Bazilari nasilda kenardan korka korka bakiyorİşte o çocuklar birini incitmenin doğru bir şey olmadığını bilse o öğretmene hayır diyebilirlerdi diye düşünüyorum. Yani ben 6 yaşındayken biri bana kötü şeyler yapmamı söylediğinde hemen tamam demiyordum.
Öğretmene zaten diyecek söz kalmamış.
Ama çocuklarda da şiddet eğilimi var. Her 6 yaşındaki çocuk böyle değil. Geçen gün bir çocuk gördüm çok tatlıydı, hatta 6 yaşından da ufaktı. Merhaba dedim, cevap vermedi döndü annesine baktı, annesi onaylayınca benle konuştu. Çocuk kimi muhatap alacağının farkında, şimdi sizce bu çocuğa ben annesinin kurallarından farklı bir şey söylesem yapar mı?
Kişilik yapısı sandığımızdan çok erken yaşlarda oluşmaya başlar hele 3-6 yaş arası çok mühim bir devredir. Çok dikkat etmek gerekiyor.
Sen ne diyorsun Cherry, bu cocuk ile alakasi yok ki, sosyoloji ve psikoloji ile alakali. Hic Milgram deneyinden duydun mu ? Bu güne kadar o deney beni halen soke ediyor.
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Milgram_deneyi
Yani o cocuklarda agresivlik söz konusu degil, veren emirleri takip etmek söz konusu. Ki hele Türkiyede cocuklar cok itaatkar büyütülüyor. Sürekli "o büyüktür saygi duy, birsey deme, dedigini yap" gibi sözler kullaniliyor. Yetiskinler bile Milgram deneyinde öyle davrandiysa, bu cocuklarda suc bulunmamasi lazim.
Şu elektrikli deneydi yanılmıyorsam. Şimdi bir grup sorulan soruları cevaplıyordu, bir grup da bunları dinliyor cevap yanlışsa düğmeye basıp elektrik veriyordu. Bir süre sonra bu denetleyen grup olur olmaz basıyordu elektriği. Aslında elektrik falan da yoktu.Valla bana haydi berikini döv deseler miktir der geçerimdeney falan açmaz beni ben kafama göre takılıyorum
Hahaha tabi hersey bu deney ile acaklanmaz. Ha bide su var, emir daima otoriter birisinden verilmeli. Ve dikkat ediyorsan yavas yavas isliyor. Yani insanlara hemen en agir soku ver demiyorlar.
Bu deney sahsen bana her insanin icinde bir canavarin oldugunu gösteriyor. "How to get away with murder" dizisinde Annalise Keating karakteride demisti "her insan belirli kosullarda katil olabiliyor" (bu arada o diziye bakmani öneririm) ve gercekten buna inaniyorum.
Bu olayin yasandigi okulun yakinlarinda oturuyorum. Simdi bu bolge cok yeni yapilasan, metro duragi olacagi icin emlak fiyatlarinin uctugu ve cogunlukla luks sitelerin oldugu, aniden kalabaliklasan bir bolge. Genelde maddi durumu kalburustu aileler var. Bu yuzden son yillarda bu bolgede genelde luks olmakla birlikte ozel anaokulu ve kres ihtiyaci had safhaya ulasti. Yine bu bolgede inanilmaz bir hizla ozel anaokullari ve kresler acilmaya baslandi. Fakat maalesef bu okullari gozleri para burumus, egitimden anlamayan ama ceplerinde para olan tipler acmakta. Kendilerinin acma yetkisi olmasa bile bir egitimciye actirip yonetimini aslinda kendi yapmakta. Meslegim icabi bu okullari acanlarla muhatap oldugum icin durumun ne kadar vahim oldugunu kendi gozlerimle gordum. Genelde bu tip yoneticiler olabildigince az ve ucuza calisan eleman derdindeler. Kendim gormedim ama sigorta dahi yatirmadiklari soylentilerini cok duydum. Cocuklarla ilgilenen vasifsiz elemanlara cocuklar ogle uykusuna yattiginda temizlik islerini hallettirdiklerini bile duydum. Ayrica diplomali bile olsa yetenegine basarilarina gore degil de az maasla calisabilecek olanlari sectiklerini de cok iyi biliyorum. Okullari disaridan gorseniz gayet luks, guven veren bir goruntuleri var fakat egitim olarak geneli sorunlu. Aileler ciddi ucretler odeyip cocuklarini mahalle teyzelerinin bile seviyesinin yuksek kaldigi tiplere biraktiklarinin farkinda degiller. Suna da eminim ki o ogretmenin ve okulun ilk vukuati da degildir. Ucuz isgucunu kaybetmemek icin okul yonetimi goz yummustur.
