Neden böyle? Sinirlerimiz alt üst oluyor sürekli.

Dionisa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
5 Ağustos 2011
8.146
14
158
36
İstanbul
kızlar benim 2 tane kız kardeşim var.
büyüğü 8e küçüğü 1 e gidiyor.
küçük olan geçen hafta okula başlamıştı zaten.
sorun büyüğü!
ya 13 yasında ama 13 yasında gibi değil.
ergenlik falan diyordum ama sanırım değil.
küçükken balkondan düşmüştü.
şimdi böyle bir hiperaktiflik var. çok asi ve hiçbirimizi dinlemiyor. çok bağırıyor. konuşurken bile bağırıyor.
süsleniyor püsleniyor gezmek istiyor.
sevgiliside varmıs.
abim öğrenince baya bi fırçalamıştı anlaşmıştık bi süre düzelmişti ama şimdi eskisinden daha beter.
kuzenimiz var oda aynı yaşıt onunla. kızın elinde son model telefonlar açık saçık elbiseler falan işte.
ona özeniyor onun gibi olmak istiyor. bu yere kadar anlarım ama
sürekli yaşından küçük hareketleri var.
bugün öğlende yemeğe geldiler yediler gönderdim işte gitmemişler okula parkta oynamışlar.
okumayı istemiyor. okulu sevmiyor.
hadi kendi öyle küçüğü de dersin den etmiş.
ya dersi filan olcaksa sınıfından kimse de yok burda.
devmasızlık yazıldığı da cabası.
kafayı sıyırtıcak kız hepimize.
küçüğü dövüyor boyna. onun yapmadığı hareketleri yapıyor mesela bi çikolata için ağlıyor. sürekli de yemek yiyor.
napıcaz bilemedim kızlar ya gitmez bu şekilde. okulda küçüğü mahveder bu.
doktora götürdük üstelik zekasında bir problem yok.
ama niye böyle.

ya eğer ergenlik de böyle oluyorsa da napabiliriz.
ben de ergen oldum abimde ablam da hiç ama hiç böyle değildik.
küçük kardeşim bile şimdiden yazmayı falan biliyor.
o bi çarpma yapmıyor dersleri deçok kötü.
annem okumazsan veririm seni konfeksiyona çalışırsın dedi gönder diye seviniyor.
yine sevgili davaları falan var sanırım.
çok dik kafalı bi iş yap desen öf diyor yapmıyor.
bi akıl verin.

sürekli anneme de söyleyemiyorum kadın hasta hemen karşı geliyor sinirleri bozuluyor anneminde sonra rahatsızlanıyor.
çok acil aklınıza ihtiyacım var. belki kzınız kardeşinizde böyle olmuştur. ben ilk defa karşılaşıyorum

Kaç yaşındasınız bilmiyorum ama maalesef şimdinin genç kızları bizim zamanımız gibi değiller..Benim küçük kızkardeşim de sizin kardeşiniz yaşında iken aynı şeyleri

yapıyordu..Babama sürekli karşılık veriyor,laf dinlemiyordu..Süs püs de o biçim...Ne annemden ne babamdan korkmazdı.Evde sadece benden çekinirdi.

Ama şimdi geldi 20 yaşına,çok ama çok değişti..eski asiliğinden eser kalmadı..

Sizin yapacağınız sert tepki vermemek ve yanlış arkadaşlıklar kurmaması için mümkün olduğunca davranışlarını izlemek,arkadaşlarıyla tanışmak belki..

Ne kadar sert yaparsanız o kadar kolay kaybedersiniz..

henüz yaşı çok küçük,zamanla kendini bulucaktır... bu aşamada siz abla olark yanında olun,beraber birşeyler yapın,güzellikle anlatın,dertleşin,size yakın olsun en azından,onu sabırla dinleyin ve ilgilenin derim ben...

asla şiddet falan yok. söz şiddeti bile yok.
herşeye katlanırız dediğin gibi de okuldan kaçma meselesi filan ne olacak?
nası baş edicez sürekli okulda nöbet tutamayız.
off off.
bu ara da ben 22 olcam yakında.

