Markette dolandırıldım

Bir keresinde abimle trene yetişmeye çalışıyoruz.abim bizi yolcu etmeye gelmiş.etrafımızı dilenciler sardı bir iki tanesi düştü peşimize gitmiyor.bildiğin kolumuzu falan tutmaya çalışıyor.abim de kızı tersledi bi küfürler etti abime.peşimizi de bırakmıyor .çok korktum o an biz gidicez abim geri yalnız dönecek dışarıda da bi sürüler.o an her türlü kötülüğü bekledim onlardan.çünkü istediklerini alamayınca inanılmaz çirkinleşiyorlar.

Aynı ben.bazen vicdansız falan mısın kızım diyor içimden bir ses.ama enayi de değilim yani.baksan gayet genç sağlıklı adam dilencilik yapıyor.onlara inanmakta bile bile lades yani.

Boyle bir oldukca yaşlica bir teyze denk gelmisti elinde örgü patik bir kenarda satiyordu. Örgü patik giymem ama urunlerinden almistim baya. Dilenmek yerine bir sey uretiyor satiyor.

Yani gercekten ihtiyaci olanlar dilenmeye utaniyor benim gordugum. Gencecik kadin erkekler oluyor ustelik. Hiç bir acima duygun kipirdamiyor acikcasi ne kadar rol yaparlarsa yapsinlar.

Boyle bir oldukca yaşlica bir teyze denk gelmisti elinde örgü patik bir kenarda satiyordu. Örgü patik giymem ama urunlerinden almistim baya. Dilenmek yerine bir sey uretiyor satiyor.

Yani gercekten ihtiyaci olanlar dilenmeye utaniyor benim gordugum. Gencecik kadin erkekler oluyor ustelik. Hiç bir acima duygun kipirdamiyor acikcasi ne kadar rol yaparlarsa yapsinlar.
Evet öylelerine denk gelince ben de katkıda bulunmak istiyorum.ama bazı kadınlar oluyor kuçaklarında bebek(o bebeklere de uyusun diye ilaç verdiklerini duymuştum)gözleri fıldır fıldır para istiyor.o bebeklere acıyorum ama hiç para vermek gelmiyor içimden.hatta kızıyorum.o yavrucağı oyunlarına alet ettikleri için.

Merhabalar
Ayrıntıya girmiycem. Ama bunu alışkanlık yapıp markette bana bunu alır misin, şunu alır misin diye diye bir ton şeyi manipüle edip aldıran insanlar peyda olmuş. Dikkat edin, ben yandım. Siz yanmayın 😅 bugünün derdi ve dersi bu 😅
Bizim marketimize de çok geliyor bu tipler, fındıklı kek verirsin onu bırakıp daha pahalı olandan ister, bulaşık deterjanı verirsin, daha pahalı olanla değiştirmek ister, şaka gibi😅

Hamileyken bunu yasadim. Bir kadin çocuklarım aç kocam cezaevinde, kahvaltilik alamiyorum dedi, para istedi, para vermem gel marketten al dedim. Utanip sıkılmasın diye sepete ne attigina bakmadim. Arkami bir dondum ki 6li çay bardagi, 5kg deterjan, nutella, birsuru abur cubur, ne idugu belirsiz salam ve sucuk, dilimlenmis tost kasari(ben bile kendime alamiyorum) vs almis. Birdaha asla kimseye bu sekildr bireysel yardimda bulunmam herhalde

Artık bu bir meslek olmuş.
Markete gidersin,marketin önünde durmuş birşeyler istiyor.
Alayım diyorsun ,aldığını beğenmiyor yada alıyor senden arkandan girip iade ediyor,satıyor vs.
Kızımın ayakkabıları vardı küçülmüş, restoranlar sokagında hep yemek isteyen yalın ayak bir kız görüp verdim,yepyeniydi,sonra hiç ayağında görmedim ben o ayakkabıları.
Çöpün yanına cöküp ekmek yiyenler.
Okul cıkışı ışıklarda her seferinde camlara vurup para isteyen genç çocuk mesela her gün orada ve hep en yoğun saatlerde.
Hastane önünde madde etkisinde olduğu muhtemel kabadayı tipli adamlar ki baya kavga ediyorlar bunlar vermezseniz para sizinle.
Araba durduran bir grup insan,onların hikayesi de standart,hastamız var diyorlar taksi falan durdurmazlar ama illaki araba,binince de ilac parası vs ne koparabilirlerse artık.
Kalabalık sokakta yere yatan,göya bayılan ,nöbet geciren kişi genelde genc erkek.
Market otoparkında elinde 2-3 sayfalık sacma sapan bir kitapcığı ,abuk bir anahtarlık vb adını hiç duymadığım bir vakıfa yardım topladığını söyleyerek satmaya çalışan kibar,temiz giyimli ve aşırı ısrarcı kadın.(genelde kadın)
Yol param yok memlekete gideceğim diyip para toplayan ama her gün orada ayni senaryoyu oynayan kişi.
Saymakla bitmez yani, öyle çoklar ki.
Bilemiyorum ben artık,duymuyor, görmüyorum. Zaten gittiğim yerler belli onlarda bana yanaşmıyorlar.(hep aynı kişiler genelde)
Gerçekten ihtiyacı olan böyle rahat rahat ister mi sanmıyorum.
Konu sahibi keşke bilseydim minvalinde yazmış ya,yukarıda yazdıklarıma dikkat etsin diye yazdım bunlar genelde dolandırıcı. Aynı senaryoyu tekrar tekrar oynuyorlar.

