Mevlüt ve mevlut yemeği

Oglumda 250kısılık mevlut yaptık. Evde olamayacagı ıcın dısarıda bıryer kıralamıstık. Esımın ıs arkadasları tayfası akrabalar derken yapacak bırsey yok mecbur yapılıyor. Etli pilav ayran ve baklava vermıstık bız. Onca ınsan hep topluca gelmek ıstedıler yapacak bırseyımız yoktu yanı. Sadece esımın ıs arkadasları ve eslerı 48kısıydı48kısı aynı anda evıme nasıl kabul edeyım
Ama hasılat büyük olmuştu bizde

Parayla Kur'an okutmak çok itici geldi, işin maneviyatı falan yok yani tamamen vazife hâline gelmiş.

Bizim ailemizde bebek mevludü yapılır yakın akrabalar çağrılır, annenizin dediği gibi pide yada et pilav ikram edilir. Dedikodu ortamı falan da olmaz, aksine akrabaların birbirini görmesi için fırsat olur bu ortamlar. Yapılan ikramı karınlarını doyurmak olarak görmek nasıl oluyor bilmiyorum ama okurken bile rahatsız etti beni.

Sizin bakış açınızda olsaydım sırf iş olsun diye mevlüt okutmaz, insanların karnını doyurnazdim. Bağış yapmak daha mantıklı bu durumda.

Son düzenleme:
Mevlüt yaptım ama neden? Çok gelmek isteyen vardı annemler heryere gittiği için herkes gelmek istiyo haliyle , herkesi tek tek alıp ikramlık hazırlamaktansa bi kere de herkesi çağırdım dışarda bi yer tuttum bi yemek şirketiyle anlaştım et pilav tatlı kapalı kutularda geldi bide ayran vermiştim. Annenlerde bu yüzden istiyordur tercih senin , sen ne yapmak istiyorsan onu yap bence...

Benim cevremde guzel insanlar var topladigim kimse dedikodu yapip yaptiklarimi elestirmez. Hatta herkes eli dolu gelip hizmet eder. O tip insanlarla eltim dahi olsa araya mesafe koydugum icin boyle kaygilarim olmaz. Sanirim muhatap alinan insanlara gore sekillenecek bir durum. Evet oyle bir cevrem olsa hayir yap afrikada ac doyur tema ya agac bagisinda bulun loseve bulun daha iyi. ama bir sekilde kek borek kisir toplayip milleti tebrikleri bir kere de almak daha iyi herkes ayri ayri hizmet bekliyor cunku temizlik vs zor is.

Mevlüt yapmayı hiç düşünmedim bile. Biz bağış yaptık, memlekete gidince de kurban kesip muhtaç ailelere dağıtacağız. İlla masraf yapacaksak hayır işi olsun dedik, daha çok içimize sindi.

Dinde cenaze evinden yemek beklemek veya onlarin yaptığı yemegi yemek uygun degil..
Ama günümüzde cenaze evinin yakinlari iclerinde durumu iyi olan kisiler hayirlarina yaptırıyorlar onda bi mahsur yok diye biliyorum

Toplumca yemek yemeyi ve yedirmeyi seviyoruz ne yapalim.

Ayrica bebek mevlidinde 100 kisi nedir yaaa??
Hadi en fazla olsun 30 buna bile 1000 tl yi gecer masraflar siz diyorsunuz ki iki memlekette toplam 1000 :)

hiç yapmadım mevlüt, gösteriş gibi abartılı yapılmasına karşıyım
çocuğun hayrına kuran okunur dua edilir amenna ama niye o kadar ikram hazırlansın ki..

Hocaya para vermek mi ilkkez duyuyorum cami de yapsaniz pide vs yerine lokum kucuk bi hediyelik olmaz mi maddi olarak sizi zorlicagini dusunuyorsaniz sonucta boyle seylerde maddi limit onemli birde 2 mevlut yapacakmissiniz bence kimsenin karnini doyurmaniza gerek yok boyle seyler sevap icin hayir icin yapilir annenize bakmayin siz

İkisinde de okuttum. Çok kişi ziyarete gelmek istiyordu sürekli ikramlık hazırlamaktansa mevlütle bütün herkesi halletmiş oldum. Et, pilav, börek, turşu, ayran. Artık valla bir misafir gelse şu zamanda en az 200 lira. Mevlüt maddi manevi daha kolay bence tek seferde hepsi çıkıyor.

