermem gerekiyordu. Onu hazırlarken bile çok heyecanlıydım en sonunda oturup zırıl zırıl ağlamıştım arkadaşım bana gülüyordu :)
Sonra ne mi oldu? Artık mezun olmama az kala hiç bir hocam bana tahtaya kalkmak için bile söz hakkı vermiyordu ( konulara önceden çalışır anlatmak isterdim) o kadar alışıp sevmiştim Zamanla aşarsın yeter ki özgüven sorunu haline getirme. Çünkü herkes seninle aynı şeyleri hissediyor

Son düzenleme:
o sınıfın en az %90'ı seninle aynı şeyleri hissediyor öyle düşün

cnm hiç canını sıkma öncelikle herkes seninle benzer konularda benzer sorunlar yaşadı. yani herkes aynı senin gibi çıkacak ve sunum yapacak. kötü olabilir mi? tabiki olabilir ama zaten amaç bu değil mi? iş hayatında birçok konuda birçok insana sunum yapman gerekebilir. bazen bu sadece üstün olur bazen kalabalık bir topluluk bu gerçekten kaçamazsın. bu dersin amacı iş hayatında herkese hitap etme yeteneği kazanman. bu da ancak sık tekrar, tecrübe ve belki bazen biraz sıkılıp bunalmakla oluyor. bence konuna iyi çalışmalı anlatacağın konunun önemini ve ne kadar insanı etkilediğini düşünmelisin. yani hedef kitlen için önemini kavrayınca anlatması daha kolay olabilir. konun ne bilmiyorum ama beki ingilizce çevre sorunları üzerine bi sunum yapacaksın. anlatacağın konu önemli ve senin anlattıklarından insanların faydalanacağını düşünürsen belki biraz daha rahatlarsın. ayrıca kürsüye çıkar çıkmaz derin nefes alıp iki cümleden sonra gülümsetecek zarif bi söz sarfedersen belki insanların tebessüm etmesi seni daha çok rahatlatabilir. nette sunum yöntemleri. duruş, hitap, soru sorarak sunumu ilginç hale getirme pekiştirici cümlelerle dikkat çekme. kısa cümlelerle konuyu bağlama sonda da düşündürme gibi linkler var. bir aç incele. konundan kısaca bahsedersen belki giriş gelişme yada eğlenceli bir söz üretme konusunda sana yardımcı olabiliriz. tabi bizden türkçesi senden ingilizcesi şeklinde :))

aynisini bende yasamistim,
Sunumumu ve konusmami hazirlar laptop un kumandasini elime alirdim aynanin karsisina gecerdim ve sesli sunumumu yapardim.
Bunu sifir hata yapana kadar tekrarlardim.
Ve bu bana asiri derecede özgüven ve rahatlik vermisti. Dimdik duruyordum karsilarinda
Program sunar gibi sundum ve daha sonra sorular vs. bittikten sonra konuya cok hakim oldugumu ve cok etkilendiklerini söylemistiler
Yani planli ve iyi calisirsan cok iyi seyler cikartabilirsin
Bu arada olurda sunum sirasinda birseyleri unutursan veya yanlis söylersen hiiiiic caktirmadan devam
basarilar dilerim

hiç kafana takma canım,hepimiz aynı şeyleri yaşadık..hiç kimse mükemmel değil ve herkesin senin gibii düşündüğünü bil:))

üniversitede İngilizce speaking dersimiz vardı
bu benim korkulu rüyamdı kabuslarıma girerdi
sonra okul bitti öğretmen oldum
her topluluğun önünde konuşabiliyorum
ve üniversitedeki dersi o kadar büyütmemem gerektiğini anladım
aslında bu tarz dersler bir fırsat
iyi değerlendirmek lazım
sende bunu yapacak potansiyel var
ama henüz açığa çıkartamamışsın
çok zor geliyor biliyorum ama rahat, doğal ve içten olmaya çalış
bol şanslar

Son düzenleme:
bende sosyal fobi var, o yuzden boyle seyler kabus gibi geliyor bana. doktora gitmistim bitkisel bi surup onermisti eczanelerde satiliyordu simdi varmi bilmiyorum turkiyede degilim. universitede sunum yaparken icmistim biraz rahatlatmisti.

ha bu arada grammer hatasi ve telafuz hatasi yaparim diye korkma sonucta anadilin degil, burda adamlar kendi dillerini konusurken bir suru hata yapiyorlar. hata yaparim diye korkarsan cok konsantre olamazsin.

Geçen sene bizde bir dersten sunum yaptık.
Bi de ben bilgisayar bölümü olunca hem bilgisayardan uygulamalı gösterdim, hem anlattım.
İlk başta o kadar heyecan yaptım ki..
Öğretmen masasına oturdum, bilgisayarı açtım, şöyle bi sınıfa baktım.
Sonra anlatmaya başladım.
Anlattıkça ve uygulamalı gösterdikçe kendimi o kadar çok kaptırdım ki, bi ara sınıfı uyardım "sessiz olun, ders anlatıyorum" diye.
Hocanın çok hoşuna gitmişti ve hakettiğim puanı almıştım .

Ben de cok beterdim bu hususlarda. En buyuk prob ose ben hiiic bagiramazdim.. miymiymiy.. :) sesimi yukseltemem cok kibarim cook..
Yapinca alisiyosun. Diyeceklerini yaz sanki yapiyormuscasina konusuyo gibi yaz ing. Suan bana ing sunum daha bile kolay geliyo biraz ezberden ve en iyisi cogu seni dinlemicek bile ing oldugu icin dikkatleri dagilacak boyle dusun. Seni dinleyenler ise sana motivasyon saglayacak cunku bos gozlerle bana bakilinca ben ne dicemi unutuyodum iyi oluyo birilerinin seni dinledigini gormek.. zaten insan odaklaniyo 3 5 goz temasi kuruyon onlara anlatiyon koca sinif gorunmuyo gozune..
Sunumu gorsellerle destekle mutlaka.. sana da cok yardimci olur.. kasilma bosver 3dk da gevsiyo insan zaten rahatliyo..

Benim hepi topu yapacağım bir tane sunumdu, ona bile bir ay boyunca çalımıştım
Eşimle o zaman evli değildik, alırdım karşıma ona anlatırdım, garibim de dinlerdi kuzu kuzu
İşte oraya çıkana kadar heyecan. Oraya çıkıp konuşmaya başlayınca akıyor kendiliğinden.
Gerçi ben ingilizce yapmadım sunumumu ama eminim insanın hakim olduğu bişey olduktan sonra kolay gelir

Son düzenleme:
bende sennle aynı bölümü okuyorum.. evet zor oluyo başlangıçda cok korktugum zamanlar oldu..zamanla geciyo bu durumda.. ama en önemlisi rahat olmak aslında kimse mükemmel degil unutma..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…