Manipüle edildiğinizi nasıl fark ettiniz?

Manipülasyon/etkileme /yönlendirme ne olursa olsun siz meseleyi çözmüşsünüz
Özellikle meslek hayatımda sayısız kez böyle durumlara maruz kaldım artık tabii yaşın verdiği tecrubeyle ‘teşekkür ederim ama ben böyle düşünmüyorum uzatmaya kalkarsa da birbirimizi yormayalım vs şeklinde konuşma yapıyorum çünkü dinlemeye bile tahammülüm yok bana göre septik söz ve önerileri
Özellikle genç yaşta bu yönlendirmeler çok yapılır -ki iyi niyetle yapılsa bile sizi irrite ediyorsa bir şekilde mesafe koyun derim

Bu kişiyle çalışmak zorunda değilseniz,değiştirebilme şansınız varsa değiştirin ve bir daha selam bile vermeyin.Benim de yakın bir arkadaşım vardı böyle her konuda beni eleştiren sürdüğüm rujdan tutunda bakışıma kadar evet kız bakışlarımı bile eleştiriyordu.Ben de üzülüyordum tabi sonra bir gün kıza baktım ve dedim ki şu yerden bitme,sivilceli tipin seni eleştirmesine neden izin veriyorsun.Bir daha görüşmedim onunla

Sizin gibi ben de yurtdışında doktora yapıyorum.
Benim Türkiye'deki eski danışmanım böyleydi. 3,5 yıl sonunda yeterlilik verdikten sonra doktorayı bıraktım. Araştırma görevlisiydim, ailemin yanındaydım. Burs kazanıp Almanya'ya geldim ben de. Her şeye sıfırdan başladım.

Sizi nasıl tükettiğini anlıyorum. Hele ki benim gibi adaptasyon süreci sancılı geçen biriyseniz daha da zor olmuştur. Ben her başladığım yerde ilk 6 ay bocalıyorum, tam performansımı yakalayamıyorum. Böyle bir süreçte bir de mobinge maruz kalmak çok zordur, eminim.

O insana olan bağımlılığınızı azaltın. Mümkünse başkasıyla çalışın. Değilse, kendi başınıza öğrenebildiğiniz kadarını öğrenin, elzem olmadıkça ona sormayın.

Çok çalışın, kendinizi geliştirin. Başardığınızı gördükçe motivasyonunuz artar.

O insanın fikrini, onayını istemeyin. Bir iş yaptığınızda sonuçları ona değil, danışmanınıza gösterin.

Kendinize dönüp bakın. Bu insan bana bunu söylüyor ama gerçeklik payı nedir? Haklı mı? Değilse, sallaaaa. Ben ex-danışmanım bana sürekli "sen yurtdışında yapamazsın.", "sen iyi bir yerden kabul alamazsın" derdi. Sonunda bir gün patladım. "Ben hep en iyi yerlerde okudum, bundan sonra neden olmasın" dedim. "Şans faktörü" dedi yani ben balına kazanmışım Türkiye'nin en iyi okullarını. Sonra istifamı verdim zaten. Şimdi Avrupa'nın en iyi üniversitelerinden birindeyim. Şansına...

Bazı insanlar kendi yetersizliklerini sizi ezerek bastırmaya çalışır. Fırsat vermeyin. Size uygulanan psikolojik şiddeti motivasyon kaynağınız yapın.

Çalışın, başarın. Kaybettiğiniz özgüveninizi geri kazanın.

Kendinizi kimseyle kıyaslamayın. Siz Beren'siniz. Zaten çok başarılısınız ki oraya kadar gitmişsiniz. Her iyinin iyisi var. Sizden iyi birinin olması, sizi kötü yapmaz. Kendi başarınıza ve gelişiminize odaklanın. Oradaki imkanlardan en iyi şekilde yararlanıp kendi sınırlarınızı ve potansiyelinizi keşfetmeye çalışın.

Evet çok haklısınız.
Yine dün öğrendiğim kadarıyla bu kişi daha önce birkaç teknisyen ile çalışmış hepsi bir ay dolmadan ayrılmış. Diğer çalıştığı öğrencilere de hiçbir şekilde iyi referans vermemiş. Kimseyi ama kimseyi yeterli görmüyor neredeyse.
Ben terapi görüyorum terapistime bile bu kişiyi savunuyordum biliyor musunuz? O kadar inanıyordum ki sorunun bende olduğuna...

26 yaşındayım.
Türkiye' deyken araştırma görevlisiydim ve çok farklı hocalarla çalıştım. Hiç böylesini yaşamadım güleryüzle bu kadar etkilemeyi başaran hiç olmamıştı.

Ben değiştiremem şu an ama kendisi 1 sene sonra ayrılabilir, sözleşmesi bitiyor.

