• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Leman Sam: Ben hacca ve umreye kesinlikle gitmem

Benim bildiğim suudi vatandaşları arap ülkeleri içinde en zenginleri. Mesela oralarda kadınlar okumuş ve kültürlüdür genelde ama kadın haklarını dert etmezler hakları da fazlasıyla mevcut çünkü zenginlik olunca. Öğrencilik yıllarımda bir grup öğrenciyle Avrupa'da bir kampa katılmıştım. Hepimiz hostelde kalırken suudiler sorun çıkmasın diye hostelin parasını ödeyip akşam olunca herkesten gizli 5 yıldızlı otele gidiyorlardı. grupta ezici Avrupalı ve Amerikalı yoğunluğunda bunu yapan başka kimse olmamıştı. Mısırlı arkadaşlar da klasik suudili işte bunlar hep böyledir diye şaşırmadan seyretmişti :)

Eki Görüntüle 1078974

şu manzarayı görünce Leman Sam'a hak vermemek elde değil. Hee tabi bunlar hep halka hizmet içindi. Zengin müslümanlar kötü otellerde kalıcak değildi ya.

Bu arada malesef şu hac olayınca müslümanlar işi çok profesyonelleştirmiş olsalarda hristiyanların buluşlarına hastayım. Bizde neyse ki yeni yeni uydurmasyonlar çıkmıyor. Adamlar her yıl bir yer bulup buraya hz meryem gelmişti diye hac yeri ilan ediyor. Hz meryem maşallah bütün dünyayı dolaşmış. Hala da dolaşıyor.

Dinlerini kapitalizme kurban edecek kadar çirkinleşti insanlar. Herkesin gözünü para bürüdü.

Zaten daha önce hiristyanlik varoldugu için ve Vatikan gibi birsey oldugu için hiristiyanlik elbette kapitalislige kurban gitmistir. En basit noel ve paskalya gibi seylerde yasaniliyor.

Ancak Islam sonradan geldigi için ve Vatikan gibi merkezi bir yerden yönetilmedigi için çok sonrada kapitalistlesti. Artik "helal" anlami milyar dolarlik marka yerine geldi. Helal makjajdan tut helal peynir,..yapiliyor. Sirf müslüman kesimi çekmek için. Yada ramazan bile öyle. Insanlar normalde yemedigi seyleri ramazanda yiyor. Alis veris merkezler, marketler tiklim tiklim doluyor,...

Sanirim insanlarin yasama biçiminden dolayi dinin kapitalistlesme kaçinalmaz birseydir.

Konuya gelirsem, evet baze ünlüleren gerçekten sov yaptiklarini düsünüyorum. Herkezin dini inanci kendine olmasi lazim fakat baze insanlarin geçmisine baktiginda ve birden dindarligi ile reklam yaptiklarinda komik oluyorlar.

oraya gitmenin amacı çok kutsal insanların gözleri parasını görmüyor zaten giderken...

neyse bence bu kişinin konuşmasındaki amaç başka...

kurban bayramında da çıkıp, bu günlerde yurt dışına kaçıyorum, gibi bir şeyler söylemişti birkaç sene önce.

yediğiniz etler nereden geliyor, ot değil bu yerde bitmiyor.

gerçi et yiyip yemediğini de bilmiyorum ama... ara ara çıkıp böyle şeyler söylüyor. ben değişik bir amaç içinde olduğunu düşünüyorum.

........

Leman Sam'in ne amacla bu konuyu actigini bilemem ama fiyatlar dogru ise o zaman dogru bir noktaya temas etmistir. Mecburi olan Hac lux hale gelmis, ancak cok parasi olan gidebilir bu durumda.. Birisi Paris seyahati ile karsilastirmis, bir digeri de Fuji adalari... Herkes oralara gitmek zorunda degil, ancak musluman olan herkes islamin sartlarini yerine getirmek zorunda.. O zaman bunun ticareti olmamali, en azindan makul fiyati olmali diye dusunuyorum. Kaldi ki Paris, Fuji adasi filan bile daha makul fiyatlarda.. Bir yakinim trenle 1 haftada Avrupa'da gezebilecegi kadar yer gezdi, ugradigi yerler arasinda Paris de vardi, oradan biliyorum. Cebinde de en fazla 2000-2500 dolar vardi. Yani oralarda isi oluruna uydurursunuz bir sekilde, paraniz kadar otelde kalirsiniz, ancak Hac'da fazla secenek yok. Bu kadar pahalli olmamali, sonra cikar birileri "bak ben bu kadar para verip oralara gittim, Hac vazifemi ifa ettim" diye hava atar birilerine, reklam da yapar, hersey de...