Bu yuzden bu olayin o bolgeden cikmasi beni hic sasirtmadi maalesef.
Bunu hiç düşünmemiştim. Evet çocukların devamlı karşılaştıkları bir durumsa eğer bu bir zaman sonra onlar da vurmaya başlayabilirler. Allahım sen koru. Bu kreş haberlerini okuya okuya manyak oldum iyice. Kreşimizden çok memnunum ama yinede hep tetikteyim.Bende bunu dusundum vede daha kotusunu. Bu bir aliskanlik olduysa hadi yaramazlik yapani dovuyoruz diyolarsa. Benim kizim 3 yasinda ve kreste ogretmeni duzenli sekilde bunu yapsa belkide arada iki tanede o yapistirirdi
Inanilir gibi degil.
Ve bu kres ruhsatsizmiss
Ne is yapiyor bu ulkenin kurumlari???
Vallahi ben de çocuk oldum ama içimden küçük bir çocuğu linç etmek hiç gelmedi. Toplumumuzun son yıllardaki şiddet trendi yeni kuşağa vurdu bence. Ne teşhis koysam bilemedim kafam yandı.
6 yaşındaymış çocuklar, ufak da 3.
http://www.mynet.com/haber/yasam/is...cocuklardan-linc-girisimi-goruntusu-2424432-1
Belki bir cogunuz gormussunuzdur.
nasil bir olyadir bu algilamakta gucluk cektim ben
yaramazlik yapti diye sozde cezalandirilan bir cocuk...
diger cocuklara dovdurulen bir cocuk.
arkadaslarini doven diger cocuklar ?
Kim bakiyor bu islere ya, bu kadarmi basibos egitim
gercekten aglamak istiyorum, Allah islah etsin bu zalimleri.
çocuklar da bazı kavramlar geç gelişirHaydi o öğretmen kadın ruh hastası eyvallah.
Ama o küçük çocuğu linç eden büyük çocuklara gercekten anlam veremedim, dehşete düştüm. Bir çocuk neden kendinden küçük bir çocuğu hunharca dövmek ister???
BBeni korkutan çocuklar.
Bence bu deneyin sonucu insanların vicdanıyla celisse de otoriteye karşı gelememeleri değil insanların sorumluluklarından kurtuldukları zaman içlerindeki caniyi daha rahat ortaya çıkarabilmeleridir. Ben sadece emirleri uyguladim sorumluluk benim değil diyip hem cezai hem vicdani yaptırımdan kendilerini sıyırmalarıdır.Eğer 19 dakika izleyebilirseniz şu video Milgram deneyini anlatıyor özellikle sonundaki çıkarımlar çok çarpıcı
açıkçası yaşı kaç olursa olsun insanların koşullanmayla yapabilecekleri zalimliğin sınırı olmadığını düşünüyorum. Erich Fromm'un da dediği gibi kendi türüne zalimce davranan tek canlı insandır maalesef...
benim kızım 3,5 yaşında ve Allah korusun kreşinde böyle bir uygulama yapsalar çok net söylüyorum dahil olur. Bu benim çocuğumu şiddet içinde yetiştirdiğim anlamına gelmesin.
Yaş dönemi gereği hırçın hareketleri olmakla birlikte sosyal öğrenme yüzünden arkadaşlarını çok model alıyor.
Bir de şöyle düşünün,
Bu çocuklar kreşlerde, anaokullarında belli davranış kalıpları öğreniyorlar. Sofra adabı, kişisel temizlik, sıraya girme vs... şimdi bu saçmalık o anaokulunda bir ritüele dönüştüyse yani "hadi yaramazlık yapanı dövüyoruz" mantığıyla tekrarlanıyorsa o çocuklar bunu da anaokulu eğitiminin bir parçası olarak görebilirler.
Çünkü biz onlara neyi nasıl verirsek öyle öğreniyorlar.
Liyakatsiz insanların at koşturduğu bir memleket olduk, Allah sonumuzu hayretsin...
su da var. aciklamada meb diyor ki bize bagli degil kacak.yaptirimimiz olamaz.boyle sacma sey mi olur ya. kime bagli peki kimden izin alınıp da açılmış bu subyan okulu. bu arada okulun sahibinin aciklmasi bana da hic inandirici gelmedi. goruntude belli ki cocuklar bunu ilk defa yapmiyor onceside var.60 kisilik okul ve senin haberin yok yasanilanlardan.küllen yalan.varsayalım ki yok iste bence bu daha büyük bir felaket. nasıl yöneticisin sen?bu cocuklar sana emanet edilmis boyle mi sahip çıkıyorsun. iste neresinden tutarsan tut elinde kalıyor.o veliler ses cikarmadigi hakkını aramadigi muddetce biz daha cook boyle haberler duyariz..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?