Mevlüt ve mevlut yemeği

Bence bu cok kisisel bisey.siz boyle seylere onem vermiyor iseniz o mevlut icin yapacaginiz hersey size angarya gelecek.e o zaman da zaten yapilan hayrin hukmu kalmayacak.ben iki cocugumdada bebek mevlutlerini de oglumun sunnet mevludunude elimden geldigince hakkiyla yapmaya calistim.cunku benim icin onemli idi.evlatlarimin dogumunu sunnetini dualarla kutlamak, insanlara ikramda bulunmak, ailelerin gonlunu yapmak benim icin kiymetli idi yaptim.o yuzden kiymet veren yapar vermeyen yapmaz.neticede dinen bir hukmu yok.ama yapacaksanizda gonulle yapin.

Türk kültüründe hiçkimse hiçkimsenin mutlulugunu paylasmak için gelmiyor

Herkes yemek ve dedikodu pesinde. Bu dogumda öyledir, dügünde öyledir ve cenazede bile öyledir.

Yani burda bir konu vardi geçenlerde, cenazede yemek verilmesi üzerine. Ve bir cenazede, gelenler sikayet etmis, yemek verilmedi yada yeterli degil diye. Tam hatirlamiyorum.

Yani ilk derece aile evet mutlular, fakat sonraki akrabalar, komsular, orda sadece iki laklak etmek, biraz yemek yemek için geliyorlar.

Yani konu sahibi bu konuda hakli, cidden milletin karni doyurmak için para havaya saçiliyor. Ki millet yine ona ragmen dedikodu yapar.

Bilmem. Ben simdıye kadar mutluluk paylasmaya gittim hediyelerimle. Bana da öyle geleceklerini dusunuyorum cevremdekılerın. En azından karınlarını doyurmak olarak bakmiyorum olaya. Bıgun anne olursam, kaç tane yapmam gerekirse o kadar Mevlut yapacagim

Kolay gelenin kolay gidiyor.
Bir şeyin ederini bilmeden daha fazlasını hep en fazlasını ödemenin iyi sayıldığı dönemde çok normal.
Bence iyi ki harcıyorlar, iyi ki gösteriş yapıyorlar ki işçi emekçi sınıfının cebine giriyor, garsonun, aşçının, terzinin, hediyelik satanın, baloncunun vs.
Adaletsiz düzen, zenginin cebinden böyle çalıyor işte.
Çevremde otelde mevlit yapan da var, evde de yapan var.(ben restoranda yaptım)
Ama ev mevlidi bile amacını aştı, kim kime ne getirdi, iyi hazırlık yapmış mı, kendi mi hizmet ediyor yoksa yardımcı mı tutmuş, anne kilosunu verdi mi, emziriyor mu, elbise nereden alınmış, doğum hediyesi ne takmışlar vs.
Ki bu anlattığım muhafazakar çevre:)
Ben daha mevlide gidip de, dua bitince dedikoduya dönmeyen ortam görmedim.

Mevlüttür, babyshowerdır, diş buğdayıdır, bilmem ne kınasıdır hiçbiri şart olmadığı gibi, yapasınız varsa, bir çeşit hatıra kalmasını istiyorsanız, gelenektir-kültürdür gönlünüzden geçtiği gibi yapabilirsiniz.

Cenazede yemek dağıtma olayı, doğru bulmadığım, vicdanen bana ters bir olay; aksine cenaze evine yemek gider benim bildiğim. Gelenler yemek götürür, gelemeyenler yollar vb. ki cenazenin yakınları acıyla, bir de yemek yapmakla uğraşmasın, bir başlarına kederle, yemek yemeden kesilmesin diye.

Ama doğum, düğün gibi şeyler bir kutlamadır, ev sahibi gönlünden geçiyorsa yakınlarına, konu komşuya, ihtiyaç sahibine, eve davet edeceklerine yemek/ikram hazırlar, dağıtır, dua edilir. Uzun zamandır bir araya gelmeyen akrabaları, aile üyelerini, dostları, bir bahaneyle bir araya toplamış oluyorsun, hem hasret gideriyorsun hem kutlama yapıyor eğleniyorsun/ya da dua okuyorsun.
Bana abes gelmiyor bu; hatta güzel bir gelenek, cıvkı çıkarılmadığı müddetçe tabi.
Nitekim sosyal medyada haber olanları da gördük, nasıl ziyan işler, nasıl israflar... Olayın ruhundan kopup şova dönüştürmeler...

Ben oğlumda ne mevlit, ne babyshower, ne diş buğdayı, ne bilmem ne kınası vb. yapmadım.
Aylık bebekken sünneti oldu, nitekim zorunluydu sağlığı açısından; onda da herhangi bir kutlama (Sünnet düğünleri ve kutlamalarını da cinsiyetçi ve abartı buluyorum şahsi fikrim) yapılmadı, hatıra kalması için sünnetlikle stüdyo fotoğrafları çekildi.

Bi ilk doğum gününe heves ettim; onda da herkesi bir araya toplamak ve gelecek günlerine hatıra bırakmak istedim;
ikramlıklar hazırlandı, çocuklar için bahçeye salıncaklar kuruldu, herkes yedi içti, hediyeleşildi ve oğlumun anlayıp aklının ereceği bir güne videolu mesajlar bıraktı konuklarımız.

