Boşanmak isteyipte boşanamayanlar sizce neden boşanamıyoruz?
Emekler mi, geçmiş günlerin hatrı mı, düzenimiz bozulmasın diye mi, çevre baskısı mı, çocuk için mi?
Bu erkeklerde keşke yok olsalar da bunları yaşamasak.
anadoluda hala "nikahını verme" diye bir efsane var
nikah çok mühim ve de boşanıp tekrar evlenme de mesela bizde pek yok (hiç evlenmeyen var ama, ben de dahil).
nişan atma bile yakın zamana kadar görülmüş şey değildi. burada konularda 2 kere 3 kere nişan atan evlenip çocuklu olarak bekar adamla evlenen vs. okuyorum mesela. bunlar benim memleketteki çevrem için diyorum asla olamayacak şeyler. kaldı ki bizden daha muhafazakar bir sürü yer var oralarda hayal edemiyorum yani...benim arkadaş/iş çevremse tamamen başka zaten o çevrem bol bol boşanır, o yüzden onu konuya katmıyorum hiç.
benim bu kafayla boşanmayan bir kuzenim var mesela, kocasıyla 15 senedir ayrı yaşarlar, kız annesiyle ve çocuğuyla yaşıyor, yani hani tamam iç anadolu belli bir muhafazakarlık hep var, ne kadar modern olabilir deriz ama benim memleketim ezelden beri belediyesi muhalif partilerde olabilen, büyük (pek çok ilden büyük), hele hele artık sene olmuş kaç, hayli hayli kadının çalışabileceği filan bir ilçe yani öyle bir Viranşehir/Patnos ya da Kürtün değil.
üstelik bu kız sigarası alkolü makyajı vs. olan bi kız, her yeni çıkan modadan filan haberdar yani her naneyi biliyor ama boşanmayı bilmiyor! öyle bir kafa.
işte annesiyle de yaşadığı için (babası öldü) kardeşleri özellikle durumu iyi bir enişte var o yardım ediyor
belediyeden akrabadan filan yardım alıyor
aşırı saçma sapan bir durum
severek de evlendiydi
okuyup meslek sahibi olabilirdi asla kasmadı, istemedi, genç yaşta evlenip çocuk yaptı. ve senelerdir durum bu. kocasının yatıp kalkmadığı o..u yemediği b.k kalmadı su sürede.
o enişte olmasa, etraf buluşturup vermese ne olacaktı bilmiyorum ama sanırım şey:
bunlar ağlamayı iyi biliyor, illa birileri bulur buluşturur verir yani. toplum biraz böyle. kocası koymuş ortada yazık gencecik kadın, çocuk da var" deniyor. hele memleketinde isen (zaten ucuz). bizim memlekette dul kalan kadının tekrar evlenmesi pek adet değil zaten. boşanan memur kadınlar bile tekrar evlenmiyor bizde.
işin daha ilginç yanı, tembel bir kız da değil günde 14 saat ev temizler yemek yapar mesela titizdir
yahu onun yerine boşansa bir nafakası olurdu girse bir yerde çalışsa şimdiye emekliydi zaten...
bu kafayı anlayamazsın. mümkün değil.
bu kadınlar şey "evleneyim evimin kadını olayım, kocam da bana baksın"dan başka herhangi bir yaşam gayesi, planı olmayan kadınlar.
kocası ölseydi mesela eşinin ailesinin kendisine bakmasını bekleyecekti
mesela kendi amcası öyle erkenden öldü. yengesine 40 sene amcasının ailesi baktı hakketen.
yani desen ki eşin ölse ne olacaktı, yine çalışmayacaktı, yine birilerinden bekleyecekti...