• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mehir konusu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar ben şurada neredeyse 8 sene olacak evliyim. Dini nikahımızda ben bir şey istememiştim ama 5 reşat altın yazmış hoca. Ben ara dalgasına ne zaman vereceksin mehirimi dedim evlendiğimizden beri vermedi beyefendi. Eşim bana diyor ki bu mehir boşanacaksak vermem gereken bir şey diyor. Ben çevremden duyuyorum evlenir evlenmez alıyor millet. Şimdi ben mi haklıyım yani çoktan almalı mıydım mehiri. Yoksa kocam mı haklı boşanırken mi veriliyor?
Eşiniz bayağı uyanık biri.Mehir evlenirken kadına verilir.Boşanma durumu olursa da erkek mehri geri alamaz o kadının hakkıdır.

Saftım bacım zaman içerisinde açtım gözümü. Şimdi olsa 5 reşat ne 15 reşat isterdim. Durumu olmadı 8 senede evet. Ama artık yaratsın o durumu
Yani imkanı varsa vermesi makbuldür, keşke düğün takılarını falan saysaydınız mehir niyetine ama olan olmuş artık.

Normalde yok artik derdim de parasi pulu da varmis. Al bence de :) dursun kenarda

Yani bunun lafı kötü bir biçimde yapılmadı hiç. Ben sadece bu boşanırken verilen bir şey mi diye sordum bilmediğim için. Gerilmenize gerek yok.
E mantığı kadın mağdur olmasın diye olan bir şey
Sizinki inada binmiş ben neden gerileyim🤣

Arkadaşlar ben şurada neredeyse 8 sene olacak evliyim. Dini nikahımızda ben bir şey istememiştim ama 5 reşat altın yazmış hoca. Ben ara dalgasına ne zaman vereceksin mehirimi dedim evlendiğimizden beri vermedi beyefendi. Eşim bana diyor ki bu mehir boşanacaksak vermem gereken bir şey diyor. Ben çevremden duyuyorum evlenir evlenmez alıyor millet. Şimdi ben mi haklıyım yani çoktan almalı mıydım mehiri. Yoksa kocam mı haklı boşanırken mi veriliyor?

Siz bir şey istemezken hocanın kendi keyfine göre yazdığı miktar ne kadar hakkınız tartışılır. Orada çünkü ya geline ya gelinin ailesine sorulur ne istersin diye. Size sormadan yazılmış bir miktar bu.

İşinize gelince dinin kendi çıkarınıza olan kısmını kullanmanız doğru değil. Eşinizin durumu iyise, böyle mehir hakkım kavgası, tartışması yapmak yerine, hediye altın bilezik vs isteyin konu kapansın.

"Mehir, ödenme zamanına göre, “peşin mehir/mehr-i muaccel” ve “vadeli mehir/mehr-i müeccel” olmak üzere ikiye ayrılır: Mehr-i muaccel, peşin olarak ödenen mehirdir. Kadın mehr-i muacceli almadan kocanın evine gitmeme hakkına sahiptir. Mehr-i müeccel ise ödenmesi sonraya bırakılan mehirdir. Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir zaman belirlenmişse, bu tarih geldiğinde belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekir. Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma hâlinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm hâlinde de bırakmış olduğu mirastan ödenir."

Küçük bir araştırma yaptım (chatgpt’ye sordum🤣) nikah sırasında ne zaman ödeneceği kararlaştırılıyormuş nikahta muaccel mehir demiştik diye de şansını deneyebilirsin bence
Muaccel hemen verilenmiş
Müeccel sonra ödenen

Kese ortak. İhtiyaçlarımı görüyoruz onda sıkıntı yok. Ben sadece geçen kağıdı buldum mehir kağıdını imzalı mimzalı dedim ahaaa. 5 reşat kim istemez 🤣
Kaç lira şu anda beş reşat?

Mehir mı kaldı yahu. Çalışın alın kendinize istediğinizi. Ne kadar seviyesiz muhabbetler. Biraz guncellesin. Sonuçta ev işi ve çocuk bakımını eşit yapmak istiyoruz eslerimizle. Mehir de istemek saçma. Nasıl ki kayinvalide ile yaşayıp hizmetçilik yapmıyoruz. Mehir de istenmemeli. İki yetişkinin çalışıp ortak hayat sürmesi ev işi çocuk bakımının da ortak yapılması ve asıl olan. Gerisi boş

Siz bir şey istemezken hocanın kendi keyfine göre yazdığı miktar ne kadar hakkınız tartışılır. Orada çünkü ya geline ya gelinin ailesine sorulur ne istersin diye. Size sormadan yazılmış bir miktar bu.

