Merak ettiğim bir konu.

Aslında merak ettiğim sey direk bu, ne demek o mesela yabancıya giden ne onu merak ediyorum. Kızımız var diyelim yabanciyla evlendi ne oluyor ki

Şoyle soyleyim belki anlamaniz acisindan yardimci olur.
Benim annem yurtdisinda dogmuş büyumüş. Babam turkiyede. Annemin Babasi gelmiş annemi babanneme birakmiş ve demiş ki gozum arkada kalmaz evlenirlerse sen cekip cevirirsin bizim kizi demiş. Babamla annem tanişmiş ( o gune kadar gormemisler) asik olmuşlar. Evlendirmişler.

Ne kadar doğru bilmiyorum ama bi büyüğüm şöyle demişti salı gecesi anne rahmine düşen çocuk sakat olur akraba evliliklerinden değil demişti ama tabi yaşı bayağı fazla

Aileler kızlarını tanıdığı birilerine verince daha çok içlerinin rahat edeceğini düşünüyor. Yada oğlunu tanıdığı kızla evlendirince daha iyi olacağını düşünüyor. Çünkü ailelerini yaşantılarını biliyorlar. Bana kalırsa saçma bir gelenek. Çocuklar için büyük risk.

Benim ailemde de eskiden çok varmış benim anne babam da çok yakın akraba ama yeni nesilde birbirlerini sevme dışında yok akraba evliliği. Birbirlerini sevme dışındaki nedenlerle olanları ben de doğru bulmuyorum.

Eşim tarafı yaşadıkları bölge gereksinimiyle hep akraba evliliği.Mesela kv ve kp amca çocuklarıymış.Sebep ise mal varlıklarının başka ailelere geçmemesiymiş😂😂Sadece eşim bir akrabası değil de başka şehirden benimle evli😅

Yani gerçekten sevindim birseyiniz olmamasina, amca hala teyze farketmez , 1. Derece akrabalarda sıkıntı oluyor. Mesela diyelim ki şeker hastaligi dedenizde vardi, torunlara da çekinik olarak geçen gen o iki torun evlenince ilerde şeker hastalığı olabilecek bir çocuk dünyaya getirmiş oluyorlar.
Bu basit bir ornek aslında, engelli dogma yada daha kötü hastalıklar da Allah korusun olabilirdi. Ben sadece bu konuda belki bilgileri eksikdir diye düşünüyorum. Birkac komsuda denk geldim Arastirmak istedim.
Benim eşim annemin dayisin oğlu ,3.dereceden evlisiniz dedi doktorlar soy ağacı cikartilinca ,benim iki tane kızım azgoren görme engelli doğdu genetik sorun var bir gen sebep oluyormuş test sonucu öğrendik,eşimin tarafında hem göz hem ağır engelli insanlar varmış yakın akrabası olur bu kişilerde,
Annemin ısrarıyla bu evliliği yaptım,eşimin diğer abisi ablasinda engelli çocuk yok onlarinki akraba evliliği değil ,sadece bizde oldu uzaktan akraba olduğumuz içinmiş,şimdi eşimin mi benim mi bu hastalığı taşıyıcı olduğu araştırılıyor sonucu bekliyoruz 4ay oldu çıkmadı sonuç,
Sadece herkese önerim uzaktan bile olsa akraba evliliği kesinlikle yapmayın onda olmadı bunda olmadı olmaz demeyin evlenmeyin akrabayla.

Benim eşim annemin dayisin oğlu ,3.dereceden evlisiniz dedi doktorlar soy ağacı cikartilinca ,benim iki tane kızım azgoren görme engelli doğdu genetik sorun var bir gen sebep oluyormuş test sonucu öğrendik,eşimin tarafında hem göz hem ağır engelli insanlar varmış yakın akrabası olur bu kişilerde,
Annemin ısrarıyla bu evliliği yaptım,eşimin diğer abisi ablasinda engelli çocuk yok onlarinki akraba evliliği değil ,sadece bizde oldu uzaktan akraba olduğumuz içinmiş,şimdi eşimin mi benim mi bu hastalığı taşıyıcı olduğu araştırılıyor sonucu bekliyoruz 4ay oldu çıkmadı sonuç,
Sadece herkese önerim uzaktan bile olsa akraba evliliği kesinlikle yapmayın onda olmadı bunda olmadı olmaz demeyin evlenmeyin akrabayla.
Katılıyorum, sadece saglam çocuk dogmasi degil, ilerde oluşacak hastaliklar bakimindan da risk oluyor çünkü

Şoyle soyleyim belki anlamaniz acisindan yardimci olur.
Benim annem yurtdisinda dogmuş büyumüş. Babam turkiyede. Annemin Babasi gelmiş annemi babanneme birakmiş ve demiş ki gozum arkada kalmaz evlenirlerse sen cekip cevirirsin bizim kizi demiş. Babamla annem tanişmiş ( o gune kadar gormemisler) asik olmuşlar. Evlendirmişler.
Daha iyi anladim tesekkur ederim☺️

eskiden iletişim ve ulaşım çok daha zor olduğu için uzağa, bilmediği ailelere emanet etmek istemiyordu çocuklarını aileler. E düşününce de zaten mantık evliliği olacak çoğu evlilik çünkü kişiler bulundukları bölgeden çok uzaklaşamadıkları için oradan birini görüp evleneceklerdi. Maddi durumlar kötü yabancıya gitmesin, beraber oturup beraber çalışalım beraber kazanalım mantığı o zamanda yerleşmiş. Şimdi biz doğacak çocuklarda sıkıntı olabileceğini biliyoruz ama o zamanda bunun bilindiğini sanmıyorum. Kaldı ki Allah haram kılmamış bu tarz evlilikleri. Benim için de kardeştir akrabalar ama evlenenleri yadırgamıyorum. Sadece dediğiniz gibi keşke gerçekten severek evlenmiş olsa hepsi. Çünkü bir insan sırf akraba diye iyi eş/görümce/gelin/kayınvalide vs. olamıyor maalesef... Ayrılmak istediğinde oluşacak problemler de cabası.

Çok basit aile içi evlilik mal dışarı gitmesin diye yapılır. Bir de tanımadık bilmedik insan olmasın içimizden olsun düşüncesi mevcut

Ancak genetik çeşitlilik sağlık ve sosyo-kültürel gelişim için çok yanlış bir seçim...

Back
X