leman sam 'a sormuşlar mı acaba fikrini?
gider ya da gitmez kimseyi ilgilendirmez.
birilerinin ne için gittiğide leman sam ı ilgilendirmez bence.
insanların içini bilemeyiz.

Kadın düşüncelerini söylemiş. show için gidenlere karşıyız kısmına kadar katılıyorum. Ama bir sürü yapabileceği show varken dini dengeleri tam tutturamamış bir ülkede tarafçı olmamak adına insanlar neden bunu show amaçlı kullansın ki?
Show için giden bir örnek verebilir misiniz bana?Ünlülerden şimdiye kadar gidenler bilidğim isimler dahilinde samimi geldi bana. Bu da Allahla kul arasındadır.
Katılmadığım yer Araplar'a para yedirmek kısmı. Ülkelerine gidince adamlara kazandırıyoruz direk olarak peki indirek olarak hiç mi katkınız yok Leman Sam başka ülkelerin sermayalerine? Kullandığınız her şey A'da Z'ye yerli malı mı?
Gidersin ya da gitmezsin ama bu şekilde söylemiş olması bana komik bir bahane gibi geldi.

iyi de canım bazı yaşlılarımızın paris denen yerden haberi bile yok, tek yurtdışına gidişleri hac ve bu kadar pahalı olmamalı, anneannem yıllarca para biriktirdi bunun için, tek yurtdışına çıkışıda bu
müslümanlar bunu yapmaya mecbur, farz, islamın şartlarından biri, kimse bunu sorgulamıyor zaten, ama bundan birilerinin altın varaklı tuvaletlerde oturacak kadar zengin olması düşündürücü, çünkü bu maneviyatla alakalı birşey bu kadar pahalı olmamalı, suudi arabistanın çevresindeki ülkelerde insanların açlıktan ölmeside ironik, bu işin işleyişinde yanlış bişeyler var yani

katılıyorum cehss. ama bir ekleme yapmak istedim .
ülke içinde tatile gitsekte aşagı yukarı bu parayı veriyoruz ... yurt dışında daha ucuza yada daha pahalı yerler var tabi .. yani ortalama aşagı yukarı böyle . daha ucuz tabiki daha iyi olur. dediğin dibi hayatı boyunca umre yada hac için para birktirenleri düşünürsek .. rabım gidenlerin hac ve umrelerini kabul etsin inşallah ..

konuyla ilgili olarakda hala sanatcıların ulu orta alakasız yorum yapmalarından yana değilim .helede konu başka bir sannatçıyla vede özeli ile ilgiliyse nedense hiç hoş ve masum bakmıyorum ......

HAC KİMLERE FARZDIR?

1- Müslüman olanlara,

2- Akıllı olanlara,

3- Erginlik çağına girmiş olanlara,

4- Hür olanlara,

5- Haccın farz olduğunu bilenlere,

6- Yeterli vakti bulunanlara, kudreti olanlara

7- Gidiş geliş masraflarını ve ailesinin bu süre içindeki masraflarını sağlamış olanlara farzdır

Hacca ne maksatla gidilir?
Hac, islamın 5 temel şartından biridir. Böyle olunca hacca Allah emrettiği için ve ibadet maksadı ile gidilmelidir. Hacı desinler, itibar göreyim, kartıma, levhama ‘’Hacı’’ yazdırayım düşüncesi ile hacca gidilmez.
Hz. Peygamber:’’Bir zaman gelecek ki zenginler gösteriş için, orta halliler ticaret için, onların seçkinleri riya için, fakirler ise dilenmek (para kazanmak) için hac ederler’’ buyurmuştur. (Ramuz-el Ehadis:503/8)İmam-ı gazali de:’’Ahir zaman olunca devlet adamları seyahat, zenginler ticaret, fakirler dilenmek, ham sofular gösteriş için hacca giderler’’ der. (İhya:1/269) Niyetlerine göre; hacca gidip gelen bir kimse 3 defterden birine yazılır:
1-Seyyah defterine
2-Tüccar defterine
3-Hacı defterine

