Bir insanın çekimser olması, atılgan olmasi, otobüste inip bineceği yeri söyleyip söylememesi, pasif olması, mesleki yeterliliğini ölçen özellikler değilir. Kaldi ki bir öğretmenin mesleki yeterliliği ile ilgini konuşmak bir mühendise düşmez. Haddine değil.
Milli eğitim bünyesinde çalışıyorum, rehber öğretmen olarak görev yapıyorum. Tam olarak öğretmenlik yaptığım söylenemez, fakat tutupta ne okuldaki ne de farklı yerde görev yapan bir öğretmene "Bu da bi tuhaf, daha hamile olduğunu söyleyemiyor şimdiki öğretmenler değişik" gibi cümle kurmam. Ha diyelim kurdum, halsizlik etmişimdir. Bu aynı bir doktor için "daha otobüste ineceği yeri söyleyemiyor ama apandist ameliyatı yapıyor, şimdiki doktorlar değişik" demeye benzer. Insanlar size kurduğunuz cümlenin bu kapıya çıktığını anlatmaya çalışıyor ama siz ısrarla "ee ben yetersiz olanlara dedim ne üstünüze alınıyorsunuz" diyorsunuz. En başta dediğim gibi yeterliliği, yetersizliği kişilik karakter özellikleri belirlemez, eğitim konusunda ihtisas yapmayan biri de bunu ölçemez zaten. Tıpkı benim bir mimarı, bir mühendisi, eczaciyi, doktoru yeterli yetersiz diye degerlendiremeyecegim gibi üzgünüm ama sizde uzmanligini edinmediginiz hicbir meslek grubuna bu eleştiriyi yapamazsınız.
Turkiyede öğretmen eğitiminde, eğitimde sorun var dersiniz. Yine tamam. Ama eğitim felsefesi, eğitim sosyolojisi, turkiyede öğretmen yetiştirme ekolleri konusunda detaylı bilginiz yoksa üzgünüm ama bu konuda da boş sallayamazsiniz.
Neyse konudan bağımsız oldu ama umarım tane tane anlatabilmisimdir.