mendil satan çocuklar

ASENK

kendimi durduracak değilimmm!!
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2013
1.668
2.310
448
kızlar merhaba,size bir şey sormak istiyorum.Ben hergün işe gelirken eyüp feshanenin ordan geçiyorum.2aydır hergün orda elinde mendil bez olan minicik çocuklar görüyorum ışıklarda arabaların önüne atlıyorlar dilencilik yapıolar.Bu durumu şikayet etmek istiyorum ama internette aradım bulamadım acayip takmış durumdayım hergün sinirleniyorum onları görünce

İstanbulda yaşamıyorum ama çoğunlukla suriyeli mültecilerden sonra daha da artmış bu durum. Burdada öyle minicikler türkçede bilmiyolar insanın içi gidiyor.

Şikayet etsende ne olacak ki? Ülkemizde bu tarz şeyler adli makamlarca pek irdelenmiyor. Ailelerine bi iki kızarlar belki sonra yine devam.

İyi ihtimal yurda mı verilir?

Bugün cocuk yurtlarında ki şiddet, istismar diz boyu olmuş.

Anam bakamıyonuz niye doğuruyonuz 5 10 tane sonra sokaklarda büyüyo bu çocuklar.

Analarının babalarının vebali çoook büyük.

Aynı durumdan mustaribim.
Aksaray'da çalışıyorum, yolumun üzerinde sürekli tartıcı, mendil satan dilenen çocuklar var.
Bazen kıyamıyorum mendil alıyorum parasını fazlasıyla veriyorum bu kezde teşvik ediyorum, yanlış mı yapıyorum diye canım sıkılıyor.
Görmezden gelsem de vicdanım sızlıyor, ne olur üç beş versen dokunmaz sana diyorum ama olmuyor işte.
Bazen iş yerine geliyor eğer denk gelirde alt katta olursam kesinlikle geri çeviremiyorum.
Bozuk kalem, bol defolu çorap v.s. kat kat fazlasını verip alıyorum, almazsam kapıma kadar gelmiş nasıl geri çevirisin alsan ne olur diye kendi kendim vicdan yapıyorum.
Şikayet falan işlemiyor, benim bu anlattıklarım polis karakolunun önünde oluyor.
El kadar çocuklar ayaklar çıplak, üstte yok başta yok.
Kendi kızım geliyor gözümün önüne bir sürü kıyafet, çeşit çeşit ayakkabı...

Bu çocuklardan birşey alınmamasının taraftarıyım. Siz sanıyor musunuz ki çocuklar o parayla karınlarını doyurup okula gidiyor? Muhtemelen babasına içki annesine gezme parası kazanıyorlar ve daha kötüsü bu çocukları çeteler ve örgütler kullanıyor. Hatta bir ara yakalanan dilenci ve çocukların pkk ya para yolladığı ortaya çıkmıştı. Onlar ne kadar kazanırsa o kadar kullanılacaklar ve bizim iyilik sandığımız şey aslında onlara kötülük olarak yansıyor.

Evet tüm ihtimalleri bende düşünüyorum, lakin vicdanım onları yalın ayak soğukta görmeye el vermiyor.
Her türlü olumsuzluk olabilir, ama birde şöyle düşünün;
Belki babası yok annesi hasta yada yetiştiremiyor belki bir kaç kardeşi daha var onlara bakmak durumunda.
Ben kötü ihtimallerin yanı sıra bunlarında olabilme ihtimalini düşünüyorum, küçük bile olsa.
Bir çok kez kendimle çelişiyorum, ben kızımı bırakıp çalışıyorum günü 10 saatini kızımdan çalıyorum, neden başkaları bundan nasiplensin ki diyorum.
Sonrada belki o rızkı benim cebimden çıkacaktır versen ne olur ki diyorum.