Reklam için gösteriş için gidenler olduğu kısmına bende katılıyorum ama araplara para kazandırmak nedir.... O gidip İngilizlere fransızlara kazandırsın!

Leman Sam'a katılıyorum. Çoğu ünlü havaalanlarında demeçler veriyor konuşuyor ya da geldiklerinde tv progamlarına çıkıp işte gittim çok hüzünlendim şöyleydi böyleydi anlatıyor. Petek Dinçöz mesela gitti geldi her tv programına çıktı anlattı hem de öyle anlattı ki gözleri dolarak ne gerek var içinde kalması daha iyi değil mi o duyguların bir ara resmen oradan prim yaptı sonra olmadı geçen gün Can bana şiddet uyguluyor dedi.

Seda Sayan gitti o da sürekli geldiğinde bunun konusunu yaptı. Ama insan bir ibadet yapıyorsa yaşantısı da buna uygun olmalı oraya gitmekle tüm günahlarından arınmıyor insan ne yazık ki bu bize Allah tarafından emredilen ibadetlerden sadece biri. Ne yaptı Seda Sayan o zamanlar evli olan bir erkekle sosyal medyadan görüşmeye başladı sonra o kişi işinden ayrıldı sesi güzel diye Seda sayesinde bir yerlerde sahneye çıkmaya başladı albüm yaptı cebi para gördü eşini boşadı. Bu mudur yani.

Gülben Ergen'de gitti evet resimleri var ama hiç bunun reklamını yapmadı söz konusu etmedi ve tebrik ettim kendisini.

Ayrıca bir ibadet üzerinden bir ülkenin kendini zenginleştirmesi ne kadar doğru o insanları ibadet için gelenleri sömürmesi. Mesela kabenin tam karşısına lüks bir otel yapmak ne kadar samimiyetlik. Bu bile para kazanma isteğini gösteriyor. Teyzem gitti daha yeni umreye geldi herşey aşırı pahalıymış. Hediyelikler, seccadeler, tespihler inanılmaz fazla pahalı dedi teyzem. Yani buradan rant sağlamak doğru mu. Elbette onlar zengin olmasın diye insanlar umre ve hac görevini yapmayacak değil o ayrı ama dini kabenin bulunduğu bir yer bile sömürüyorsa, kendine kazanç kapısı görüp bir turizm yeri haline getiriyorsa, zenginliğinin nedeni buysa bence bu da günahtır. Peygamberimizin yaşayış şeklini esas almak sünnettir öyle değil mi ama bunun için sakal bırakanlar, giyimine dikkat edenler, zenginlikte, lükste, gösterişte sınır tanımıyor bakın kadınlara, ellerine kollarına. Ama bir yandan da komşu Müslüman ülkeler açlıkla savaşıyor hani yardım hani paylaşma.

dejavu,
valla düşüncelerimin yansımasını gördüm yorumunda:)))

Ben üzerimize farz olan Hac ibadetinin bu kadar fahiş fiyatlara ifa edilmesine karşıyım, Paris'e, Miami'ye tatilden bahsetmiyoruz burda, ibadetten bahsediyoruz, o nedir öyle 4000-5000€'dan başlayan Hac masrafı mı olur? Farklı ülkelerden Kabe'yi ziyarete gelecekler için mütevazi oteller yapılsa olmaz mıydı?
Kabe manzaralı odaların fiyatları daha pahalı, Allah bize böyle mi emrediyor? Peygamber efendimizin söylediği Hac bu mudur yani?
İnsanlar Kabe'ye turistik gezi amaçlı gitmiyor, onları turist statüsüne koyup üstlerinden sundukları hizmetin çok üstünde paralar talep etmeleri, Kabe etrafına lüks oteller yapmaları, başka turistik gezilerden para kazansınlar, çok mu ihtiyaçları var Kabe'den gelecek paraya, üstelik dediğin gibi etrafında fakirlik çeken, açlık yaşayan, savaşla mücadele eden bir sürü müslüman varken, Kabe'yi turistik gezi zihniyetiyle görmek, bir müslüman için bilemiyorum, neyse daha çok yazmak istemiyorum, bana ters geliyor.
Kabe'ye ziyaret benim elimde olan birşey olsaydı ben Allah rızası için ücretsiz götürür getirirdim.