Son düzenleme:
Bu yazdığınız belirtiler ergenlik ergenlik kardeşte olsa hepsinde farklı bazısı ağır geçiriyor

yanlış anladınız sanırım,sert derken şiddetten bahsetmedim..

ablası olark konuşmayı denediniz mi peki??okulla ilgili bir sorunu olabilir mi??bir hocası yada bir arkadaşı ile ??

emin ol elimden gelenin fazlasını yapıyorum. ona iş bile yaptırmıyorum evde. okusun iyi bi yere gelsin diye vermediğim öğüt de yok.
erkekler teklif ediyor bana diyordu güzellikle anlatıyordum
son zamanlarda çığrından çıktı. küçükkende böyleydi ama şimdi çok başka gerçekten

demek konfeksiyona veririm seni diye tehtid edince gönder diyor..
bu tehtid aslında işe yarar ama sanırım iş hayatını bilmediği için çalışmayı öyle günlük güneşlik sanıyr
büyüdüğünü hissedecek harhalde.

sizin ona kızmanızın şuaralar ona bir faydası olacağını sanmıyorum çünkü
ailesi dışında herkesin davranışlarını önemsiyor ve değer veriyor..

dışardaki hayatı tanısa aslında okulun önemini anlayacak ama biraz burnunun sürtülmesi lazım..

keşke koca yaz tatilinde bişekilde işe gönderme imkanınız olsaydı..
böyle ufak tefek ayak işleri yapsaydı da hayatın gerçek yüzünü kendi kendine görseydi..

çocukken geçrdiği kazayla bir ilgisi yok davranışlarının ama siz sürekli böyle bir izlenim verirseniz
kendi kabahatlerini hoş görecektir.

arkadaşda çok önemli,hatta çok önemli..iyi bir arkadaş hayat kurtardığı gibi batırırda..
şuanki arkadaşı ise maalesef ona kötü örnek oluyor..

küçük kardeşinde bu durumdan etkilenmesi an meselesi..
siz sürekli küçük kardeşinize telkinlerde bulunun ve örnek almaması gerektiğini vurgulayın,küçüğün kişiliğinin
sağlam olduğunu ve ona çok güvendiğinizi hissettirirseniz ablasını örnek almaz..

ama diğer kardeş içinse bence profosyonel yardım alınız..

sadece şunu söyleyebilirimki çok aama haddinden fazla anlayış göstermeniz lazım..
sakın haa yaptıklarına göz yumma gibi algılamayın,sadece karşınıza alıp bol bol konuşup dertleşmeniz gerekebilir..kendini size kapatıp yalnış arkadaşlıklar kurarak onlara açılmasını engelleyin..
siz onun sırdaşı olun ama sinirlerinize hakim olacaksanız...her hatasını yüzüne vurmaktansa
tatlı dille anlatsanız...ailesi tarafından da sevildiğini hissetse size olan tutumuda yumuşar
hatalımıyım acaba diye kendini sorgulamaya başlar..

o yaşta bir çikolata için ağlamanın nekadar onur kırıcı bir davranış olduğunu bilmesi lazım..

bunun için ağladığına kendine kızması ve ders alması gerek..güzel bir uslupla anlatın bence sizi dinleycektir.

yanlış anladınız sanırım,sert derken şiddetten bahsetmedim..

ablası olark konuşmayı denediniz mi peki??okulla ilgili bir sorunu olabilir mi??bir hocası yada bir arkadaşı ile ??

