Miras meselesi

Merhaba hemen konuya giriyorum. Benim annem 8 kardeş. 3 erkek 5 kız kardeşler. Anneannem ve dedem hayattalar 100 dönüme yakın yeri annemlerin haberi olmadan sadece erkek çocuklarına vermişler. Bu dönemde böylesine bi ayrımın olması pes doğrusu. Dedemi çok müslüm ve adaletli sanırdım yanılmışım.
Hatta bazi yerlerin tapusunu erkek evlatlarının hanimlarina vermişler.
Ki bu topraklar kizlar evden gittikten sonra kazanılmış topraklar değil. Kizlar bizzat o topraklarda ter dökmüşler yıllarca.
Hepimizin çok ağırına gidiyor bu durum.
Boyle bisey başına gelip mirastan hak alan var mi ? Yoksa artik giden gitti mi?
Giden gitmistir gibi gorunuyo ama oncelikle bunu yapan dedeniz ve anneanneniz bilincsizce cok buyuk gunah islediler
Maalesef bu miras olaylarinda farkinda olmadan atesde yanmayi kendine hak gorenler cok

Böyle birsey olduğunu bilmiyordum. Çok iyiymiş. Peki anne baba ölmeden önce malları başkasına satarlarsa ne olacak?
Her ne kadar kişinin hayatta iken mal varlığı üzerinde tasarruf hakkı olsa da, mirasçıların saklı payı diye bir kavram var. Bu paya dokunulamaz.(kanundaki sınırlı sebepler hariç) Avukat ile görüşüp haklarınızı detaylı öğrenip , dava açmak isteyebilirsiniz.

Merhaba hemen konuya giriyorum. Benim annem 8 kardeş. 3 erkek 5 kız kardeşler. Anneannem ve dedem hayattalar 100 dönüme yakın yeri annemlerin haberi olmadan sadece erkek çocuklarına vermişler. Bu dönemde böylesine bi ayrımın olması pes doğrusu. Dedemi çok müslüm ve adaletli sanırdım yanılmışım.
Ki bu topraklar kizlar evden gittikten sonra kazanılmış topraklar değil. Kizlar bizzat o topraklarda ter dökmüşler yıllarca.
Umarım dayılarinizin eşleri kocalarını boşar da kızlardan kaçırılan çok kıymetli mallar elin kızına gider, çok sinir oldum 😡

Anne baba mal sahibiyse satar hayattayken, ona bir şey yapılamaz;ama olan malı sen erkeksin hepsini senin üstüne veriyorum derse, öldükten sonra diğer çocuk/lar dava açıp hakkını alabilir.
Aslında onun da iptali var. Mal sahibi, 65 yaşından büyükse ve heyet raporu olmadan bağış veya satış olmuşsa mal sahibinin diğer alt soyları işlemin iptalini isteyebilir. Ama akıl sağlığı vs karar mekanizması yok kandırıldı vs denebilir.. ama mal sahibi ile yani üst soyla çok kötü durumlara düşülür. O yüzden kimse o yola kolay kolay girmez. O yüzden çoğunlukla üst soy vefat edince miras hak olunca dava açılır. Çoğu kişi böyle yapar ve hakkını da alır.

Bi aciklama yapma tenezzulunde dahi bulunmadılar. Kizlar zaten kendilerini geri cektiler görüşmüyorlar sadece bayramda 5 dk el öptüler o kadar
El öpmeye bile gitmem artı hastalıkla falan elden ayaktan düşünce kapımı aşindirmayim derim. Benim derdim burada miras para değil, evlat olarak bana verilen değer daha doğrusu verilmeyen değer 😠 eşimin ve cocuklarimin karşısinda düşürüldüğum durum

Umarım el üstünde tutuyordur oğulları gelinleri.... İyi bir avukata danışın en doğru yolu gösterir yaşları biraz varsa dava açabiliyorsunuz diye biliyorum

Dede öldükten sonra mahkemeye verip çok rahat alırsınız .

