Muhabbet kuşu:)

-Alisa-

Guru
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2015
3.349
30.338
428
Kızlar ne zamandır bi evcil hayvan almak istiyodum en sonunda lutino cinsi muhabbet kuşuna karar verdim ama ne annem ne de ablam pek gönüllü değil yani bakımını ben üstlenicem (annem ben bakmam bakabiliceksen al dedi )
Yani kısacası bakımı çok zor mudur neler yapmak gerekiyo kafesin temizliği kuşun bakımı vs. bilgi veren olursa çok sevinirim ciddi bi kararsizlik yaşıyorum acaba bakabilir miyim diye

Cinslere göre değişkenleri oluyor. Bazı cinsler meyve yiyebiliyor mesela, bazıları sadece yem yiyor.

Biz normal bildiğimiz düz muhabbet kuşlarından besliyoruz. :) Ona göre bildiklerimi, nelere dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Suyunu maksimum 2 günde bir değiştirmen gerekiyor. Biz her gün değiştiriyoruz. Taze taze içsin diye.

Gaga taşı, mineral bloklarından vs edinin. Önemsiz gibi düşünmeyin. Yoksa gagaları anormal uzuyor ve yem yemesine engel oluyor ve biz farkedemeyebiliyoruz.

Asla ve asla cereyanda, soğukta kalmaması gerekiyor. Soğuk alırsa bir kere, iyileşmesi imkansız gibi birşey. Çoğu muhabbet kuşu soğuk algınlığından ölüyor.
Biz yazın hava sıcak dahi olsa aynı anda 2 camı açmıyoruz. Biz farketmesek de onlar cereyandan etkilenebiliyor.

Onun dışında sulara damlatılan mineraller falan var. Biz kullanmıyoruz, ben bazen suyuna çok az limon damlatıyorum ve uzun süre tutmuyorum, suyu bozulmasın diye.

Eğitimi konusunda da ısrarcı davranmamanız gerekiyor. Eve ve size alışma süreleri uzun olabiliyor. Ve ani hareketlerden çok çekinirler özellikle ilk zamanlarda. En çok yapılan hatalardan biri tamamen avuca alıp kapana kıstırılmış gibi hissettirmek. Size güvenini kazanmanız gerek. İlk zamanlarda kafes içinde yavaşca parmağınızı göğsüne yaklaştırırsınız. O istediği zaman parmağınıza konsun. Zorlamayın, elinize gelmesi için kafes içinde arbede yaşatmayın. Oradan oraya uçup kafes içinde kendini harap etmesin. Rahat ve güvende hissettirin. Zaman geçtikçe seslendiğinizde o kafesin demirlerine tutunup yanınıza gelmek için çırpınacak zaten. :)

Ayrıca kafesi için özel bir yer belirleyin ve yerini çok lazım olmadıkça -rahatsız misafir çocuğu gibi etkenler- değiştirmeyin.

Son olarak bence bakımı hem en kolay, hemde en zor hayvanlardan biri kuş. Temel gereksinimlerini karşılamak çok kolay ama dediğim gibi yaklaşımınıza çok dikkat etmeniz gerek. Hassas hayvanlar. Kedi köpek gibi sarıp sarmalayıp sevmek istiyor insan ama onlar bunu sevgi gösterisi olarak değil, tehdit olarak algılıyorlar. Fazla stresse girerse, depresyona girip yemekten içmekten bile kesilebilir.

İlk zamanlar çok sevin ama uzaktan sevin. :) Sevginizden ve sizden zarar gelmeyeceğinden emin olduğunda, o başınızın tepesinden ayrılmayacak zaten. O günler geldiğinde biraz rahat verse de yemeğimi yesem diye düşüneceksiniz. :) :) Şimdiden hayırlı olsun evinizin en küçük üyesi. :)

Teşekkür ederim ne güzel anlatmıssin şimdiden fotoğraflarına bakıp seviyorum delilik resmen banyo işini nasıl yapıyosunuz peki

Teşekkür ederim ne güzel anlatmıssin şimdiden fotoğraflarına bakıp seviyorum delilik resmen banyo işini nasıl yapıyosunuz peki

Onların banyoları var. Biz almıştık ama bizim asi onda banyo yapmayı reddetti. Canı istediğinde su içtiğimiz bardakta duşunu alıyor.