Bende giden çok insandan duydum hediyeliklerin pahalı olduğunu, o yüzden insanlar tesbih, seccade gibi hediyelikleri gitmeden
İstanbul'da Eminönü'nden toplu alıp koyuyuyor kenara, Kabe'den birtek zemzem suyu getirebilirlerse getiriyorlar.
Hoş ben Allah kabul etsin diye gittiğim Hacı'lardan hiç böyle hediyeler beklemedim, hediye külfetine girmelerini de istemem doğrusu, bize Kabe'yi anlatsalar yeter.

dejavu,

Ben üzerimize farz olan Hac ibadetinin bu kadar fahiş fiyatlara ifa edilmesine karşıyım, Paris'e, Miami'ye tatilden bahsetmiyoruz burda, ibadetten bahsediyoruz, o nedir öyle 4000-5000€'dan başlayan Hac masrafı mı olur? Farklı ülkelerden Kabe'yi ziyarete gelecekler için mütevazi oteller yapılsa olmaz mıydı?
Kabe manzaralı odaların fiyatları daha pahalı, Allah bize böyle mi emrediyor? Peygamber efendimizin söylediği Hac bu mudur yani?
İnsanlar Kabe'ye turistik gezi amaçlı gitmiyor, onları turist statüsüne koyup üstlerinden sundukları hizmetin çok üstünde paralar talep etmeleri, Kabe etrafına lüks oteller yapmaları, başka turistik gezilerden para kazansınlar, çok mu ihtiyaçları var Kabe'den gelecek paraya, üstelik dediğin gibi etrafında fakirlik çeken, açlık yaşayan, savaşla mücadele eden bir sürü müslüman varken, Kabe'yi turistik gezi zihniyetiyle görmek, bir müslüman için bilemiyorum, neyse daha çok yazmak istemiyorum, bana ters geliyor.
Kabe'ye ziyaret benim elimde olan birşey olsaydı ben Allah rızası için ücretsiz götürür getirirdim.

Bende giden çok insandan duydum hediyeliklerin pahalı olduğunu, o yüzden insanlar tesbih, seccade gibi hediyelikleri gitmeden
İstanbul'da Eminönü'nden toplu alıp koyuyuyor kenara, Kabe'den birtek zemzem suyu getirebilirlerse getiriyorlar.
Hoş ben Allah kabul etsin diye gittiğim Hacı'lardan hiç böyle hediyeler beklemedim, hediye külfetine girmelerini de istemem doğrusu, bize Kabe'yi anlatsalar yeter.
Abla ben de şöyle duydum yakınlarımdan Arabistan'da satılan hediyelik eşyların hepsi Türkiye'den gidiyor dediler o yüzden orada çok yüksek fiyatlara satılıyormuş.

Leman Sam'in ne amacla bu konuyu actigini bilemem ama fiyatlar dogru ise o zaman dogru bir noktaya temas etmistir. Mecburi olan Hac lux hale gelmis, ancak cok parasi olan gidebilir bu durumda.. Birisi Paris seyahati ile karsilastirmis, bir digeri de Fuji adalari... Herkes oralara gitmek zorunda degil, ancak musluman olan herkes islamin sartlarini yerine getirmek zorunda.. O zaman bunun ticareti olmamali, en azindan makul fiyati olmali diye dusunuyorum. Kaldi ki Paris, Fuji adasi filan bile daha makul fiyatlarda.. Bir yakinim trenle 1 haftada Avrupa'da gezebilecegi kadar yer gezdi, ugradigi yerler arasinda Paris de vardi, oradan biliyorum. Cebinde de en fazla 2000-2500 dolar vardi. Yani oralarda isi oluruna uydurursunuz bir sekilde, paraniz kadar otelde kalirsiniz, ancak Hac'da fazla secenek yok. Bu kadar pahalli olmamali, sonra cikar birileri "bak ben bu kadar para verip oralara gittim, Hac vazifemi ifa ettim" diye hava atar birilerine, reklam da yapar, hersey de...