Dava açarsa annenler kazanır,medeni hukukta tüm çocuklar eşit ve mirastan men edilemez

Sizin adınıza üzüldüm toplumda yaygın bu konular özellikle doğuda kendimden örnek vereyim üvey kardeşlerle birlikte 6 kardeşiz babam sadece erkeklere mal verecek bizim orda kıza hiç bir şey verilmiyor babami görmeye gittiğimde geçen sene bir Türkle evlendin diye miras talep etme ayıp talep edersen seni evlatlıktan ret ederim dedi üvey anam da onlar benim oğlumun hakkı dedi yaaa

Dava açıp bütün kardeşler haklarını alırlar diye düşünüyorum benim eşimin mesela aile şirketi vardı kendisine düşen payı almıştı ama çok ayrımcılık yapmış deseniz inşallah hayırlısıyla hallolur

Malesef babam da abime bütün arsaları verdi. Bütün harcamaları ona yaptı. Öldükten sonra elimizde bir ev vardı onuda abim maddi vaad ile ablamında aptallığı vesilesiyle elimizden zorla imza arttırarak aldı. Sonrada zaten hiç bir maddi vaadini yerine getirmedi. Çocuğum oldu aramadı bile. Ablam hala görüşüyor ben görüşmüyorum bayramdan bayrama oda içimden hiç gelmiyor. Şimdi abimin eşinin tarafı evi satın bizim yanımıza taşının diye diye onları ikna ettiler. Yani bizden alınan başkalarına yaradı. Memlekette bir ev var onuda istedi kavga çıkardı hatta ama vermedik. Hatta abimin baldızı o kadar söz sahibi olmuş ki bana bir keresinde memleketteki ev için (ben evin tadilata ihtiyacı var demiştim) sen buraya karışma evlendiğim yere karış demişti. Ablama dava açalım ben açamam naparsan yap dedi. Öylece kapandı gitti konu. Benimde tek yapabildiğim hakkımı helal etmemek oldu. Bir gün adalet yerini bulacak diye bekliyorum işte..

Sizin adınıza üzüldüm toplumda yaygın bu konular özellikle doğuda kendimden örnek vereyim üvey kardeşlerle birlikte 6 kardeşiz babam sadece erkeklere mal verecek bizim orda kıza hiç bir şey verilmiyor babami görmeye gittiğimde geçen sene bir Türkle evlendin diye miras talep etme ayıp talep edersen seni evlatlıktan ret ederim dedi üvey anam da onlar benim oğlumun hakkı dedi yaaa
Sizi evlatlıktan red etme ile korkutamazlar.
Yasal olarak red etseler bile saklı pay ile yani doğumdan gelen alt soy olma hakkı ile hakkınızı dava ile kesinlikle alırsınız. Öyle alt soydaki bazı çocuklara mal vermeme hukuk nezdinde olmaz. Miras hukuku katıdır. Tüm alt soyun eşit miras hakkı vardır. Söke söke hakkınızı alın.

Malesef babam da abime bütün arsaları verdi. Bütün harcamaları ona yaptı. Öldükten sonra elimizde bir ev vardı onuda abim maddi vaad ile ablamında aptallığı vesilesiyle elimizden zorla imza arttırarak aldı. Sonrada zaten hiç bir maddi vaadini yerine getirmedi. Çocuğum oldu aramadı bile. Ablam hala görüşüyor ben görüşmüyorum bayramdan bayrama oda içimden hiç gelmiyor. Şimdi abimin eşinin tarafı evi satın bizim yanımıza taşının diye diye onları ikna ettiler. Yani bizden alınan başkalarına yaradı. Memlekette bir ev var onuda istedi kavga çıkardı hatta ama vermedik. Hatta abimin baldızı o kadar söz sahibi olmuş ki bana bir keresinde memleketteki ev için (ben evin tadilata ihtiyacı var demiştim) sen buraya karışma evlendiğim yere karış demişti. Ablama dava açalım ben açamam naparsan yap dedi. Öylece kapandı gitti konu. Benimde tek yapabildiğim hakkımı helal etmemek oldu. Bir gün adalet yerini bulacak diye bekliyorum işte..
Neden dava açmiyorsunuz? Miras hakkı doğmuş.
Mal kaçırma davası açın. Ablanız açmasın siz açın. Veya ablanız size vekalet versin onun adına da açın.
O arsalarda çocuğunuzun sizin hakkınız var. İleride çocuğunuzun hakki. Elalemin çocuğu mu yesin?
Gene hakkınızı helal etmeyin ama hakkınızı bu dünyada da arayın. Babanız ölmüş miras durumu oluşmuş. Bir davaya bakar. Bir de sizi tehdit ediyorlar. Neden insanımız hak aramıyor anlamıyorum. Bu konu beni üzdü.. umarım hakkınızı ararsınız. Kimse hakkınızı gasp etmemeli. Bu konudan gördüm ki çoğunluk miras hukuku bilmiyor. Miras hukukunda bir kardeş kayrilmaz asla. Hatta ablanız da hakkını alır.
Hakkınızı gasp eden aileniz abiniz değildir zaten. Onun hak ettiği çatır çatır ondan hakkınızı almanizdir. Rezil olsun elaleme. Kardeşlerinin hakkını yiyor diye. Açın dava.