yok yani ben örnek verdim. tabiki her konuda konusuyoruz onunla.saç bakımından tüy sorunlarına sosyal hayatına falan herşeyi.
okula götürdüğüm zamanlarda hocalarını biliyorum gayet sakin insanlar. bir öğretmenle sınıftan baskası sorun yaşamıs onuda gönderdiler.
onun dısında bir sorunu yok. onun arkadaşları bizim sitede tanıyorum çok güzel temiz pak kızlar gözlemliyorum.
mesleklerle ilgili konusuyorum diyorum sunu sunu yap bu derse ağırlık ver.
hayır yapmıyor da yapmıyor tam tersini uyguluyor.
çok üzüyor beni çok.

oy oy.. oda napsın diyesim geldi şimdi,etrafı onun gibi,çok az sayıda varsa var örnek insan,nefis hep kötülüğü emrederken,nefsani şeyler tüm cafcaflığıyla gel gel derken.. gerçekten ahir zamandayız Allah herkesin ve özellikle gençlerin yardımcısı olsun... benim önerebildiğim ona herkesten dost olmanız,hayır yapma yerine iyi ve kötü taraflarını anlatıp onu anladığınızı ve gerçekten onun iyiliğini istediğinizi hissetmiş olması... şimdi onun için en önemli arkadaşları ama atlatıcaktır inş.

küçükken düştüğünü bilmiyor bile o. bunu kullanamaz sanırım bize.
emin olun haddinden fazla sabır gösteriyorum.
burnu sürtürsün de istemiyorum.
çünkü onları kendimden fazla önemsiyorum.
konfeksiyona beni göndermişlerdi ama orda sapık herifin teki beni taciz etmişti nasıl güveneyip göndereyim.
küçüğü sürekli dövüyor ağlatıyor hoşuna gidiyor.
her bişiyde pat pat vuruyor kıza.
psikoloğa da götürdüm normal doktora da bişiyi yok dediler.
yada bu bize bilerek yapıyor.

ya mesela benimde o yaşlarda yeğenim var..annesi nederse desin

kafadan itiraz ediyor,arıza çıkartıyordu:)

ama beni (teyzesiyim)can kulağıyla dinliyor..çünkü ayda 2-3kez görüşüyoruz ve

benide özlediğinden belki teyze-yeğen ilişkimiz yıpranmadı ve

benim ona verdiğim akılları acayip dikkatle dinleyip hak veriyor bana,hatalarınıda biliyor..

ama annesi araya girince kızcağızın karekteri değişiyor agresif oluyor..
kızım al bu cennetin anahtarı dese..almayacak yani okadar geçimsiz annesiyle..

belki dışardan biri onunla daha iyi diyalog kurabilir..sizi hergün görüyor ve birazda sıkılıyor aynı şeyleri dinlemekten..
bu zamanda ergen olmakta zor,ebeveyn olmakta..
Allah hepimize sabır versin,yardımcımız olsun..

Son düzenleme:

çok haklısın etraf böyle iken kardeşimin onlara özenmemesini bekleyemem.
ama bu kadarı da ağır kaçıyor.
internet, tv yüzünden çocuklar hayatı toz pembe sanıyor.
inanın konusuyorum elimden geleni de ardıma koymuyorum.
diyorum bak ben kpss ye hazırlanıyorum. kazanıyım atanıyım senide yanıma alırım. orda bi dershnaeye de gönderirim seni istediğin liseye de gidebilirsin diyorum. yok okul filan istemiyor. insan türkçeden bile 42 52 alır mı