Leman Sam olarak konuya yorum yaptım, tabiki çok pahalı olmasının taraftarı değilim, bu doğru değil... Kıyas yaptım çünkü o lafı konuşan kişilerin bir ayağı hep yurt dışında, eğitimi, sağlığı, giyimi, tatili... bir çok şey. onlara para harcarken tatil yaparkende bir şekilde başka milletlere para kazandırıyor ( yani ben araplara para kazandırmam lafına ithafen şöylenmiş bir laf ).

ve İslamda zorlama da yok, eğer maddi durumun iyi değilse ve çok borcun varsa, zaten gitmekle mükellef değiliz, keşke daha uygun olsa da sadece durumu iyi olan değilde, her gitmek isteyen gidebilse...

Benim yazımda söylediğim şeyleri örnek gösterdiğiniz için, alıntılama gereği duydum. Herkesin düşüncelerine saygım var, benim düşüncemde bana ait:34:

Yani çok parası olupta hacca gitmeyen kendi bilir, protesto etsek gitmesek kaç yazar ::) lemancımmm .

Son düzenleme:
dejavu,

Aynen öyle abla anlatmak istediğim tam da bu işte orası turistik bir yer değil, Antalya'da da mesela gidin tüm hediyelik eşyalar aşırı pahalıdır, dondurmalar, kıyafetler herşey çarşısına çıkın ama neden turist geliyor onlar da para bol öyle kazanıyorlar hadi onu anlarım ama hac gibi önemli bir ibadetin üzerinden zenginleşmeye çalışmak dini buna alet etmek çok etik gelmiyor bana.

Lafa gelince peygamberimiz gibi yaşamak sünnettir deniyor, sakal bırakmak diyorlar işte peygamber efendimiz gösterişten uzak dururdu diyorlar, hep yardım ederdi diyorlar ama maalesef halktan sadece belli şeylerde görebiliyoruz peygamberimizin yaşam şeklini. Gösteriş, şatafat almış yürümüş durumda ama bir kesim çok zengin, bir kesim aşırı fakir. Hadi kazanıyorlar diyelim, kalkınmak istiyorlar bu şekilde diyelim bir nebze kabul edelim o zaman halkınla paylaş, fakirler paylaş. O arap kadınlarının hepsinin eli kolu altınlarla dolu. Hac ibadetine gelen insanlara ibadeti kolaylaştırmaları, kalacakları yerleri mütevazi yerler yapmalar gerekirken oteller lüks, eşyalar pahalı. Zenginlerde ibadete geliyor olabilir ama ibadetlerini yapmaya geldiklerinde de lüks otellerde kalmayıversinler herşeyi orada olması gerektiği gibi yaşasınlar bence ibadet böyle yapılır. Bende hediye istemedim hiç özellikle getirme de dedim ama insanlar getiriyor o topraklardan hatıra birşeyler olsun sevdiklerinde diye bana da getirmiş. Acıyorum ben orada alınan şeylere gerçekten.

Abla ben de şöyle duydum yakınlarımdan Arabistan'da satılan hediyelik eşyların hepsi Türkiye'den gidiyor dediler o yüzden orada çok yüksek fiyatlara satılıyormuş.