O kadar küçük çocuğun bu tür yükümlülükler üstlenmesi ihtimali bir çete tarafından kullanılma ihtimalinin yanında o kadar küçük ki. Zaten çocuk küçük kendinden daha küçük kardeşi olsa zaten yurtta olması gerekirdi, 7 yaşındaki çocuğun velayetinde değil. Bu arada gerçekten ihtiyacı olan insanlar var. Onları bulup en azından sadakanızı doğru yerlere vermiş olursunuz. Ben bir çocuğa acıdım diye birileri ceplerini dolduracak bu hak mı peki?

malesef her yerde görüyorum ve her geçen gün giderek daha da artıyo.özellikle suriyeli ailelerin gelmesinden sonra çok daha fazla görür oldum.ayağında ayakkabı bile olmadan çocukları buz gibi taşların üstünde yürütüyorlar sırf dilenmek adına.ben gördüğüm zaman bile içim gidiyo acaba annesi hiç mi içi sızlamıyor çocuğuna böyle yaparak.ben o kadınlara bile annesi demek istemiyorum çünkü annelik böyle bi şey olmamalı.
yanlış hatırlamıyorsam ramazan ayındaydı.dışarı çıkmıştım.bi kadın kucağında küçük çocuğuyla birlikte dileniyordu.yoldan geçenlerden para istiyordu.bi kaç kişi geçtikten sonra baktım para vermiyorlar dilenci arkasından nasıl beddua ediyor küfür ediyo para vermedikleri için anlatamam.hem çocukları kullanıyorlar hem de para vermeyenlere beddua ediyorlar.nasıl bi insanlıktır bu hiç hiç anlamıyorum.

bu duruma acımayı geçtim artık benim sinirlerimi bozacak şekle geldi.
benim yaşadığım şehirde bu suriyeli çocuklar hastalık içinde burunlarını ellerine silerek resmen üstümüze yapışıyorlar.
o an kriz geçiriyorum. içimdeki acıma duygusu gidiyor ve sinirle çekilmesini söylediğim halde daha bi üzerime sürünüyorlar.
bi keresinde ısrar eder yapışmaya devam edersen seni polise götürürüm dedim.
dil çıkarıp ''manyak çağır çağır da gelsin '' diyerek dövmeye kalktı 8 yaşlarındaki bi kız çocuğu
kimse kusura bakmasın üzülemiyorum.
eşim müsade etmedi, karakoldan bilgi alıp şikayette bulunacaktım ben.

Tabii ki hak değil, ama sizin dediğiniz gibi de değil bence.
Söz konusu benim verdiğim sadaka değil, bunu dile dahi getirmeye hicap ederim, yaptıklarımı Allah ve eşimden başka kimse bilemez.
Eşimin de bilmesi doğru değil onu da biliyorum ama içim öylesi sızlıyor ki mutlaka paylaşmak istiyorum gördüklerimi.
Lakin her en olursa olsun çocuklar konusunda kıyımsızım.
Dilenene vermem ama mendil satandan mendil alırım, 50 kuruşluk mendile ederinden fazla vermişliğim vardır.
Tabii ki desteklememeli ama bu konuda bireysel olarak bir şey yapmak çok zor.
Devletin bir şeyler yapması lazım, herkes propaganda yapıyor diğer ülkelerin çocuklarını afişe ediyorlar ama kendi sokaklarımızda ki çocuklardan kimsenin haberi yok.
Sahip çıkılması için illaki bir yerele ter mi edilmeli.

bizim görevimiz o çocuktan mendil alarak bilmediğimiz hayatını daha kötüye itmek olmamalı.
bize düşen görev yetkili bir birime başvurmak olmalı. o zaman daha kalıcı bir vicdani görevi yerine getirmiş sayılırız.
eğer o mendil satan çocuğun durumu kötü ise de belki devlet yardımıyla kurtarabiliriz
ama mendilini satın alarak değil

Heh benim de anlatmak istediğim bu işte.
Bende kabullenemiyorum ama o nasıl annelik, nasıl vicdan nasıl merhametsizlik...
Kıyamıyorum arkadaş kim ne derse desin o el kadar çocuklara içim gidiyor.
Ben yavrumu pamuklara sarıp sarmalarken, o sabilerin günahı ne demeden alamıyorum kendi mi.
Bu benim onları haklı gördüğüm anlamına gelmez ama vicdanıma da gem vuramam.
Nihayetinde o çocuk kendi iradesiyle yapmıyor bunları, adı üstünde çocuk işte yahu...