26 yaşındayım.
Türkiye' deyken araştırma görevlisiydim ve çok farklı hocalarla çalıştım. Hiç böylesini yaşamadım güleryüzle bu kadar etkilemeyi başaran hiç olmamıştı.
Aklıma üniversite son sınıftayken bir profesör tarafından nasıl manüpüle edildiğim geldi 22 yaşındaydım ve beynim allak bullak olmuştu Allahtan bir tuhaflık olduğunu sezdim ve hiç muhabbetim olmayan aflı öğrencilerle riske girerek bu konuyu açtım ve tahminlerimde yanılmadığımj gördüm
Akademisyenlerde tabii mesleklerinin getirdiği tecrubeyle manipulasyon olayı daha etkili kullanıyorlar
Öylesi benden uzak olsun diyorum

Merhaba, şu durumda beni en iyi anlayanlardansınız sanırım. Ben de Türkiye' deyken araştırma görevlisiydim, istifamı verip geldim.

Benim sorunum şu ki hocam şu an bağımsız çalışmamı istemiyor. Ben bu kişinin projelerinde çalışıyorum. Yani bağımsız çalışma gibi bir durumum olamıyor. Beni bu kadar etkilemesinin en büyük sebebi de bu. O iş vermediği sürece ben çok çalışamam çünkü proje onun. Majör rol onun minor rol benim.

İlk geldiğimde başkası ile çalışacaktım ama o kişi bana kesinlikle iş göstermedi hiçbir şey öğrenemiyordum ben sana öğretmek zorunda değilim diyordu. Bu kişi en azından öğretiyor diye katlanıyordum. Hatta öğretirken çok zaman harcadığı için bana çok iyilik yaptığını falan düşünüyordum. Tam anlamıyla gözüme perde inmiş gibiydi. Dünden beri fark ediyorum ve yaşadıklarıma inanamıyorum.

Benim üniversitem de dünya sıralamalarında ilk sıralarda olan bir üniversite. Aslında demem lazım senin doktora sonrası geldiğin yere ben doktora için geldim diye ama öyle bir insan olamam işte.

Sizde söyledikleri le dalga geçin. Meselela doktormusunuz? "haklısın. Çaktırma ben aslında hastanedeki palyaçoyum, buraya da renk katmaya karar verdim" diyin. Öyle insanları ciddi aldıkça sizi daha çok hedef görürler. Sallamayin. Siz başarılısınız, bu hep göze batar, heleki yabancıysaniz 2 kat.

onu savunduguna inanirim.
ki o hale bile getirdiyse kesinlikle iletisimi azalt o kisiyle. tehlikeli cunki. merhaba merhaba yeterli.
ögrenim aldigin yerde de özel hayatinla ilgili birsey paylasma. is ve özel hayatini ayri tut. sana karsi kullanilmasin birsey.
hem kafan rahat olur.

cok üzüldüm senin adina. ne yazikki kendi hayatinin acisini baskasinin hayati üzerinden cikaran insanlar var bu dünyada ve biri sana denk gelmis. o kisi kendisine yapilani atlamamis basbaya dedigin gibi. kisirdöngü olusuyor boyle boyle. sana uyguladigi seyler onada uygulanmistir muhtemelen. bence merhamet duy. ama uzak durmaya calis. senin problemin degil sonucta.
dedigim gibi de önce saglam bir ortam olustur..kendisiyle problemi olmayan bir baska ögreten arkadas ile devam et sonra daha saglikli kararlar verirsin.

Hangi ülkedesin bilmiyorum, ecnebiler bizim kadar duygusal değil, o sebeple bu konuya profesyonel olarak yaklaşacak ve sana kötü bir dönüşü olmayacak. Sana tavsiyem dik durup huzursuz eden şeyleri bu kararı düşündüren gerekçelerini açıkça konuş... Ama bir daha bu kadar duygusala bağlama....
Danışmanının dediği gibi senin psikolojik sağlığını koruman da onun sorumluluğunda :)
Korkma, sen o noktaya gelene kadar o çalışma arkadaşın yoktu... herkesin başarısı ve doğruları kendine.... sen kendi başarı hikayeni yazıyorsun.
Şakın bırakayım deme :)

Ablacım bence o okulu da ülkeyi de toptan miktir edip daha iyi seçeneklere yelken aç

PhD hiç mi hiç böyle bir şey değil. Sen artık Türkiye'deki sana iş öğreticim diyen menapoz teyzenin ağız kokusunu çeken asgari ücretli yenu mezun muhasebeci kıza dönmüşsün

Bu nasıl bir ünv yahu topu sosyopat ve psikolojik baskı uyguluyor???

Bak benim PhD ortamını anlatayım, ofisimde çalışmamı yapıyorum anlamadığım/yapamadığım bir şey olursa yan ofisimdeki postdoc abiye çatkapı yapıyorum. Hocayla da cuma sabahları buluşuyorum ilerleme durumuma bakıyor.
Bu kadar. Gerçekten bu kadar.

