Mevlüt ve mevlut yemeği

Dinde böyle bir farz yok; gelenek bunlar. Kötü bir gelenek de değil, amaç insanları biraraya getirmek. ister yaparsınız ister yapmazsınız; İster yemek verirsiniz ister vermezsiniz. İnsanlar oraya affedersiniz zıkkımlanmaya mı geliyor? evet maalesef öyle bir hal aldı artık bunlar.

Yapilacaksa da aile üyeleri icinde olmali diye dusunuyorum.
Kimse mevlidi umursamiyor ya ayip olmasin diye ya da yemek yemeye geliyor bu bir gercek.

Kuzenimin bebek mevlidinde oradaydim yardimci olmak için. Bir kadinin tatlisi mi eksik kalmiş ne ve ben vermemisim galiba, fisir fisir herkese sikayet etmiş beni kasten tatli vermemisim. Dönerken verdim tatliyi bir de istemem diye trip atiyor valla tavuklu pilav tabagini da başina geciresim geldi sanki lokantaya gelmiş ben de garsonum.

Bu şekilde düşünüyorsanız yapmayın bence. Ben 2. Bebeğimde mevlid yapmadım. Bağış yapmak istiyorsanız bağış yapın. Şart değil neticede.

zaten cocuk dogunca birsuru masrafiniz olacak.bagis yapin daha iyi.bana da cok israr edip baski yaptilar.yapmadim.zorunluluk degil.

Cenazede yemek vermek için paralanmayı ben de manasız buluyorum ancak düğün, bebek gibi kutlama gerektiren durumlarda yemek vermekte bir sakınca yok bence.

Dini hassasiyetiniz ne durumda bilemiyorum ancak aman niye insanları doyuruyorum diye düşünürseniz hayır yerine geçmez zaten. Bebek sizin, sevinç sizin, para sizin, vicdan sizin. Siz nasıl huzurlu hissedecekseniz öyle olmalı.

Ya guldum ne bileyim rumuz Darwin konu mevlut
Bunun disinda yapmak iyidir tabiki farz degildir ama makbuldur duasi okunmus olur hayrina da yemek vermis olursunuz.Zul geliyorsa pek tabi bagista guzel bi secenek .

Bağış yapmak daha mantıklı. Ben yapmak istemedim annem yaptı masraflarını da karşıladı. Kv zaten kılını kıpırdamadığı için ayrıca onların tarafta yapmadım. Bunu sorun etseydi tamam masrafını karşıla biz gelip bulunuruz diyecektim

Ya guldum ne bileyim rumuz Darwin konu mevlut
Bunun disinda yapmak iyidir tabiki farz degildir ama makbuldur duasi okunmus olur hayrina da yemek vermis olursunuz.Zul geliyorsa pek tabi bagista guzel bi secenek .
Fikir benim degil :)

Sizin içinizden gelmiyorsa mevlut yapmak ne mana yani? Annenizin her istediğini yapıyor musunuz sorgusuz sualsiz? Mevlut denen şey gelenektir içten yapılırsa bi anlamı vardır. Bağış bunun muadili bir sey degil ama içinizden hangisi geçiyorsa onu yapın

Valla canim ben aliyorum elime kitabi yasinimi dua mi kendim ediyorum. Sonrada çocugum için löseve kızılaya veya tanidigim durumu olmayan bir aile var onlara erzak yardimi yapiyorum. Hem kafan yorulmuyor hem de dua alıyorum.

iyide annene desene kaynananada bana yapsaydın 0 100 kisilik meclüdü ben cocuguma yapmıcam de neden 1000 tl harıcyım vericekmisin de ben kendi tanıdıgımı cagırım halam teyzem de 20 kisi yap annen millette gördügünü istiyo ama sana maddi ve manevi yardm edicek mi önemli olna bu

ooo parasız hoca zor bulunur bide 200 lira alıyolar düsün hani bide sokak arasında diyim biri öyle yotube daki elbisesi sarkılı turkulu giris degil yani

İki cocuguma da mevlut yapmadım. Kurbanlarını kestim dağıttım illa bir hayır işlenmek isteniyorsa böyle yapılabilir bahsettiğim şeyin dinde yeri var en azından.

mevlütte vereceğiniz ikrama milletin karnını doyurmak olarak bakıyorsanız zaten bu işlere hiç girmeyin..
kuran okunan ortamda ikram yapmanın eve bereket katacağına inanıldığı için hazırlık yapılıyor. kuran da yazmayan ama gelenek olarak bu zamana gelmiş bir düzen.
bence de bir zararı yok, evinize bebek kutlamaya gelen insanlara nezaketen sunulur birşeyler. illa etli pilav olmak zorunda değil, börek çörek kek vs de olabilir. herkesin maddi durumuna göre değişir.
evet, günümüzde saçma saçma süslerle, hediyeliklerle bu olay abartılıyor ama birkaç tepsi yiyecekten bu kadar kaçınmak da ne bileyim...

birinci boyutu bir suru insani bir yere toplayip da saatlerce oturtup aciktiklarinda yemek vermek cok sacma demek olmaz. topluyorsan acikacak insanlar yedireceksin. sizin icin geliyorlar. ikinci boyutu da yemek yedirdiginde aldigin sevap ve duadir. olenin ardindan ya da dogan bebegin hayrina.. hic biri alti bos isler degil. dinde yeri var. peygamberimiz muhakkak yemek yedirirmis insanlara. dinimizde kaide yok bebek mevlidi okunmali diye. dua edilsin allah kazadan beladan nazardan korusun diye insanlar kendi istiyor. oyle toplanmasa herkes ayri ayri hayirli olsuna geliyor. boyle bir kere toplaniyor tebrikler kabul ediliyor bizim yöremizde. tabiki okutmak zorunda degilsiniz. istediginiz yere bagis da Allah katinda karsilik bulacaktir. biraz da sevinc paylasmak tebrikleri almaktir..

başka başka memleketlerde çocuklar açlıktan ölürken ben bu tarz ritüelleri gereksiz buluyorum dinde de yeri yok zaten.
haa sizin eşe dosta ikramda bulunmaya ve aynı zamanda bağış yapmaya gücünüz yeterlidir bi şey diyemem ama benim tercihim değil yapmadım da zaten.
bi de şu var bizim milletimiz ikram yapmış emek vermiş diye incelik gösterecek fıtratta değil pidenin eti az olmuş kuru olmuş ince olmuş saçma sapan eleştiriler yaparlar beğenmedikleri pideden de evdekilere aşırmayı ihmal etmezler.

ben olsam mevlut adı altında gelıp dedıkodu yapıp benım yaptıklarımı elestırmelerı ıcın harcayacagım parayla ıhtıyac sahıbının karnını doyururdum.
bırde yok pıde olur yok pılav olur demıs annenız. ev sahıbı neyı uygun gorurse o olur, ben yapmadım ama yapacak olsaydım eger borek kısır salata falan olurdu masaya self servıs hazırlardım yıyen yıyecegı kadar ıstedıgını alır gecerdı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…