Manipüle edildiğinizi nasıl fark ettiniz?

Merhabalar Beren,
Sen galiba laboratuvar olan bir alanda doktora yapiyorsun, cok tanıdık geldi yaşadıkların, bende İstanbul'da sözde en iyi üni sayılacak unide doktora yapıyorum. Dünyanın farklı yerlerinde doktora yapan arkadaşlarım bulunmakta ve çoğunlukla benzer durumları yaşamaktalar. Hatta bulunduğum okulda doktora mezuniyeti yakin olan bir arkadaş vardı, aspiratör cihazı elimizle duymesini basmamizi isterdi halbuki ayakla basmak için tasarlanmışti.
Manipulator seni kıskanıyor, her zaman böyle insanlar #1 olmak istiyorlar, genel olarak her labta bir kişi bulunuyor. Ben umursamiyorum dediklerini, kimse anne karnında deney yapmaya öğrenmedi diyorum. Manipülasyonunu bana geçmesini pek izin vermiyorum.
Sen kendini bilirsin, benimde masterim doktoramdan bir tık farklı ama artılarini görüyorum. Kendini sev yapabileceğini inan, çünkü çok uzaklara iyi doktora almak için gitmişsin, nedense aklımda Singapur dansın gibi geldi.... Arada gez dinlen kafa dağıt....

Hemen pes etmeyin sonuçta güzel bir burs alarak gelmişsiniz ve insanın hayatında böyle fırsatlar çok az çıkıyor.Ben olsam manipule eden hocama hiç sinirlendiğimi belli etmez,yüzümde daima bir gülümsemeyle onun her eleştirisinde “çok teşekkür ediyorum fikirleriniz bana çok yardımcı oluyor zaten herkes benim çalışmalarımı çok beğeniyor sizin yorumlarınız bana çok katkıda bulunuyor işimi daha da iyi yapmama yardım ediyor” diyerek sen onu manipule et.Yani kendinin çok sevilen çok takdir edilen biri olduğunu bu tarz eleştirilerin işini daha da mükemmel yapmana neden olduğunu anlat hem de her defasında.Teşekkür et devamlı her eleştirdiğinde “bunları söylemeniZ beni daha da kamçılıyo işimi çok çok iyi yapmama yardımcı oluyo size ne kadar teşekkür etsem az iyi ki varsınız “falan filan diye hem kendinin çok iyi olduğunu onu anlat hem de ara ara onu öv:)))

Bana bunu annem babam yaptı sen aptalsın geri zekalı aptal senmi okuyacaksin bu lise okuyamaz aptal saf üniversite okuyorum aöf ne gerek var iki yıl okudun yeter gir işe çalış ehliyet alıcam alamazsın beceremezsin dedi tabiki aldım aöf bitirdim evlendim eşim oku seni okutayım öğretmen ol dedi ben okadar eminim ki yapamayacağıma okadar inanmışım ki aptal olduğuma eşim zorla çalıştırdı yspabildiğimi görüncr derslere asıldım okudum öğretmen oldum ama hala acaba ben donuk zekamıyım acaba safımıyım diyorum içten içe

Cok tatlisiniz beni gercekten guldurdunuz bu halde bile :))) Buradaki diger PhD arkadaslarla da konusuyoruz inanin onlar da boylesini gormemisler. Bana numuneler denk geldi. Sorun su ki ben o kisinin projelerinde calisiyorum bu sene, major rol onun minor rol benim. Henuz bagimsiz degilim o yuzden ondan ayri calisamiyorum. Ben seneye bagimsiz calisacagim hoca ile konustum dedigimde 'Bagimsiz???' diyerek yuzume bakip alayci gulumseme atan bir insan. Beni kendine teknisyen olarak geldi saniyor herhalde

