- 11 Ağustos 2018
- 1.256
- 1.619
- 133
- 43
- Konu Sahibi Rosalind Franklin
-
niye emin degilsin? ilk zamanlarinda ki istegine tutun bence. istemeseydin gitmezdin oralara. basarma potansiyelin olmasaydi seni almazlardi.
evet manipulasyona ugramissin baya.
inanmasi zor oluyor cunku sana bir yandan iyi davraniyor ve tatli dille konusuyordur.
ama hocan cok guzel anlatmis. o seni yildirmaya calisan kisinin standartlarina gore iyi olmak zorunda degilsin.
o kisiyle beraber calisma bundan sonra.
yapman gereken tek sey kendi ozguvenini toparlaman ve o kisiyle iletisime gecmemen. kendi fikirlerini senin fikrinmis gibi icine islemis zamanla.
yapamazsin diyenlere inanma. iyi niyetli olan seni motive eder. yerle bir etmez.. bir yandan vurup oteki yandan oksamaz.
evliliklerde de oluyor bu. eslerini doven adamlar oteki yandan seni seviyorum diyor. sence boyle birseymi olur? sence senin motivasyonunu dusuren kisi senin iyiligini mi istiyor?ayrica tabiki sana isini gosterecek. onun sorumlulugu altindasin. birsey olsa ona hesap soracaklar. yani ne malum sana cidden sirf iyilik icin yardim ettigi?hele oteki yandan seni yildirmaya calisirken?..
boyle birsey varsa bilincsiz de yapabiliyor olabilir. ben olsam gider yuzune soylerdim bunu. bence daha atlatamamissin. nerdeyse bana isimi biraktiriyordun diye. birazda o dusunsun
haaa.. sakin birakma tatlim! ne demek uygun degilim iyi degilim. sen hele bitir isini sonuna kadar. sonra anlarsin sana gore miymis degilmis diye. onca yolu vazgecmek icinmi gectin yahu..
sakin sakin.
ayrica simdi birakirsan ömrün boyunca pisman olursun. ve o kisinin dedigi seyler icinde kalir. baska ogreten kisi iste. ozaman aradaki farkliliklari gormus olursun. tipki hocanin sana dedigi seyler gibi sonradan iyice emin olur anlarsin o kisinin sana manipule ettigini. yani yola devam et. en azindan ogreten arkadasini degistir sonra bak bakalim nasilsin nasil hissediyorsun.. en azindan ondan sonra kararini ver birakip birakmamayi..
Manipülasyon/etkileme /yönlendirme ne olursa olsun siz meseleyi çözmüşsünüz
Özellikle meslek hayatımda sayısız kez böyle durumlara maruz kaldım artık tabii yaşın verdiği tecrubeyle ‘teşekkür ederim ama ben böyle düşünmüyorum uzatmaya kalkarsa da birbirimizi yormayalım vs şeklinde konuşma yapıyorum çünkü dinlemeye bile tahammülüm yok bana göre septik söz ve önerileri
Özellikle genç yaşta bu yönlendirmeler çok yapılır -ki iyi niyetle yapılsa bile sizi irrite ediyorsa bir şekilde mesafe koyun derim
Bu kişiyle çalışmak zorunda değilseniz,değiştirebilme şansınız varsa değiştirin ve bir daha selam bile vermeyin.Benim de yakın bir arkadaşım vardı böyle her konuda beni eleştiren sürdüğüm rujdan tutunda bakışıma kadar evet kız bakışlarımı bile eleştiriyordu.Ben de üzülüyordum tabi sonra bir gün kıza baktım ve dedim ki şu yerden bitme,sivilceli tipin seni eleştirmesine neden izin veriyorsun.Bir daha görüşmedim onunla
Aklıma üniversite son sınıftayken bir profesör tarafından nasıl manüpüle edildiğim geldi 22 yaşındaydım ve beynim allak bullak olmuştu Allahtan bir tuhaflık olduğunu sezdim ve hiç muhabbetim olmayan aflı öğrencilerle riske girerek bu konuyu açtım ve tahminlerimde yanılmadığımj gördüm26 yaşındayım.
Türkiye' deyken araştırma görevlisiydim ve çok farklı hocalarla çalıştım. Hiç böylesini yaşamadım güleryüzle bu kadar etkilemeyi başaran hiç olmamıştı.
Sizin gibi ben de yurtdışında doktora yapıyorum.
Benim Türkiye'deki eski danışmanım böyleydi. 3,5 yıl sonunda yeterlilik verdikten sonra doktorayı bıraktım. Araştırma görevlisiydim, ailemin yanındaydım. Burs kazanıp Almanya'ya geldim ben de. Her şeye sıfırdan başladım.
Sizi nasıl tükettiğini anlıyorum. Hele ki benim gibi adaptasyon süreci sancılı geçen biriyseniz daha da zor olmuştur. Ben her başladığım yerde ilk 6 ay bocalıyorum, tam performansımı yakalayamıyorum. Böyle bir süreçte bir de mobinge maruz kalmak çok zordur, eminim.
O insana olan bağımlılığınızı azaltın. Mümkünse başkasıyla çalışın. Değilse, kendi başınıza öğrenebildiğiniz kadarını öğrenin, elzem olmadıkça ona sormayın.