Evet bu da doğru, ama ilgilenen bir kurum var mı?
Ayrıca bizim gördüğümüzü belediye görmüyor mu? Devletin polisi görmüyor mu?
Çok haklısınız söyledikleriniz de ama maalesef çözüm olmuyor, olamıyorlar.

aile ve sosyal politikalar bakanlığının birimlerine başvuru olabilir sanırım. tabi bu her yerde mümkün değil.
belediye ya da polisten yardım almak gelmişti benim aklıma o an.

Bu tür konularda çocuk 15 inden büyükse adına, küçükse ailesine para cezası kesiliyor. Ama tck madde 232 233de aile yükümlülüğünü yerine getirmeme diye bir suç var. Tam içeriği bilmesem de savcı talimatı ile bu hususta ebeveynlere adli işlem yapılabiliyor. Yine Cumhuriyet savcısı uygun görürse çocuğun yurda yerleştirilmesi talimatı verebiliyor . Bu konuyla ilgili İstanbul Valiliğinin uayımlamış olduğu karar da var 2004/157. Göz atabilirsiniz. Suriyeliler hakkında ise el kol bağlı. Bu para cezası idari işlem ve Suriyeliler e İdari işlem yapılmıyor.

ben çocuklarda suç bulmuyorum.suçlu olan aileler ve devlettir bana göre.artık polisler bile uğraşmıyor toplamıyorlar bunları.o kadar çok dilenci var ki hangi biriyle uğraşsınlar onlarda.malesef diğer taraftan da ana baba seçilmiyor.hiç bi çocuk da zaten dilenmek için dünyaya gelmek istemez.bütün eziyeti sadece çocuklar çekiyor.ana baba da sefasını sürüyo belki de.
benim çocuğum yok ben anne değilim ama düşünüyorum çocuğum olsa ben ona dokunmaya kıyamam.ama anne adını taşıyan diğer varlıklar çocuğunu bu soğukta gidip dilendiriyorlar.
dikkat ederseniz yalnız dilenen çocukların bi etraflarına baktığınızda ona göz kulak olan kaçmasın diye gözlerini onun üstüne diken birisini görebilirsiniz.benim ilk bu dikkatimi çeker.mutlaka bi şekilde o çocuk kontrol ediliyordur.artık polise bile verilse baba der benim haberim yok bensiz dilenmiş diye.halbuki onu izleyen de kendisidir.yazıktır günahtır o çocuklara.

Şöyle düşünün burdan para kazanabildikleri sürece o çocuklar sokakta olacak. Ne zaman para akışı durur o zaman o çocuklar orada bulunmaz. Belki sizin fazlasıyla verdiğiniz paralar o muhiti gözde yapıp bir çocuk daha verelim noktasına getirecek ve siz bir çocuğunda daha bu şekilde kullanılmasına sebep olmuş olacaksınız.

ben üzülüyorum görünce hatta niyeyse utanıyorum
Onların o yoksulluk ve sefillik hallerinin yanından ben oğlumun üstü başıyla geçip gidiyorum
çocuklara üzlüyorum ve yaşlı amcalara
kadınlara niyeyse üzülmüyorum ben

Son düzenleme:
Çitlembik arkadaşın tüm yazdiklarini bende hissediyorum ve katılıyorum hepsine .
Para olmasa da yiyecek verilebilir bence. O çocuklar her zaman cok açlar

bende yalnızca çocuklar adına üzüntü duyuyorum, onların seçme şansı yok maalesef.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…