Tam tersi aslinda bizi ezik gormeyen hatta kendilerinden daha iyi goren bir toplumdayim. O yuzden sorun yasiyorum zaman zaman zaten, rakip goruluyor :) Bir de benim lisans donemimde ilk yayinim cikti bunu duyunca inanmadi bir turlu, senin cok iyi olman lazim o zaman diyor. Tabii ben iyi degilim lisansta ilk yayinim da sans eseri cikti masteri da sans eseri bitirdim. Hatta ve hatta saniyor ki ben buraya sans eseri dustum bu burs bana oylesine verildi falan. Simdi guluyorum dusundukce ama gercekten o bunlara inaniyor diyecegim artik evet beni leylekler getirdi buraya birakti diye :)))

Lisansustune basladigim gunden beri mutsuzum diyorum da inanmiyorlar :)))

Saka bir yana, is temposuna inanin alisigim. Hic zorlamaz beni, Turkiye' deyken de uzun saatler calisiyordum ama insanlara tahammul edemiyorum. En garipleri beni buldu dunyanin bi ucunda

Muhendisim evet labda calisiyorum.
PhD dogasi geregi cok zor kabul ediyorum ama insanlar neden daha zorlastiriyor kismini kabullenemiyorum. Benim cevremdeki diger PhDlerde dahi bu kadarini yasayanlar yok ben cok degisik bir gruba dustum gercekten. O ayakla degil elle basma kismi cok tanidik geldi ben de 'kesiyi dik atma, yan at' diye bir baskiya maruz kaliyorum bir cesit deneyde. Yahu adam bana dik daha rahat geliyor diyorum yok o zaman ben sana guvenemem diyor. Sonra mesela bir teknik ogrenmeye calisiyorum gecen gun bu da duymus bir sekilde gelip gozlerini acip 'Bugun bir seyler ogrendin mi?' diyerek laf sokuyor. Ona kalsa her seyi ilk bir ayda tamamen ogrenmem gerekiyormus su an bir sey ogrenip denemeye kalktigimda o kadar sinirleniyor ki neden simdiye kadar ogrenmedin diye.
Bir sekilde beni bu kadar etkilemesine izin vermisim iste...

Terapi goruyorum hatta terapistim fark etti durumu ve beni defalarca konusturmaya calisti.
Ona da savundum yok o iyi bir insan bana cok sey ogretti diye, olumsuz konusmadim. Haftayaki olan seansimda anlatacagim megerse ben neler yasamisim diye...

Ben bu Asyalilarin agizlarina s..yim tovbe Allahim tovbe tovbeee
Benim de basimda bir Hint var, adam bir gerizekali ama kendini akilli saniyor. Isin daha kotu yani patron da bunun cok super yetenekli olduguna ikna olmus toz kondurmuyor. Isleri de berbat etti, herkes sikayetci, gelen kimse beraber calismak istemiyor, 2 eleman ise girdikten sonra 2 ay sonr ayrildi patron hala ayrilanlara suc atiyor buna toz kondurmuyor. Ben de karsima aldim patrona dedim ki bak tum dunya kotu tek bu mu iyi, yani buraya gelen herkes mi problemli, senin eleman onlari kacirmis olmasin?? Yok diyor, adam gibi konusup anlatinca anliyormus beyzade.

Aynisi biliyor musunuz ben de yeni ogrendim ki benden once iki tane teknisyeni ilk aylari dolmadan kacirtmis. Iki tane stajyerine de kotu referans vermis. Herkes mi kotu yahu diye sordugumda hicbiri yeterince iyi degil diyor:)) Benim hocam da insanlarin iyi tarafini gormezsem burada kimse kalmaz diyor yollamiyor. Hocaya bir konuda bahsederken benim icin hiyerarside Beren altta ya dedi (ogrenci oldugum icin) hoca burada hiyerarsi yok, hiyerarsiye girersen zararli cikarsin dedi ona. Bana da ikidebir sorup duruyor o mu bir sey yapti sana diye? Anlatsam beni uyumsuz gorecek diye anlatamiyorum da. Oyle takili kaldim bunlarin aralarinda

Valla ben akillandim. Bir dahaki isimde bakicam, Asyal var mi Hintli Cinli neyse artik varsa ben yokum arkadas.