Bunların topunu miktir edip Avrupa'da bir yer bak bence. Elbirliğiyle seni ordan göndermeye çalışıyorlar. Ben Almanyaya tek kelime Almanca bilmeden geldim kimse de bana bir gün sen neden burdasın, olmadı geri git vs demedi çünkü onlara ne + bu büyük bir saygısızlık. Yani orayı ister seversin ister sevmezsin afedersin o etrafındakilere ne girip çıkıyor?

Sen bu tip şeyler söyleyen olursa, kardeşim ben sadece iş ilişkisinde bulunmak istiyorum, özel hayatım sizi hiç mi hiç ilgilendirmez rica ederim sınırı aşmayın. Burayı da çok sevdim, bilmiyorum niyetiniz nedir gitmeye hiç mi hiç niyetim yok ister beğenin ister beğenmeyin
diceksiniz. Okurken daraldım. Ben olsam bunların topunun a...a s...tım çoktan.

ne yazik ki akademi dunyasindaki mobbing turu de bu manipulasyonlar oluyor. okulunuzda mobbing merkezi ya da paikolojik destek hatti yok mu? bazi ulkeler bu meseleyi cok onemserler. sikayet etmeniz iliskinizi zora sokar ama boyle bir durum var diye danismaniz iyi olur. eger okulun psikologuna sikayet etmek ve olaylarin buyumesini istemediginizi soylerseniz sizin adiniza sikayet etmez ve confidency kuralini ihlal etmez. ama sizi yonlendirir.

Dışınızdan demeseniz de içinizden kendi kendinize bunu söyleyin. Kendinizi onun karşısında ezik görmeyin.
Neyse ki durumun farkına varmışsınız. O kişinin sözüne takılmadan işinize odaklanmaya çalışın. İnsan sinir olur tabii ki ama motivasyonunuzu kaybetmeyin. Bir söz var ya "bir lafa bakarım laf mı diye.." yani onun ağzından çıkanın kıymeti olmadıktan sonra sizi etkileyemez. En fazla sinir bozar.
Zaten her türlü güçlüğü göze alıp bir başımıza bir yola çıkıyoruz. Üzerine bir de böyle sıkıntılar yaşayınca insana daha ağır geliyor. Sizin de ilk zamanlarınızmış, biraz daha ortama adapte oldukça, işe alıştıkça bu baskıdan kurtulacaksınız. Hele ki ilk yayınınız çıksın, birşeylerin yoluna girdiğini görün, bunlara takılmayacaksınız. O kişi de belki vazgeçer bu tutumundan.
Ayrıca, bizim kültürümüzden gelen bir tavrımız var. Bu tavır batıda farklı anlaşılabiliyor. Kültürel farklılıklar da sizi yanlış anlamalarına, ezik görmelerine sebep olabilir. Bunu da zamanla çözersiniz.
Kolay değil, biliyorum.
Başarılar :)

Manipule edildiğimi evlendikten 1,5 ay sonra anladım ve ayrıldım. Siz şanslısınız ki hocanız sizin psikolojinizin yıprandıgını farkedip buna izin vermemis. Ya istifanızı kabul etseydi de elinizdeki nimetten olunca anlasaydınız? Bence sukredin anlayıslı bi hocanız oldugu için ve şartları kendi lehinize cevirmek için ugrasın. Zamanla bu psikolojiden kurtulup eski özgüvenli halinize geri dönersizniz merak etmeyin o kişinin oyunlarını farketmissniz bundan sonra daha dikkatli olursunuz ama iletişimi mümkün oldugunca azaltın.

Benim eş kişisi ailemin maddi gücünü, görgüsünü, sosyal cevremin kalitesini vs. sürekli kücümseyerek kendisini kaliteli ve fazla dindar göstererek psikolojik oyunlar yaptı bana ve kendimi hiç tahmin etmediğim bi statüde buldum bianda. Sasırıyodum beni nasıl ikna etti bu adam diye meger algılarımı bozmus. Çok sinsi, güleryüzlü ve zekice planlanmıs olaylar zinciri. İnsan yasamayınca bilmiyo malesef iş işten gecince farkediyo bazen. Siz de oyuna gelmeyin, sosyopat, piskopat kişiler hakkında nette araştırma yapın ne oldugunu daha iyi anlayabilirsiniz o zaman. Allah yolunuzu açık etsin.

Geçen gün radyoda birisi “kim korkar hain kurttan şarkısı bütün lisans üstü öğrencilerine gelsin “ diye istek yaptı.

Bu insanları ne kadar sıkıştırıyorlar diye düşündüm o zaman da.Şarkıda da dediği gibi hain kurttan ve küçük egosundan korkma Beren :)

İş hayatında değilde ben de kayınvalidem tarafından 8 ay boyunca bu ve daha ağır aşağılamalarla manipüle edildim. 5 ay sonra farkettim ve uzaklaştım. Eşine ve çocuklarına da aynı. Bu tür insanlar karşısındakini kendine bağımlı hale getirmek isteyen onun bağımsız biri olmasını hazmedemeyen insanlardır. Çoğu zaman aslında narsistliğin yanında aşağılık hissine içten içe sahiptirler ben bu tanıyı koydum artık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…