İşinize gelince dinin kendi çıkarınıza olan kısmını kullanmanız doğru değil. Eşinizin durumu iyise, böyle mehir hakkım kavgası, tartışması yapmak yerine, hediye altın bilezik vs isteyin konu kapansın.

"Mehir, ödenme zamanına göre, “peşin mehir/mehr-i muaccel” ve “vadeli mehir/mehr-i müeccel” olmak üzere ikiye ayrılır: Mehr-i muaccel, peşin olarak ödenen mehirdir. Kadın mehr-i muacceli almadan kocanın evine gitmeme hakkına sahiptir. Mehr-i müeccel ise ödenmesi sonraya bırakılan mehirdir. Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir zaman belirlenmişse, bu tarih geldiğinde belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekir. Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma hâlinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm hâlinde de bırakmış olduğu mirastan ödenir."

Din kullanma falan ayıp oluyor. 😒

Ben evlenirken hic sorulmadi bu mehir olayi, esim 20 yil kadar sonra tesadüfen haberi oluyor ve icinden geldigi icin kendi uygun gördügü bir miktari al bu senin hakkinmis diye elime getirip koydu . ilk basta da almamistim , yillarca evli oldugum adamdan beni bir gün terk edicek düsüncesiyle birsey istemesi moralimi bozmustu . nihayetinde de icinden geldigi icin yaptigina ikna etmisti . yani bu kadina verilmis bir hak ama ben hak bile olsa icinden geliyorsa yapilmasi güzel diye düsünüyorum.

Mehir mı kaldı yahu. Çalışın alın kendinize istediğinizi. Ne kadar seviyesiz muhabbetler. Biraz guncellesin. Sonuçta ev işi ve çocuk bakımını eşit yapmak istiyoruz eslerimizle. Mehir de istemek saçma. Nasıl ki kayinvalide ile yaşayıp hizmetçilik yapmıyoruz. Mehir de istenmemeli. İki yetişkinin çalışıp ortak hayat sürmesi ev işi çocuk bakımının da ortak yapılması ve asıl olan. Gerisi boş
Kaldı ki muhabbetini yapıyoruz. Ayrıca ben de çalışıyorum eşim de çalışıyor çocuklara da ortak bakıyoruz. Böyle bir kağıt buldum hakkım olanı da istiyorum. Durumu da var alsın diyorum. Bu kadar yani

Kaldı ki muhabbetini yapıyoruz. Ayrıca ben de çalışıyorum eşim de çalışıyor çocuklara da ortak bakıyoruz. Böyle bir kağıt buldum hakkım olanı da istiyorum. Durumu da var alsın diyorum. Bu kadar yani
Peki mesela altın bir takın bileziğin vs yok mu evlilik içinde alınmış? Ya da doğumda falan bir hediye almadı mı? Aynı değerde bir şey mehir yerine geçer çünkü. Zaten bilmem kaç tane bileklik kolye vs almıştık onu say diyebilir

Feyza Altun bile İnstagram sayfasında paylaşmış bu konuyu. Mahkemeye versek kazanacağımız bir para altın vs. Konusu bu. Hakmış yani.

Saçma o zaman yani ke
ndinizi mal olarak görmeyin bu kadar. Parası varsa bana bilezik hediye alır mısın diyebilirsiniz. Ya da kendi maasiniza kendinize direkt bilezik vs alırsınız bu ay bana ek sunkadar verir misin kendime şunu aldım dersiniz. Ama mehrini ne zaman vereceksin hakkım falan olayı çok çirkin muhabbetler . Kendinizi bu kadar alçaktmayin. Erkek bir noktada kim oluyorki ağız eğiyorsunuz

Eşiniz bayağı uyanık biri.Mehir evlenirken kadına verilir.Boşanma durumu olursa da erkek mehri geri alamaz o kadının hakkıdır.

Mehir evlenirken kadına verilir diye bir kural yok.

Hiç mi çevrenizde dini nikah kıyan yok. Çevremde o kadar nikah kıyıldı, hiçbirinde evlenirken damat geline bunu hemen teslim etmedi. Genellikle evlilik süresince parça parça verilir gelin ne istediğiyse. Ama eğer evlilik bittiyse o zaman hepsi mecbur verilir.

Kimisi altın kimisi araba/ev ister.

Peki mesela altın bir takın bileziğin vs yok mu evlilik içinde alınmış? Ya da doğumda falan bir hediye almadı mı? Aynı değerde bir şey mehir yerine geçer çünkü. Zaten bilmem kaç tane bileklik kolye vs almıştık onu say diyebilir
Evlilik içinde bana hiç bir zaman ne altın aldı ne bir şey. Ben de istemedim şu ana kadar. O yüzden şu anda zaten bu konuya taktım.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X