Miras kalan evin arabanin devri ve kardesimi ikna etme

Kişilik anne karnındayken başlar ve tam ve sağ doğum ile hüküm doğurur. Yani henüz doğmadan babası ölen çocuğun miras hakkı olur. Ehliyetli olmayan kişilerin mallarının yönetimi vasi tarafından yürütülür. Ancak vasi mahkemeden izin almadan borçlandırıcı işlem yapamaz.
Peki vasi çocuğun yerine miras hakkından feragat edebilir mi

Edebilir. Annem abin ve benim miras hakkimin bir kısmını babaneme devretmisti 28 yıl önce. Kurallar değişmedi ise tabii.
İşte benimde hemen hemen o yıllarda olmuş ne oldu ise demek ki o zaman edebiliyordu belki.
Etti ise bile acaba bozula bilme gibi birşeyi var mi

Kardeşiniz erkek ise gelininiz vermek istememiş olabilir ki gayet normal devletin tanıdığı bir hak bu.
Kaldı ki kardeşinizin vermemesi durumu değiştirmez. Çok problem olursa siz kendi payınızı devredersiniz. Zaten onların söz hakkı pek kalmamış olur büyük çoğunluk annende olacağı için. Tabii bu kararı iyi düşünüp verin çünkü tek kendiniz verirseniz annenizin ani ölümünde sizin devrettiğiniz paydan da pay almış olacak kardeşiniz.
Umarım orta yol bulunur.

Madem herkes bir şeyler sormuş bende sorayım bilen biri çıkar elbet.
Benim anneannem dedemle resmi nikahı yokken 21 yaşında annem 6 aylıkken vefat ediyor. Anneannemin babası çoook sonra vefat etti yani kızından sonra. Annemin dayılarına ve teyzesine mal kaldı ama annem mirasçı görünmüyor deyip üstünü kapattılar. Anneannem babasından önce vefat ettiği için annem dedesinin malından bir şey alamadı. Biraz karışık oldu ama böyle mi oluyor bu işler?

Benim anneannem dedemle resmi nikahı yokken 21 yaşında annem 6 aylıkken vefat ediyor. Anneannemin babası çoook sonra vefat etti yani kızından sonra. Annemin dayılarına ve teyzesine mal kaldı ama annem mirasçı görünmüyor deyip üstünü kapattılar. Anneannem babasından önce vefat ettiği için annem dedesinin malından bir şey alamadı. Biraz karışık oldu ama böyle mi oluyor bu işler?
He bi de anneannemin resmi nikahı yokmuş bekar ölmüş görünüyor nüfusta ama annem anneannemin üstüne kayıtlı nüfusta ana adı yazıyor yani.

anneniz anneannenizin nüfusuna kayitlimiydi peki? kayıtlı ise öyle bisey olması mümkün değil. torun mirasci olur. annenin deden once ölmesinin bir önemi yok.

anneniz anneannenizin nüfusuna kayitlimiydi peki? kayıtlı ise öyle bisey olması mümkün değil. torun mirasci olur. annenin deden once ölmesinin bir önemi yok.
Evet annem kayıtlı anneannemin üstüne kimliğinde ana adı yazıyor hem de bi ara şu e devlette soy bilgisi fln olayı çıktı ya orda da gayet annem görünüyor bütün hepsi.

Ben demem ama kardesim parasini carcur edip o

İntifa hakki hakkinda detayli bilgi verebilir misiniz?

Gayrimenkul adına tapu müdürlüğünde anneniz lehine yaşadığı müddetçe evi oturarak kullanma veya kirasını alabilme hakkını veriyorsunuz intifa hakkı vererek. Düşünün ki anneniz yaşarken sizin veya kardeşinizin vefatı halinde mevcut durumda mirasçı olacak olan eş ve çocukların kendi paylarını isteme hakları doğuyor . Bu durumda da ev satılıp annenize sadece 2/8 pay ödeniyor. Başkaca bir birikimi de yok ise oturabileceği bir evi kalmıyor yaşlılığında. Kardeşinize eşin böyle bir durumda hak isteyebilir diye düşünüyorum demeniz kolay değil. Ancak sizin eşinizin de vefatınız halinde yasal olarak mirasçı vasfı ile hak isteyebileceğini söylerseniz, annesinin yaşlılığında evsiz kalmaması için kendi payı üzerinde anne Leh’ine intifa hakkını verebilir diye düşünüyorum. Bir de araba demişsiniz. Anneniz araba kullanmıyor ise arabanın onun üzerine devrini istemeniz çok mantıklı durmuyor. Ya satıp ihtiyacı var ise parayı annenizin hesabına yatırabilirsiniz ya da ihtiyaç yok ise satıp 2/8 i anneye verip kalan 6/8 i de iki kardeş arasında pay edebilirsiniz. Ve bu arada başınız sağolsun. Allah Babanıza rahmet eylesin.