Çöpün yanına cöküp ekmek yiyenler.
Okul cıkışı ışıklarda her seferinde camlara vurup para isteyen genç çocuk mesela her gün orada ve hep en yoğun saatlerde.
Hastane önünde madde etkisinde olduğu muhtemel kabadayı tipli adamlar ki baya kavga ediyorlar bunlar vermezseniz para sizinle.
Araba durduran bir grup insan,onların hikayesi de standart,hastamız var diyorlar taksi

Cok korkunç. 😦 Devamli şu manzaralari görsem ciddi manada psikolojim bozulurdu.

Merhabalar
Ayrıntıya girmiycem. Ama bunu alışkanlık yapıp markette bana bunu alır misin, şunu alır misin diye diye bir ton şeyi manipüle edip aldıran insanlar peyda olmuş. Dikkat edin, ben yandım. Siz yanmayın 😅 bugünün derdi ve dersi bu 😅
Bana da yaptilar yaşlı bir teyzeydi aldım sonrada beni eve bırak dedi.Marketci uyardi herkese ayni seyi yapiyor diye.

Merhabalar
Bu dolandırılma değil ki. Kandırmiyorlar sonuçta. Ben hiç almam öyle sorulan şeyleri.

Bir kere Bim önünde oldu bana da şekerim yok kızım şeker alır mısın dedi alınca kapının giriş kısmında beklemeye başladı başkalarından da başka şeyler istiyordu herhalde ama yıllar oldu

Merhabalar
Ay ben ilk okuduğumda kasiyerin sordukları sandım. Dalginlik. Fakir taklidi yapıp gelenlere de güvenmeyin çok. Bir markette kasiyerle konuşurken aynı adamın günde 5 kişiyi bu şekilde kandırdığını anlatınca daha da uzak durdum. Yardım yaparken gerçekten ihtiyaç sahibi olduğundan emin olmak lazım.

Bir kere de yurtdisinda kasiyer dolandirmaya calismiti beni. Uyanik kendine sigara gecmis. Sonradan fise bakinca fark ettim. Esimi markete gonderip parayi geri aldirdim. Kasiyerler birbirlerine bakip gulusmusler demekki hep yaptiklari tezgah.

Devlet hastanesi asansöründe başıma çok geldi bu dilenme olayı. Minicik çocuklar orada kıstırıp para istiyorlar. Versen olmuyor vermesen olmuyor. Asansörden inene kadar ecel terleri döküyorum. Kardeşim hasta,annem hasta,ilaç parası gibi vicdanıma dokunacak şeyler söylüyorlar ama yemezler. Bir kere arkadaşım ben ve bi çocuk asansördeyiz. Para istedi ben sesimi çıkarmadım ama arkadaşım çıkarıp verdi bi daha istedi arkadaşım vermeyince saldırganlaşıp arkadaşıma vurmuştu.

Benim babam da 40 yıllık avukat ama onu da dolandırdılar. Kızılay’da yaşlı bi amca yere yatıp sara krizi geçirmiş ağzından çıkan köpüklere kadar detaycı bir tiyatro. Babam da acımış koşmuş yanına gitmiş. Elektriğim kesik ödeyemiyorum ona üzüntümden kriz geliyo bugün böyle demiş adam. Babam da fatura parasını vermiş üzülüp. Ertesi hafta bi bakıyo ki aynı yerde aynı adam, yine sahte faturasından sahte köpüğe kadar aynı. Babam bozuntuya vermeden geçip gitmiş sonra bize de gelmiş diyo ki çok iyi oynadı rolünü, çok inandırıcıydı o yüzden kızamadım parasını hak etti😂
Hahaha parasını haketti ellerinden öperim babanın 😊🙋

Ben öyle ihtiyaclarımi al diyen kimseye denk gelmedim marketlerde bi sefer bi teyze önümde 3 adet kadar muz almıstı parası yetmedi kalsın dedi onu ben alnıstım ama öyle dolandırılmalik birsey değildi öyleysede ben yapacağını yaptım gerisi Allah ile onun arasında bide mesela bi pastanede oturuyorum bi cocuk geldi bakiyor falan ben direk sorarım ne istiyorsun al diye.
Zaten normalde yolda biri bana birseyde soramaz kulakligimi takiyorum elimle dur isareti yaparim yaklaşirsa :27:

Yok market fişlerini kontrol ederim zaten kasaya gitmeden önce aldıklarımin fiyatıni kafadan hesaplarım :) mama isteyen ya da para isteyen biri olduğu zaman direk sosyal hizmetleri arayıp bilgi veriyorum çocuğu tarif ediyorum. Dilencilere zaten para vermem zabitalari arıyorum :) arkadaşın babası gibi nöbet geçiren bayılan birini gördüğüm zaman ambulansı arıyorum ya da polise bilgi veriyorum. Işıklarda ya da herhangi bir yerde çocukların dilendirildigini görürsem de sosyal hizmetlere bilgi veriyorum çünkü istismara giriyor. (Kız kardeşim bu işlerin içinde olduğu için biraz farkındayız olayların )
Ya da henüz haberin yok 😄

Bir ara da şeyler turemisti, bir anda İstanbul'un her yerinde çöpten çıkarttığı ekmeği yemeği yere koyup yiyen. Hatta gazete serip.
Sanki o ayın yükselen dilencilik trendi oydu. Tabii o görüntüye can mi dayanir, insanlar hemen veriyordu bir şeyler.
Hadi bir köşede dilenci görürsün, çöpten çıkarıp yer üzülürsün ama taksim, Eminönü,vezneciler boyunca her dilenci aynı şeyi yapıyorsa belli yani,tezgah olduğu:)
Nuruosmaniye Cami'nin orada da geçen sene vardı hatta yakınında bir adam da gözetliyor bariz bir şekilde.

Back
X