Milletin karnini neden doyurayim diyorsunuz. Millet neden sizin mevludunuze gelsin mesela? Dusunce yapiniz tamamen maddiyat odakli gelenler zaten eli bos gelmiycek hediyelerle altin para vs ile gelicek. Oyle olmasa bile bebegin dogusunu kutluyorsunuz siz evinize misafir cagirmiyormusunuz yemekli? Okadar sacma geldiki soyledikleriniz

gerçekten mi? ben şok. bizim ailede en son geçen yaz bi bebek mevlüdü oldu, hocalar kaç yüzer liralardan bahsettiler , istek listesi verdiler ( suyum şu marka olsun şu kadar zamanda tazelensin yemeğim ayranım şöyle gelsin gibi) . neyse biriyle anlaştık , kuranı bitirdikten sonra eveeeett dedi odanın ortasına oturdu bir çantadan fantezi çamaşır çıkarttı satmaya başladı. istanbulda oldu bu. ağzım açık izledim, elimdeki lokmayı ağzıma atamadım.

Bende onlara getirdiklerini gotureyim diye geliyorlar. Ayrica maddi odakli olsam bagis yapmayi da dusunmem ben gereksiz harcamadan bahsediyorum

Nerede oluyor bunlar çok şaşırdım gerçekten bende ilk kez duyuyorum böyle şeyleri.

Yani böyle insanlara para verip Kur'an okutmanın bir manası olduğunu da düşünmüyorum. O kadına verdikleri parayla hayır yapıp ihtiyaç sahiplerine yardım etseler çok daha güzel olur.

Valla ille yapılacak diye birsey yok. Siz istiyor musunuz. Ben hiç istemedim. Bizim de ailelerimiz farklı bir şehirde biz başka bir şehirde yaşıyoruz. O yüzden eğer okutsaydim da kendi evimde yaşadığım şehirde okuturdum. (biri ile 1 diğer şehir ile 3 saat mesafe çok değil belki ondan)
Mevlutler son zamanlarda ozellikle hediye toplamak için yapılıyor gibi hissediyorum ben. Gelen gelmişken hediyesini getirsin der gibi. (üzerinize alınmayın ben genel hissiyatımi söylüyorum)
Bende de kayinvalidem biraz ısrarcı gibiydi gittiği Kuran Kursunda kızımın gıyabında yasin okuyup çikolata dağıtmasıni teklif ettim ve yapmayacağımi net şekilde ilettim konu kapandı.

Cenaze evinin verdiği yemek uygun değil.
Uygun olan oraya yemek yapıp götürmek göndermek, eş dost akraba komşunun yapması gerek.
Böyle yapılıyorsa elbette çok güzel ve doğru olan bu.
Ama diğer türlüsü kati yanlış.

Neyse.. Ben de katılıyorum, bebek mevlüdü için abartmaya gerek yok. 100 kişi nedir. Sanırım evde yapmayacak..

cenaze evinde yemek pişmiyor ancak 7si 40ı yani özel günlerde bizde etli pilav yapılması tercih ediliyor. elbette durumu olmayan börek çörek çeşidi yapabilir.

annemin cenazesinde yemek olarak neredeyse 10 gün sağolsun eş dost evi boş bırakmadı. ancak biz 7 ve 40 mevlütlerinde ayrıca pilav hazırladık gelenlere.

kesinlikle ben de öyle yapardım.zaten genel olarak mevlüt yerine bebek için hayır yapma, kurban kesip dağıtma, fakir doyurma, lösev'e bağış vs taraftarıyım.ilerde çocuğum olursa böyle yapacağım.işte yengem olsun laf ederler diye yaptı ama çok pişman oldu tabi.istanbul'un en merkezi semtlerinden birinde oldu bu öyle diyeyim.1 tane niyeti mevlüt olan hoca bulamadılar şaka gibi.anneannem çok üzüldü ne bu böyle diye, eskiden bir mendil , bir eşarp ya da bir çift çetik verirdik dedi hep

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…