Mükemmel Pilavın Sırları

Arkadaşlar ben pilavı iyi yaparım hatta acele ile hızlı hızlı yapınca daha iyi olur... :)

Pirinçleri nişastası çıkana kadar iyice soğuk su ile yıkayın.Sonra sıcak su ekleyip en az 20 dakika bekletin.Yanmaz tavaya tereyağını ekleyin miktarını kaç kişilik pilav yapacaksanız ona göre belirleyin ancak tereyağına mutlaka birkaç damla sıvıyağ ekleyin ki tereyağı yanmasın.Yağ erimeden içine şehriyenizi ekleyin.Bu arada 20 dk beklettiğiniz pirinçlerinizi iyice sudan geçirin ve kızaran şehriyenize ekleyip birkaç dakika su eklemeden kavurun.Ben kokusundan anlıyorum artık su ekleme zamanının geldiğini...1 bardak pirince 1,5 bardağa yakın sıcak su ekliyorum ama bu kullandığınız pirince gör değişebilir.içine tavuk bulyon kullanırdım mutlaka ama jel şeklinde olan tavuk suyu çokk daha güzel yapıyor.Tuzu çok az ekleyip bir kez karıştırıp,kapağını kapatıp tencerenin altını kısıyorum.Pişince 1-2 kez karıştırıp üzerine havlu kağıt koyup kapağını kapatıyorum ve 5 dakika sonra yiyoruz...Offff canım istedi ya :)

Arkadaşlar ben pilavı iyi yaparım hatta acele ile hızlı hızlı yapınca daha iyi olur... :)

Pirinçleri nişastası çıkana kadar iyice soğuk su ile yıkayın.Sonra sıcak su ekleyip en az 20 dakika bekletin.Yanmaz tavaya tereyağını ekleyin miktarını kaç kişilik pilav yapacaksanız ona göre belirleyin ancak tereyağına mutlaka birkaç damla sıvıyağ ekleyin ki tereyağı yanmasın.Yağ erimeden içine şehriyenizi ekleyin.Bu arada 20 dk beklettiğiniz pirinçlerinizi iyice sudan geçirin ve kızaran şehriyenize ekleyip birkaç dakika su eklemeden kavurun.Ben kokusundan anlıyorum artık su ekleme zamanının geldiğini...1 bardak pirince 1,5 bardağa yakın sıcak su ekliyorum ama bu kullandığınız pirince gör değişebilir.içine tavuk bulyon kullanırdım mutlaka ama jel şeklinde olan tavuk suyu çokk daha güzel yapıyor.Tuzu çok az ekleyip bir kez karıştırıp,kapağını kapatıp tencerenin altını kısıyorum.Pişince 1-2 kez karıştırıp üzerine havlu kağıt koyup kapağını kapatıyorum ve 5 dakika sonra yiyoruz...Offff canım istedi ya :)(Bu arada daha beyaz olması için 1-2 damla limon suyu ve daha tatlı olması için çok az toz şeker ekleyebilirsiniz.)

hayatım boyunca hiç pilav yapmamıştım. herkes tane tane pilav yapmak çok zor derdi. evlendim ilk yaptığım pilav tane tane güzel oldu. çok kolaymış, çok büyütüyorlar. güzelce kavurmakta bence işin sırrı.

kızlar şu bulyon ve tuz ekleme olayını nasıl yapıyorsunz.
ilk kez bulyon denedim. içine normal tuzunu koydum. yenmeyecek kadar tuzlu bir pilav oldu ve dökmek zornda kaldım.
bulynu az koydum tuz koymadm bu defada tuzu az geldi.
iki paket bulyon var evde :) onları değerlendirmem lazım tuzunu nasıl ayarlayacağım bu meretlerin.

kızlar şu bulyon ve tuz ekleme olayını nasıl yapıyorsunz.
ilk kez bulyon denedim. içine normal tuzunu koydum. yenmeyecek kadar tuzlu bir pilav oldu ve dökmek zornda kaldım.
bulynu az koydum tuz koymadm bu defada tuzu az geldi.
iki paket bulyon var evde :) onları değerlendirmem lazım tuzunu nasıl ayarlayacağım bu meretlerin.

