Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgi

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.781
118.854
MUHABBET KUŞLARI VE ÖZELLİKLERİ




Doğal ortamlarda muhabbbet kuşları 18 cm uzunluğunda,30-40 gr ağırlığındadır.Burun bölgesinin rengi ,cinsiyetler arasında farklılık gösterir.Erkek bireylerin burunları mor ve koyu pembeyken ,dişileri burunları beyaza yakın renge sahiptir.6 aylıktan büyük muhabbet kuşlarının cinsiyeti rahatlıkla ayırt edilebilir.Erkekler genellikle dışa dönük,kura yatkın,barışçıl ve ötücü iken dişiler ise genelde baskın ve sosyal açıdan hoşgörüsüzdür.

Tüm evcil muhabbet kuşları iki farklı renk tonuna sahiptir.Bunlardan ilki beyaz bazlı renkler (mavi-gri), ikincisi sarı bazlı (yeşil-sarı) renklerden oluşur.Günümüzde bilinen otuz iki farklı muhabbet kuşu renk mutasyonu mevcuttur.Bu sayede yüzlerce farklı kombinasyonda ve renkte yeni muhabbet kuşu üretimi yapılmaktadır.



MUHABBET KUŞLARININ ÖZELLİKLERİ
Muhabbet kuşları dünyayı insanlar gibi renkli görür.Hafızaları güçlüdür.Doğadaki sesleri veya insan sesini hafızasına alıp bunları taklit edebilir.O yüzden bazı muhabbet kuşları papağan gibi bazı kelimeleri tekrarlayabilir.Muhabbet kuşları tat alma duyuları insanın ki kadar olmasa da gelişmiştir.Örneğin tatlı ve tuzlu şeyleri çok severler ancak yedirilmemelidir.Yalnızlıktan nefret ederler.Muhabbet kuşları yemlerinin kabuklarını ayırarak yerler ve o yüzden dilleri gelişmiştir.Aynayı gördüklerinde karşısında başka kuş varmış gibi davranırlar.Muhabbet kuşları ürkektir.Çok çabuk korkarlar.Aniden kalp atışları artar.Ortamda kedi varsa çok rahatsız olurlar.O yüzden kafes yukarıda olsa bile ortamda kedi olmamalıdır.Kokuyu iyi algıladıklarından ortamda gaz kaçağı varsa çırpınırlar.Ancak buna fazla güvenilmemelidir.Her çırpındığında gaz kaçağı var anlamına gelmez, her gaz kaçağında da çırpınmaz.

MUHABBET KUŞUNUN EĞİTİMİ

1Kesinlikle yavru olmalıdır.
2.Yanında sadece söylemesini istediğiniz kelimeleri söyleyin.Örneğin boncuk demesini istiyorsanız ona boncuk boncuk diye seslenin.
3.Kesinlikle korkutmayın.
4.Mümkün oldukça inciltmeden elinizle besleyin.
5.Mümkün oldukça onunla oyun oynayın.
6.Tek olmalılar.Yani iki tanesi aynı kafesteyse konuşmaz.
MUHABBET KUŞUYLA OYUN OYNAMA
Oyun konusunda eğitilmekte yine aynı koşullara bağlıdır.Örneğin ,onu masanın üstüne bırakırsanız bir topu ona doğru iterseniz o da size doğru iter.Eşya bulmada veya eşyaları bi delikten çıkarmada beceriye sahiptirler.Örneğin, onun sevdiği yiyecekleri bir kağıt parçasının içine koyup kağıdı buruşturup önüne koyarsanız onu açmaya çalışacaktır.Ama toksa veya kokuyu almazsa ilgisiz davranabilir.Muhabbet kuşları müziğin ritmine uyabilirler.O yüzden siz dans ederseniz oda müziğin ritmine göre size eşlik edebilir.



MUHABBET KUŞLARINDA BESLENME

Genel olarak yediği besinler:tam tahıllar ve küçük parçalı besinler (arpa ,keten,yulaf),bazı çiçek türleri (karanfil,papatya,hanımeli,menekşe),yeşillik ve otlar (brokoli,lahana) meyveler
(avukodo hariç tüm meyveler),sebze (pişmemiş patates, soğan ve her türlü mantar hariç hepsi)

Alkol ,avukado, çikolata, kafein ,laktoz içerikli besinler ,sarımsak ve soğan oldukça toksit olup ,kesinlikle verilmemelidir.


MUHABBET KUŞLARI HAKKINDA BİLGİ

Tam bir hayvansever olarak sizlere muhabbet kuşlarımdan görüntüler gösterip kuşların bakımı hakkında bilgiler vermek istedim. . 1 tane değil 100 lerce =) Satın aldığımız erkek muhabbet kuşunun ardından merak saldığımız bu üretim zamanla artış gösterdi ve yavaş yavaş kuşlarımızı çoğaltmaya ve üretmeye başladık. Kuşların bakımı için sabırlı ve meraklı olmanız şart.








En çok merak edilen soruları sizler için açıklamaya çalışacağım.

1- Muhabbet kuşlarımı çiftleştirmek istiyorum bir erkek bir dişi alsam yavruları olur mu?

Az da ihtimal olsa birbirlerini sevebilirler. Dişi kuşlar erkeklerini kendi belirler. Sizin istediğinize göre erkek kuşlar ile birlikte olmaz aksi taktirde erkekleri öldürebilirler bile..

2- Yem dışında muhabbet kuşuma neler verebilirim ?

