Ne yapacağımı bilemedim

Loch Ness Canavari

Kontaklar kulübü.
Kayıtlı Üye
10 Kasım 2013
6.311
13.004
298
Selam arkadaşlar.
Belki bazılarınız biliyordur. Kızım 4 aylıkken plagiosefali ameliyatı geçirdi.
O sıralar annemlerin yan binasında oturan arkadaşım komşularının bebeğinin de aynı hastalıkla doğduğunu söylemişti. İşte ben o bebeğin hala ameliyat edilmediğini öğrendim. Sanırım 2.5 yaşlarında su an.
Arkadaşım bebeğin boynunun bir tarafa doğru iyice eğrildiğini söyledi. Çok kötü oldum. Çünkü kafa tek taraflı büyüdükçe yüzü de asimetrik bir görüntü alacak. Zaten almış da. Üstelik kafaiçi basınç arttıkça beyne zarar verme olasılığı da var. Yani erken müdahale edilmeli.
Hala gec kalmış sayılmazlar. Fakat sorun şu ki aile kesinlikle ameliyat taraftarı degilmiş. Adam öğretmenmiş bu arada. Kimseyi dinlemiyormuş. Gerekçeleri de tam olarak ne bilmiyoruz.
Ben eşime diyorum ki "Ben,sen,kızımız gidelim bir çaylarını içelim,konuşalım,ikna edelim"
Ama asla kabul etmiyor. "Bu ikna ile olacak iş degil,ameliyat sırasında bir komplikasyon olursa paçamızı kurtaramayız." Diyor.
O çocuğa karşı kendimi acayip sorumlu hissediyorum. Biliyorum büyüdükçe yüzü,kafası korkunç bir hal alacak.
Biz en erken fark edip ameliyat ettirenlerdeniz. Ona rağmen büyüdüğü zaman belki bir kaç estetik operasyon daha geçirmesi gerekebilirmiş.
Hal böyleyken o çocuğa yazık değil mi?
Annemler de izin vermiyor. Bir sey olursa beni suçlarlarmış. Ömür boyu beddua ederlermiş :/
Oysa bu ameliyatta bilinen ölüm vakası 1 .
Siz olsanız ne yapardınız?

Ben olsam söylerdim nolursa olsun,ikna etmekten ziyade ayni durumda olduğumuzu halledilmeyecek birşey olduğunu anlatırdım.
Bebeğe bisey olursa da ki allah korusun kendimi suçlamazdım. Aileninde söylemlerine kulak asmazdım.
Yapmam gerekeni yaptığım için.

Ben bu hastalıktan muzdarip bir iki yetişkinin fotoğraflarının çıktısını alıp annesi ile görüşürdüm.
Ameliyat sizin kararınız, vebalini alamam ama durum bu, erken müdahale edip ameliyata karar verirseniz, çocuğunuzun geleceği böyle olmayacak derdim.
Yani elimi o taşın altına koyardım.

Eşiniz haklı.
Başlarına gelecek en ufak şeyde sizi suçlarlar.
Eğer illa da ameliyat edilmesi gerekiyor ise ve aile kabul etmiyorsa hastane bunu yasal yollarla aile ve sosyal politikalara bildirir. Her şey yasal olmalı
Üzücü bir durum ama bu şekilde düşünürsek bir sürü anne babaya müdahale etmemiz gerekecek.

Direkt ameliyat ettirin demektense sohbet arasında kızınında aynı hastalığı olduğunu ve yaşadıklarınızı biraz anlatabilirsen belki pozitif etkisi olur. Çocuğa üzüldüm şuanda. Kafa için basınç ileride daha kötü olabilir. Kınamıyorum katiyen ama bir aile evladının daha kötü günler yaşamasına nasıl müsade eder anlayamadım.