Banyoyu çok çok az sıklıkta yaparlar zaten. Kendileri sürekli tüylerini temizliyorlar. Banyo yapmak istediğini bardağın tepesine konup kanatlarını acayip acayip açtığında anlarsınız. Bırakın öyle, o duşunu alıp gider. :)

Çok hevesliyim ınşallah iyi olur hemen alışır bana limonum

Bende bayağı kuş var şu anda:)
İlk dikkat edilecek şey kafesinin içinde kanat çırpacak büyüklükte boyasız olması. Tüneklerin mümkünse dut ağacı, değilse ahşap tahta şeklinde olması ve tünediğinde tırnaklarının birbirine değmeyecek kalınlıkta olması gerekiyor. Yoksa tırnakları uzuyor. Ben hem ahşap hem koton tünek kullanıyorum. Asla şu zımparalı tüneklerden almayın yaralanmalara sebep oluyor.
Sadece yem yemesi yeterli olmayacaktır, sebze ve meyvelere alıştırmaya çalışın. Genelde yeşilliklere alışkın oluyorlar (elma çekirdeği vermeyin) ama siz yumurta, irmik, haşlanmış buğday, çimlenmiş buğday gibi besinlere de alıştırın.
Elma sirkesi iç parazite karşı koruyucudur, hafta bir suyuna damlatabilirsiniz. Ben biraz takıntılıyım, sularını günde iki kere değiştiriyorum ve kafesi sık sık temizleyip temizlediğim parçalara sirkeli su sıkıp kurutuyorum. Hastalıklardan korunmanın en iyi yolu beslenme ve iyi bakımdan geçiyor.
Hava değişikliğine maruz kalmasınlar, cereyan zaten asla ama ani ısı değişiklikleri de çok etkiliyor kuşları. Mevsim geçişlerinde tüy dökme zamanları oluyor, bu zamanlarda ben mineral kullanıyorum ki yeni çıkan tüyleri çok parlak ve sağlıklı çıkıyor.
Muhabbetler biraz fazla gürültücü ve hareketliler, gaga taşını, kalamar kemiğini ve oyuncaklarını eksik etmemeye çalışın.
Eğer İstanbuldaysanız hazır evcil yavrular satan bir petshop var. O kadar sevimliler ki ben bile oradan almayı dşünüyorum bir tane daha :) Kolay gelsin:)

İstanbuldayim evet teşekkür ederim çok güzel yazmışsınız peki muhabbet kuşu mu yoksa sultan papağan mı :))

Ya da daha zahmetsiz olan hamster mı?
Fikir olsun..

Ben Suriye hamster delisiyim. Benim koca oğlanım tertemiz, obur, kendini okşatan,kafesini hiç pisletmeyen çok düzenli bir minik

Fikir olsun..

Ben Suriye hamster delisiyim. Benim koca oğlanım tertemiz, obur, kendini okşatan,kafesini hiç pisletmeyen çok düzenli bir minik
Olabilir bunu da düsünucem çok sağol Meg im ne zamandır evcil hayvan diye ölüyorum artık alıcam sonunda cok heyecanliyim

Fikir olsun..

Bana kalsa evde kedi kuş balık tavşan civciv hamster olur da bizimkilerle bu pek mümkün olmuyo

Olabilir bunu da düsünucem çok sağol Meg im ne zamandır evcil hayvan diye ölüyorum artık alıcam sonunda cok heyecanliyim
Suriye hamsterı araştır. Gonzales (cüce hamster) olmasın. Çünkü gonzales ele gelmez ve ısırmayı severler. Ama Suriye çok tatlı oluyor. Bir kuştan daha fazla paylaşımın olabilir bir hamsterla olan dostluğunda..
Hayırlı olsun miniğin şimdiden canım

Teşekkür ederim zaten bana dost olsun paylaşımımiz olsun istiyorum en çok,onuda araştırıcam yardımların için çok sağol Meg

kedimden daha fazla iş çıkarıyor bana, kafesini iki günde bir temizlemek şart yemini tazelemek gerekiyo üstü hep yemin kabuklarıyla doluyor ve üfleyip falan temizlemez isen açlıktan ölen kuşlar bile oluyor. Yıkanma konusunda muslugu açıyorum kendi suya girip çıkıyor öyle temizleniyor , tutupta yıkayamıyorum zarar veririm diye, bir tane spreyi var arada onu sıkıyorum özellkle yazın bitten korunmak için. Öyle işte , yetişkin kuş aldım konuşturamıyorum da , bana da alışmıyor , mutlaka yavru kuş al bence.

Kedi alabilsem keşke
Annen kediye hayır diyebilir anladığım kadarıyla. Bu sebeple kedi aşkını kendi evine sakla bence canım:)
Hadi hamster fotoları, kafesleri bak netten Çok eğlenceli..

Aslında şuan sultan papağan mı alsam diyorum muhabbet kuşlarıyla fazla paylaşımim olmaz gibi geldi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…