Yok canım neden Türkiye'den gelsin gayette kendileri üretiyorlar ama maliyeti ne kadardır ki hadi Türkiye'den gitmiş o kadar pahalıya satın almalarına imkan olduğunu sanmıyorum. Gül kokulu tespihler, seccadeler çok farklı şekillerde ben görmedim hiç bir yerde benzerini en azından teyzemin bana getirdikleri öyleydi. Eminönünde orada burada satılanlar zaten bellidir yani. Ne olursa olsun üstüne çok fazlaca kar koyup satmak, lüks oteller yapmak hiç doğru değil. İnsanlara ibadet etmeleri için her kolaylığı sağlamaları gerekir tam tersine her kesimin yararlanabileceği şekilde olması gerekir çünkü amaç onların zengin olması değil, ibadetlerini yerine getirmelerini sağlamak olmalı. Böyle güzel bir ibadetten bile kazanç zenginlik sağlamaya çalışmak bana pek uygun gelmiyor.

Aynen öyle abla anlatmak istediğim tam da bu işte orası turistik bir yer değil, Antalya'da da mesela gidin tüm hediyelik eşyalar aşırı pahalıdır, dondurmalar, kıyafetler herşey çarşısına çıkın ama neden turist geliyor onlar da para bol öyle kazanıyorlar hadi onu anlarım ama hac gibi önemli bir ibadetin üzerinden zenginleşmeye çalışmak dini buna alet etmek çok etik gelmiyor bana.

Lafa gelince peygamberimiz gibi yaşamak sünnettir deniyor, sakal bırakmak diyorlar işte peygamber efendimiz gösterişten uzak dururdu diyorlar, hep yardım ederdi diyorlar ama maalesef halktan sadece belli şeylerde görebiliyoruz peygamberimizin yaşam şeklini. Gösteriş, şatafat almış yürümüş durumda ama bir kesim çok zengin, bir kesim aşırı fakir. Hadi kazanıyorlar diyelim, kalkınmak istiyorlar bu şekilde diyelim bir nebze kabul edelim o zaman halkınla paylaş, fakirler paylaş. O arap kadınlarının hepsinin eli kolu altınlarla dolu. Hac ibadetine gelen insanlara ibadeti kolaylaştırmaları, kalacakları yerleri mütevazi yerler yapmalar gerekirken oteller lüks, eşyalar pahalı. Zenginlerde ibadete geliyor olabilir ama ibadetlerini yapmaya geldiklerinde de lüks otellerde kalmayıversinler herşeyi orada olması gerektiği gibi yaşasınlar bence ibadet böyle yapılır. Bende hediye istemedim hiç özellikle getirme de dedim ama insanlar getiriyor o topraklardan hatıra birşeyler olsun sevdiklerinde diye bana da getirmiş. Acıyorum ben orada alınan şeylere gerçekten.

[TABLE="width: 472"]
[TR]
[TD="width: 472, colspan: 3"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Yok canım neden Türkiye'den gelsin gayette kendileri üretiyorlar ama maliyeti ne kadardır ki hadi Türkiye'den gitmiş o kadar pahalıya satın almalarına imkan olduğunu sanmıyorum. Gül kokulu tespihler, seccadeler çok farklı şekillerde ben görmedim hiç bir yerde benzerini en azından teyzemin bana getirdikleri öyleydi. Eminönünde orada burada satılanlar zaten bellidir yani. Ne olursa olsun üstüne çok fazlaca kar koyup satmak, lüks oteller yapmak hiç doğru değil. İnsanlara ibadet etmeleri için her kolaylığı sağlamaları gerekir tam tersine her kesimin yararlanabileceği şekilde olması gerekir çünkü amaç onların zengin olması değil, ibadetlerini yerine getirmelerini sağlamak olmalı. Böyle güzel bir ibadetten bile kazanç zenginlik sağlamaya çalışmak bana pek uygun gelmiyor.

Canım bir haber buldum haber tarihi eski ama eşyaların büyük bir bölümü buradan gidiyormuş