Eşim gelmese de kadınla bir şekilde konuşurdum.Hatta çocuğumuda yanımda götürürdüm.Aynı durumda olduğunuz için sizi anlayabilir.
Böyle nadir görülen hastalıklarda en ufacık bilgi bile o kadar kıymetli ki .Zamanla yarışılıyor. Zamanında müdahale edilerek belki çocuğun hayatı kurtulacak .Söylemelisiniz en azından vicdanınız rahatlar .Belki kadın kocasını ikna edecek ya da size ne de diyebilirler ama ben denerdim.

Son düzenleme:
bence konuş. onlar zaten biliyorlardır ama muhtemel risklerden de bahsetmeyi ihmal etme. zorlar gibi gözükme ama bence kendi çocuğu da aynı hastalıktan muzdarip ve ameliyat olmuş biri olarak onları en iyi sizin anlayacağınızı bilirler ve ikn olabilirler gii geldi bana.

Cahil bir aile degil. Adam ogretmen diyorsunuz. Kendisi biliyor olmali yaptigi seyin sonucunu.

Karismazdim. Gidip aile ile konusmazdim. Basima dert alacak bir sey yapmazdım. Cunku aile olumsuz bir durumda size catacak. Aslında bekledikleri sey olumsuzluk.

Anne babanin cocugu gozden cikardigini, ölümünü istedigini düşünüyorum şu an.

Aile ve sosyal politikalar bakanligina, saglik bakanligina mail atabilir, savciliga suc duyurusunda bulunabilirsiniz.

Çocuğuna ası yaptirmayan anne babalarin savci karsisina çıktığı memlekette bu kadar ciddi bir hastaligin tedavisini reddetmenin bir bedeli vardir diye düşünüyorum.

Ve bu ihbari bunca zaman yapmayan doktorlar olduğunu gordugumde hayrete dusuyorum...

ben cesaret edemezdim evine gidip konuşmaya. kendi çocuğunun iyileşmesi için uğraşmayan ÖĞRETMEN (!) bir babadan bahsediyoruz. Allah korusun çocuğun başına bir şey gelse kim bilir neler etmezler.
ama alttan alttan anneyle konuşabilirsiniz. ne biliyim belki bir parkta karşılaşırsınız ya da yolda falan.

Yasaları bekleseler herşey için çok geç olabilir.Loch 'un oğlu önünde bir örnek yaşadığı tecrübeler var hastane doktor. Belki adam öğretmen ama bağnaz cahil birisi olabilir ya da eksik bilgisi vardır korkuyor olabilirler.Karısı açık görüşlü bir insansa kocasını ikna edebilir.Denemeye değer.

Bazı insanlar fazla kaderci oluyorlar Allahtan geldi deyip herşeyi kadere bağlayıp hiçbirşey yapmıyorlar.Oysaki bilim ilerliyor bazı şeylerin tedavisi yok ama bunun varmış çok şanslılar aslında.Benim burada da iş arkadaşımın çocuğunda da benzer sorun oldu beyin cerrahı hemen müdahele etti çok şükür çocuk iyi durumda.

Bir sitede bunu buldum:
Cerrahi yapılabilir diyor, yani illa cerrahi yapılmalı değil. Bu arada komşuların söylediğine göre diğer çocukta da aynı hastalığın olduğunu varsayıyoruz. Başka bir hastalık olabilir.

Tabi bir de "tıpta hastalık yoktur, hasta vardır" sözü var. Diğer çocuk için ameliyatsız izlemek de bir seçenek olabilir.

Tedavi seçenekleri
Olguların hemen hemen çoğunda düzleşen alan çocuğun normal gelişimini yada zekasını etkilemeyecektir. Çocuk oturmaya ve yürümeye başlayınca bası yapan sebepler ortadan kalkar ve bebekdeki deformite iyileşmeye başlar. Tam düzelmese bile hafif düzleşme çocuk büyüyünce saçların uzaması ile belli olmamaya başlar. Alındaki asimetri genellikle tamamen toparlar. Çocukta yüzde asimetri çocuğun yemesine ve çocuğun şekil bozukluğu kendine güvenine zarar veriyorsa cerrahi yapılabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…