Belki seneye yine büyük bir kutlama gibi yapabilirim, bahaneyle millet bir araya gelsin diye; bağış yapasınız varsa yapın da, yani birinden biri olacak illa diye bir kaide yok ama sadece birini yapmaya müsaitse durumunuz, hangisi gönlünüze daha hoş gelecekse onu yapın nitekim bağışta bulunmak da çok güzel olur, sevdiklerinizi, eşi dostu bir araya toplayıp birlikte dua edilmesi, bir hatıra olarak kalması ve ikramlıklarla ağırlanılması da.

Bu senin güzel naif düsüncelerin canim, ama bil ki herkes öyle degil. Cogu sadece ortami görmek istiyorlar. Bir sonraki günde dedikodusunu yapmak istiyorlar. Diger mevlüdlar ile karsilastirmasini yapmak isterler.

Yani bu tür insanlar için para harcayacagima, bende iyi bir kuruma bagis yapmayi tercih ederdim. Yada en azindan sadece cidden sevdigim saydigim ilk derece ailemi çagirirdim. Yani maksat dua degilmi? Illa evde 70 kisimi olmasi lazim dua okunmasi için?

Herkesin tabiki kendi fikri fakat "karinini doyurmak" tabiri o yüzden bana abes gelmedi yani

Tabiki de, sevdıgım saydıgım samimiyetine inandığım insanları cagırırım bende. Kesınlıkle öyle onume geleni cagırmam. normalde bile, yalnızlıktan geberip kahve ıcmeye evıme davet etmedıgım insanlar oluyor.. cunku samimiyetsizler gelip evimi ınceleyecekler bılıyorum.

Amannn Allah Bıgun bana cocuk versın de hoparlörle anons bile ettiririm ya ılcede Cocugum oldu diye, hosgorurler heralde

Allah'ım gönlüne göre versin

Siz yurtdışında yaşıyordunuz yanlış hatırlamıyorsam. Yurtdışında yaşayan insanların bu tür konularda yaptıkları yorumların gerçekleri yansıtmadığına çokça tanık oldum. Bu da onlardan biri benim için. Türk kültürü sandığınız gibi bir şey değil. Yozlaşmışı böyle olabilir ancak o da bizi zaten ilgilendirmemeli

Bence yapmayin. Zorlamayla olacaksa, sizi huzursuz edecekse hele hele milletin karnini doyurmak olarak nitelendirecekseniz hic girmeyin. Mevlid dinin olmazsa olmazi bile degil. Sagda solda goruyoruz. milletimiz bunun da suyunu cikardi, gorgusuzlugune musrifligine meze yapti.
Guzel enerji biriktirin icinizden yardim mi bagis mi ne gecerse onu yapin. Bence daha cok hayrini gorursunuz.

Ben olsam bagiş yapardim.
Hic sevmem evde oyle seyleri)))

Ne alaka? Burda Türk yokmu saniyorsun? Girla Türk var, sosyal medya var. Yani ben Türk toplumun nasil bir toplum oldugunu gayet iyi biliyorum. Yurtdisinda olmam bunu degistirmiyor.

Ben doğumdan sonra yaptım. Kalabalık olmasın derken küçüçük evde yine 30-40 kişi oldu.
Annem veya kv hiç öyle herkesi çağırırım demediler.

Ama ikinci çocuğum olursa mevlüt okutmayı düşünmüyorum. Dediğiniz gibi onun yerine adak kurbanı ile birlikte bir yere yardım daha makbuldür.

Masraf bir tarafa onun yorgunluğu yeter zaten bir defa.
Mutfak masrafıydı, hediyelik hazırlamasıydı, temizliği derken insanın pert oluyor.

Zaten bir çok kişinin amacı bebek görmeye gelecekleri bir seferde çıkarttırmak. Ve hediye toplamak.
Dua ise ben de açar okurum ne var yani?

Oncelikle bebisiniz hayirli olsun konuya gelecek olursak Kuran para ile okunmaz Allah rizasi icin okunur eger sizin icinizden geliyorsa okuyana hediye tarzinda bir seyler verebilirsiniz ama okuyan kisi gelir okurum su kadar para alirim diyosa zaten o kisiye okutmayin nacizane fikrim. Onun haricinde yapip yapmamak sizin isteginize bagli icinizden nasil yapmak geliyorsa o sekilde yapin ama yaptiracaksanizda mevlutlerde bebegin elden ele gezdirilmesi olayina karsiyim buna dikkat edilmesi ve bunun yapilmamasi gerekiyor bence bebek acisindan. İkram olayina gelincede genelde tavuklu pilav, tatli, icecek ya da pide , tatli , icecek yaptiriyolar ama bu da tamamen sizin tercihinize kalmis bir sey misafirlerinize ne ikram etmek istiyorsaniz onu secin kolay gelsin simdiden

Ne alaka? Burda Türk yokmu saniyorsun? Girla Türk var, sosyal medya var. Yani ben Türk toplumun nasil bir toplum oldugunu gayet iyi biliyorum. Yurtdisinda olmam bunu degistirmiyor.
Orda yaşayan çok tanıyorum. Ama hiç Türk gibi değiller :) neyse ban yemek istemem durup dururken

Ah canim! Duygulandim! Sen ilerde muhtesem bir anne olacaksin! O zaman istedigini yap canim. Umarim o süreçtede etrafinda senin gibi naif ve iyi niyetli insanlar olur

Bebek için bir kurban kesin, ihtiyacı olan insanlara dağıtın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…