[TR]
[TD="width: 472, colspan: 3"][FONT=TIMES NEW ROMAN, GEORGIA, TIMES]Hacı adayları 3 milyarı gözden çıkarıyor[/FONT][/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 472, colspan: 3"][FONT=ARIAL, TREBUCHET, HELVETICA]Önümüzdeki günlerde yolculuğu başlayacak olan hacı adayları, ulaşım ve konaklama giderleri, çeşitli malzemeler ve hediyeler için yaklaşık 3 milyar lira harcıyor.[/FONT][/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 472, colspan: 3"][FONT=TIMES NEW ROMAN, GEORGIA, TIMES]İzmit
[FONT=Arial, Trebuchet MS, Helvetica]AA[/FONT]
[/FONT][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TR]
[TD="colspan: 3"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 472, colspan: 3"][FONT=TIMES NEW ROMAN, GEORGIA, TIMES]15 Aralık 2003 — [/FONT][FONT=TIMES NEW ROMAN, GEORGIA, TIMES]Yeni Hicaz Mağazaları Müdürü Cengiz Alkan, “Arabistan’da satılan eşyaların büyük bölümü ülkemizden gidiyor ve orada daha pahalı oluyor. bu yüzden, hacı adayları daha ucuz olduğu için, hediyelikleri Türkiye’den alıyor” dedi.

[/FONT]Hacı adayları, hac malzemeleri ile dönüşte yakınlarına verecekleri hediyeleri satın almaya başladı. Yeni Hicaz Mağazaları Müdürü Cengiz Alkan, hacı adaylarının alışverişi dolayısıyla hareketli günler yaşamaya başladıklarını belirterek, hac öncesi 2 ve sonrası da 2 olmak üzere, yılda 4 ay satış yaptıklarını söyledi. Hac ve hacılarla ilgili iğneden ipliğe her türlü malzemenin bulunduğunu ifade eden Alkan, “İhram, ihram kemeri, terlik, çanta, ayakkabı, seccade kadın elbisesi gibi adayların zorunlu malzemeleri ile hediyelik eşyalar, yaklaşık 500 milyon lirayı buluyor” dedi.

[FONT=Times New Roman,Times]HEDİYELİKLER TÜRKİYE’DEN[/FONT]
Alkan, hacı adaylarının, hediyelik eşyalar için Arabistan yerine Türkiye’yi tercih ettiklerini bildirerek, şöyle konuştu: “Arabistan’da satılan eşyaların büyük bölümü ülkemizden gidiyor ve orada daha pahalı oluyor. Bu yüzden, hacı adayları daha ucuz olduğu için, hediyelikleri Türkiye’den alıyor. Kutsal görev için maliyetten kaçınmayan adaylar, yakınlarına mahçup olmamak için takke, seccade, esans, yüzük, hurma, zemzem, zemzem takımı, misvak, kına ve sürme türlerinde 100-150 parça hediye satın alıyor. Bu yıl işler biraz durgun, ama eksiklerini fark eden adayların dönüşte yaptığı alışveriş hareketlilik yaratabilir. “

[FONT=Times New Roman,Times]YAKLAŞIK 3 MİLYAR LİRAYA MALOLUYOR[/FONT]
Cengiz Alkan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla gidecek adayların ortalama 1.800 dolar yol ve konaklama ücreti ödediklerini ifade ederek, kutsal görevin yaklaşık 3 milyar liraya malolduğunu sözlerine ekledi.
Hac malzemeleri ve hediyelik eşyaların fiyatları ise şöyle:
dotBlack.gif
Erkek Hacılar: İhram: 15 milyon, ihram kemeri 3-5 milyon, ayakkabı 10 milyon, elbise 20 milyon, seccade 5-7 milyon, terlik 3-5 milyon, pijama takımı 20 milyon.
dotBlack.gif
Kadın Hacılar: Elbise 20 milyon, şile bezi elbise 15 milyon, ayakkabı 8 milyon, pijama takımı 20 milyon.
Bu arada, ilk kafilenin Pazartesi gününden itibaren yola çıkacağı Kocaeli’nden, bu yıl 1500 aday hacca gidecek.

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/248174.asp[FONT=TIMES NEW ROMAN, GEORGIA, TIMES]

[/FONT][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

leman sam hep farkli görüsmeleri olan bi insan, yine kanitlamis bunu
kendi görüsürüdür saygi duymak gerekir.
bu düsüncesinin sebebini bilmeden yargilamamak gerekir,
bos konusan bi insan degildir cünkü.

