Mükemmel Pilavın Sırları

yağı çok kızdırmamak ve kısık ateşte kapağını pek açmadan pişirmek işin sırrı sanırım
pilavım genelde güzel olur fakat eğer acele yapmışsam güzel olmuyor,belli oluyor acele yapıldığı

bir de sıvı yağ ve tereyağı karıştırıp yaparım ben pilavda tereyağ kokusu çok güzel oluyor

pilavı güzel yaparım iyice kavurunca tanetane düşüyor yapmayı da yemeyi de çok seviyorum

Benimde pilavım güzel olur şu beceriksizliğime rağmen :)))Prinç taneleri birbirine yapışmayana kadar kavururum tereyağında.Eşim beyaz sever şehriyeden pek hoşlanmaz.Ama sebzeli,tavuklu,mısırlıyı da ayrı bi severiz.Bence sadece pilavı değil tüm yemeklere lezzet katan şey demdir.Anneannemin şöyle bi lafı vardı,"Sen yemek yaparken nasıl yoruluyosan dinlenmeden sofraya otursan zevk alamazsın,yemekte öyledir.Dinlenmeden yersen tat alamazsın."derdi.:)

anlaşılan işin sırrı pirinçleri çok kavurmakta bu akşamdan tezi yok bu tariflerle yapıcam pilavımı bakalım nasıl olcak

valla arkadaslar deneyenınız ıllakı vardır. ama ben kokoulu jasmın pırıncının uzerıne tanımıyorum. cıdden harıka oluyor. bu sayede annem ve kayınvalıdemden gusel pılav yapıyorum :)):):):

ya bu yasmin pirinci uzun olan pirinçler değil mi? ve de pilavın tarifi ya da ölçüleri değişiyo mu?ben bi defa yaptım.çok kötü olmuştu..

arkadaşlar margarin,tereyağ ve sıvıyağı karıştırıp şehriyeyi o şekilde kavurun.pirinci şeffaflaşıncaya kadar kavurun, suyunu ilave edip 1 tane küp şeker atın.hııııııı bu arada bence kesinlikle yapay et,tavuk suyu kullanmayın baya bir kansorejen maddeler varmış...:gitme:

yeni evlendigimde bende yapamiyodum pilavi simdi guzel oluyo daha yeni yaptim hemde ben margarinle yapiyorum tavada kavuruncada uzerine sivaiyag gezdirip biraz daha kavurup suyunu koyuyorum cok guzel oluyo ustasi oldum artik :1closedeyes:

Açık tarif alabilir miyiz?

tv de bir aşçı anlatıyordu pilavın püf noktalarını. Pirinçleri beyaz suyu akana kadar ovalayarak yıkayıp suyunu iyice süzmek gerekiyormuş. pirinci suda bekleticeksen kavurma kısmını kısa tutarsın bekletmeyeceksen pirinçler beyazlaşıp tane tane oluncaya kadar kavrulur. iyi kavrulan pirinç suyunu iyi çekermiş. ayrıca birkaç damla limon suyu ve 1-2 kğp şeker pilavın daha beyaz olmasını sağlarmış. 1 ve 1,5 ölçü ile mutlaka ve mutlaka sıcak su konmalıymış. isteğe göre tavuk suyu yada bulyon ancak benim bulyonla yaptıgım pilavlar sarı oluyor. birde tereyağını bol tutup biraz da sıvı yağ eklenmeli parlak olması için.

Ben pirinci 1 saat önceden sıcak suya koyuyorum sonra suyunu süzüp yağını ve şehriyesini kavurduktan sonra ekliyip prinçler şeffaf olana kadar karıştırıyorum. Bulyonu'da pirinci karıştırırken atıyorum suya eklemiyorum iyice pirinçle özdeşleşiyor ve çok lezzetli oluyor tavsiye ederim. :)

Mutfağa oldukça ilgiliyimdir özellikle de yöresel yemeklere ve duyduğum kadarıyla pilavı en tane tane yapan başarılı bir ahçıdır. Pirinci yarım saat ıslatmak yeterli ve iyice yıkamak. Pirincin markasına göre değişse de 1e 1 su yeterli diye düşünüyorum akel ve baldo pirinçler için, yani ben bu şekilde yapıyorum ve beğeniliyor...

Son düzenleyen: Moderatör:
benim pilavim degisik ne islatiyorum ne su katiyorum neyse hemen anlatayim. pirinci makarna haslar gibi 10-12 dakka kaynatiyorum ve suzuyorum ama( bu dakikalar cok onemli) genis bi tencerede zeytinyagimi koyuyorum icine bezelye misir ve kuruuzum koyuyorum azicik su koyup oda bezelye falan biraz yumusasin diye bi kac dak psirdiktikten sonra uzerine princimi koyup az bi sey zeytinyagi gezdiriyorum hic karistirmadan kisik ateste 25 dakka pisiriyorum.bu sure bittikten sonra ilk kez karistirip servis yaparim.pilavimi herkes cok begenir hatta bugun yemege misafirlerim vardi bayildilar ilk biten yemegim pilavdi

Tarifiniz çok değişik denemek istiyorum kuru üzüm dediğiniz kuş üzümümüdür?Birde plavın tadı tatlımsımı oluyor?

Allahım ya ne denediysem olmuyor olmuyor, yapamıyorum ben pilavı yaaaaa:çok üzgünüm:

ısı ayarı önemli önce hızlıya kaynayınca kısacaksın önemli bir püf nokta

baldo pirinci yarım saat sıcak suda bekletmek sonra 4-5 defa nişastası çıkana yani beyaz suyu gidene kadar yıkamak,
tencereye alınca tıkır tıkır suyunu çekip pirinçler yapışana kadar kavurmak, 1 e 1,5 kaynar su ilave edip 5 dakika harlı ateşte daha sonra suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirmek,
daha sonra tencerenin ağzına havlu kağıt kapatıp 20 dk. dinlendirmek.

yarım saat kadar önceden tuzlu suda ıslatılmış pirinci beyaz suyu akana kadar yıka ve az tereyağı ile kavur sıvı yağ ile de karıştırabilirsin.4 dakika kadar sonra sıcak suyu (1 bardak pirince 1.5 bardak sıcak su) ekle. kaynayana kadar yüksek sonra da kısık ateşte karıştırmadan pişir. piştiğini gördünde bi kez karıştır ve altını kapat ateşin.işte bu zemuszemus moral bozmaya gerek yok "kuzum" bence ısı ayarına ve pirincin kaliteli olmasına dikkat et. hakikaten atla deve değil. eminim pilavdan çok daha zor tarifleri hakkıyla yapıyorsundur. bunun da üstesinden gel ve bize müjdeyi ver :)

pilavın suyunu soguk koyarsanız daha güzel oluyor ama ıslanmış pirince

Pirinci 1 saat önceden tuzlu sıcak suda ıslatıyorum...
Nişastası gidene kadar yıkadıktan sonra margarin artı sıvıyağda pirinçleri kavuruyorum. Suyu eklemeden hemen önce 1 küpşeker 3-4 damla limon sıkıp tuzunu eklyorum ve soğuk olarak 1 e 1 su ekliyorum...
Su kaynar kaynamaz ocağın altını kısıyorum...
Haarika oluyor...

Back
X