Çok çalışın, kendinizi geliştirin. Başardığınızı gördükçe motivasyonunuz artar.
O insanın fikrini, onayını istemeyin. Bir iş yaptığınızda sonuçları ona değil, danışmanınıza gösterin.
Kendinize dönüp bakın. Bu insan bana bunu söylüyor ama gerçeklik payı nedir? Haklı mı? Değilse, sallaaaa. Ben ex-danışmanım bana sürekli "sen yurtdışında yapamazsın.", "sen iyi bir yerden kabul alamazsın" derdi. Sonunda bir gün patladım. "Ben hep en iyi yerlerde okudum, bundan sonra neden olmasın" dedim. "Şans faktörü" dediyani ben balına kazanmışım Türkiye'nin en iyi okullarını. Sonra istifamı verdim zaten. Şimdi Avrupa'nın en iyi üniversitelerinden birindeyim. Şansına...
Bazı insanlar kendi yetersizliklerini sizi ezerek bastırmaya çalışır. Fırsat vermeyin. Size uygulanan psikolojik şiddeti motivasyon kaynağınız yapın.
Çalışın, başarın. Kaybettiğiniz özgüveninizi geri kazanın.
Kendinizi kimseyle kıyaslamayın. Siz Beren'siniz. Zaten çok başarılısınız ki oraya kadar gitmişsiniz. Her iyinin iyisi var. Sizden iyi birinin olması, sizi kötü yapmaz. Kendi başarınıza ve gelişiminize odaklanın. Oradaki imkanlardan en iyi şekilde yararlanıp kendi sınırlarınızı ve potansiyelinizi keşfetmeye çalışın.
Ne kadar güzel söylediniz. Benim aldığım bursa bütün dünyadan başvuru oluyor ve %1 oranında bursu alma şansımız var. Ben ilk başvuruda alabildim ki genelde birkaç defa başvururlar. Buna rağmen bu kişi benim şans eseri bursu aldığımı çalıştığım alanı da benim seçmediğimi kurumun seçtiğini düşünüyor. Halbuki çalıştığım alanı ben seçtim, severek ve isteyerek geldim. Bursu da hak ederek aldım. Birkaç defa söyledim bunları ama bana inandığını sanmıyorum. Hiçbir dediğime inanmıyor ki :)
Evet çok haklısınız.
Yine dün öğrendiğim kadarıyla bu kişi daha önce birkaç teknisyen ile çalışmış hepsi bir ay dolmadan ayrılmış. Diğer çalıştığı öğrencilere de hiçbir şekilde iyi referans vermemiş. Kimseyi ama kimseyi yeterli görmüyor neredeyse.
Ben terapi görüyorum terapistime bile bu kişiyi savunuyordum biliyor musunuz? O kadar inanıyordum ki sorunun bende olduğuna...
O zaman hiç takmayın bence cevap bile vermeyin mesela sinir olduğunuzu belli etmeyin.İfadesiz durun o kendinden şüpheye düşsün.Ben değiştiremem şu an ama kendisi 1 sene sonra ayrılabilir, sözleşmesi bitiyor.
Sevgili Cizi22 çok teşekkür ederim güzel sözleriniz ve desteğiniz için. Benzer yollardan geçen bir insan olarak sizce benim danışman hocamla bu konuyu konuşup, kendimi tutamayarak ağlamaya başlamam bana olumsuz olarak geri döner mi? Hocam destekleyici konuştu ama uzun vadede önüme gelir mi diye endişeliyim. Açıkçası hala bırakıp-bırakmama arasında gidip geliyorum. Kendimi sonsuz bir mutsuzluk döngüsüne sokmak istemiyorum.
Dışınızdan demeseniz de içinizden kendi kendinize bunu söyleyin. Kendinizi onun karşısında ezik görmeyin.Merhaba, şu durumda beni en iyi anlayanlardansınız sanırım. Ben de Türkiye' deyken araştırma görevlisiydim, istifamı verip geldim.
Benim sorunum şu ki hocam şu an bağımsız çalışmamı istemiyor. Ben bu kişinin projelerinde çalışıyorum. Yani bağımsız çalışma gibi bir durumum olamıyor. Beni bu kadar etkilemesinin en büyük sebebi de bu. O iş vermediği sürece ben çok çalışamam çünkü proje onun. Majör rol onun minor rol benim.
İlk geldiğimde başkası ile çalışacaktım ama o kişi bana kesinlikle iş göstermedi hiçbir şey öğrenemiyordum ben sana öğretmek zorunda değilim diyordu. Bu kişi en azından öğretiyor diye katlanıyordum. Hatta öğretirken çok zaman harcadığı için bana çok iyilik yaptığını falan düşünüyordum. Tam anlamıyla gözüme perde inmiş gibiydi. Dünden beri fark ediyorum ve yaşadıklarıma inanamıyorum.
Benim üniversitem de dünya sıralamalarında ilk sıralarda olan bir üniversite. Aslında demem lazım senin doktora sonrası geldiğin yere ben doktora için geldim diye ama öyle bir insan olamam işte.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?