Leman Sam olarak konuya yorum yaptım, tabiki çok pahalı olmasının taraftarı değilim, bu doğru değil... Kıyas yaptım çünkü o lafı konuşan kişilerin bir ayağı hep yurt dışında, eğitimi, sağlığı, giyimi, tatili... bir çok şey. onlara para harcarken tatil yaparkende bir şekilde başka milletlere para kazandırıyor ( yani ben araplara para kazandırmam lafına ithafen şöylenmiş bir laf ).

ve İslamda zorlama da yok, eğer maddi durumun iyi değilse ve çok borcun varsa, zaten gitmekle mükellef değiliz, keşke daha uygun olsa da sadece durumu iyi olan değilde, her gitmek isteyen gidebilse...

Benim yazımda söylediğim şeyleri örnek gösterdiğiniz için, alıntılama gereği duydum. Herkesin düşüncelerine saygım var, benim düşüncemde bana ait:34:

Araplara para kazandirmam lafini cok pahalli oldugu icin soylemis olmali. Enayi parasi gibi.. Fiyat normal olsa belki cok daha fazla insan Hacca gidebilecek bugun.. Araplarin ayibidir bu, L. Sam'dan once..

İmza günü yeterince ilgi görmedi sanırım.

Fazla tepki görürse yarın öbür gün başka bir açıklamasını daha okuruz: "Benim annem de kapalıydı, namazını kılardı." şeklinde. :1: Hep öyle oluyor çünkü.

Bir de kimin inancı için kimin şov için gittiğini nasıl anlıyormuş onu da merak ettim. :26: O mu acaba bunun karar mekanizması...

Araplara para kazandirmam lafini cok pahalli oldugu icin soylemis olmali. Enayi parasi gibi.. Fiyat normal olsa belki cok daha fazla insan Hacca gidebilecek bugun.. Araplarin ayibidir bu, L. Sam'dan once..
Bende leman hanimi ayiplamiyorum zaten, ama olaya sadece Araplar olarakta bakmiyorum, din i ticarete ceviren sadece olnlar degil. Benim görüşüm. Benim yorumum.
Araplar iyi yapiyor da demiyorum, söylediklerimi carptirmayin lutfen, ve bana degil de konuya yorum yapin.
Beni anlamak zorunda degilsiniz. Anlayan anliyor...

İmza günü yeterince ilgi görmedi sanırım.

Fazla tepki görürse yarın öbür gün başka bir açıklamasını daha okuruz: "Benim annem de kapalıydı, namazını kılardı." şeklinde. :1: Hep öyle oluyor çünkü.

Bir de kimin inancı için kimin şov için gittiğini nasıl anlıyormuş onu da merak ettim. :26: O mu acaba bunun karar mekanizması...

Leman Sam'ın tiraj amaçlı sanat yapmadığını herhalde herkes bilir albümünü onun tarzını beğenenler alur sadece kaç senelik sanatçı bir kere bile magazin sayfalarında adını görmemişiz şimdi mi reklam yapacak.karşısında nasıl soru sorulduğunun neye yanıt verdiğini bilmeden yargılamayın. Örnekler vereyim petek dinçöz umreye gitti her programa çıktı geldikten sonra ve hep umreyi anlattı konu kapansa bile açıyordu konuşuyordu.seda sayan gittii havaalanında demeçler verdi geldi yine öyle. Ama yaşam tarzı umreye giden birine uygun değil evli bir erkekleberaber oldu adam ayrıldı hala beraberler evlilik bağı da yok aralarında böyle bunu reklam yaptığı çok belli olan daha birçok sanatçı var bizde anlıyoruz Leman hanım mı anlamıcak. Kaldı ki din üzerinde zengin olma oraya ibadet için gelenler turistil geziye geliyormuş gibi fahiş fiyatlı oteller yapılması herşeyin yiyeceğin içeceğin bu kadar pahalı olması ibadet için her kolaylığı sağlayacakları halde zorlaştırmaları doğru mu zengin ibadeti midir hac evet durumu kötü olanlara farz değildir ancak herkeste gitmek ister senelerce para biriktiren biliyorum kabenin bulunduğu bir ülke halkının bunu kolaylaştırması lazım ama kadını erkeği bu sayede zenginlik içinde yaşıyor

Back
X