X ile çalışmak zorunda değilmişsiniz, çok iyi. Baskı hissetmenize gerek yok. “X beni düşündüğünüzü biliyorum. Ama biliyor musunuz, ben tam bu işe göreyim. Siz benim için endişelenmeyin. İleride hakkımdan çok söz ettireceğim, sizde o zaman gurur duyarsınız” tarzı egolu, az çok samimi gözüken ama “işini yap, kısa kes” mesajlı konuşmalarla cevap verin.

Onunla çalışmamak 2. seçeneğiniz olsun bence. Çünkü; bu tip insanlar sömürüp sömürüp atar. Siz sindirilmeye karşı gelip işinizi öğrenmeye devam edin. Hem bu tip rekabetlerde iyi kullanılırsa sizi daha çok ilerletir.

Aslinda artik durumu fark ettigime gore yapabilirim bu dediginizi eger burada kalirsam. Hatta muhtemelen o zaman benimle calismak istemez, toptan kurtulmus olurum.

Bu tip insanlar benim hayatimda da oldu. Kıskançlıktan, ''Beni bu gecer ben arkada kalırım'' endişesi ile sizi yildırırlar. Nefret ettigim insqm tipi. Eger kendinuzden eminseniz ve baska kaynaklardan da başarılı okduğunuzu duydukça yılmayın ve onensemeyin derim.

Tam da az önce manipule etme sanatı diye bir video izledim. Sizin bahsettiğiniz kişi izledigim videodaki her şeye %100 uyuyor çok şaşırdım. Zararsız görünen, güler yüz gösteren, "senin iyiliğin için diyorum" diyen, istediği şeyleri sanki sen istiyormuşsun algısı yaratan ve seni bunların hepsine inandıran biri. Vay canına adam gercekten bu işin ustası olmuş. İnsanları etkileme konusunda bu kadar başarılı olması ayrı bir yetenek ancak bu onun kötü bi insan olduğunu değiştirmez. Onunla çalışmak zorunda degilseniz çalişmayı birakin bence. Sizi başarısız hissettirmesine izin vermeyin, anlattığınız kadarıyla gayet basarılı oldugunuzu düsünüyorum ben.

Terapi goruyorum hatta terapistim fark etti durumu ve beni defalarca konusturmaya calisti.
Ona da savundum yok o iyi bir insan bana cok sey ogretti diye, olumsuz konusmadim. Haftayaki olan seansimda anlatacagim megerse ben neler yasamisim diye...
terapi gormenizden ziyade okulun ilgili birimine konuyu bildirmenizin iyi olacagini dusunuyorum. benim master yaptigim okulda boyle bir birim var mesela, cinsel/psikolojik vs butun taczler bildiriliyor onlar da yönlendiriyor yapici sekilde. hatta mansplaining e karsi bilinclwndirme calismalari dahi var.

bizde daha neler dönüyor, trajikomik gerçekten, bir yan labımız bizden daha feci çünkü malesef öğrencilerin çoğu stress ve baskıdan dolayı antidepresant kullanıyorlar... bir keresinde bu ayak el meselesi yapan arkadaş yaygarayı kopartı grupta yazmış neymış benim kullandığım pippetin uc kısmı kayıpmış, çöpe bile bakmışlar bulamamışlar. daha önce bir kez çıkmıştı ve ucu atarken çope duşmuştu. ama sonra dikkat etmeye başladım, ikinci kez guya duştu ve kayıp oldu, tabi bende girdim laba, bir bakayıp o kısım pippete duruyor.... bende bu kişiyi ondan sonra anladım manipulator olduğunu... bazan psikopat hocalari ifşa edesim var, kimse boşuna onlarla çalışmasın, psikolojileri bozulmasın... anonim web siteleri olsa keşke lisansustu öğrencileri için, ne güzel olurdu... zamanla geçecektir Beren hiç üzülme boşvermeyi öğrenirsin...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…