Son düzenleme:

Üstte de dendiği gibi eğer annenizin kimlik kayıtlarında anneanneniz annesi olarak gözüküyor ise anneniz annesinin miras payına sahiptir.

Oturduğu ev annen istemezse kimse satamaz çıkaramaz mış annen de tek satamaz ama oturma hakkı mı ne tam hatırlamıyorum yasal hakkı varmış abin sattırmak isterse avukata danışırsınız

İki kardeş anlaşıp annenize tapuda intifa yani ölene kadar o evde oturma hakkı verebilirsiniz. Kardeşiniz buna yanaşmazsa anneniz aile mahkemesine dava açarak aile konutu olan evin katılma alacağına karşılık olarak intifa hakkını ve ev içindeki eşyaların mülkiyet hakkını talep edebilir. Bir avukata başvurursanız ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Araba konusunda ise yapabileceğiniz birşey yok kardeşiniz isterse sattırabilir. Ayrıca kardeşinize boşa yüklenmeyin miras hakkı onun. Anladığım kadarı ile anneniz ve siz ondan ve eşinden pek hazzetmiyorsunuz. Kardeşinizde bunun farkındaysa mantıklı olarak tabiki hakkını vermek istemez. Annenize devrettikten sonra anneniz kardeşinize ya da çok hoşlanmadığınız gelinize inat evi arabayı satıp parayı dağıtsa kardeşiniz hiçbir hak talep edemez. Ya da henüz 54 yaşında olan anneniz üç sene sonra ben evleneceğin yanlızlık zor dese cici babanızda bir güzel o mallarda hak sahibi olur. Bence bu yüzden kardeşinizi kırmayın. En kötü kardeşiniz payını isterse arabayı ona bırakın yetmezse para verin evi annenizle sizin miras payına karşılık siz alın anneniz mülkiyeti size bıraksın sizde ona intifa hakkı tanıyın. Zira dava yoluna giderseniz avukat masrafı ile beraber kişi başı 15.000. TL masraf etmek zorunda kalırsınız. Ev ve arabada ancak değerinin 2/3 ne satılır.

Gayrimenkul adına tapu müdürlüğünde anneniz lehine yaşadığı müddetçe evi oturarak kullanma veya kirasını alabilme hakkını veriyorsunuz intifa hakkı vererek. Düşünün ki anneniz yaşarken sizin veya kardeşinizin vefatı halinde mevcut durumda mirasçı olacak olan eş ve çocukların kendi paylarını isteme hakları doğuyor . Bu durumda da ev satılıp annenize sadece 2/8 pay ödeniyor. Başkaca bir birikimi de yok ise oturabileceği bir evi kalmıyor yaşlılığında. Kardeşinize eşin böyle bir durumda hak isteyebilir diye düşünüyorum demeniz kolay değil. Ancak sizin eşinizin de vefatınız halinde yasal olarak mirasçı vasfı ile hak isteyebileceğini söylerseniz, annesinin yaşlılığında evsiz kalmaması için kendi payı üzerinde anne Leh’ine intifa hakkını verebilir diye düşünüyorum. Bir de araba demişsiniz. Anneniz araba kullanmıyor ise arabanın onun üzerine devrini istemeniz çok mantıklı durmuyor. Ya satıp ihtiyacı var ise parayı annenizin hesabına yatırabilirsiniz ya da ihtiyaç yok ise satıp 2/8 i anneye verip kalan 6/8 i de iki kardeş arasında pay edebilirsiniz. Ve bu arada başınız sağolsun. Allah Babanıza rahmet eylesin.
Amin. Allah razi olsun 🙏 peki intifa hakki kardesimin talebiyle ileride kaldirilabilir mi?

Amin. Allah razi olsun 🙏 peki intifa hakki kardesimin talebiyle ileride kaldirilabilir mi?

Rica ederim. İntifa hakkı bir kez verildikten sonra kardeşiniz de, Allah esirgesin vefatı halinde mirasçıları da bunu kaldıramazlar. Anneniz kendisine devredilmiş bu haktan yaşadığı sürece faydalanır . Benim bilgim bu doğrultuda.

Back
X