Çünkü saçma sapan her haberi okuyup sansasyon yaratmaya çalışanlara inanmıyorum.
Haberleri WHOdan ve CDC den takip ediyorum.
En son bilgiler: (18 Şubat)
1) 73.000 vaka - 1900 ölüm. Ani hızlanım sebebi teşhis kitleri azaldığı için, artık semptom gösterenlere teşhis koyuyorlar kit kullanmak yerine. Ki mantıken riske etmekten "sen iyisin bişeyin yoh" demekten daha iyi. Ya ahsjahsj maske sıkıntısı yaşıyor adamlar herkes o kadar çıldırmış ki siparişinde test kiti nasıl bitmesin.
Youtubeda DR Mike var çok şeker ve komik bi' adam izliyorum şu anda kendisini diyor ki: Eğer bu bölgede yaşıyorsa bir insan, öksürük, ateş vb belirtiler varsa neden kite ihtiyaç olsun, karantinaya alınıp garanti edilir güvenliği, haklı.
2) Yüzdeye döküldüğünde 81% orta derece, 14% ortanın üstü-ağır, 5% kritik durumda hasta var.
Ebolada hastalarda 50%, MERS 10%, SARSda 10% ölümcüllük oranı
Coronada oran 2%!!
Ki CDC bilgilerine göre normal nezle ve gribin ölümcüllük oranı 1% ve 2% yani
Eee ne fark etti?
Zaten insanlar ölüyor gripten ve nezleden, özellikle yaşlılar.
3) Kullanılan terime gelince: tıpta karantina var bir de izolasyon var.
İzolasyon hasta olduğundan emin olunan birinin diğer insanlardan ayrı tutulması.
Karantina ise hasta olunduğundan emin olunmayan ama riske edilmek istenmeyen durumlarda insanları gözlem altında tutmak.
Yani şu kadar insan karantina alındı vs çıkan haberlere yönelik diyorum.
Neyse belli başlı önemli noktaları çevirdim, umarım bir kaç kişi okur da azcık sakinleşir:)