bulyon kullanıyorsan mesela 1 1.5bardak pırınce 1 tane bulyon at tuza gerek yok

bende aynen bu şekilde pişiriyorum önce kavurup suyunu bir parmak pirinçlerin üzerini geçecek kadar koyup tamamen suyunu çektiğinde ocağı söndürüp birsüre demlenmeye bırakıp servis ediyorum bu arada pirincin kaliteside önemli tabii

Hem sade hem şehriyeli pilavı çok severim. İkisini de çok güzel yaptığımı söylerler benim püf noktalarım şunlar:

Sade pilav (bu pilavda jasmin-kokulu pirinç kullanıyorum)
2 kişiye 1 bardak pirinç kullanıyorum. Pirinci soğuk suyla yıkıyorum. Islatmaya gerek yok kokulu pirinçleri. Tereyağ karışımında (tereyağ-teremyağ) güzelce kavuruyorum. Kavururken biraz tuz ekliyorum. Böylece pirinçlerin rengi dönmuyor. Pirinçlerdeki tüm ıslaklık bbitip de birbirlerinden ayrılmaya başladıkları zaman 1 su bardağı pirince 2 su bardağı sıcak su ilave ediyorum. Su kabarcıklar çıkardığı anda altını kısıp (orta dan biraz daha kısık) pişiriyorum. Tüm suyunu çekince temiz bir bez örtüp 10-15 dakika demlenmeye bırakıyorum.

Şehriyeli pilav (bu pilavda baldo kullanıyorum)
Pirinci soğuk suyla yıkayıp ılık tuzlu suda 10-15 dakika bekletiyorum.Arpa şehriyeleri az ayçiçek yağında kavuruyorum (margarinle kavurunca yağ yanıyor, pilavın rengi kara oluyor). Sonra 1 su bardağı pirince 1.5 su bardağı su koyup suyu kaynatıyorum. Bu su kaynarken biraz tereyağ-margarin, tuz (bulyon kullanıyorsam çok az tuz), 1 adet kesme şeker, 3-4 damla limon suyu atıyorum suya. Pirinçleri ekliyorum. Su kabarcıklar çıkarınca altını kısıp (orta dan biraz daha kısık) pişiriyorum. Tüm suyunu çekince temiz bir bez örtüp 10-15 dakika demlenmeye bırakıyorum.

Not: Limon suyu-kesmeşeker yerine 1-2 damla elma sirkesi kullananları da duydum ama ben hiç denemedim. O da aklınızda olsun kızlar...

kızlar ben pilavı (kayın validemden öğrendim)haşalama yapıyorum.
inanın çok lezzetli oluyor hangi pirinç olursa olsun sonuç harika oluyor.....:56:

kullanacağınız pirinci kaynar su ekleyip tabi 1 yemek kaşığı tuzuda ekleyip en az yarım saat bekletin.
sonra suyunu süzüp bi güzel yıkayın nişaştası gitsin.
tencerede ben sıvı yağ margarin karışımı kullanıyorum(varsa tereyağ)eritin.yeteri kadar şehriye ekleyip kavurun.
1 bardak pirince 1.5 bardak su ekleyin(ben sıcak su koyarım)ve kaynamaya başlayınca pirinçleri ekleyin ve tabi tuzuda
(ben bulyon kullanmıyorum monosodyum glutamat içerdiği için....çok zararlı bi katkı maddesi...nette arayın okuyun)
kaynamaya başlayınca altını kısın suyunu çekene kadar pişirin.havlu kağıt koyup altını kapatıp dinlendirin en az 15-20 dk.
sonra tencereyi açıp şöyle bi karıştırın ki pirinçler yapışmasın....
ve sonra pilav yemeye hazır...bence deneyin kavrulmadığı için mide problemi olanlarada iyi gelecektir....
afiyet olsun...:56:

ben ölçüsüz göz kararıyla bile yapabiliyorum düşünün yani o kadar usta olmuşum:-) ama gerçekten misafirliğe gelen pilav yemeyen çocuk bile bize gelince pilav yiyiyor ve annesine dönüp sen neden böyle yapıyorsun diyor kadın üzülüyor benim değişik bir tarifimde yok ama pirinci suda 3-4 saat bekletirim hatta bir kere hastalandım o gün bişey yapamamıştım 1 gün beklerdi suda ılık suda o gün daha güzel olmuştu :-) suda bekletiyorum sonra iyice yıkıyorum sonra önce az sıvıyağ ile şehriyeleri kavuruyorum rengi değişince şehriyenin pirinci atıyorum 2 -3 kere kaşıkla karıştırıorum sonra teremyağ ile kavuruyorum kavrulduktan sonra göz kararı su koyuyorum göz göz olana kadar kapak açık pişio hı bu arada tavuk suyu veya bulyon koyuyorum bulyon koyuyorsam asla tuz koymuyorum sonra kısık ateşte kapağını kapatıp az daha pişiriyorum sonra bakıyorum pirinç yumuşamış suyunu çekmiş kaşıkla son kez karıştırıyorum ama eğer suyunu çekip pirinç hale diriyse az daha sıcak su ekliyorum olduysa da kağıt havlu koyuyorum üstüne kapağı kapayıp demlemeye bırakıyorum ama sanırım elimizin lezzetide çok önemli annemde benim gibi yapıo ama benimki daha güzel oluyor-):46:

pirinç sıcak suyla ıslatıp tuzda atıp bi kaç saat bekletom sonra tereyağ 1 yemek kaşığı sıvı yağ bu tereyağ yanmasın die koyup şehriyelerimi kavurup mıncıklamadan tuzundan arındırdığım pirinçleri kavurmaya basşlıom tuz ve taze limon sıkıom çeyrek ve üzerini kapatcak kadar su kim yediyse hayran kaldı tarif nasıl olursa olsun limon suyu tane tane yapıo bide güzel kavurunca pirinci tamammmmmmmmmmmmmm

kızlar saat 7:30-8 gibi kayınvalidem gelicek ilkkez pilav yapıcam ona ...7:30 da otogarda olmam lazım..pilav yapıcam ama şimdi yapsam bişi olur mu sizce??

Kızlar pilav yapmakta ne var ya mutfakla hiç alakası olmayan ben bile yapıyorum :1: hatta pilavı çoğunlukla ben yapıyorum herkeste çok beğenir annemde der aferim iyice alıştın diye tane tane kıvamında olur ben yapmadan önce kaynar suda tuzlayıp ve azıcık limon sıkıp bekletirim zaten sıcak suda bekletip yapınca daha güzel olur yapamayanlar yapa yapa alışır

Ben düdüklde yapıyorum 1 e 1 ölçü 8 dk da mükemmel pilav...

pilava eklediğimiz suyun sıcak ya da soğuk oluşu fark ediyor mu?

tabiki eklediğin su kaynar olacak,,ben pirinci kavurmadan sadece 15 dakika ılık suda beklettikten sonra 1 e 1 ölçü olarak yaparım ve tane,tane olur,,yağ olarakta tereyağ tabi,pilavın vazgeçilmezi....

Arkadaşlar acilen yardımınıza ihtiyacım var....

Yarın Allah kısmet ederse dua okutacam ve max. 20 kişilik tavuklu pilav yapmak istiyorum, kaç bardak prinçle yapmam gerektği konusunda bilgi verirseniz sevinirimm....

bende sıcak suda bekletiyiyorum yarım saat kadar.limon sıkıyorum biraz şeker eklıyorum ayrıca piştikten sonra hemen demlenmesi için üzerine birşey eklemiyorum.5 dk bekleyip öle örtüyorum
gayet güzel tane tane pilavım artı lezzetlı oluyor:56:

Arkadaşlar acilen yardımınıza ihtiyacım var....

Yarın Allah kısmet ederse dua okutacam ve max. 20 kişilik tavuklu pilav yapmak istiyorum, kaç bardak prinçle yapmam gerektği konusunda bilgi verirseniz sevinirimm....

yarım bardak pirinç bir kase pilav oluyor. 10 yada 11 bardak pirinçle yaparsan yeterli olur bence. :42:

Back
X