şimdinin gençleri malesef ergenliği bi tuhaf geçiriyolar..bnm kardeşim de 15-16 yaşlarında öyleydi..artk günümüz gençleri bizim zmnımızdaki gibi geçirmiyo ergenliklerini çünkü onlara örnek olan dizileri filmleri ve onlara benzemeye çalışan arkadaşları var..her dizide hemen hemen izliyoruz aileye asi olmalar, süslenip püslenip kendini çevreye beğendirmeye çalışmalar, ben özgürüm asiyim gencim mesajları, öğretmenleri dövmeler..nası bi zamanda yaşıyoruz ki bunları dizi olarak çevirip gençlerimize örnek oluyolar..arka sıradakiler ön sıradakiler yan sıradakiler yok küçük sırlar bu tarz gençlere yönelik diziler güzel mesajlar mı veriyolar ki bunları izleyen çocuklar ergenliğini güzel geçirsinler..toplumumuz bir türk dışı adetlere, aile yaşantısı hatta düzenli bi yaşantısı bile olmayan toplumlara özendiriliyor..gençlerimizde ağaç yaşken eğilir misali bunlarla beslenip böyle yetişiyolar. bu davranışlar çok da garip olmamalı düşününce..bizim zamanımızda susam sokağı gibi eğitici öğretici kardeşliği sevgiyi saygıyı aşılayıcı şeyler vardı.. şimdi ise havada uçan çizgifilmler çocuk pokemon olduğunu zannedip camdan atlıyo..Allahım sonumuzu hayır etsin..ileriki yaşlarda durulur ama zaten o agresf davranıyosa sizde aynı şekilde davranmayın..çünkü şuanda sizi kesinlikle dinlemiceği bi yaşta..yani bi yerden girip bi yerden çıkıyo..sabırlı olup güzel güzel konuşmak lazm aksi takdirde dahada agresifleşiyolar.

amin. bu devirde biz bile zorlanıyoruz.
annemin de babamın da ailesi bu şehirde değil. bi babaannem var oda akıllara zarar.
tekrar bi psikolog yolu görünüyor sanırım. bunu da ona yapmak istemiyorum. benm çok farklı hayallerim var kardeşlerimle ilgili. he gitmek istedikleri noktayı seçemem tabiki ama o yolları elimden geldiğince güzelleştirmek. benmi yanlıs yapıyorum acaba

çok haklısınız çok.

yapacak birşey yok ne kadar üzücü olsada bunlar yaşanacak önemli olan bu durumun farkında olmak az zarar ve üzüntü ile atlatmak genelde 16 başlar ama bu hazır gıdalar,katkı maddeleri yaşı 13 indirdi ve 4-5 sürer bol sabır

teşekkür ederim. biz mi geriden geliyoruz şimdikiler mi önden koşuyor anlamadım valla.
tek dileğim şu döneminde cinselliğe merak salmaması.

kıyamam ben sana...inşallah kardeşlerin için ne hayalin varsa hepsi fazlasıyla gerçek olur..

bence biraz daha bir farklı yol izle..mesela duygularını birzdaha aç iki kardeşinede..

erkek arkadaşı varsa..onun dilinden konuş..önce hak ver..seni yaşıtı gibi görmeye başladıktan sonrada

hatalı olduğunu daha iyi anlatabilirsin..bu yaşta erkek arkadaş olmaz yerine

keşke okuluna daha çok asılsan..çok güzel bir mesleğin olsa desen..herkes seninle evlenmek için peşinden koşar..
falan de..erkek arkadaş için çok erken olduğunu kendi kavraması lazım..
yani önce güvenini kazanman lazım...

hatta ağlatacak kadar acıtasyon yap...ona olan inancını ve sevgini görürse sanırım buna layık olmak için
ellerinden geleni yapar..
küçük kardeşide ihmal etmeyin..ilerde onunlada uğraşmamak için şimdiden eliniz üzerinde olsun..

teşekkür ederim. biz mi geriden geliyoruz şimdikiler mi önden koşuyor anlamadım valla.
tek dileğim şu döneminde cinselliğe merak salmaması.

kızımın ergenliği bitmek üzere ağır ve üzücü günler yaşadık ben nerde kızımda yanımda aynı çanta gibi işi bıraktım,arkadaşlarla çay toplantıları bıraktım sadece kızım ve eşim hep kontrol ve rahatlama o esnada kötü arkadaşlarını onu etkilememeleri dikkat ettim bu yaz gitar kursuna yazdırdım şükür çoğunu atlattık sıkıntıdan dolayı bende biraz kilo aldım ama hep kızımlaydım kimseye emanet etmedim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…