Son düzenleme:
Hepiniziln cevaplari icin cok cok teşekkür ederim. Biriniz umarim dayilariniz iyi bakıyordur diyor ama ne mümkün.
Hastalarmis bi tas corba goturen yok evlerini temizleyen yok.
Daha once gelini dedemin boğazını sıktı.
Dayılarım bağırmayla korkutmayla islerini goturuyorlar malesef ama yine onlar cok kiymetli.
Annemler deseniz geride duruyor giden gitti diye.
Sanırım biraz cesaretlendirmem gerekecek.

Cunku annemin payina dusen hak suan bana ilaç su gibi lazım esimden ayrılıyorum hayata sifirdan başladım. Bi dukkan acardim ev tutardım araba alırdım.
Yapilan haksizlik cok büyük kac kisinin daha dogmamis kac bebegin hakki var o yerlerde.
Simdi mirastan düşen 5 dönüm yer satilip dayılarımın cocuklarina ev yapildi bile.
5 dönüm yer bizim buralarda 3milyon düşünün yerlerimiz cok değerli.
Kizlarin da en üzüldüğü mirastan cok yapılan haksızlık. O kadar cok analarina babalarina bakiyorlardi ki yemek temizlik hasta olunca bakim gezdirme vs.

Neden dava açmiyorsunuz? Miras hakkı doğmuş.
Mal kaçırma davası açın. Ablanız açmasın siz açın. Veya ablanız size vekalet versin onun adına da açın.
O arsalarda çocuğunuzun sizin hakkınız var. İleride çocuğunuzun hakki. Elalemin çocuğu mu yesin?
Gene hakkınızı helal etmeyin ama hakkınızı bu dünyada da arayın. Babanız ölmüş miras durumu oluşmuş. Bir davaya bakar. Bir de sizi tehdit ediyorlar. Neden insanımız hak aramıyor anlamıyorum. Bu konu beni üzdü.. umarım hakkınızı ararsınız. Kimse hakkınızı gasp etmemeli. Bu konudan gördüm ki çoğunluk miras hukuku bilmiyor. Miras hukukunda bir kardeş kayrilmaz asla. Hatta ablanız da hakkını alır.
Hakkınızı gasp eden aileniz abiniz değildir zaten. Onun hak ettiği çatır çatır ondan hakkınızı almanizdir. Rezil olsun elaleme. Kardeşlerinin hakkını yiyor diye. Açın dava.
Hala akrabalar son kalan ev için kızların elinden alabildin mi naptın diye soruyorlarmış pek rezil olacak yanı yok yani. Ben yirmi yaşından beri mücadele verdim para ve mal için. Ama baskılandım. Birinci evi babam öldükten sorna verdik alma imkanı yok zaten o gitti. Vaad ettiği parayıda vermedi hatta benim adıma yatan bir para vardı onu bile benden habersiz almış(çalmış) malesef. Yani buraya yazmakla bitiremeyeceğim şeyler yaşadım o süreçte. Psikolojim artık kaldırmıyor malesef. İkinci ev içinde yenge tarafının folfuruşuyla olay bir ekz daha patlak verecek muhtelemen. İşte o zaman o dava muhtemelen açılacak.

Nasıl verdikleri önemli. Nasıl bir işlem yapılmış? Satış usulü mu vs. Bence dava acilabilir. Benzer bir olayı yakinimiz yaşadı. Kizlar birleşip dava açtılar. Kazandilarda..

Back
X