Vitaminli yemler ve bunun dışında hazırlayacağınız mamalar muhabbet kuşlarınızın daha sağlıklı olmasına vesile olur. Yeşillik vermenizi tavsiye etmiyoruz. Kafesinizin içerisinde de mutlaka kireç taşı bulundurun çünkü kuşlar yemlerini eritmesi için taşlara ihtiyacı olacak.

3- Kuşum yuvadaki yavrularını öldürüyor , ne yapmalıyım ?

Dişi muhabbet kuşları yavrularını ele gelecek kadar büyüttüklerinde artık onları yuvalarında istemez. Ya yuvadan dışarıya atarlar yada yuvanın içerisinde parçalayıp bırakırlar. Birde onun başka nedeni olarak şunu söyleyebilirim , dişi tekrar yumurta doğuracaksa yuvasında yer ister dolu olan yuvadaki yavruları ya öldürür yada dışarıya atar. O yüzden belirli bir büyüklüğe erişen yavruları yuvalarından alın. Erkek muhabbet kuşlarının yavrularına olan düşkünükleri daha fazladır.

4- Muhabbet kuşumun yumurtasından yavru ne zaman çıkar ?

Yuvada yavrunun oluşmasını sağlayacak tabiki ısı çok önemlidir. Anne ve baba kuşun yumurtanın üzerinde sürekli olarak yatması gerekir. Herşeyin normal olduğu durumlarda yavru 18 gün sonra yumurtadan çıkar.Kışın daha çok yavru kuş alıyoruz. Yazın sıcak olduğundan kuşlar yuvalarında pek durmuyor o yüzden yumurta ne kadar sıcakta olsa ölü çıkıyor.

5-Yavru muhabbet kuşumun sağlıklı yetişmesi için neler yapabilirim ?

İlk olarak temizlik kurallarını ihmal etmeyin. Ardından yavruların sağlıklı beslenmesi için annelerine vitaminli mama hazırlayıp verin , gerekli vitamini annelerinden alacaklardır.

6- Yavru muhabbet kuşunun gelişim evrelerini belirtir misiniz?

Yavru yumurtadan çıktığında 2-2.7 gram ağırlığındadır. ilk beş gün boyunca gözleri kapalıdır. Sırt üstü yatar pozisyonda, annesinin yemlemesini bekler.
6-8’inci günler arasında yavrunun ağırlığı 12-14 grama ulaşır.
7’nci gün kanat tüyleri belirmeye başlar.
8’inci günde başını dik tutmaya başlar. Birkaç sıçrama yapabilir.
9’uncu gün kuyruk tüyleri büyümeye başlar. Gözleri açılır. Kuyruk kısmına oturarak beslenir.
12’nci gün, tüm ince tüyleri çıkmıştır. Ağırlığı 23 grama ulaşır.
17’nci gün tüm tüyleri tamamlanır. Hala yuvadan çıkmaz.
21’inci gün, tüy renkleri belirginleşir.
28 ve 31’inci günler arasındayavrular tırmanabilir. Kanatlarını çırparlar. Yuvadan çıkabilirler.
28’inci gün, tüm tüyleri tam anlamıyla çıkmıştır. Renkleri büyüklerinkine nazaran daha mattır.
3-3 aylıkken, gençlik dönemi tüy değişimi gerçekleşir. Yeni çıkan tüyleri, büyüklerinki gibi parlak olur.

7- Yavru muhabbet kuşları ne zaman çiftleşmeye başlar ?
Yavru muhabbet kuşları 6 ile 8 ay arasında erişkinliğe ulaştığında çiftleşmeye hazırdır.

8- Muhabbet kuşumu konuşturmak için ne yapmalıyım?
Bu kuşların konuşma yeteneğine sahip olduklarını hepimiz biliyoruz. Erkekler sorunsuz konuşurken dişilerin konuşması biraz zordur bazıları için imkansızdır. Benim size söyleyebileceğim tek şey konuşturmak istiyorsanız onlarla sürekli konuşun. Konuşmaya başladığında diğer öğrettiğiniz kelimeleri daha çabuk söyleyecek emin olabilirsiniz.




Bilgi paylaşımı amaçlı alıntıdır..
 
Merhabalar! 3 tane yavru muhabet kuşumuz oldu, yaklaşık 3 haftalık en büyükleri, neredeyse tüm tüyleri çıktı, ancak kafesin içinde genelde bacakları açık bir şekilde duruyorlar, ayakta duramıyorlar çok fazla, kafesten çıkmak için çabalıyorlar aslında, arada gagalarıyla tutunup, yuvanın yuvarlak bölümünden çıkmaya çabalaıyorlar, ancak çok fazla ayakta duramıyorlar, endişelenmeye başladım, bilgisi olan var mı, erken olduğu için mi ayakta duramıyorlar, yoksa sakat olabilirler mi endiş etmeye başladım :KK43: İnternetten araştırdım, yeterli bilgiye ulaşamadım, çarpık bacak diye sakatlık varmış ama belirtilerini bulamadım, bilen varsa yardımcı olabilir mi lütfen :KK43:
 
Bunlar eş olabilir mi sizce :) yavrular henüz kaşıyorlar birbirlerini beraber sarılır gibi uyuyorlar ağız ağıza bazen yem yiyorlar
 

Eklentiler

  • IMG-20160414-WA0011.jpeg
    IMG-20160414-WA0011.jpeg
    40,6 KB · Görüntüleme: 254
X